Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/01.0012 „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: 4. 10. 2013 Datum ověření ve výuce: 7. 3. 2014 Ročník:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Čtyřdobý zážehový motor (čtyřtakt)
Advertisements

Spalovací motor zážehový
Spalovací motory s pístem
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164.
Tepelné motory. Struktura prezentace úvod pokus otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Stroje a zařízení pro výrobu a přenos energií 3.Přednáška BW06/56 – STAVEBNÍ STROJEIng. Svatava Henková, CSc.
MOTORY Mgr. Martin Tichý MOTORY Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
SPALOVACÝ MOTORY – DIESELOVÉ. OBSAH Úvod Vynález dieselového motoru
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
VY_32_INOVACE_05-53 Ročník: VIII. r. IX. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Teplo koná práci II.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník, pro který.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Plně elektronické zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Palivová soustava traktoru Zetor
Název: Vstřikovací element řadového vstřikovacího čerpadla Autor: Ing. Jiří Kubeček Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Autotronik Motorová.
VY_32_INOVACE_ROZ_17 Variabilní rozvod Honda VTEC.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
SPALOVACÍ MOTORY. Jsou to stroje (tepelné motory), ve kterých se přeměňuje tepelná energie vzniklá hořením paliva na energii pohybovou. Palivo spalují.
VY_32_INOVACE_AUT2_18 Zpomalovací brzdy. Účelem zpomalovací brzdy je vozidlo zpomalit, nikoliv však zastavit. Brzdu nelze použít ani jako brzdu parkovací.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ MOTORU A JEHO FUNKCE Předmět: Komunikační technologie vyučující:PaedDr. Pavel Konupčík Seminární práce: Základní rozdělení motoru a.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Účinnost různých systémů ukládání elektrické energie
Odraz světla na rovinném zrcadle
BRZDY Mgr. Martin Tichý. BRZDY Mgr. Martin Tichý.
„Řemesla s techniky začneme od píky“
Tepelné motory.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_12.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vytápění Tmavé plynové infrazářiče
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Tlumiče kapalinové VY_32_INOVACE_14_265
Pístové spalovací motory
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Pracovní list k procvičení znalostí o tepelných motorech Autor
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurence schopnost.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Transformátory Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/ Chemie
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
Spalovací motor Název školy: Základní škola Brána Nová Paka
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Měření elektrického proudu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
Tepelné motory Autor: Mgr. Alena Víchová
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
TEPELNÉ MOTORY.
Motor je stroj, který mění jiné druhy energie na mechanickou práci.
Mgr. Jan Ptáčník – Fyzika - Tercie
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Tepelné motory Motory s vnějším spalováním parní stroj parní turbína
Závislost elektrického odporu
Tepelné motory.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_18 Fyzika,
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Člověk a technika – TEPELNÉ STROJE
Člověk a technika – TEPELNÉ STROJE
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Člověk a technika – TEPELNÉ STROJE
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická
Transkript prezentace:

Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník: 2. stupeň Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor - předmět: Řemesla, fyzika Tematický okruh: Spalovací motory Téma (klíčová slova): Zážehový motor, vznětový motor Časová dotace ve výuce: 4 hodiny Název souboru: REMESLA_TIC_2_SPALOVACI_MO TORY Tvůrce DUM: Mgr. Martin Tichý

MOTORY Mgr. Martin Tichý

Spalovací motory Motory zážehové (palivo benzín) vznětové (palivo nafta)

Čtyřdobý zážehový motor Hlavní části: Pevné části motoru - víko hlavy válců, hlava válců, válce, kliková skříň, spodní víko motoru Klikové ústrojí - písty, ojnice, kliková hřídel Ventilový rozvod – ventily, zdvihátka, vahadla, ventilové pružiny, vačkový hřídel, rozvodová kola Palivový systém – vstřikovací zařízení nebo karburátor, sací potrubí

Hlavní části: Hlava válců Ventilové pružiny Vahadlo

Hlavní části: Kliková hřídel Písty Ojnice

Hlavní části: Víko hlavy válců Vačkový hřídel Rozvodová tyčka

Hlavní části: Hlava válců Sací a výfukový ventil Blok motoru Vložka válce motoru

Hlavní části: Rozvodový řetěz Rozvodová kola Blok motoru

Princip činnosti čtyřdobého zážehového motoru: Jeden pracovní oběh (cyklus) se skládá ze čtyř dob (fází): 1. sání - 2. stlačování - 3. výbuch - 4. výfuk

1. doba - SÁNÍ Píst se pohybuje z horní úvratě do dolní úvratě – ve válci vzniká podtlak V sacím systému se mísí palivo se vzduchem – vzniká zápalná směs Tato směs proudí přes otevřený sací ventil do prostoru válce motoru Ideální poměr zápalné směsi je 14,7 dílů vzduchu ku 1 dílu benzínu (14,7:1)

2. doba - STLAČOVÁNÍ Píst se pohybuje z dolní úvratě do horní úvratě Oba ventily jsou uzavřené – dochází ke stlačení směsi Stlačováním vzniká zvýšení teploty a tlaku ve válci (400°C/ 1,8 MPa) Zápalná směs je dokonale připravena pro zažehnutí a spálení

3. doba – VÝBUCH (expanze) Jediná pracovní doba čtyřdobého motoru Zápalná směs je zažehnuta elektrickou jiskrou – ta vznikne mezi elektrodami zapalovací svíčky Oba ventily jsou uzavřené Píst se pohybuje z horní úvratě do dolní úvratě Teplota ve spalovacím prostoru je až 2500°C a tlak 4 - 6,5 MPa

4. doba - VÝFUK Výfukové plyny začínají proudit otevřeným výfukovým ventilem (rychlostí zvuku) do výfukového kanálu a dále do výfukového potrubí Píst se pohybuje z dolní úvratě do horní úvratě Dochází k výplachu válce a spalovací prostor je opět připraven k sání

Jeden pracovní cyklus čtyřdobého motoru: sání stlačování výbuch výfuk

Rozvody: Vačkový hřídel zajišťuje otvírání a zavírání ventilů ve správném pořadí Vačkový hřídel je pomocí ozubeného řemenu nebo řetězu spojen s klikovým hřídelem = rozvody vačkový hřídel rozvody Podle technologického řešení rozlišujeme rozvody typu: SV, OHV, OHC, DOHC

Typy rozvodů – podle umístění vačkového hřídele: V.H. = vačkový hřídel

Děkuji za pozornost

Zdroje V prezentaci jsou použity vlastní fotografie pořízeny při stážích žáků 6. – 9. ročníku ve školním roce 2012/2013 na SPŠ v Ostrově nad Ohří. Vlastní materiály vytvořené k těmto stážím