Týmy, vytváření týmů, týmová práce Tým – často užité jako synonymum pro slovo skupina. Tým se liší od skupiny. Skupina – jednotlivci mají společná cíl.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Právě v době recese či krize je to velmi aktuální otázka. Jak to poznat? Ti, kdo řídí podnik, některé typy znají. Většina manažerů však přivítá mít špičkového.
Advertisements

Personální řízení v malých podnicích
Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Projektové řízení Modul č.1.
1 Týmová práce TYMP1/ C3 Komunikace (nejen) v týmu. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH.
V e d e n í l i d í.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Řízení vztahu s klientem – rámec EDICT. Fáze Vstup. Pavla Kotyzová
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Kvalitativní výzkum.
Přechod z ústavní do komunitní služby
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Leadership. Adairovy kruhy. Pavla Kotyzová
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Zásady dobré komunikace
Personální management
PER – Burgetová Zuzana.  Jak vybrat vedoucího týmu.  Profil vedoucího týmu  Složení týmu  Co vede ke špičkovému výkonu týmu  Rozdíl mezi skupinou.
► Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_EKO_08 CHOVÁNÍ ZÁKAZNÍKA. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova: chování.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Práce v obchodním oddělení jako motivace a čest Praha, 21. 5
Jak řídit a vést lidi Březinová Ludmila
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
1 Týmová práce TYMP 1/ C1 Význam týmové práce. Tým a skupina. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Vyjednávání I sebelepší mezilidské vztahy nebo manažerské techniky nás čas od času nedokážou ochránit před střetem různých názorů, myšlenek nebo přístupů.
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
Psychologie II Sociální psychologie
Specifický typ osobnosti
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Částicová stavba látek
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
1 Manager nebo leader? -Management je pozice -Leadership je volba (rozhodnutí) -Potřebujeme management i leadership -Management a leadership je všude kolem.
Týmové dovednosti 2 Marie Blahutková. Tým – základ dobré spolupráce Neustálý růst týmů a jejich výkonnosti Zlepšování klíčových postupů Schopnost efektivně.
„Řízení lidských zdrojů /HR/ je jedním z hlavních úkolů managera a nikdo to za něho nemůže udělat“ Roman Vacho© City Hotel Park Dolný Kubín.
1 Týmová práce TYMP 2/ C6 Styly vedení lidí/ 2. Odlišnosti vedení v jednotlivých fázích vývoje. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA.
Řídící struktury, malé a velké organizace
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
1 Týmová práce TYMP 2/ C5 Styly vedení lidí. Odlišnosti vedení v jednotlivých fázích vývoje. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH.
Styly vedení lidí Pavla Kotyzová
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny.
Manager nebo leader? Management je pozice
Teambuilding - úvod Doc.PaedDr.Marie Blahutková Ph.D. Fakulta sportovních studií Katedra společenských věd ve sportu.
Didaktické metody Androdidaktika.
Supervize. Slovo supervize můžeme doslovně přeložit jako nadhled. Jde o činnost, při které supervizor pomáhá pracovníkovi (supervidované osobě) získat.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
SUPERVIZE z Jak se učit ze zkušenosti svého týmu? Mgr. et Mgr. Veronika Víchová CACIO 8.září 2016
ÚSKALÍ SPOLUPRÁCE S RODINOU KLIENTA ,JIRKOV PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ.
Týmová práce TYMP 1/ C5 Adairovy kruhy Pavla Kotyzová 1 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH KOMUNIKACÍ.
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Million Leaders Mandate
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Management a řízení hotelu
Ing. Veronika Dostálková MBA
Lektor: Mgr. Šárka Prachařová AABYSS s. r. o.
Zaměstnání členů rodiny
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Assessment centrum.
DRAMATURGIE TEAMBUILDINGOVÝCH PROGRAMŮ (seminář)
Studuj na… Studuj na ISŠ Na Karmeli, Mladá boleslav
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
Didaktické metody Androdidaktika.
Komunikační a prezentační dovednosti / C2
Práce návrháře.
Prezentační a komunikační dovednosti
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Transkript prezentace:

Týmy, vytváření týmů, týmová práce Tým – často užité jako synonymum pro slovo skupina. Tým se liší od skupiny. Skupina – jednotlivci mají společná cíl a v níž pracovní činnosti a dovednosti každého člena vzájemně na sebe účelně a plynule navazují, jako jednotlivé části skládačky, dohromady vytvářejí nějaký vzor. - Společný úkol a doplňující se příspěvky členů = tým

Efektivní tým – tým, který dosáhne svého cíle nejúčinnějším způsobem a je pak schopen převzít ještě náročnější úkoly, bude-li zapotřebí. Proč potřebujeme tým, proč to nemůže udělat člověk sám: Bernard Smith definoval druhy úkolů, které vyžadují týmovou práci.

