Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MĚŘENÍ OBJEMU Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MĚŘENÍ OBJEMU Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."— Transkript prezentace:

1 MĚŘENÍ OBJEMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Když si chcete uvařit pudink, potřebujete podle návodu
na obalu odměřit půl litru mléka. Jak to uděláte? Fyzikální veličina…….. OBJEM – značíme V Hlavní jednotkou je krychlový metr – značka m3 Je to objem krychle s hranou délky 1 metr. Vedlejší jednotky: Krychlový decimetr – dm3 Krychlový centimetr – cm3 Litr (značka l), mililitr (značka ml)…… 1 litr = 1 dm3 1m 1m3 1m 1m

3 Měření objemu Pro kapaliny se používají odměrné nádoby, které jsou určeny buď k odměření jediného objemu, nebo mají stupnici v různých objemových jednotkách.

4 Měření objemu K měření objemů kapalin se používají odměrné válce.

5 Před měřením nejprve zjistíme:
a) v jakých jednotkách je stupnice odměrného válce b) kolik jednotek odpovídá jednomu dílku c) měřicí rozsah stupnice (jaký nejmenší a největší objem můžeme naměřit)

6 Kolik mililitrů znázorňuje jeden dílek?
1 dílek = 1 ml 1 dílek = 2 ml 1 dílek = 5 ml 1 dílek = 10 ml

7 Jaký je objem vody ve válci?
65 ml 130 ml 240 ml 590 ml

8 Měření objemu pevného tělesa
Jak zjistit objem např. dřevěné kostky, kuličky, šroubu atd.? a) Vybereme si vhodný odměrný válec, aby jím pevné těleso volně prošlo, aniž by se dotýkalo stěn.  b) Do odměrného válce nalijeme kapalinu, nejčastěji vodu. Odměříme objem nalité kapaliny:   V1 c) Těleso zavěšené na niti ponoříme do kapaliny v odměrném válci. Hladina kapaliny v odměrném válci stoupne. d) Určíme objem kapaliny s ponořeným tělesem a po zaokrouhlení zapíšeme:   V2 Objem V tělesa potom určíme jako rozdíl objemů V2 a V1:    V = V2 - V1 tj. 120 – 90 = 30 ml

9 Otázky Jak se nazývá hlavní jednotka objemu?
Ukaž rukama, jak velký je objem 1 krychlového metru. Co bys měl/a zjistit před použitím konkrétního odměrného válce k měření objemu? V jakých jednotkách se nejčastěji měří objem vzduchu v místnosti, objem nápojů v lahvích, objem nádrže benzinu v automobilu, objem tekutých léků, objem vody v bazénu? Jak postupujeme při měření objemu pevného tělesa odměrným válcem?

10 Použité obrázky – autor.
Použité kliparty – z kolekce PowerPoint 2003.


Stáhnout ppt "MĚŘENÍ OBJEMU Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."

Podobné prezentace


Reklamy Google