1. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: 24. 6. 2014, 13:00 hod. S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Závěrečná konference: „ INDIVIDUÁLNÍHO PROJEKTU MĚSTA CHEBU NA ZMĚNU SITUACE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH OBYVATEL MĚSTA, ZEJMÉNA OBYVATEL SÍDLIŠTĚ ZLATÝ VRCH“
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Rozvojový program obce Tisá Úvodní prezentace zpracovatele pro veřejnost
Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území ORP Bystřice pod Hostýnem Informace o projektu.. Projekt „Místní akční plán rozvoje vzdělávání na.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
KONCEPT A MOŽNOSTI PODPORY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Svatava Škantová MPSV 7. října 2015, Praha.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
CENTRUM SPOLEČNÝCH SLUŽEB - ŘÍČANY. CENTRUM SPOLEČNÝCH SLUŽEB  Navázání na meziobecní spolupráci  Školství  Sociální služby  Odpadové hospodářství.
1. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 10:00 hod. C ESTOVNÍ RUCH – PROJEKT MOS.
Kulatý stůl II. Nový Šaldorf-Sedlešovice MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů.
Právní subjektivita – s.r.o. Výhoda spočívá v omezeném ručení za závazky společnosti. Relativně nízké hodnotě min. základního jmění. Malé administrativní.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
3. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 13:00 hod. Š KOLSTVÍ – PROJEKT MOS.
- vše pro úspěšný nábor nových řidičů 1 REGIONÁLNÍ SEKTOROVÁ DOHODA ÚSTECKÝ KRAJ v oblasti autodopravy, výchovy a vzdělávání.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Výstupy projektu „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ Benchmarking sociálních služeb Mgr. Marián Svoboda AUGUR Consulting s.r.o.
1. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 10:00 hod. Š KOLSTVÍ – PROJEKT MOS.
Spolupráce Vězeňské služby NGO na Slovensku / možnosti a zaměření v oblasti drogových služeb / Olga Škvařilová, Sdružení Podané ruce Brno, CZ TWINNING.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Role dobrovolných svazků obcí (DSO) v ČR při centrálním zadávání 1 Ing. Lukáš Vlček starosta města Pacova předseda Regionální komise Svazu měst a obcí.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
MĚSTO ČESKÉ BUDĚJOVICE PRO RODINU INSPIROMAT 12. DUBNA 2012.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
2. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 13:00 hod. D OPRAVA – PROJEKT MOS.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Zdravé město J I L E M N I C E Fórum, 11. dubna 2013.
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Postup aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Úřad práce České republiky
Zákon o sociálním podnikání
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Hlavní město praha a integrace cizinců
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Zákon o sociálním podnikání
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
Program obnovy venkova Jihočeského kraje v letech
Katedra veřejné ekonomie
Pozemkové úpravy.
Dostupné bydlení v Hradci Králové jako nástroj sociální práce vedoucí k sociální změně PhDr. Marek Šimůnek, MBA Magistrát města Hradec Králové ANNO,
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
kam vlastně směřujeme ??? 
Ing. Stanislava Správková
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
Základní Listina Projekt: „Aktualizace procesu komunitního plánování sociálních služeb v ORP Šternberk“, reg. číslo CZ /0.0/0.0/16_063/
Klíčové aktivity projektu
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
dostupné bydlení z pohledu měst a obcí
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
Transkript prezentace:

1. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 13:00 hod. S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS

Program setkání Zhodnocení dílčích výstupů analytické části Rozbor silných a slabých stránek Rozbor příležitostí a hrozeb Analýza cílových skupin Debata o současném stavu a potřebách obcí v ORP Chomutov Návrhy variantních řešení

S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS Analýza cílových skupin v oblasti sociálních služeb ORP Chomutov

S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS Stručné zhodnocení dílčích výstupů analýz Ing. Blanka Hvozdová, pracovník pro analýzy a strategie Ing. Lenka Kynčilová, koordinátor projektu

S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS Představení projektu Kontext a cíl –Projekt je zpracován na základě smlouvy o spolupráci se SMOČR. –Cílem je posílení meziobecní spolupráce v rámci ORP. Účel strategie –Vymezit možnosti spolupráce mezi obcemi v 5 oblastech: školství, sociální služby, odpadové hospodářství, doprava a volitelné téma. Uživatelé strategie –Obce správního obvodu, jejich obyvatelé, organizace obcí, mikroregiony, MAS, ziskový i neziskový sektor.

Správní obvod ORP Chomutov Charakteristiky řešeného území: Počet obyvatel: Rozloha: ha Počet obcí: 25 Města: Chomutov, Jirkov, Výslunní Obce: Bílence, Blatno, Boleboř, Březno, Černovice, Droužkovice, Hora Sv. Šebestiána, Hrušovany, Kalek, Křimov, Málkov, Místo, Nezabylice, Otvice, Pesvice, Spořice, Strupčice, Údlice, Vrskmaň, Všehrdy, Všestudy, Vysoká Pec

Vyhodnocení dotazníku č. 1 první část dotazníkového šetření formou řízeného rozhovoru proběhla u všech 25 obcí ORP a 1 DSO Oblasti, ve kterých se daří spolupráce se sousedními obcemi

Oblasti, ve kterých se naopak nedaří spolupráce se sousedními obcemi Největší bariéry meziobecní spolupráce

Oblasti dle vašeho názoru vhodné pro meziobecní spolupráci

Vyhodnocení dotazníku č. 2 druhá část dotazníkového šetření formou vyplňování online proběhla u 15 obcí ORP Oblasti, ve kterých obce spatřují největší výhody spolupráce

