Peněžnictví v ČR 1993 - 2014. 1993 – rozdělení ČSFR Zásadní význam mělo jednání I. řádného sjezdu OS v březnu 1993, který schválil nové organizační uspořádáni.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podporujeme Vaši budoucnost Bipartitní dialog v odvětvích.
Advertisements

Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
SPORT V ČESKÉ REPUBLICE OD ROKU 2012
Historie Od roku 1946 jedinými zástupci zaměstnanců - odbory Zákon 144/1946 Sb. o jednotné odborové organizaci –§1 – název ROH Po roce 1989 Zachování principu.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Péče a pracovní vztahy Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
1 Sdružení řemesel a malých podniků ve stavebnictví (CAPEB) FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍHO DIALOGU Leden 2008 Seminář o sociálním dialogu 15. únor 2008 (na projektu.
Strategie OS KOVO v kolektivním vyjednávání Piešťany,
Finanční možností svépomocných skupin
Základ kvalitního vyjednávacího týmu = dobře vyškolený kolektivní vyjednavač 3 základní stavební kameny kvalitního vyškolení: 1.Odborné znalosti 2.Techniky.
1 Kapacita sociálního dialogu v ČR Bariéry výkonnosti.
Zdravice OS „Veteráni JE CZ“ pro Mezinárodní fórum „DIALOG“ Dalibor Matějů Praha,
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
1 VALNÁ HROMADA AVOŠ 20. dubna NÁVRH USNESENÍ VALNÉ HROMADY AVOŠ VH schvaluje zprávu o činnosti za rok VH schvaluje zprávu dozorčí rady.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
CZ / /0390 Posílení role Odborového svazu KOVO při zvyšování adaptability jeho členů Příjemce dotace: OBSLUŽNÁ SPOLEČNOST,a.s. Partner: Odborový.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Organizace sociální správy
Pomáháme neziskovkám Významný projekt Olomouckého kraje
Věznice Heřmanice Souvislá praxe
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing
Praha, 24. července 2007 Ministerstvo obrany České republiky TISKOVÁ KONFERENCE Zkvalitnění péče o válečné veterány.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
NS-LEV 21 pro český sport Jiří Šlégr http://
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
Odborové zväzy Čo je to a na čo to vlastne je (treba to vôbec?)
Informace o činnosti Společnosti revizního lékařství ČLS JEP
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Představení kandidáta na místopředsedu OS
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
SLUŽBY POJIŠTĚNÍ. Princip pojištění vytváření finanční rezervy sloužící k úhradě potřeb nebo škod, které vzniknou pojištěným osobám z nahodilých událostí.
Cloverleaf Limited s.r.o. IČ: Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky v rámci Operačního.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Česká asociace Sport pro všechny, občanské sdružení
Od 1. dubna 2011 je účinný zákon o Úřadu práce České republiky, kterým se mění struktura a řízení úřadů práce. Tolik citace z tisku, co to však znamená?
Jak na nové členy ? Sekce pro práci s členskou základnou Martin Vacek
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
PÉČE O PRACOVNÍKY.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Luděk Janík Budoucnost HYTEP. Historie HYTEP 2006 červen: MPO iniciovalo vznik H 2 platformy prosinec: Založení platformy (ČVUT FS, MEGA, ÚJV,
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Interní audit a Compliance v České pojišťovně | Praha| Peter Štefánik| 1.
22 let samostatného OS pracovníků peněžnictví a pojišťovnictví.
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
Peněžnictví v ČSR Místa organizací „Sdružení“ do roku 1939.
STAŇ SE ČLENEM! STAŇ SE ČLENEM ODBORŮ To určitě! Mnoho dobrých důvodů proč se stát členem odborů.. Protože Tvoje práva jsou naše práce Přesčas y zadarm.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Domněnka Pavla Pěnkavy Na počátku:  jak se identifikovat  jak se sdružovat  jak na sobě pracovat  jak se posilovat  jak se chránit  jak se prezentovat.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Peněžnictví v ČSFR Založení Odborového svazu pracovníků peněžnictví a pojišťovnictví v roce 1990 V r.1988 založili Ivan Havránek, František.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Seminář pro poskytovatele Návrh vzdělávacích aktivit 2017 „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference.
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Jitka Fabianová Garant vzdělávání č. 3 – 1995 Lektor č. 9 –
Výroční zpráva Občanského sdružení Konipaska za rok 2014
Program MŠMT VIII v roce 2017
Obecné otázky pojišťovacího práva
Okresní sdružení ČUS Tábor
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Sociální práce TEĎ a TADY II
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Příprava občanů k obraně státu …
Prorodinné aktivity Olomouckého kraje
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Peněžnictví v ČR

1993 – rozdělení ČSFR Zásadní význam mělo jednání I. řádného sjezdu OS v březnu 1993, který schválil nové organizační uspořádáni OS v souvislosti se zánikem ČSFR a rozdělením na Českou a Slovenskou republiku.

