Vlastnictví, majetek. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3806 ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pojištění odpovědnosti za škody Pojištění majetku Pojištění osob
Advertisements

Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Majetek a vlastnictví.
VY_32_INOVACE_08/3/14 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Autorský zákon Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
 výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti, zkoumání a myšlení  Hodnota práv k duševnímu vlastnictví.
Majetek Formy vlastnictví
Použitá literarura Petr Klínský,Danuše Chromá,Svatava Tesařová,Michal Janák: Finanční gramotnost-obsah a příklady z praxe škol,NÚOV Praha 2008.
Ekonomická gramotnost Vlastnictví. Komu co patří  Ten, komu něco patří, se nazývá majitel neboli vlastník. Různé věci mohou patřit různým lidem, skupinám.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.3
HMOTNÉ A DUŠEVNÍ VLASTNICTVÍ
POJIŠTĚNÍ Základní pojmy Rizika a změny v rozpočtu domácností Typy pojištění Pojišťovna.
VY_62_INOVACE_1_2_07 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Zajištění rizik.
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_02 Název materiálu: ZAJIŠTĚNÍ RIZIK Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje.
- tomuto pojištění se říká „povinné ručení“ a musí ho uzavřít každý majitel motorového vozidla - je ze zákona povinné - nemáte-li uzavřeno povinné ručení,
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.35 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
VLASTNICKÉ PRÁVO Milana Reichlová.
Ochrana majetku Petr Machala.
Petr Machala. K čemu nám slouží pojištění? Napište co nejvíce příkladů. BANKA Haló, pane! Z banky? To Vás svlékly úroky? Myslím, že potřebujete vhodné.
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
Označení materiálu: VY32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_03 Název materiálu: CIZÍ A VLASTNÍ ZDROJE Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO165 Název.
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Pojištění.
Vlastnictví.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZÁKLADNÍ DRUHY POJIŠTĚNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO58 Název.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_12_ Smlouvy, ochrana majetku Číslo projektu:
EU_62_A_sada 2_13_M_Druhy pojištění_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
ANOTACE Zjistit, co je majetek, jaké jsou druhy majetku a jak ho lze získat. Vysvětlit žákům, co to je vlastnictví a kdo může být vlastníkem. Objasnit.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Vlastnictví.
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
VÝCHOVA K OBČANSTVÍ VLASTNICTVÍ. DRUHY VLASTNICTVÍ veřejné, soukromé, duševní.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_12_ Vlastnictví, druhy majetku Číslo projektu:
Vlastnictví Mgr. Michal Oblouk.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola Městec Králové
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název vzdělávacího materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Pojištění BYTOVÝCH DOMŮ
Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Občanské výchova 7.ročník
Zpracoval: Kratochvílová, Hrenáková,Janjič, Čampulka
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
§ Soudní řízení § § § §.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Název prezentace (DUMu):
Vývoj člověka Ontogeneze.
TRESTNÝ ČIN A JEHO DŮSLEDKY.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Základní lidská práva TÉMA:
Obchod, trh Základy hospodaření.
Transkript prezentace:

Vlastnictví, majetek

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Výchova k občanství ROČNÍK: 9. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_08_4Ov_Vlastnictví, majetek AUTOR: Mgr. Michaela Janošťáková DATUM TVORBY: prosinec 2013 OVĚŘENÍ: ANOTACE: Materiál slouží k prezentaci daného učiva, jeho opakování a upevnění.

Majetek hmotný stůlvrtulník nehmotný umělecká díla myšlenky, nápady

Majetek movitý pračkaauto nemovitý stavbypozemky

Majetek soukromý rodinnýosobní veřejný státníobecní

Vlastnictví z vlastnictví vyplývají práva i povinnosti Práva: o vlastník může se svým vlastnictvím nakládat, jak uzná za vhodné – prodat, vyměnit, darovat, zničit, vzdát se ho o má nad svým vlastnictvím plnou moc o právo na ochranu svého majetku

Vlastnictví Povinnosti: o udržovat svůj majetek v takovém stavu, aby nikoho neohrozil či nepoškodil o používat svůj majetek tak, abychom neporušovali zákon či práva ostatních, např. nadměrným hlukem, znečištěním, použitím auta při trestné činnosti

Ochrana majetku přiměřená – taková, abychom nezpůsobili větší škodu, než by byla škoda ta, které se snažíme zabránit nepřiměřená je trestná! právo na ochranu poskytnutou policií, úřady majetek si musíme chránit sami – zabezpečit dům či své věci proti krádeži

Ochrana majetku duševní majetek o autorská práva – chrání vyjádření myšlenek, díla jako text knihy, píseň, film apod., trvají po dobu autorova života a 70 let po jeho smrti (po smrti majetková práva přechází na autorovy dědice) o patentová práva – vynálezy, platí neomezeně dlouho o ochranná známka – výrobky, platí neomezeně dlouho

Získání majetku legálně o koupě o darování o výhra o dědictví o rozhodnutím státního orgánu (např. při rozvodu rozhodne o majetku soud) nelegálně o krádež o podvod

Pojištění majetku pro případ poškození, krádeže, zničení poskytují pojišťovny nabízené druhy pojištění majetku: o pojištění domácnosti (poškození např. přírodními živly, vloupáním) o pojištění staveb (poškození např. přírodními živly) o pojištění vybraných movitých věcí (např. hudebních nástrojů, jízdních kol atd.) o havarijní pojištění

Pojištění odpovědnosti za škody způsobené jiným osobám povinné ručení o ze zákona povinné pro všechny vlastníky vozidel škody způsobené výkonem povolání o „pojistka na blbost“ škody způsobené např. dětmi, zvířaty, nemotorovými vozidly apod.

Náhrada škody na majetku v penězích o ve výši škody – odpočítává se opotřebení věci uvedením do původního stavu o např. rozbitý plot sousedovi – necháme opravit na vlastní náklady

Zamyslete se: Určete druh majetku: počítač chodník dálnice pračka tričko, které jste dostali k narozeninám louka dům vynález osobní/rodinný/movitý obecní státní rodinný/movitý/hmotný osobní/movitý/hmotný nemovitý nehmotný

Zamyslete se:  Na koho se můžeme obrátit, pokud někdo poškozuje náš majetek?  policie, obecní úřad  Uveďte příklad nepřiměřené ochrany majetku.  vážné poškození zdraví zloděje, který se pokouší odcizit náš majetek (nejedná-li se o sebeobranu)  Proč lidé platí tolik peněz za pojištění majetku?  výplata pojistného umožňuje např. nákladnou opravu domu po povodni, na kterou by poškozený jinak neměl prostředky

Zamyslete se:  Které pojištění je povinné ze zákona?  povinné ručení (za škody způsobení provozem motorového vozidla)  Co musí udělat rodiče dětí, které rozbily sousedům okno?  nechat okno opravit na vlastní náklady, případně zaplatit náklady spojené s opravou, kterou si zajistí soused sám (záleží na domluvě)  Jak se mohou rodiče udělat, aby této povinnosti vyhnout?  nechají se pojistit na škody způsobené dětmi

Zamyslete se:  Jak můžete sami chránit svůj majetek?  nenosit cenné věci jako peněženku, mobil v batohu na zádech  nenechávat kabelku v autě na parkovišti viditelně na sedadle  opatřit vchodové dveře bezpečností vložkou  opatřit okna v přízemí mřížemi či ochrannou fólií  atd.

Citace a zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Janošťáková. Obrázek: AUTOR NEUVEDEN. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: