Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

Dr. Eva Müllerová Asociace průvodců ČR
Práva a povinnosti studentů. 2 Co je upravuje Zákon o vysokých školách §§ 62 a 63 Studijní program a studijní plán oboru Vnitřní předpisy univerzity a.
I NOVACE KOMBINOVANÉ FORMY STUDIA BAKALÁŘSKÉHO A MAGISTERSKÉHO STUDIJNÍHO PROGRAMU „T ĚLESNÁ VÝCHOVA A SPORT “ A JEHO UČITELSKÝCH OBORŮ NA F AKULTĚ TĚLESNÉ.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Živnostenský zákon 164. Ing. Vladimíra Mikšíková Ing. Vladimíra Mikšíková P R Á V O P R Á V O 1. ročník 1. ročník nástavbové studium nástavbové studium.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Trenér a legislativa Petr Klimpl. Systém trenérů sekce OB Kvalifikační třídy trenérů trenér 1. třídy (T1) trenér 2. třídy (T2) trenér 3. třídy (T3)
Mimoškolní aktivity zábava a povinnost.
Trenér a legislativa Petr Klimpl. Systém trenérů sekce OB Kvalifikační třídy trenérů trenér 1. třídy (T1) trenér 2. třídy (T2) trenér 3. třídy (T3)
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Rekvalifikační kurz ČLEN PRVNÍ POMOCI.
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
Rozdíly v trénování dorostu a žactva. Školení trenérů 3.třídy Hradec Králové
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM LYŽOVÁNÍ
Cestovní kanceláře a agentury
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
MEZINÁRODNÍ LYŽAŘSKÉ ORGANIZACE
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Základy prevence sportovních zranění Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Cvičitel lyžování © 2010 Metodická komise OSÚ-ZL 1.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
Ekonomika organizací Živnost. Příklad 1 Určete o jakou činnost se jedná z hlediska provozování živnosti (k řešení použijte živnostenský zákon v aktuálním.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Instruktor lyžování praktikant © 2008 jen pro vnitřní potřebu Metodická komise ÚZL SL ČR.
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
Instruktor lyžování Metodická komise ÚZL SL ČR © 2008 jen pro vnitřní potřebu.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Meath Local Sports Partnership - Committed to the development of sport in Meath Místní sportovní partnerství Meath.
Podpora profesního rozvoje učitelů Programové prohlášení vlády Vláda bude prosazovat následující priority rozvoje ČR: Rozvoj kvalitních a všeobecně dostupných.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Vyučení. Duální odborné vzdělání Mag. Michael Gassner Hospodářská komora Dolního Rakouska, oddělení – vzdělávání.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PODNIKÁNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Organizační formy práce v tělesné výchově
Instruktor IV.třídy (Praktikant) jen pro vnitřní potřebu
NABÍDKA PROGRAMŮ A KURZŮ CCV PF UJEP
Systém vzdělávání v OSÚ ZL SLČR
jen pro vnitřní potřebu
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení Harrachov
Právní úprava cestovního ruchu v ČR: živnostenský zákon
Program MŠMT VIII v roce 2017
Instruktor sjezdového lyžování (50) jen pro vnitřní potřebu
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Bezpečnost ve škole a školském zařízení
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Instruktor lyžování (150) jen pro vnitřní potřebu
Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků
PHmax ve středním vzdělávání
Centrum celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem 2017/2018.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Studijní obor Fyzioterapie
Studijní obory Speciální edukace bezpečnostních složek Aplikovaná sportovní edukace bezpečnostních složek.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Příprava občanů k obraně státu …
Transkript prezentace:

Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010

10. Legislativa a management 2 h. Právní předpisy Právní předpisy - Živnostenský a „podnikatelský“ zákon Druhy licencí a podmínky vázaných živností TV a S Metodický pokyn pro školy Směrnice o kvalifikacích v SLČR Provoz lyžařské školy Definice, Typy výuky, Personální zabezepčení, Technické vybavení, Koncepce suché přípravy, Bezpečnost Část Provoz lyžařské školy zpracoval: LUK ÁŠ, J. (2009)

Živnostenský zákon č. 455/1991 Určuje pro podnikání tři typy živností: volné (akce a školení sportovních svazů) vázané (veškerý přímý kontakt s klientem) koncesované (např. střelecké aktivity) Živnostenský zákon č. 455 / 1991, č. 309 /2000 „Podnikatelský zákon“ č. 209 / 2001 Metodické pokyny k lyžařskému výcviku / 2005 Právní předpisy Určuje oblast tělovýchovy a cestovního ruchu jako tzv. ”vázanou živnost” s podmínkami odborného vzdělání. Pro udělení živnostenské licence (nebo pro garanta odborné činnosti) je vyžadováno vyšší, nebo vysokoškolské vzdělání (případně středoškolské odborné vzdělání). MŠMT ČR dále upravuje akreditovaná zařízení k udělení těchto licencí, obsah, požadavky a osvědčení kurzů v této oblasti. Změna živnostenského zákona

Vzdělávací zařízení pro oblast TVS jsou: a) školy TV směru (1) - fakulta tělesné výchovy a sportu UK Praha - fakulta tělesné kultury UP Olomouc - fakulty pedagogické s oborovým studiem tělesné výchovy - další vysoké školy s odpovídajícím studijním oborem (např. sport-management) - vyšší odborné tělovýchovné školy (např. Akademie sportu PALERSTRA) b) pro masérské, rekondiční a regenerační služby jsou to též střední zdravotnické školy a lékařské fakulty s příslušným fyzioterapeutickým (rehabilitačním) zaměřením. c) další vzdělávací zařízení zřizovaná fyzickými i právnickými osobami, které obdrží akreditaci od MŠMT ČR a jsou pověřena vydáváním dokladů o rekvalifikaci. Zákon též určuje dva typy živností průvodcovská činnost a poskytování tělovýchovných služeb a podmínky v tělovýchově a sportu

 Poskytování tělovýchovných a sportovních služeb  Provozování tělovýchovných a sportovních zařízení a zařízení sloužících pro regeneraci a rekondici  Průvodcovská činnost - horská, tělovýchovná a sportovní, v oblasti CR  Vodní záchranářská služba  Masérské, rekondiční a regenerační služby  Provozování solárií. Výtah z Metodického pokynu MPO č. 11/2000 Vydáním novely živnostenského zákona platné od 1. března 2001, došlo k zavedení nových vázaných živností. Příloha č. 2 ŽZ Skupina 214: Ostatní byla doplněna o živnosti pro podnikání v oblasti tělesné výchovy a sportu, včetně stanovení průkazů způsobilosti. Jsou to živnosti:

Tělovýchovné a sportovní živnosti OborDoklady Průvodcovská činnost a) horská b) tělovýchovná a sportovní c) v oblasti cestovního ruchu Provozování veřejných tělovýchovných škol pořádání kurzů cvičitelů, trenérů a rozhodčích, pořádání kurzů a činnost sportovních instruktorů Provozování tělovýchovných zařízení a zařízení pro regeneraci a rekondici a) osvědčení ministerstva obchodu a CR b) maturitní vysvědčení a) průkaz trenéra, cvičitele daného svazu b) vysokoškolský TV diplom se specializací c) osvědčení o odborné způsobilosti od akreditovaného zařízení MŠMT ČR a) průkaz způsobilosti dle zvláštních předpisů b) obdobně jako pro provozování veřejných tělovýchovných škol Poskytování tělovýchovných služeb podle zákona 209/2001 Poznámka: v přehledu jsou uvedeny obory a podmínky obou předmětných zákonů (Živnostenský zákon - černě, tzv. „Podnikatelský zákon“ - modře) - vysvědčení vyšší odborné školy TV - diplom Bc., nebo Mgr. TVS programu - rekvalifikace nebo odborná způsobilost - doklad o zkoušce předepsané ministerstvem - doklad o praxi (3 roky) v nezávislém postavení

