DUM I. / 13. pohlednice Bc. Zdeněk Klíma. Pohlednice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Místo, kde žijeme 3. ročník
Advertisements

ADRESY.
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Nejprve si Přečtěte pozorně text
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DOMOV ADRESA oslovení jméno a příjmení ulice a číslo domu obec, město
Elektronická učebnice - I
Český jazyk ( sloh ) – 8. ročník
VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ JAZYK
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Elektronická pošta Autor: Mgr.
Osobní dopisy Jsou písemnosti, které zasílá významná osobnost nebo vedoucí pracovník svým spolupracovníkům, podřízeným nebo jiným známým osobnostem při.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mandys Jiří. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Co je to Elektronická pošta, zkráceně je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické systémy. K širokému rozšíření u.
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o elektronické komunikaci, využití u. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci si vytvoří ovou.
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL Psané útvary.
Sociální síť Sociální síť, zvaná též společenská síť, komunitní síť či komunita, anglicky social network, je propojená skupina lidí, kteří se navzájem.
Vyplňování jednoduchých tiskopisů Zpracovala: Mgr
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český – 1. stupeň Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_05_16.
Etika v elektronické komunikaci 2008 Uvědomte si, že nejde jen o srozumitelnost zprávy, ale i o vaši vlastní prezentaci.
97.1 Omluvenka Jdu k zubnímu lékaři. Zúčastním se soutěže.
Internet ale velmi výrazně slouží i pro komunikaci, přičemž jednoznačně nejpoužívanějším komunikačním prvkem je . Význam slova lze přeložit.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Dopis – úřední Dopis - osobní
Rodokmen - jména Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Psaní adres Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dana Haviarová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Úprava adres Pro úpravu adres platí tyto zásady všechny údaje se píšou v 1. pádě všechny řádky začínají od jednotné levé svislice používá se jednoduché.
Obchodní korespondence
Mezilidské vztahy 3. ročník
Obchodní dopisy.
94.1 Dopis, adresa Jaké dopisy vidíš na obrázcích? Kdo je odeslal?
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Dopis Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6018 NázevPsaní adres v dopise Téma hodinyPsaní adres PředmětZáklady.
DUM II. / 17. tísňová volání Bc. Zdeněk Klíma. Tísňová volání Telefonní čísla, kterými zavoláme pomoc.
ÚŘADY VE MĚSTECH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Důležité budovy města - pošta VY_32_INOVACE_1C_06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Rodinná a Občanská výchova MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6017 NázevPsaní adres na obálku Téma hodinyPsaní adres PředmětZáklady.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_11 _Moje rodina TÉMA:
Období vzniku: duben _inovace_OV.8.28 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a společnost, výchova k občanství, poštovní poukázka.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastJazykové vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.
Co je to domov? DOMOV Domov je máma, táta a sourozenci … Domov je můj pokoj, hračky, knížky … Domov je náš dům, byt, obývák, kuchyň, ložnice,
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/13_POŠTA Téma: Pošta Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Český jazyk 5 Autor: Mgr. Lenka Radošová Volné psaní na téma:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl - psané útvary Název sady:Funkční styly pro 2. ročník,
Cirkus Pepino Do vašeho města přijede cirkus. Hostuje od do Začátky představení od 17 hodin. Těšíme se na vaši návštěvu! Ahoj!
Jak funguje a jak jej používat?. Co to je? O je elektronická pošta, tj. způsob odesílání a přijímání zpráv pomocí počítače a sítě (místní.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Elektronická a písemná komunikace
INTERNET Pro 5. ročník.
Název společnosti Produkty a služby
TISKOPISY JEDNODUCHÉ KOMUNIKAČNÍ ŽÁNRY
  Název: VY_32_INOVACE_EV_8A_4M Škola: Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor: Mgr. Jolana Lásková Ročník: 8. Tematický.
Psaní pohlednice VY_32_INOVACE_1B_17
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
DUM I. / 10. měsíce Bc. Zdeněk Klíma.
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
KORESPONDENCE - PSANÍ ADRESY
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Zdeňka.
DOPIS Mgr. Michal Oblouk.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
DUM I. / 15. roční období Bc. Zdeněk Klíma.
Dneska jdeme do cirkusu.
Informační a komunikační technologie
Milované Kvalčanky vyvedené v oleji 1. List z babiččina alba.
Elektronická pošta.
Elektronická učebnice - I
DUM I. / 4. domácí zvířata Bc. Zdeněk Klíma.
Tajemství internetu Minule jsme si společně ukázali karty jednotlivých zařízení a říkali jsme si, že některá z nich se umí připojit na internet. Vzpomenete.
Transkript prezentace:

DUM I. / 13. pohlednice Bc. Zdeněk Klíma

Pohlednice

V jakých situacích a při kterých příležitostech můžeme posílat pohlednici? Zkuste uvést co nejvíce případů, kdy si lidé posílají pohlednice

Vyberte, kdy je možné použít pohlednici, a kdy ne Když posíláme pozdrav z výletu Když platíme něco na poště Když posíláme přání k narozeninám nebo k svátku Když píšeme domácí úkol Když posíláme dlouhý dopis Když chceme krátce pozdravit někoho, kdo bydlí daleko Když posíláme přání k Vánocům a Velikonocům

Vyberte správnou možnost Pokud posílám pohlednici, tak jsem odesilatel x adresát (příjemce) Pokud dostávám pohlednici, tak jsem odesilatel x adresát (příjemce)

Na kterou stranu pohlednice píšeme? Označte správnou možnost Na přední stranu, kde je obrázek nebo fotografie Na zadní stranu, kde jsou prázdná políčka

Prázdná zadní strana pohlednice

Promyslete, co a na jaké místo na pohlednici patří

Vyberte, co patří do kterého místa pohlednice (zde označeno různými barvami, ve skutečnosti políčka barevně rozlišena nejsou) poštovní směrovací číslo (PSČ) jméno a příjmení příjemce nebo jméno rodiny označení příjemce (rodina, slečna, pan, paní, kamarád, babička, dědeček, manželé atd.) adresa příjemce text pozdravu nebo přání poštovní známka město nebo vesnice, kde příjemce bydlí

Označení příjemce Vyberte, co by mohlo patřit mezi označení příjemce Polní 13 Rodina Zlín Růžičkovi Slečna Milý Honzo, posílám ti pozdrav z výletu Pan a paní

Jméno a příjmení příjemce nebo jméno rodiny Vyberte, co by sem mohlo patřit Lucie Zemanová Kamarádka Poděbrady Dvořákovi Lesní 34 Anna a Radek Doleželovi Rodina

Adresa příjemce Vyberte, co je adresa příjemce Kasany Příčná 27 Plzeň Brno Jiráskova 63 Luční 8

Město nebo vesnice, kde příjemce bydlí Vyberte, co je možné sem doplnit Aleš Peterka Praha Kopečná 16 Ostrava Lesní 57 Smetanova 74 Újezd

Poštovní směrovací číslo (PSČ) Najděte mezi možnostmi poštovní směrovací čísla Horní a3k2b4r8f Třetí náměstí

Text pozdravu nebo přání Seřaďte, v jakém pořadí následuje podpis, oslovení a text Podpis (Maruška, váš Lukáš, Lenka a Filip Havlíčkovi, vaše babička) Oslovení (milá Aničko, ahoj Honzo!, moje milá tetičko, ahoj maminko a tatínku) Text (zdravím vás z prázdnin, počasí je tu moc hezké, jídlo dobré, přeji ti všechno nejlepší k svátku)

Poštovní známka Vyberte, kolik nyní stojí poštovní známka na pohlednice posílané po České republice 7 Kč 20 Kč 1 Kč 0.50 Kč 10 Kč Nic, je zdarma 15 Kč 100 Kč

Poštovní známka Poštovní známka se na pohlednici lepí obrázkem nahoru, musí být celá, neroztrhaná Když posíláme pohlednice po České republice, známka stojí 10 Kč, v zahraničí jsou ceny jiné, různá je také cena známek na posílání pohlednic do zahraničí Cena známek se mění i u nás, není to ale příliš často, nyní stojí 10 Kč a je možné ji použít na pohlednici a běžný dopis

Posílání pohlednic Pohlednici můžeme využít, když posíláme někomu krátký pozdrav, například z výletu, nebo když přejeme někomu k narozeninám, k svátku, k Vánocům, Velikonocům atd. Musíme správně uvést jméno a adresu toho, komu pohlednici posíláme, zapomenout nelze ani na město nebo vesnici a poštovní směrovací číslo Na pohlednici musíme nalepit známku, jinak pohlednice nemůže být doručena

Zkuste napsat přání k svátku nebo k narozeninám někomu, koho máte rádi a u koho znáte jeho adresu

Představte si, že posíláte kamarádce nebo kamarádovi pozdrav z výletu a správně vyplňte pohlednici Pokud neznáte adresu, napište pohlednici rodičům k vám domů Můžete si vzpomenout na některý váš skutečný výlet, na kterém jste byli a použít ho do pohlednice, nebo si představovat nějaké vaše vysněné místo a poslat pohlednici odtud Popište, jaké to na výletě je, jestli máte pěkné počasí, co nového jste objevili atd.

Posílali jste už někdy někomu pohlednici? Povídejte si s ostatními, jaké to bylo, posílat pohlednici, zda jste někdy pohlednici dostali a od koho, a proč je dobré posílat pohlednice