Aktuální informace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy z oblasti primární prevence rizikového chování Ústí nad Orlicí 11. června 2012 Ing. Radka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Advertisements

Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území ORP Bystřice pod Hostýnem Informace o projektu.. Projekt „Místní akční plán rozvoje vzdělávání na.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
1 Změny financování regionálního školství Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Dotační fond LK Soutěže MŠMT Program a podprogramy - školství  Program č. 4 resortu školství, mládeže a zaměstnanosti  4.1 Podpora volnočasových.
Úvodní prezentace webového sídla , Praha Radek Maca NIDM.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Úsek prevence Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Porada ředitelů krajských škol a školských zařízení Kořenov, 26. září 2013.
Projekty Institucionálního plánu MENDELU v roce 2016 seminář pro řešitele projektů IP Brno,
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Prioritní oblasti primární prevence MŠMT PhDr. Pavla Doležalová.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování Krajské projekty Konference k oblasti primární prevence Praha
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
Krajská konference primární prevence rizikového chování 2. ročník Liberec, 31. března 2016.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Registrační číslo: CZ.1.07/2.4.00/ O PROJEKTU Cílem projektu E-SYNERGIE je vytvořit funkční vědeckovýzkumnou, aplikační, komunikační a vzdělávací.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Rozpis rozpočtu a normativy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. června 2011 Monika Čermáková.
Úsek prevence Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Inkluzivní vzdělávání pro Olomoucký kraj
Individuálně, ale společně a jinak
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Úřad práce České republiky
Členská schůze MAS Nepomuk,
„IOP – šance pro váš rozvoj“
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Aktuální informace z oblasti. primární prevence rizikového. chování
Hlavní město praha a integrace cizinců
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Odbor školství mládeže a sportu Oddělení školské ekonomiky
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 12. prosince 2013 Liberec.
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Prevence rizikového chování u dětí a mládeže v MSK
Příprava programového období 2014–2020
DOTAČNÍ FOND LIBERECKÉHO KRAJE
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
Informace o změnách metodiky dotačního řízení Konference primární prevence rizikového chování Praha, Matouš Korbel.
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2017 Liberec.
Školní poradenské pracoviště
Vzdělávání Lokální partnerství Liberec Magistrát města Liberec, 1. březen 2017 Prezentace / akce se koná v rámci projektu "Inkluzivní a kvalitní vzdělávání.
Aktuálně o stavu příprav na účinnost GDPR
Kódování studijních programů
Ing. Stanislava Správková
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
Vybrané cíle projektu KIPR
Dotační program Ministerstva vnitra k ochraně škol a školských zařízení 12. prosince 2018 Odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajského.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
ROZPOČET PŘÍMÝCH NEINVESTIČNÍCH VÝDAJŮ NA ROK 2019
Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí
Počítač ve škole a MŠMT Mgr. Jaroslav Faltýn
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Aktuální informace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy z oblasti primární prevence rizikového chování Ústí nad Orlicí 11. června 2012 Ing. Radka Heřmánková úsek prevence odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

MŠMT – gestor v oblasti primární prevence RCH  MŠMT je gestorem prevence rizikového chování u dětí a mládeže v České republice  Koordinuje primární prevenci všech forem rizikového chování u dětí a mládeže: užívání návykových látek, agrese a šikana, záškoláctví, poruchy příjmu potravy, rasismus a xenofobie, negativní působení sekt, sexuální rizikové chování, kriminální chování – krádeže, vandalismus, rizikové chování v dopravě.

Role MŠMT v oblasti primární prevence RCH  Koordinační – spolupráce všech subjektů na horizontální (meziresortní) a vertikální úrovni, podpora vytváření vazeb a struktury subjektů realizujících či spolupodílejících se na vytyčených prioritách  Koncepční – stanovování základních strategií v daných oblastech, stanovení priorit a cílů na budoucí období  Legislativní – vytváření legislativních podmínek pro oblast primární prevence (návrhy novelizací právních předpisů, metodické pokyny a doporučení)

Role MŠMT v oblasti primární prevence RCH  Metodická a informační – metodické vedení a předávání informací všem subjektům v rámci primární prevence, internetový informační komunikační systém  Finanční podpora vytváření materiálních, personálních a dalších podmínek nezbytných pro vlastní realizaci prevence ve školství (dotační řízení)  Zabezpečení systému hodnocení kvality - certifikace

Primární prevence rizikového chování Rizikové chování = chování, v jehož důsledku dochází k prokazatelnému nárůstu zdravotních, sociálních, výchovných a dalších rizik pro jedince nebo společnost Primární prevence = veškeré konkrétní aktivity realizované s cílem předejít problémům a následkům spojeným s rizikovými projevy chování, případně minimalizovat jejich dopad a zamezit jejich rozšíření.  Specifická: zaměřeny specificky na předcházení a omezování výskytu jednotlivých forem rizikového chování žáků  Nespecifická: zájmové, sportovní a volnočasové aktivity a jiné programy

Strategie prevence rizikových projevů chování  Strategie prevence rizikových projevů chování u dětí a mládeže v působnosti resortu školství na období 2013 – 2018 Vytvoření národní strategie a její implementace do krajských strategií Vytvoření národní strategie a její implementace do krajských strategií Návaznost na Strategii prevence rizikových projevů chování u dětí a mládeže na období 2009 – 2012 Návaznost na Strategii prevence rizikových projevů chování u dětí a mládeže na období 2009 – 2012 Vychází ze závěrů pravidelných jednání s krajskými školskými koordinátory prevence a metodiky prevence, z dlouhodobých cílů stanovených strategiemi nadresortních orgánů Vychází ze závěrů pravidelných jednání s krajskými školskými koordinátory prevence a metodiky prevence, z dlouhodobých cílů stanovených strategiemi nadresortních orgánů 5 pracovních skupin (koordinace, legislativa, financování, vzdělávání, evaluace a informace) pro přípravu Strategie 5 pracovních skupin (koordinace, legislativa, financování, vzdělávání, evaluace a informace) pro přípravu Strategie Schválení do konce roku 2012 Schválení do konce roku 2012

Plán prevence kraje  Vypracování plánu prevence kraje - podmínka pro přiznání finančních prostředků a základní podkladový dokument pro rozdělování dotačních prostředků. KPP zobrazuje data, potřeby, cíle a finanční participace kraje: Popis kraje – demografické údaje Popis kraje – demografické údaje Východiska plánu – analýzy Východiska plánu – analýzy Priority kraje na rok 2013 Priority kraje na rok 2013 Síť služeb kraje Síť služeb kraje Kdo z krajské úrovně na PP PRCH participuje Kdo z krajské úrovně na PP PRCH participuje Aktivity kraje v oblasti PP PRCH obecně Aktivity kraje v oblasti PP PRCH obecně Financování služeb PP PRCH v kraji Financování služeb PP PRCH v kraji Schválení min. vedoucím odboru, příp. Radou nebo Zastupitelstvem Schválení min. vedoucím odboru, příp. Radou nebo Zastupitelstvem

Aktuální klíčové aktivity resortu v oblasti legislativní  Novela nařízení vlády č. 75/2005 Sb. – snížení úvazku míry vyučovací povinnosti ŠMP a MP v PPP Snížení týdenního rozsahu přímé pedagogické činnosti učiteli – školnímu metodikovi prevence stejně jako výchovnému poradci Snížení týdenního rozsahu přímé pedagogické činnosti učiteli – školnímu metodikovi prevence stejně jako výchovnému poradci Metodikovi prevence v PPP se snižuje rozsah přímé pedagogické činnosti o 10 hodin týdně Metodikovi prevence v PPP se snižuje rozsah přímé pedagogické činnosti o 10 hodin týdně  Novelizace vyhlášky č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních (nově 116/2011 Sb.) Ukotvení pojmu prevence rizikového chování Ukotvení pojmu prevence rizikového chování Činnost školního metodika prevence, výchovného poradce, školního psychologa a speciálního pedagoga Činnost školního metodika prevence, výchovného poradce, školního psychologa a speciálního pedagoga

Metodické doporučení k primární prevenci rizikového chování  Metodické doporučení k primární prevenci rizikového chování u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních  Umístěno na stránkách MŠMT od ledna 2012  Vymezena škála rizikových projevů chování žáků, stanovení kompetencí jednotlivých institucí v systému primární prevence a doporučené postupy při výskytu jednotlivých forem rizikového chování dětí a mládeže.