OS pracovníků peněžnictví a pojišťovnictví 2012 OS má v současné době více jak 9 tis. Členů Slučuje zaměstnance bank, pojišťoven a dalších organizací ze 24 zaměstnavatelských subjektů Je členem ČMKOS Je členem mezinárodní organizace UNI Vlastní rekreační zařízení na Šumavě –penzion Bystřina Vlastní rekreační byty v Praze

Znak OS Základ znaku OS tvoří návrh pro minci české koruny se svolením akademické sochařky Jarmily Truhlíkové - Špačkové

Základním stavebním článkem OS jsou ZO OS OS pracovníků peněžnictví a pojišťovnictví ZO OS

Struktura OS Sjezd OS P-VOS VOSsekretariát PV OSZO OS

Hlavní dosažené úspěchy OS OS inicioval vznik SBP (Svaz bank a pojišťoven) Pravidelně uzavírá KSVS (Kolektivní sml. vyššího stupně) - KSVS pokrývá cca 75% zaměstnanců v peněžnictví Inicioval přijetí § 200, Obchod. zákoníku ( který umožňuje účast zaměstnanců v dozorčích radách vlastní společnosti. Přijetí tohoto zákona umožnilo volit do DR funkcionáře odborových orgánů)

Hlavní směry činnosti OS Kolektivní vyjednávání Oblast mezd, pracovní doby, sociálního zabezpečení Bezplatná pracovně právní ochrana členů OS Oblast BOZP Obhajoba odborových práv Při PV - účast v evropských podnikových radách Vzdělávání Rekreace a sportu*

Sport OS - SOBSA 105 let odborů a SOBSA V prvních letech po vzniku prvních odborových organizací, tedy před 105 lety, bychom asi sportovní aktivity v jejich programech hledali marně. Sportovní činnost se stala součástí programů až v době, kdy se stali členy odborů všichni zaměstnanci. Aktivity byly rozvíjeny na úrovni základních organizací, krajů, ale mohutně také na úrovni odborového svazu. Tak tomu bylo do roku V roce 1990, se sešli ve zcela nových podmínkách nejaktivnější „organizátoři“ sportovních akcí a založili občanské sdružení SOBSA (Sdružení organizátorů bankovních sportovních akcí). Úzká vazba na odborovou organizaci zůstala zachována a funguje dodnes. Sportovní akce, pořádané SOBSA, jsou zaměřeny především na zdravotní prevenci pro lidi se sedavým zaměstnáním. Původním programem SOBSA bylo organizování společných sportovních akcí pro banky na území Prahy. Postupně však tento program začal přerůstat hranice Prahy a na akcích přibývalo stále více účastníků ze všech krajů republiky. Přesto, že na akcích SOBSA si účastníci hradí náklady na ubytování a stravování sami (na rozdíl od minulosti), je o účast stále velký zájem. Účast členů odborové organizace na několika vybraných akcích za rok je motivována příspěvky z úrovně Odborového svazu.

„Svazový“ tisk peněžních a pojišťovacích zaměstnanců – 1947 „Peněžnictví a pojišťovnictví“ (odborný časopis) 1947 – 1952 „ Zaměstnanec v peněžnictví a pojišťovnictví 1968 – 1970 „Zpravodaj ústředního výboru OS peněžnictví a pojišťovnictví“ 1970 – 1990 „Služba lidu“ (svazový časopis „OS státních orgánů“, kde byly zveřejňovány informace z oblasti peněžnictví) 1997 – 2001 „Zpravodaj OS prac. peněžnictví a pojišťovnictví“ 2002 – 2003 „Zpravodaj OS prac. peněžnictví a pojišťovnictví“ („Zpravodaj“ vychází jako příloha týdeníku„SOND“) 2003 – 2012 Je k přenosu informací využívána elektronická pošta, internet a intranet _________________________________________________________________________

Předsedové OS PPP – Ivan Havránek 1991 – 1992 Mikušinec, Tmé, Horňanský a Kaštánek Marie Klucová dosud Rudolf Kubásek

Sjezdy OS ustavující konference OS peněžnictví a pojišťovnictví 1952 – konference slučovací s OS finančních zaměstnanců 1958 – zánik samostatného OS “peněžnictví“ 1968 – ustavující sjezd OS peněžnictví a pojišťovnictví zánik samostatného OS “peněžnictví“ 1990 – ustavující sjezd OS peněžnictví a pojišťovnictví 1993 – I. řádný sjezd OS peněžnictví a pojišťovnictví II. sjezd OS peněžnictví a pojišťovnictví III. sjezd OS peněžnictví a pojišťovnictví 2006 – IV.sjezd OS peněžnictví a pojišťovnictví 2012 – V. sjezd OS peněžnictví a pojišťovnictví 2014 – Mimořádný sjezd OS peněžnictví a pojišťovnictví

Česká spořitelna Praha 2012 Komerční banka PrahaČSOB Praha Městská spořitelna Pražská 1875 ČSOB Praha 2012 Živnostenská banka 1867 ČNB Praha Bankovní domy historie a současnost Budovaná nová centrála KB Praha 2012 UCB 2012