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR č. j / V Praze dne 22. prosince 2005 Metodický pokyn k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí, žáků a studentů… (výtah) Organizování lyžařského výcviku škol Článek 13 - Tělesná výchova Sportovní činnosti které nejsou přesně popsány ve vzdělávacích programech se řídí bezpečnostními pravidly a metodickými postupy školního a svazového sportu

Článek 15 - Lyžařský výcvik Kvalifikaci instruktorů ověřuje ředitel školy a jejich činnost řídí vedoucí kurzu podle plánu Žáci prokáží své zdraví, schopnosti, seřízení vázání a pojištění (doporučuje se) Dodržují se pravidla bezpečného pohybu na sjezdových a běžeckých tratích, pokyny HS a při výcviku se doporučují přilby Žáci jsou rozděleni podle výkonnosti a zdraví do družstev (max. 15 osob) Třetí den se doporučuje půlden bez výcviku Lanovky a vleky jsou užívány jen pro výcvik Za nepříznivých podmínek (mlha, bouře, -12 C) se výcvik zkracuje nebo nekoná Výlet vede instruktor, kontroluje počet během i na konci, vzadu jede zdatný lyžař Při dodržení podmínek bezpečnosti se provádí též výcvik na snowboardu

Směrnice o kvalifikacích SL ČR č. ZL 1/2005 a úpravy OSÚ ZL Instruktor lyžování – praktikant (IL-p) 20 hodin (13 h. praxe a 7 h. teorie + ZK) Instruktor lyžování (IL) 55 hodin (19 h. teorie a 36 h. praxe + ZK) Cvičitel lyžování (CvL) 210 hodin (100 h. teorie a 110 h. praxe + ZK) Učitel lyžování (UL) 450 hodin (250 h. teorie a 200 h. praxe + ZK) Diplomovaný učitel lyžování (DUL) Vysokoškolské TV vzdělání (diplomová, rigorózní práce z lyžování) Splňuje Osvědčení o odborné způsobilosti dle Živnostenského zákona

1. Teorie a didaktika - členění lyžařského výcviku 1 2. Hygiena, úrazová zábrana, první pomoc a zásady pohybu na lyžích v horách 1 3. Výzbroj a výstroj, lyžařská technologie (sjezd i běh) 1 4. Technika a metodika sjíždění a zatáčení 2 5. Technika a metodika běhu 1 6. Zkoušky (teorie) 1 1. Technika a metodika ZEL - 1. část (sjezd a běh) 10 h. 2. Metodická praxe 1 3. Zkoušky (praxe) 2 Studijní plán Instruktor lyžování - praktikant (IL-p): Praxe Teorie

1. Technika a metodika EZL - 1. sjíždění a zatáčení 20 h. 2. Technika a metodika EZL - 1. běh na lyžích Zkoušky (praxe) 3 Studijní plán Instruktor lyžování (IL): Praxe 3. Metodická praxe 3 Teorie 4. Anatomie, Fyziologie, Hygiena, Traumatologie, Pohyb v horách 3 5. Lyžařská technologie (sjezd, běh) 3 6. Technika a metodika sjíždění a zatáčení 3 7. Technika a metodika běhu 2 1. Dějiny a organizace lyžování 2 h. 2. Pedagogika a psychologie, zvláštnosti výuky dětí 3 3. Teorie a didaktika sportovního tréninku a lyžování 1 8. Zkoušky (teorie) 2

Předměty teoretické 1. Úvod do studia 1 h. 2. Anatomie 8 3. Fyziologie 8 4. Traumatologie 6 5. Hygiena 5 6. Pedagogika a psychologie sportu Sportovní trénink 8 8. Dějiny lyžování 2 9. Organizace lyžování Legislativa a management Didaktika a metodika lyžování Technika a biomechanika - sjezd Technika a biomechanika - běh Technologie, výzbroj a výstroj Ochrana přírody a pobyt v horách h. praktické 1. Technika a metodika EZL / I. a II. část (sjezd) Technika a metodika EZL / I. a II. část (běh) Metodická praxe (práce v lyžařské škole) Zkoušky praxe (metodické výstupy, zkoušky - sjezd, běh) h. I. Bio - lékařské aspekty sportu II. Pedagogicko - psychologické aspekty sportu III. Teorie, didaktika a organizace lyžování Studijní plán Cvičitel lyžování (CvL):

