Inkluzivní vzdělávání Karel Bárta Turnov 25. 5. 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Hodnocení škol a školských zařízení
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Včasná péče v České republice Zora Syslová. OBSAH 1.Vymezení pojmů 2.Co znamená včasná péče, její význam 3.Charakteristiky dětí ze sociokulturně znevýhodněného.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Strategie rozvoje základního vzdělávání ORP Turnov 2015
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Strategické a koncepční dokumenty resortu školství Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
SWOT 3 analýza - MAP pro ORP Kladno Verze Název projektu: Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno Projekt je spolufinancován Evropskou.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
9. Tvorba individuálního plánu
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
9. Tvorba individuálního plánu
Tisková konference
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
VYBRANÉ PROBLEMATIKY DNEŠNÍHO ŠKOLSTVÍ
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Inkluzivní vzdělávání Karel Bárta Turnov

Kam směřuje vzdělávání Moderní pedagogika směřuje ke vzdělávání dětí a žáků v hlavním vzdělávacím proudu Sociální soudružnost Vytvoření podmínek pro inkluzi Podpůrná opatření Asistenti pedagogů 2

Úmluva o právech dítěte 104/1991 Sb., přijata 20. listopadu 1989 New Yorku 1. Duševně nebo tělesně postižené dítě má požívat plného a řádného života v podmínkách zabezpečujících důstojnost, podporujících sebedůvěru a umožňujících aktivní účast dítěte ve společnosti. 2. Právo postiženého dítěte na zvláštní péči. 3. Právo dítěte na vzdělání a na základě rovných možností 4. Právo na poradenskou službu v oblasti vzdělání a odborné přípravy k povolání. 5. Pomoc se poskytuje podle možností bezplatně. 3

Prohlášení ze Salamanky, UNESCO, 1994 Vlády 92 zemí se usnesly změnit stávající vzdělávací systémy směrem k inkluzivnímu vzdělávání, které zajišťuje právo na vzdělávání všech dětí bez ohledu na jejich individuální potřeby. Od integrace k inkluzi Navštěvování škol hlavního vzdělávacího proudu zaměřených na inkluzivní vzdělávání je nejefektivnější nástroj proti diskriminaci a že školy by měly sloužit všem dětem, bez ohledu na jejich fyzický, intelektuální, sociální, jazykový stav či status. 4

Prohlášení ze Salamanky, UNESCO, základních bodů: 1. každý žák má základní právo na vzdělání a musí mu být dána příležitost dosáhnout přijatelnou úroveň vzdělání; 2. každý žák má jedinečné charakteristiky, zájmy, schopnosti a vzdělávací potřeby; 3. vzdělávací systém by měl být koncipován tak, aby vyhověl různorodým potřebám; 4. žáci se speciálními vzdělávacími potřebami musí mít přístup do běžných škol, které se řídí principem na žáka orientované pedagogiky, jež je schopna vyhovět speciálním potřebám; 5. běžné školy s inkluzivní orientací pomáhají efektivně bojovat s diskriminačními postoji. 5

České vzdělávání & Evropa, Zelená kniha, Praha 1999 Klíčová role vzdělávání v ekonomickém rozvoji, v boji proti nezaměstnanosti, proti sociálním nerovnostem a proti exkluzi (vylučování či znevýhodňování určitých skupin ve společnosti), ve zvyšování konkurenceschopnosti zemí EU České školství je mimořádně selektivní, výběr škol úzce závisí na vzdělání rodičů. 6

Učení je skryté bohatství, vzdělávání pro 21. století, UNESCO, : žádost UNESCO o ustavení mezinárodní komise, která by se zabývala vzděláváním a učením pro 21. století Škodlivý výběr selekce podle schopností 4 Delorsovy pilíře: Učit se poznávat – široké obecné znalosti, v malém počtu předmětů pracovat do hloubky, učit se učit Učit se jednat – pracovat v týmech, řešit problémy Učit se žít společně – rozvíjení pochopení pro ostatní lidi a myšlenky, zvládat konflikty, vytvářet společné projekty, hodnoty pluralismu a vzájemného porozumění a míru Učit se být – rozvoj osobnosti, samostatný úsudek, osobní odpovědnost, rozvoj paměti, myšlení, estetického smyslu, fyzických vlastností a komunikačních dovedností 7

Národní program rozvoje vzdělávání v České republice, 2001, Bílá kniha Odstranění segregovaného vzdělávání dětí se speciálními potřebami a jejich integrace do běžného vzdělávacího proudu. Speciální školy zřizovat pouze pro těžce zdravotně postižené. Vyřešit připravenost běžných škol na integraci dětí se speciálními vzdělávacími potřebami. Komplexně řešit postupný přechod na integrované vnitřně diferencované základní vzdělávání, které umožní vytvářet co nejlepší podmínky pro všechny žáky, rozvoj talentů i pro integraci zdravotně a sociálně znevýhodněných. 8

Národní program rozvoje vzdělávání v České republice, 2001, Bílá kniha Postupně zavádět funkci školních psychologů a školních speciálních pedagogů. Rozšířit existující systém pedagogicko-psychologického poradenství, koordinovat jeho služby s poradenskými službami, poskytovanými ve školách Minimalizovat trvalé vyčleňování žáků se sociálními, zdravotními a učebními problémy. Změny v pojetí vyučování znamenají především změnu myšlení učitelů i rodičů. Negativní vliv převažující selekce na 2.stupni 9

