Rozvíjející větné členy Přívlastek 6.ročník ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SKLADBA PŘEDMĚT.
Advertisements

Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
SKLADBA PŘÍVLASTEK 2. část.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Procvičujeme větné členy 2
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Větné členy.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_08
PŘÍVLASTEK (Pk) Mgr. Michal Oblouk.
Přívlastek postupně rozvíjející
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
PŘÍVLASTEK.
Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.
Přívlastek (Pk).
Přívlastek Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0111 Název sady:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Barbora Doležalová Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné na
Doplněk Český jazyk - 7. ročník.
PŘÍVLASTEK Mgr. Michal Oblouk.
RVČ - předmět, přívlastek, doplněk
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
SYNTAX RISKUJ Autor: Mgr. Monika Dudová
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY – PŘÍVLASTEK, DOPLNĚK
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
DOPLNĚK Mgr. Michal oblouk.
PŘÍVLASTEK A JEHO DRUHY 8. ročník.
Rozvíjející větné členy - opakování -
V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PŘÍVLASTEK DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk.
Rozvíjející větné členy - opakování -
(PREZENTACI SPUSTÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5) Přívlastek.
Věta jednočlenná, věta dvojčlenná, větný ekvivalent 7. třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ přívlastek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Název školy: Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_08 Téma:Neohebné slovní druhy Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N13_Přívlastek TEMA: Český.
PŘÍVLASTEK - DRUHY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_07_PŘÍVLASTEK - DRUHY Téma:
Rozvíjející větné členy Příslovečné určení 6.třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Přívlastek VY_32_INOVACE_03-27 Ročník: Vzdělávací oblast:
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_03 přívlastek
VY_32_INOVACE_13_Český jazyk pro 7. ročník_Určování větných členů
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Přívlastek Mgr. Renata Pospiechová
PŘEDMĚT - SHRNUTÍ.
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název: VY_32_INOVACE_2C51Čj6_Předmět
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_15   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Rozvíjející větné členy – 6. ročník
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_02 předmět
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Základní větné členy - podmět
Přívlastek Rozvíjí podstatné jméno Ptáme se: jaký, který, čí? Je vyjádřen: podst. jménem, příd. jménem, zájmenem, číslovkou, popř. infinitivem.
Metodický list: Slovní druhy 1. část
VĚTNÉ ČLENY 7- 9 PŘÍVLASTEK
Rozvíjející větné členy
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Rozvíjející větné členy Přívlastek 6.ročník ZŠ Polešovice Eva Andrýsková

Přívlastek je větný člen, který rozvíjí jiný jmenný větný člen, nejčastěji podstatné jméno Př.: naše babička, krásná paní

Přívlastek Nejčastěji bývá vyjádřen: příd.jménem- tajné přání Méně častěji bývá vyjádřen: zájmenem- moje přání číslovkou- třetí přání podst. jménem- přání bratra infinitivem- přání zdokonalit příslovcem- cesta domů

Druhy přívlastku Přívlastek shodný Přívlastek neshodný

Přívlastek shodný Při větném rozboru se označuje zkratkou PkS Shoduje se v rodě, čísle a pádě se jménem, které rozvíjí. (Při skloňování se mění tyto kategorie shodně se skloňovaným rozvíjeným jménem.) Nejčastěji je reprezentován přídavným jménem nebo zájmenem. Na přívlastek shodný se ptáme otázkami: jaký?- rychlý vůz který?- druhý vůz čí?- její vůz

Přívlastek shodný Většinou je před podstatným jménem: rychlý vůz, naše maminka Za jménem stojí přívlastek shodný pouze v některých specifických případech: 1/ V odborných chemických a biologických názvech: kyselina sírová, medvěd brtník. 2/ Pokud ho chceme zdůraznit: To je záležitost neobvyklá. 3/ Pokud se staví do protikladu k jinému spojení: Čeští cyklisté nedosáhli takových úspěchů, jako cyklisté slovenští.

Přívlastek neshodný Při větném rozboru se označuje zkratkou PkN. Neshoduje se v pádě, rodu a čísle se jménem, které rozvíjí (nemění svůj tvar, zůstává stejný bez ohledu na pád rozvíjeného jména). Nachází se nejčastěji za podstatným jménem. Nejčastěji podstatné jméno (s předložkou, nebo podstatné jméno v 2. pádě). Na přívlastek neshodný se ptáme otázkou: JAKÝ? !!! břeh řeky, dědeček z Prahy, cesta lesem, dům ze zlata, děti rodičů, kniha s červenými deskami.

Další dělení přívlastků: 1/ postupně se rozvíjející- nelze jej oddělit čárkou ani přeskupit Př.: velmi starý muž 2/ několikanásobný- lze jej oddělit čárkou nebo spojkou a přeskupit Př.: starý a vrásčitý muž

Vymysli vhodné přívlastky k daným slovům: Přívlastek shodný Přívlastek neshodný kolo květina chata děda pes loutka hnízdo ? ?

Věty graficky znázorni, najdi přívlastky a urči, zda se jedná o Pks, Pkn: Na hřišti si hrají malé děti. Velká hejna vran se snesla na zorané pole. Děvčata krásně zpívala národní písničky. U stánku s oblečením jsem si koupil novou čepici. Učitel přírodopisu je velmi přísný. K narozeninám dostanu čokoládový dort. Každý den musím zalévat papriky. V lese nás vyděsilo houkání sovy.

Konec

ZDROJE: kotatka/kote_v_bote.jpg.-.html kotatka/kote_v_bote.jpg.-.html