Web Web  Internetový komunikační informační systém: web Web cílený na primární prevenci, garantovaný MŠMT Web cílený na primární prevenci, garantovaný MŠMT Web sdružuje veškeré ověřené informace z oblasti primární prevence rizikového chování (typy rizikového chování, typy prevence, legislativa, finanční zdroje, síť služeb v regionech, příklady dobré praxe, akce) Web sdružuje veškeré ověřené informace z oblasti primární prevence rizikového chování (typy rizikového chování, typy prevence, legislativa, finanční zdroje, síť služeb v regionech, příklady dobré praxe, akce)

Dotační řízení na podporu aktivit v oblasti primární prevence  MŠMT vyčleňuje ze svého rozpočtu průměrně ročně cca 20 mil. Kč na dotační program na realizaci aktivit v oblasti prevence rizikového chování v působnosti resortu  Podpora programů dlouhodobé primární prevence rizikových projevů chování a projektů zaměřených na vzdělávání v oblasti primární prevence  Metodika MŠMT pro poskytování dotací ze SR na realizaci aktivit v oblasti prevenci rizikového chování v období 2013 – 2018

Dotační řízení na podporu aktivit v oblasti primární prevence  V r podpořeno 212 projektů škol, školských zařízení, NNO z 416 přijatých žádostí o dotaci, 114 vyřazeno z formálních důvodů (27%)  V r přijato 388 žádostí o dotaci, pouze 6 vyřazeno pro formální nedostatky (1,5 %)  Od r nový elektronický systém pro podávání žádostí:  Maximální výše dotace na 1 žádost/ 1 rok: ,- (projekty pro více subjektů) ,- (projekty pro svůj vlastní preventivní program)  Informace na – sekce Speciální školství – odkaz Prevence

Financované projekty a subjekty  MŠMT podporuje stěžejní a prioritní projekty, které jsou v souladu: se strategií prevence rezortu se strategií prevence rezortu se schválenými plány prevence kraje (prioritní projekty) se schválenými plány prevence kraje (prioritní projekty) splňuji kriteria kvality (certifikace) a efektivity (cena/výkon) splňuji kriteria kvality (certifikace) a efektivity (cena/výkon) 1) projekty škol a školských zařízení 2) projekty služeb pro školy a školská zařízení a realizovaná ve školách a školských zařízeních 3) projekty zaměřené na informace, výzkum, hodnocení (např. konference, časopis, evaluace, systém hodnocení kvality atd.)

Harmonogram dotačního řízení na rok 2013  do 30. září 2012 –konečný termín pro podávání žádostí o dotaci  říjen 2012 – formální hodnocení úplnosti a správností žádostí o dotace  listopad 2012 – odborné (věcné) hodnocení žádostí odbornými hodnotiteli  prosinec 2012 – jednání Dotační komise MŠMT  prosinec 2012– jednání MŠMT o udělení dotací na rok 2013  do 31. března 2012 – vydání rozhodnutí a vyplacení dotací úspěšným žadatelům

Aktuální klíčové aktivity resortu v oblasti zabezpečení hodnocení systému kvality  Příprava nového systému certifikací (hodnocení kvality) pro programy primární prevence rizikového chování – nové nastavení certifikací pro celé spektrum prevence rizikového chování s využitím ve školském prostředí.  Vyhotoveny nové standardy programů primární prevence pro další formy rizikového chování  Proces certifikací je od února 2011 pozastaven na dobu nezbytně nutnou pro přípravu nového systému (spuštění od ledna 2013)  Informace na webových stránkách a prostřednictvím KŠKP

Cíle MŠMT pro oblast primární prevence  Ukotvení rolí v systému – koordinace a nastavení podmínek pro jednotlivé články vertikální koordinace PP (KŠKP, MP, ŠMP)  Spolupráce na všech úrovních při respektování kompetencí  Příprava Strategie prevence rizikového chování na období 2013 – 2018  Adekvátní legislativní prostředí – novela nařízení vlády č 75/2005 Sb., zákon o prevenci  Systém vzdělávání – zavedení nového modelu vzdělávání  Stabilní dotační systém  Nový systém hodnocení kvality služeb v oblasti PP

Kontakty - MŠMT  Mgr. Martina Budinská, vedoucí úseku prevence, tel  Ing. Radka Heřmánková, tel  Mgr. Vladimír Sklenář, tel

Děkuji Vám za pozornost Ing. Radka Heřmánková