Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Ing. Stanislava Správková
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Střednědobé plánování sociálních služeb v Olomouckém kraji IP – „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji“
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Vyjednávání potřebnosti sociálních služeb
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Role evropských dotací v sociálních službách XIV. celostátní finanční konference Svazu měst a obcí ČR Praha,10. listopadu 2011 Karel Vít, MPSV.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
1 DÍLČÍ ANALÝZY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA LIBEREC LB plán s.r.o., Liberec JEDNÁNÍ ŘPS A KOMISE ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ 19. května 2015.
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
Dotační řízení MPSV Mgr. Petr Studenovský. Dotační řízení MPSV Setkání s poskytovateli sociálních služeb Jihočeského kraje k dotačnímu řízení Ministerstva.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory ve Zlínském kraji Konference „Plánování a financování sociálních služeb v Jihomoravském kraji“
Datum: Zpracoval: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Krajská síť sociálních služeb Dan Vrána.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Datum: Zpracoval: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Krajská síť sociálních služeb Moravskoslezského kraje D. Vrána.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Krajský Akční Plán rozvoje vzdělávání 11. prosince 2015.
Sociální služby a Projekt Zdravý kraj v Jihomoravském kraji J.Drbal, V.Kytnerová, K.Zouharová Plánování rozvoje sociálních služeb Dobrá praxe zdravých.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně Aktuální informace k realizaci projektu MAP 9. březen 2016.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 6. prosince 2011.
FINANCOVÁNÍ SOCILÁNÍCH SLUŽEB V ROCE 2016 SPOLUÚČAST OBCÍ ORP NA FINANCOVÁNÍ.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Zavedení systematické podpory procesu plánování sociálních služeb a péče sociálně potřebným na Středním Vsetínsku, Velkokarlovicku a Hornolidečsku“ Operační.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
S třednědobé plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji v praxi Setkání s poskytovateli sociálních služeb, Ústí nad Labem, září 2016.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Individuální projekt OP VVV
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Obecná východiska.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
STŘEDNĚDOBÝ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PREZENTACE PRO JEDNÁNÍ K21
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Výzva k předkládání žádostí
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Individuální projekt IP 3 „Rozšíření nástrojů pro podporu systému plánování sociálních služeb v Libereckém kraji“ Závěrečná konference k projektu.
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Ing. Stanislava Správková
Klíčové aktivity projektu
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Komunitní plánování v okrese hodonín
Transkript prezentace:

Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období Mgr. Martina Blešová Odbor sociálních věcí KrÚ JMK

Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji III“. Zahájení: Ukončení: Realizátor: Jihomoravský kraj Celková částka: Kč z ESF – OP LZZ a státního rozpočtu ČR Aktivity projektu: 1.Podpora udržitelného systému plánování sociálních služeb, včetně podpory partnerství na místní a regionální úrovni 2.Vytvoření a působení okresních multidisciplinárních týmů 3.Vznik a nastavení udržitelných nástrojů pro měření a hodnocení efektivnosti sociálních služeb - benchmarking sociálních služeb 4.Podpora zvyšování kvality sociálních služeb 5.Informační aktivity - podpora informovanosti o sociálních službách

Klíčové aktivity projektu KA 01 Podpora udržitelného systému plánování sociálních služeb, včetně podpory partnerství na místní a regionální úrovni A.Metodická setkávání pracovních skupin: Pracovní skupina pro komunitní plán JMK Pracovní skupina Koordinátoři KPSS 21 ORP Pracovní skupina Metodici KPSS B. Zpracování Střednědobého plánu pro období 2015 – 2017 a Akčního plánu pro rok 2015

Klíčové aktivity projektu KA 02 Vytvoření a působení multidisciplinárních týmů Nová platforma = vzájemně provázaný tříúrovňový systém plánování a síťování služeb. úroveň ORP (KPSS) úroveň okresu (síť služeb pro dané území, provázanost strategií) kraj v 6 okresech JMK – odborně-politická platforma podoba sítě služeb, vzájemná spolupráce ORP v daném okrese, deklarace spolufinancování - rok 2014 (služby sociální prevence + 1. setkání k poradenským službám) - 1. polovina roku 2015 (služby sociální péče + odborné sociální poradenství )

Klíčové aktivity projektu KA 03 Benchmarking sociálních služeb KA 04 Podpora zvyšování kvality sociálních služeb KA 05 Informační aktivity - podpora informovanosti o nabídce sociálních služeb konference, veletrh plánování sociálních služeb informační brožury publicita

Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období 2015 – 2017 shrnuje výstupy z procesu plánování sociálních služeb na úrovni Jihomoravského kraje i obcí s rozšířenou působností vychází z vyhodnocení realizace předchozích dvou střednědobých plánů i z realizace individuálních projektů reflektuje potřebné změny v podobě, nastavení, řízení a financování krajské sítě sociálních služeb současně zohledňuje aktuální vývojové trendy v sociální oblasti

Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období 2015 – 2017 vymezení a nákladovost sítě sociálních služeb definice požadavků na kvalitu a efektivitu sociálních služeb do ní zařazených podmínky pro dílčí rozvoj - potřebnost, priority, dostupné zdroje aktualizace prostřednictvím akčních plánů Cílem strategie: Optimalizace stávající sítě sociálních služeb s ohledem na reálné potřeby, kvalitu, efektivitu poskytované péče a finanční udržitelnost podporovaného systému.

Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období 2015 – 2017 Sociální služby poskytované na území JMK: obtížná životní situace, začleňování, samostatnost a nezávislost přirozené prostředí uživatelů/malokapacitní pobytové služby komplexní legislativně stanovená šíře, reálné potřeby kvalita péče i finanční efektivita služby deklarace potřebnosti a finanční podpory obcí transparentní hodnocení a financování(Metodika) + důraz na jednotnost výkaznictví a kontrolní mechanismy rozvoj pro vybrané druhy sociálních služeb - neexistence služby v dané lokalitě/vymezená cílová skupina. Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období 2015 – 2017

Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období 2015 – 2017 Východiska Analýza sociálních služeb v JMK celkem 547 registrovaných služeb, zastoupení všech 33 druhů

Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období 2015 – 2017 Východiska Financování sociálních služeb principy a podíly jednotlivých zdrojů financování služeb Vymezení krajské sítě sociálních služeb podmínky pro stávající služby: registrace, území, spolufinancování, stanovený počet bodů pro hodnocení (Metodika) podmínky pro nové a rozvojové záměry služeb: potřebnost, optimální nákladovost, spolufinancování zařazení do krajského akčního plánu

Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období 2015 – 2017 Nákladovost krajské sítě sociálních služeb Optimalizované náklady na provoz sítě sociálních služeb 2015 souhrnné optimalizované náklady na provoz sítě se zohledněním Metodiky i rozvojových záměrů je Kč identifikovaná potřeba finančních zdrojů z úrovně státního rozpočtu pro provoz služeb v JMK je Kč (35 %).

Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období 2015 – 2017 Systémové priority Priorita A Podpora procesu plánování dostupnosti sociálních služeb na místní a regionální úrovni realizace IP, podpora vzájemné spolupráce a partnerství JMK a 21 ORP v oblasti KP a síťování SS Priorita B Optimalizace krajské sítě SS v JMK s ohledem na potřebnost, kvalitu a finanční udržitelnost akční plány, síťování, spolufinancování obcí, projekt na financování služeb, benchmarkingová aplikace, VP, kontrolní mechanismy

Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období 2015 – 2017 Systémové priority Priorita C Podpora zvyšování kvality sociálních služeb kvalita péče, transformace, humanizace Priorita D Podpora informovanosti o sociálních službách dostupnost informací, realizace aktivit

Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období 2015 – 2017 Rámcová strategie podporovaného rozvoje sociálních služeb podpora rozvoje vybraných druhů služeb, podmíněno neexistencí služby v dané lokalitě, nebo vymezenou cílovou skupinou Podmínky: soulad s aktuální jednoletou strategií JMK (AP) soulad s komunitním plánem ORP garance spolufinancování obcí ve stanovené výši soulad návrhu rozpočtu služby s aktuální Metodikou pro hodnocení služeb v JMK

Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období 2015 – 2017 Priority pro cílové skupiny Senioři PRIORITA 1 Dostupná nabídka terénních a ambulantních služeb odpovídající rozdílným potřebám a specifickým životním situacím seniorů. PRIORITA 2 Udržitelná síť dlouhodobých pobytových zařízení pro seniory s ohledem na jejich specifické potřeby.

Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období 2015 – 2017 Priority pro cílové skupiny Osoby se zdravotním postižením PRIORITA 1 Udržení stávající sítě, její optimalizace a doplnění o služby poskytované nejpřirozenějšími formami a umožňující běžný životní rytmus. PRIORITA 2 Podpora sociálních služeb pro specifické cílové skupiny.

Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období 2015 – 2017 Priority pro cílové skupiny Děti, mládež a rodina PRIORITA 1 Podpora rozvoje stávající sítě SS zaměřených na potřeby ohrožených rodin s dětmi v JMK. PRIORITA 2 Zajištění udržitelné, dostupné a vzájemně provázané sítě služeb podporující rodiny v zachování základních funkcí i jejich jednotlivé členy v obtížných životních situacích.

Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období 2015 – 2017 Priority pro cílové skupiny Osoby ohrožené sociálním vyloučením a osoby v krizi PRIORITA 1 Doplnění systému služeb pro osoby vyloučené nebo ohrožené sociálním vyloučením s ohledem na potřebnost v lokalitě. PRIORITA 2 Podpora stávajících kapacit zařízení zařazených do krajské sítě se zaměřením na zvyšování kvality a provázanosti jednotlivých služeb.

Děkuji za pozornost. Mgr. Martina Blešová Odbor sociálních věcí Krajského úřadu Jihomoravského kraje