Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb 28. 2. a 1. 3. 2011 Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupový bod: Zasedacka_108
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Plánovaný rozvoj služeb
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Koncepce péče o staré občany
Projekt transformace psychiatrických léčeben MUDr. O. Pěč, Mgr. B. Wenigová Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
Všeobecná deklarace lidských práv
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Deinstitucionalizace... Deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením Závěrečná konference k individuálnímu projektu.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Základní práva a svobody
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Sociální podnikání jako nástroj integrace lidí s mentálním postižením nebo duševním onemocněním - zkušenosti z Plzeňského kraje Martin Fojtíček.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Kritéria sociálních služeb komunitního charakteru a kritéria transformace a deinstitucionalizace Seminář pro žadatele k 49. výzvě v IROP, Praha
Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava je příspěvkovou organizací statutárního města Ostravy, zřízenou k Poskytujeme.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Datum: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Transformace – a jak dál? Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb - konference MPSV Radka Soukupová Transformace a deinstitucionalizace prizmatem sociálních reforem.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Informace ze sociální oblasti
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Deinstitucionalizace: co naznačuje mezinárodní výzkum?
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Stát Definice, funkce, typy.
Znaky a vodítka deinstitucionalizace a Kritéria komunitních služeb
Mgr. Jan Vrbický, vedoucí oddělení koncepce sociálních služeb, MPSV
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Ing. Stanislava Správková
ERRC & MDAC proti ČR (kolektivní stížnost k EVSP)
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Transkript prezentace:

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb je součástí individuálního projektu Podpora transformace sociálních služeb.

P RÁVNÍ ASPEKTY TRANSFORMACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB : N ORMATIVNÍ RÁMEC PRÁVA NA ŽIVOT V KOMUNITĚ A JUDIKATURA Maroš Matiaško Mental Disability Advocacy Center (MDAC)

J AK LZE PRÁVNĚ UCHOPIT DEINSTITUCIONALIZACI ? Deinstitucionalizace souvisí s právem na nezávislý způsob života podle článku 19 CRPD „Nezávislý způsob života a zapojení do společnosti“ Článek 19 konkrétně formuluje „ rovné právo všech osob se zdravotním postižením žít v rámci společenství “ = právo na život v komunitě 2 základní otázky: i) Je možné vymezit normativní rámec? ii) Lze soudně vymoci závazky z tohoto práva?

P RÁVO NA ŽIVOT V KOMUNITĚ : N ORMATIVNÍ RÁMEC Každé lidské právo má určitý normativní rámec Význam zejména dvojí: 1) Pro vymezení závazků státu – pochopení co stát musí udělat 2) Pro oběti porušení - můžnost domoci se nápravy Výbor OSN pro hospodářská, sociální a kulturní práva (CESCR: 4 A schéma): i) Dostupnost ( Availability ) ii) Přístupnost ( Accessibility ) iii) Přijatelnost ( Acceptability ) iv) Přizpůsobení ( Adaptability )

P RÁVO NA ŽIVOT V KOMUNITĚ : N ORMATIVNÍ RÁMEC i) Dostupnost ( Availability ): Sociální služby v komunitě jsou dostupné v dostatečném množství ii) Přístupnost ( Accessibility ): Sociální služby v komunitě jsou přístupné všem, bez diskriminace iii) Přijatelnost ( Acceptability ): Obsah nabízených služeb je přijatelný, tj. služby jsou relevantní, kulturně přiměřené a dobré kvality iv) Přizpůsobení ( Adaptability ): Služby jsou flexibilní, přizpůsobují se měnící se společnosti a reagují na potřeby různých příjemců

D OSTUPNOST ( A VAILABILITY ) PRÁVA NA ŽIVOT V KOMUNITĚ Stát a samospráva nabízí komunitní služby i) Nejsou-li dostupné: Stát a samospráva je musí vytvořit ( Pozitivní závazek) ii) Pokud existují: Stát a samospráva je nesmí zrušit nebo omezit ( Negativní závazek) Je povinností státu vytvořit služby v komunitě? = Disability Advocates, Inc. (DAI) vs. Paterson

J E POVINNOSTÍ STÁTU VYTVOŘIT SLUŽBY V KOMUNITĚ ? Okresní soud New York: Disability Advocates, Inc. (DAI) vs. Paterson, 2003 Žaloba proti praxi umísťování lidí propuštěných z psychiatrické péče do 100 lůžkových ústavů Soud vyhověl žalobcům v srpnu 2009 Březen 2010: Soud nařídil státu přijmout plán rozvoje komunitní péče, povinnost vytvořit přibližně 1500 jednotek podporovaného bydlení ročne = pozitivní závazek dostupnosti služeb v komunitě

C O JE PRO SOUD V N EW Y ORKU INSTITUCE ? i) Lokace denního života : Většina denního života obyvatelů probíhá uvnitř ústavů ; ii) Účast na vnějším životě : Návštěvy okolních zařízení jako jsou parky, obchody, restaurace, knihovny, náboženské stánky nebo kulturní zařízení jsou sporadické ; iii) Izolace: Styk s lidmi bez postižení je velmi omezen ; iv) Činnost autorit : Veřejné programy duševního zdraví a případový manažment přispívá k jejich integraci velmi málo ; v) Psychologický rozměr : Pobyt v Domovech odrazuje obyvatele od zapojení do běžných denních aktivit a podporuje „naučenou bezmocnost“ (Martin Seligman).