Jakým způsobem, by podle Vás měl stát finančně podporovat meziobecní spolupráci Co považujete za nejdůležitější faktor z hlediska organizačního a institucionálního, aby mohla vzniknout fungující spolupráce

Na jakou skupinu občanů se v současné době zaměřují aktivity vaší obce

Jaké jsou největší problémy U jakých témat v oblasti soc. služeb by v oblasti sociálních služebVaše obec mohla najít shodu s jinou obcí, a bylo by účelné spolupracovat

Které sociální služby by podle vašeho názoru mohly zajišťovat obce vaší velikosti: V oblasti SLUŽBY SOCIÁLNÍ PÉČE V oblasti SLUŽBY SOCIÁLNÍ PREVENCE

S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS Rozbor silných a slabých stránek v oblasti sociálních služeb ORP Chomutov

S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS Silné stránky: dobré pokrytí sociálních a návazných služeb na území měst Chomutov a Jirkov pro-rodinná politika měst Chomutov a Jirkov funkční síť poskytovatelů sociálních služeb orientace na terénní práci se snahou o prevenci zavedený systém plánování sociálních služeb dostatečná kapacita mateřských a základních škol Slabé stránky: dlouhodobě vysoká míra nezaměstnanosti nepříznivá sociální struktura obyvatelstva vyšší koncentrace osob ohrožených sociálním vyloučením nízká kapacita pracovních příležitostí pro osoby se zdravot. postižením a handik. nedostatek finančních prostředků od státu administrativní a organizační náročnost registrovaných služeb malé zapojení veřejnosti málo NNO zapojených jako nositelé služeb absence některých služeb nedostatečná kapacita služeb pro rodiny s dětmi mimo služeb v rámci zákona.

S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS Rozbor příležitostí a hrozeb v oblasti sociálních služeb ORP Chomutov

S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS Příležitosti: podpora komplexního programu, provázanost sociálních a ostatních služeb větší prezentace služeb (vč. komunikace na sociálních sítích) podpora pracovních příležitostí vč. osob znevýhodněných na trhu práce podpora vytváření podmínek pro slaďování profesního a rodinného života využívání veřejně prospěšných prací zavedení systému sociálního bydlení (zlepšení bytové politiky) rozvoj komunitních a preventivních programů zlepšení informovanosti o sociálních a návazných službách vytváření podmínek pro sportovní a volnočasové aktivity všech sociálních vrstev Hrozby: vysoká závislost sociálních služeb na financování z cizích zdrojů omezení finančních zdrojů na podporu sociálních služeb struktura obyvatelstva (ohrožení sociálním vyloučením) změna demografické struktury a s tím spojené nároky na služby změny legislativy odliv kvalifikovaných zaměstnanců nekvalitní poskytování služeb

S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS Návrhy variantních řešení problémů a potřeb v území

S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS Výstupy z analytických částí: Identifikované problémy: malý podíl služeb poskytovaných v rámci neziskového sektoru, nedostatek informací veřejnosti o poskytovaných sociálních službách, nedostatečné propojení aktivit organizací v oblasti sociálních služeb. Příležitosti: zavedení systému pobídek a dotačních možností - rozšířený počet poskytovatelů služeb, vytvoření systému komunikace - diskusní fórum, informace o službách (aktivitách a akcích) v ORP na webových stránkách, zavedení koordinovaného postupu - spolupráce komisí, NNO, pravidelná setkávání zástupců obcí.

S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS Varianty řešení problémů a potřeb: –Varianta č. 1: Širší zapojení neziskového sektoru při poskytování služeb -Rozšíření počtu poskytovatelů služeb z řad neziskových organizací -Zavedení systému pobídek a dotačních prostředků měst a obcí vymezených pro neziskové organizace -Podpora dobrovolnictví –Varianta č. 2: Zvýšení informovanosti o službách a činnosti organizací -Zvýšení vlastní propagace poskytovatelů služeb všemi dostupnými kanály ve vztahu k veřejnosti -Vytvoření systému komunikace mezi poskytovateli, koordinátorem a zřizovateli

S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS Varianty řešení problémů a potřeb: Varianta č. 3: Vytvoření nového systému řízení komunitního plánování –Rozvoj spolupráce komisí zabývající se sociálními službami měst Chomutova a Jirkova, zástupců dalších obcí, neziskových organizací a organizací pracujících v sociální oblasti, zavedení koordinovaného postupu –Nastavení kompetencí koordinátorů komunitního plánování v rámci ORP a jednotlivých poskytovatelů služeb

S OCIÁLNÍ SLUŽBY – PROJEKT MOS Harmonogram dalších prací PRACOVNÍ SKUPINA : (út) 13:00 hod. S OCIÁLNÍ SLUŽBY (út) 13:00 hod. S OCIÁLNÍ SLUŽBY

Harmonogram dalších prací do 30. září 2014 ANALYTICKÁ ČÁST ( vč. VOLITELNÉ TÉMA ) do 20. prosince 2014 DOKUMENT S TRATEGIE ( NÁVRH - VŠECH 5 TÉMAT ) do 31. března 2015 DOKUMENT S TRATEGIE ( ČISTOPIS ELEKTRONICKY ) do 15. dubna 2015 DOKUMENT S TRATEGIE ( ČISTOPIS V LISTINNÉ PODOBĚ ) SETKÁNÍ ZÁSTUPCŮ OBCÍ do 30. dubna 2015

INFORMACE A PODKLADY K PROJEKTU od budou informace k projektu ke stažení na

Děkujeme za Vaši aktivní spolupráci