Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Archimedův zákon – opakování a shrnutí. 1) Kuličky ze železa ponoříme do vody. Na kterou působí nejmenší vztlaková síla a proč ? 3 1 2 Na třetí kuličku.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Archimedův zákon – opakování a shrnutí. 1) Kuličky ze železa ponoříme do vody. Na kterou působí nejmenší vztlaková síla a proč ? 3 1 2 Na třetí kuličku."— Transkript prezentace:

1 Archimedův zákon – opakování a shrnutí

2 1) Kuličky ze železa ponoříme do vody. Na kterou působí nejmenší vztlaková síla a proč ? 3 1 2 Na třetí kuličku působí nejmenší F vz, protože má nejmenší objem.

3 2) Stejné kuličky z oceli ponoříme do vody a benzínu. Na kterou působí větší vztlaková síla a proč ? vodabenzín Větší vztlaková síla působí na kuličku ponořenou ve vodě, protože velikost F vz závisí na hustotě kapaliny a hustota vody je větší než hustota benzínu.

4 3) Válečky z mědi a hliníku stejného objemu ponoříme do vody, na který váleček působí větší vztlaková síla a proč ? Na oba působí stejná vztlaková síla, protože mají stejný objem a jsou ponořeny do stejné kapaliny.

5 na objemu ponořeného tělesa na druhu kapaliny = hustotě kapaliny Na čem závisí velikost F vz : Na čem nezávisí F vz : na hmotnosti či hustotě tělesa !!! větší objem tělesa → větší vztlaková síla větší hustota kapaliny → větší vztlaková síla


Stáhnout ppt "Archimedův zákon – opakování a shrnutí. 1) Kuličky ze železa ponoříme do vody. Na kterou působí nejmenší vztlaková síla a proč ? 3 1 2 Na třetí kuličku."

Podobné prezentace


Reklamy Google