P ŘÍSTUPNOST ( A CCESSIBILITY ) PRÁVA NA ŽIVOT V KOMUNITĚ Přístupnost má tři úrovně: a) Zákaz diskriminace b) Fyzická přístupnost c) Ekonomická přístupnost Znamená institucionalizace diskriminaci na základě postižení? = Olmstead v. L.C, 527 U.S. 581 (1999) Mají být komunitní služby finančně přístupné? = Bizchut et al. v. Izrael

Z NAMENÁ INSTITUCIONALIZACE DISKRIMINACI NA ZÁKLADĚ POSTIŽENÍ ? Americký Nejvyšší soud: Olmstead v. L.C, 527 U.S. 581 (1999) Žaloba dvou žen s mentálním postižením a zároveň s psychiatrickou diagnózou proti institucionalizaci v nemocnici v Atlantě Dvě otázky před Nejvyšším soudem: i) Zakládá nedůvodná institucionalizace diskriminaci na základě postižení? ii) Jak posoudit přiměřenost nákladů na poskytování služby v komunitě k celkovému rozpočtu pro tuto oblast?

Z NAMENÁ INSTITUCIONALIZACE DISKRIMINACI NA ZÁKLADĚ POSTIŽENÍ ? Metoda: Interpretace úmyslu zákonodárce (Kongresu) Podle Kongresu: i) historicky měla společnost tendenci izolovat a segregovat osoby s postižením a ii) navzdory některým zlepšením, tyto formy diskriminace lidí s postižením zůstávají vážným a velmi rozšířeným sociálním problémem Závěr Nejvyššího soudu USA: „ nedůvodná institucionalizace lidí s duševním postižením je formou diskriminace “

Z NAMENÁ INSTITUCIONALIZACE DISKRIMINACI NA ZÁKLADĚ POSTIŽENÍ ? Tento závěr vychází ze dvou evidentních skutečností: i) Vnímání okolím: „Ústavní umístění těch osob, které zvládají život v komunitním uspořádání a prospívají z péče v komunitě přispívá k nechtěné představě, že ostatní osoby, které jsou stále izolovány, jsou naproti tomu neschopné a jejich účast na životě komunity je bezcenná. ii) Osobní svět: Zároveň umístění v ústavu výrazně omezuje rozsah každodenních aktivit, včetně rodinných vztahů, sociálních kontaktů, pracovních příležitostí, ekonomické nezávislosti, dalšího vzdělávání a kulturního obohacení.“

M AJÍ BÝT KOMUNITNÍ SLUŽBY FINANČNĚ PŘÍSTUPNÉ ? Izraelský Nejvyšší soud: Bizchut et al. v. Izrael Stížnost šesti osob s fyzickým a mentálním postižením s potřebou vysoké míry podpory Problém: politika Ministerstva sociálních věcí, podle které podmínkou pro přiznání podpory byla schopnost nezávisle zvládnout péči o sebe a být zapojen do většiny sociálních aktivit = stěžovatelům byla nabídnuta pouze ústavní péče

M AJÍ BÝT KOMUNITNÍ SLUŽBY FINANČNĚ PŘÍSTUPNÉ ? Bizchut argumentoval, že právo na život v komunitě nepodléhá důkazům o něcí „schopnosti“ Stěžovatelé zdůraznili, že ústavní život segreguje člověka od své komunity a neumožňuje mu učinit volbu, kde žít Nejvyšší soud: právo na život v komunitě nemůže být podmíněno požadavkem nezávislosti jako podmínkou pro státní podporu života v komunitě = pozitivní závazek státu změnit sociální politiku

Z ÁVĚR Lze vymezit normativní rámec práva na život v komunitě Nedůvodná institucionalizace je diskriminací na základě postižení Lze dovodit pozitivní závazky státu, zejména: i) Vytvořit komunitní služby ii) Transformovat ústavní péči iii) Finančně umožnit lidem s postižením (i těžkým) žít v komunitě

DĚKUJI ZA POZORNOST Maroš Matiaško Mental Disability Advocacy Center (MDAC)