Provoz lyžařské školy Definice lyžařské školy Lyžařská škola v pojetí Svazu lyžařů ČR je trochu zavádějící pojem, a proto tuto činnost budeme raději nazývat klubovou výukou dětí a mládeže Typicky lyžařská škola je spíše zaměřena na komerční výuku dětí a mládeže, což se v SLČR neděje !!! Výuka dětí a mládeže je prováděna v rámci lyžařských klubů, které jsou v drtivé většině občanská sdružení zaregistrovaná v SLČR, a účastníci výuky musí být členy

Typy výuky Víkendová lyžařská výuka - hlavním cílem je na základě předem stanoveného plánu provádět jedno nebo dvoudenní výjezdy, zejména o víkendech Celoroční lyžařská výuka - hlavním cílem celoroční práce ve výuce dětí a mládeže spočívá v pravidelné všesportovní přípravě dětí, zejména v tělocvičně (ideální stav je 2x týdně) a následné několikadenní soustředění na sněhu (ideální stav je 3 – 4x ročně). Do tohoto modelu můžeme zařadit i několikadenní letní soustředění. Cílem úseku základního lyžování SLČR je kromě jiného i příprava na další závodní činnost v jednotlivých lyžařských disciplínách. Z tohoto pohledu se druhá možnost výuky jeví jako výhodnější, protože celková příprava je systematicky vedená. Poznámka: pedagogicko- organizační pojetí výuky dětí je dále rozvedeno v přednášce Didaktiky a metodiky (část Metodické postupy - Výuka dětí)

Za personální zabezpečení výuky v lyžařském klubu je vždy odpovědný statutární orgán klubu. Personální zabezpečení výuky Personální dělení Instruktor praktikant Instruktor lyžování Cvičitel lyžování Učitel lyžování Lyžařští pedagogové vyučující v klubech se školí a řídí směrnicí OSÚ ZL SLČR č. 1/2005.

V personálním zabezpečení výuky je třeba obzvlášť dbát na to, aby vyučující splňovali výše uvedené kvalifikační podmínky (zejména účast na pravidelných doškoleních), a to z toho důvodu, že v případě úrazu žáka u nekvalifikovaného lektora nemusí dojít ze strany pojišťoven k plnění pojistných událostí. Pojištění (klubu/oddílu) odpovědnosti za škodu způsobenou třetím osobám. Doporučená velikost skupiny dětí při lyžařské výuce na 1 lektora je 6 – v závislosti na věku dětí a úrovni jejich lyžařských dovedností. Do této kategorie je nutno zařadit bezpečnostní prvky při výuce na svahu (pojištění, přilby, chrániče, rukavice, kvalitní oblečení, zvýrazňovací vesty)

Technické vybavení Zařadit různé pomůcky pro výcvik jak v tělocvičně, tak i na svahu. Tělocvična: kužele, lavičky, žíněnky, velké nafukovací balóny, trampolína, překážkové dráhy, … Na svahu: kloboučky, různé typy tyčí, obruče, pomůcky v lyžařské školce, … Koncepce suché přípravy v tělocvičnách Zaměřovat se budeme především na: - všeobecnou atletickou přípravu - všeobecnou pohybovou přípravu a obratnost - "naučit děti a mládež učit se" pohyb - důraz bude kladen na balanční cvičení rozvíjející stabilizaci pohybového aparátu LUKÁŠ, J. (2009)

K o n e c Autorský kolektiv: KOMEŠTÍK B., FINKOVÁ D., KRNÁČ P. a NOVÁK M.