Tým Charakteristika úkolu Může je udělat 1 člověk, Ale potřebný čas nemá k dispozici Potřebné úsilí a sílu nemůže vynaložit jeden člověk, např. auto, které spadlo do příkopu Několik rozdílných operací je nutno vykonat současně nebo navzájem sladěné, např. orchestr

Úkol může udělat tým: Několik lidí může splnit úkol v daném čase např. napsat na 500 obálek adresy,vložit dopisy,oznámkovat,odeslat. Každý ví, co má dělat a dělá to nezávisle Skupina lidí při vzájemné koordinace zvládne vytáhnout auto z příkopu Zde je někdo, kdo koordinuje a organizauje, např. dirigent

Skupina školních děti,které něco počítají – skupina jednotlivců, ale když hrají fotbal – tým. V týmu úspěšní i méně kvalifikovaní členové – vzájemná interakce pomáhá zvládat složité úkoly. Odborník v týmu – zde nebezpečí,že ostatní členové ho budou odvádět od jeho nejlepšího výkonu. Má-li odborník úspěšně plnit svoji funkci v týmu, kde jsou ostatní méně kvalifikované než on sám,nestačí mu,aby uplatnil pouze svou kvalifikaci,musí také umět jednat s lidmi. Odborník,který pracuje v týmu, má výhodu,že si může své myšlenky ověřit srovnáním s názory ostatních členů skupiny, což mu slouží k tomu,že se vyvaruje nebezpečí,že bude sledovat určitý myšlenkový směr déle, než je zapotřebí. Důležité jsou připomínky ostatních. Úkol, který tým řeší, může být komplikovaný,je zapotřebí více odborníků.Často výhodnější mít víc odborníků, nežli 1 experta.

Role členů týmů Opravují návrhy Vyslovují kritiku Provokující myšlenky – řeknou něco nesprávného,ale to mlže přivést ostatní na správnou cestu. Nebezpečí přeceňování týmové práce, protože: -ne všechny úkoly vyžadují týmovou práci, některé se lépe zvládnou individuálně -ne všechny pracovní skupiny jsou týmy Jednotlivec obvykle bývá tvořivější,když pracuje sám – malíř – žádný malíř nenamaloval obraz,který by za něco stál a který by maloval jako součást skupiny.(žáci mistra pracují ve skupině, ale vede je mistr).

Případová studie Nissan ve Smyrně ve státě Tennessee v USA je největší japonskou investicí v USA. Firmu řídí tým složený převážně z Američanů, mezi 1900 pracovníky jen 15 Japonců, je to jeden z nejlépe vedených podniku. Pracovníci rozděleni do týmů, každý člen vyškolen tak, aby mohl převzít práci svého kolegy. Neříkají „moje práce“, ale „naše práce“. Týmy se střídají na monotonních činnostech,které nelze robotizovat. Každý tým se ráno sejde na 10 minut k diskusi o pracovních úkolech, řeší případné problémy.

Ve firmě GM však princip týmové práce nefungoval, pro pracovníky bylo jednodušší, aby pracovali na montážní lince a dělali jednoduchou pracovní činnost, ne každý několik operací v týmu,které smontuje celý Chevrolet.

Existují i týmy prostorově od sebe vzdálené, např. listonoš, který doručuje dopis, je součástí týmů, který je od sebe vzdálen. Kdo vede tým: Manažer, ale v rozptýleném týmu nemlže být všude,každý musí vést sám sebe – musí se motivovat, vytrvat při práci. Musí se řídit standardy své profese,když na blízku není nikdo,kdo by ho popoháněl, komandoval. Autor knihy je členem rozptýleného týmu – další členové – nakladatel, redaktor, korektor, výtvarník a další – ty bude znát, ale některé další ne – tiskař v tiskárně, prodavač v obchodě, šéf knižního velkoobchodu, ty asi nikdy neuvidí.

Proč tým existuje? Pomáhá plnit cíle firmy, organizace Tým je v podstatě skupina se společným cílem ve které se odborné činnosti a osobní schopnosti členů doplňují. Tým s vysokou výkonností má vlastnosti běžného týmu, ale dosahuje v nich vyššího stupně.Každý z jeho členů je odborník a současně kvalifikovaný člen týmu pro výkon funkcí potřebných pro splnění úkolů, pro udržení týmu pohromadě a funkcí nutných pro ostatní členy.Týmy často rostou vlivem 1 člověka,který stojí u jejich zrodu a stane se jeho vedoucím. Testem dobrého týmu je, zda jeho členové dokáží pracovat jako tým, jsou-li od sebe odloučení a přispívají spíše sekvencí svých činností (výrobce tašek na střechu, pak stavař,který tašky položí a staví se dům) než bezprostřední prací na společném úkolu, který by vyžadoval přítomnost všech pohromadě na jednom místě (stavba domu – postupně se podílejí různé profese) Příklady: týmová práce ve stavebnictví, výstavba domů, dálnic atd, časová omezení – doba, do kdy nutno práci dokončit Fotbalový tým – čas 90 minut. Důležité je lidé vést, motivovat, udržet pohromadě.

vedoucí Omyl, že je to ten, kdo ovládá jiného člověka nebo skupinu lidí Despotičtí jedinci nejsou ostatními lidmi voleni, ani akceptováni jako vedoucí, výjimky v některých situacích – věznice. Účinné vedení – důvěra, respekt, ne strach. Přikazování demokraticky, vedoucí by měl dělat z částí celek.