Národní program rozvoje vzdělávání v České republice, 2001, Bílá kniha Promyšleně redukovat víceleté programy gymnázia. Tuto úpravu zakotvit legislativně a považovat ji za jednu ze stěžejních změn celého vzdělávacího systému. Stěžejní tendence: odstraňování segregovaného vzdělávání dětí se speciálními potřebami a jejich integrace do běžného vzdělávacího proudu se zachováním alternativní volby vzdělávací cesty těchto dětí. Citlivě transformovat zvláštní školy na školy základní se speciálními vzdělávacími programy. Vyřešit připravenost běžných škol na integraci dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, a to po stránce profesní, personální i technické. Provést nezbytné změny v přípravě učitelů. 10

Úmluva o právech osob se zdravotním postižením, OSN, New York, 2006 Užívání všech lidských práv a základních svobod dětmi se zdravotním postižením rovnocenně s ostatními dětmi. Právo na zajištění asistence k realizaci tohoto právo vhodné k jejich věku a zdravotnímu postižení. 11

Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Snižovat nerovnosti ve vzdělávání. Omezovat vnější diferenciaci v základním vzdělávání a efektivně začleňovat žáky do hlavního vzdělávacího proudu. Včasnou diagnostikou potíží dítěte v průběhu předškolního období eliminovat odklady školní docházky (na bázi spolupráce mezi rodiči, předškolními pedagogy a poradenskými institucemi, zdravotníky a orgány sociálněprávní ochrany dětí, případně poskytovateli služeb sociální prevence), odklady školní docházky povolovat ve výjimečných případech. 12

Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Žáky nerozdělovat na základě kognitivních schopností do tříd a škol s náročnějším, respektive méně náročným kurikulem, ale umožnit každému plně rozvíjet svůj potenciál v systému kvalitního a inkluzivně orientovaného veřejného vzdělávání. Je třeba se zaměřit na osvětu rodičů a společnosti, vzdělávání učitelů, ředitelů a úředníků. Přehodnocení role víceletých gymnázií. Výzkumy oproti všeobecnému přesvědčení naznačují, že víceletá gymnázia k hlubšímu rozvoji mladých lidí ve skutečnosti nevedou a že jejich přidaná hodnota je v oblasti znalostí a dovedností poměrně nízká. 13

ET 2020 Závěry rady EU ze dne Strategický rámec evropské spolupráce ve vzdělávání a odborné přípravě Strategický cíl č. 3: Podporovat spravedlivost, sociální soudržnost a aktivní občanství. Umožnit všem občanům bez ohledu na jejich osobní, sociální či ekonomickou situaci získávat, aktualizovat a rozvíjet klíčové kompetence. Péče o žáky ze znevýhodněného prostředí, žáky se zvláštními potřebami. Komunikace žáků s vrstevníky pocházejícími z různých prostředí. 14

Zpráva OECD o hodnocení vzdělávání v České republice Panuje znepokojení v souvislosti s velkou mírou sociální selektivity a nerovnostmi ve vzdělávacím systému. Vliv rodinného zázemí žáka. Poměrně velký podíl žáků navštěvuje speciální školy z důvodu potíží s učením nebo sociálního znevýhodnění, nikoliv na základě diagnostikované poruchy učení. 15

Další dokumenty: Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy České republiky Akční plán inkluzivního vzdělávání 2016 – 2018 Rámcové vzdělávací programy Akční plán opatření k výkonu rozsudku Evropského soudu pro lidská práva ve věci D. H. a ostatní proti České republice Národní plán podpory rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na léta Strategie sociálního začleňování Antidiskriminační zákon č. 198/2009 Sb. Rovný přístup ke vzdělávání v České republice: situace a doporučení, ČŠI,

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora rovnosti a kvality přístupu ve vzdělávání. Posílení inkluze a zvýšení kvality vzdělávání. Připravenost pedagogických pracovníků v oblasti inkluzívního vzdělávání, diferencované výuky a pedagogické diagnostiky je nedostatečná. Na školách nejsou vytvořeny podmínky pro integrované vzdělávání žáků se SVP a nedostačující je rovněž dostupnost, kvalita a kapacita systému pedagogicko- psychologického poradenství pro tyto žáky. Realizovány budou intervence směřující proti bezdůvodnému vylučování z hlavního vzdělávacího proudu. 17

Zákon č. 561/2004 Sb., (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů § 2 odst. 1 (1) Vzdělávání je založeno na zásadách a) rovného přístupu každého státního občana České republiky nebo jiného členského státu Evropské unie ke vzdělávání bez jakékoli diskriminace z důvodu rasy, barvy pleti, pohlaví, jazyka, víry a náboženství, národnosti, etnického nebo sociálního původu, majetku, rodu a zdravotního stavu nebo jiného postavení občana, b) zohledňování vzdělávacích potřeb jednotlivce, c) vzájemné úcty, respektu, názorové snášenlivosti, solidarity a důstojnosti všech účastníků vzdělávání, 18

Zákon č. 561/2004 Sb., (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů § 2 odst. 2 Obecnými cíli vzdělávání jsou zejména a) rozvoj osobnosti člověka, který bude vybaven poznávacími a sociálními způsobilostmi, mravními a duchovními hodnotami pro osobní a občanský život, výkon povolání nebo pracovní činnosti, získávání informací a učení se v průběhu celého života, c) pochopení a uplatňování zásad demokracie a právního státu, základních lidských práv a svobod spolu s odpovědností a smyslem pro sociální soudržnost, 19

Zdroje informací

Karel Bárta