Autor: Marie Effenberger Rychlá, Leden 2015 - materiál vychází z koncepce z roku 2010 ředitelka školy, toho času na mateřské dovolené.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt Budu školákem Program pro předškoláky a jejich rodiče:
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem
Tato prezentace podává základní informace o škole, o jejím technickém vybavení, o výuce a o školních akcích a aktivitách Informace o škole Vybavení.
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Vysoké mýto.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Cesta ke kvalitě v praxi
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Mgr. Jana Palanská.
TRÉNINK KOMUNIKAČNÍCH A PREZENTAČNÍCH DOVEDNOSTÍ V OBLASTI VELETRHŮ
Základní škola Merklín, okres Plzeň - jih
ZŠ Dambořice příspěvková organizace
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Gymnázium, základní škola a mateřská škola Mánesova Sokolov
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
METODICKÁ DOPORUČENÍ K ZAČLEŇOVÁNÍ ŽÁKŮ-CIZINCŮ DO VÝUKY
Základní škola a Mateřská škola, Podolí příspěvková organizace 1.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Základní škola a Mateřská škola Šebrov
Základní škola a mateřská škola Třebíč, Na Kopcích 342
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Strategický plán rozvoje školy pro období 2006 – Základní škola praktická a Základní škola speciální, Liberec, Orlí 140/7, příspěvková organizace.
Zdravá škola.
MŠ DUHA Soběslav na cestě ke kvalitě ve vzdělávání Mgr. Krejčová Alena.
Organizační struktura
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Komunitní a otevřená škola
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
Strategie rozvoje základního vzdělávání ORP Turnov 2015
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
MAP Trutnovsko Vyhodnocení dotazníkového šetření MŠ , Havlovice MAP Trutnovsko.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
SWOT 3 analýza - MAP pro ORP Kladno Verze Název projektu: Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno Projekt je spolufinancován Evropskou.
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem
ZŠ Nové Veselí a prevence nežádoucího chování
MAP – Místní akční plán ORP RK
Integrovaný regionální operační program
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Setkání zpracovatelů MAP ve Středočeském kraji
Šablony OP VVV a podpora nadání
Aktuální informace o stavu
Téma: Spolupráce MŠ a ZŠ v rámci jednoho právnického subjektu
Polytechnické vzdělávání v praxi
Organizační struktura
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Aktuální informace o projektu
Vítejte na třetí místní konferenci
Vítejte na třetí místní konferenci Strategické řízení a plánování
Vítejte na třetí místní konferenci
7. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Stod
Transkript prezentace:

Autor: Marie Effenberger Rychlá, Leden materiál vychází z koncepce z roku 2010 ředitelka školy, toho času na mateřské dovolené

Vize Škola: jako místo, kde se děti v souladu s přírodou přirozenou cestou naučí pomáhat mladším a slabším spolužákům, respektu, toleranci, samostatnosti a zodpovědnosti, jako místo, kde si děti v přirozeném prostředí osvojí vědomosti, dovednosti a návyky potřebné k životu, jako komunitní centrum obce a regionu. „Každé poznání vychází ze srdce, každé vzdělání ze života.“ H. Ch. Friedrich

Předkládaná koncepce navazuje na dlouhodobé záměry vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR a krajů. Vychází z analýzy zjištěného současného stavu.

I. Poslání školy Hlavním cílem a účelem je dle platné legislativy výchova a vzdělávání dětí a žáků. Poskytnout základní vzdělání prostřednictvím vzdělávacích programů směřujících k celkovému rozvoji osobnosti. Posláním školy je: kvalitně připravovat děti a žáky pro život, uspokojovat potřeby dětí, žáků i zaměstnanců, pracovat ke spokojenosti všech spolučinitelů výchovně vzdělávacího procesu, účelně využívat všechny zdroje. „Každé poznání vychází ze srdce, každé vzdělání ze života.“ H. Ch. Friedrich

II. Strategické cíle Poslání školy lze dosáhnout stanovením strategických cílů: Naplňování školního vzdělávacího programu MŠ, ZŠ i ŠD, (dle finančních možností zachovat stávající organizaci s II. stupněm), environmentální profilace školy, realizace společných projektů, optimální profesionální personální obsazení, celoživotní vzdělávání pedagogů, mnohostranná spolupráce s partnery a odborníky, další zlepšování materiálně-technických podmínek školy, hledat možnosti ekonomických úspor (spojení součástí do jedné budovy), vysoká úroveň řídící práce. „Láska k přírodě by se měla vštěpovat dětem v rodinách i ve škole jako jedna z nejvzácnějších vlastností člověka.“ J. A. Komenský

III. Konkrétní cíle Ze strategických cílů vycházejí cíle konkrétní, které jsem rozdělila do těchto oblastí: a) Oblast řízení Uplatňovat při řízení demokratický způsob, být dobrý manager (plánovat, hodnotit, kontrolovat, motivovat, organizovat, propagovat, oceňovat, evidovat, rozhodovat, delegovat aj.). Aktualizovat a vytvářet dle podmínek hlavně Koncepci školy, Školní řád, Pracovní řád, Organizační řád aj. Aktualizovat plán a zajistit kontrolní činnost – hospitace, kontrola dokumentů dle platné legislativy, oblast ekonomická, BOZP, PO, hygiena, SWOT analýzy, dotazníky, rozhovory, ankety. Zpracovat plán porad - pedagogické a provozní porady. Dodržovat plán pravidelného (měsíčního) hodnocení a sebehodnocení pracovníků - spravedlivý bodovací systém, evaluace, MOTIVACE. Neopomínat oblast psychohygieny, upevňovat pocit sounáležitosti, týmovou spolupráci – Supervize, FKSP, porady, rozhovory aj. Vytvářet funkční systém spolupráce se zřizovatelem v oblasti kultury a vzdělávání. „Manager buď řídí tým cíleným směrem, nebo se tým řítí neznámo kam.“

b) Oblast personální Motivovat zaměstnance a usilovat o setrvání současného stavu, kterým je stabilní a kvalitní kolektiv,. Zajistit zastupitelnost ve všech zařízeních, pravidelně podávat informace na provozních a pedagogických poradách. Klást důraz na kvalitní práci, týmovou spolupráci a dobré vztahy, pěstovat loajalitu ke společnému subjektu. Zajišťovat pravidelná školení v souladu s platnou legislativou. Další vzdělávání pedagogických pracovníků zaměřit na: ICT znalosti, projektové a skupinové vyučování, metodiky jednotlivých předmětů, logopedický kurz, ekologické programy, specifické poruchy chování a učení, kurzy první pomoci a zdravovědy. Seznámit pracovníky s plánem pravidelného (měsíčního) hodnocení a sebehodnocení - spravedlivý bodovací systém. „Kdo chce zapalovat, musí sám hořet.“

c) Oblast výchovně - vzdělávací Pokračovat v kvalitní výchově a vzdělávání dětí a žáků dle ŠVP. Programy postupně na základě zkušeností upravovat, aktualizovat. Více propojovat, kombinovat a vzájemně navazovat program ZŠ, MŠ a ŠD. Zveřejnit programy na webových stránkách, provádět kvalitní a pravidelnou evaluaci. V rámci možností a s využitím místních zdrojů propojovat vyučování s praxí (revírní lesník-lesní pedagogika, exkurze, návštěvy ekocenter, historické exkurze po regionu, ukázky práce policie a psovodů, besedy v knihovně a s pamětníky, návštěvy botanické a zoologické zahrady, návštěvy místních řemeslníků). Využívat venkovní učebnu. Vyučování směřovat k získávání vědomostí a dovedností praktickými činnostmi. Zařazovat do výuky nové a ověřené metody vyučování, jako např.: skupinové vyučování a projektové vyučování. Snažit se o společné projekty pro ZŠ i MŠ zakončené prezentací. Na tématech na nový školní rok se společně dohodnout, vyhodnotit úspěšnost projektů. Seznamovat rodiče s formami i metodami výuky, úspěšností – ukázkové hodiny. V rámci inkluzívního vzdělávání poskytovat nadále všem dětem kvalitní vzdělání s přihlédnutím k jejich schopnostem, individuálním zvláštnostem, znevýhodnění nebo nadání. Doplňovat speciální pomůcky a učebnice. Pravidelně aktualizovat a provádět evaluaci Školního řádu, Plánu prevence sociálně patologických jevů. Tvořit bezpečné a důvěrné prostředí pro žáky.

Udržet, případně rozšířit nabídku zájmových útvarů – nadále pěstovat spolupráci s DDM Mohelnice. Oslovit učitele, rodiče, veřejnost. Pokračovat v tradici žákovských Portfolií v každém ročníku, jako nástroj hodnocení i sebehodnocení. Provádět častěji ankety na různá témata, zamyslet se nad třídnickými hodinami – etika, morálka. Řídit se heslem Respektovat a být respektován. Využívat komunitní kruhy. Pokračovat v prezentaci školy – web, vitríny v obci, regionální média. Podporovat rozvoj estetického cítění dětí a žáků např. návštěvami divadla (Šumperk, Olomouc), koncertů ZUŠ, kina v Zábřehu; využití talentu žáků (i bývalých) k prezentaci, pokrčovat v Galerii na schodech, jedná se o tvorbu odcházejících žáků, každý žák tu zanechá „kousek svého …“ Účastnit se soutěží v regionu dle nabídky – tělovýchovné, recitační, pěvecké, výtvarné, matematické aj. Spolupracovat se společnostmi Scio, Cermat aj., které zajišťují testování, pro porovnávání znalostí našich žáků. Prohlubovat spolupráci s malotřídními školami v okolí a dohodnout se na pořádání vědomostních a sportovních soutěží. Přesvědčit rodiče a širokou veřejnost o kvalitním a individuálním přístupu k dětem a žákům v otázce výchovy a vzdělávání. Udržovat naplněnost školy a zabránit odlivu žáků do okolních škol, kvalitně připravovat žáky na další vzdělávání – střední školy a učiliště.

d) Oblast materiálně-technická, ekonomická Pokračovat a zdárně dokončit projekty evropských sociálních fondů: - Informační centra digitální vzdělávání (CZ.1.07/1.3.00/ ); základem projektu je rozvoj digitálních kompetencí pedagogických pracovníků na školách (notebooky pro ped. pracovníky ZŠ) - Vzdělávání na venkově (CZ.1.07/3.1.00/ )semináře pro zájemce, viz příloha Monitorovat další výzvy k zapojení do grantových projektů, např. Krajský úřad Olomouc, Nadace Partnerství, MAS Horní Pomoraví, Projekt Spolupráce venkovských evropských škol (podporuje rozvoj spolupráce škol podobného typu, získávání nových zkušeností, motivace k výuce anglického jazyka). Zvážit podání mezinárodního projektu v rámci programu NAEP (Národní agentura pro evropské vzdělávací programy). Oslovit sponzory, např. Lesy ČR, ČEZ, drobné místní soukromníky. Vhodně hospodařit s rozpočty MŠMT a Obce Rohle. Postupně dle finančních možností pořizovat a modernizovat vybavení školy – pomůcky, interiér (aktuálně malování) i exteriér (aktuálně úprava prostoru před školou).

e) Oblast prezentace Spolupráce s rodiči žáků Pořádat nadále společné akce pro děti a rodiče – zahájení školního roku, cyklovýlety, lyžařské a turistické pobyty, sportovní klání (vybíjená, volejbal), vánoční a velikonoční tvůrčí dílny, besídky, trhy, vánoční koncerty, návštěvy divadelních představení, poznávací zájezdy, závěr školního roku. Zapojit ve větší míře rodiče do organizace mimoškolních akcí, využít jejich nápadů, tvořivosti. Vzbudit u rodičů a veřejnosti aktivní zájem o dění ve škole. Dny otevřených dveří Pokračovat v pořádání Dnů otevřených dveří. Zvážit, zda nezařadit ukázkovou vyučovací hodinu přímo na třídních schůzkách. Rohelský zpravodaj a informační tabule Přispívat pravidelně do Rohelského zpravodaje, publikovat práce žáků ve vitrínách, pěstovat pocit sounáležitosti, hrdosti (obec, škola), používat vlastní školní logo, vlastní hymnu, pořídit školní kšiltovky, trička. Spolupráce s obcí, obecním zastupitelstvem Spolupracovat a konzultovat problémy v obecním zastupitelstvu s vedením obce. Zvát vedení obce na akce školy. Prezentovat jim své úspěchy.

Webové stránky školy Pravidelně aktualizovat informace o dění ve škole, ale i ostatních zařízeních (MŠ, ŠD, ŠJ). Vést děti a rodiče k používání webu pro získávání informací. Prezentace školy Pokračovat, případně dle zájmu uskutečnit nová veřejná vystoupení a akce pro veřejnost: Dýňový den, Vánoční zpívání a besídky, Besídka ke Dni matek, Vítání občánků, Dětský karneval apod. Informovat o dění ve škole v Rohelském zpravodaji, na webových stránkách školy, v obecních vitrínách, v regionálním tisku, v Učitelských novinách. Více informovat o zápisu do 1. ročníku ZŠ, hlavně v okolních obcích, zdůraznit individuální a rodinný přístup k žákům. Spolupráce školy s dalšími subjekty Spolupracovat s Pedagogicko-psychologickou poradnou v Šumperku a Mohelnici, se Speciálním pedagogickým centrem Zábřeh. V oblasti dalšího vzdělávání spolupracovat se středisky dle zajímavosti nabízených seminářů. Pokračovat ve spolupráci se Střediskem ekologické výchovy „Sluňákov“. Pokračovat ve spolupráci s charitativními a humanitními složkami: Centrem přípravy koní pro hiporehabilitaci, Liga proti rakovině, fond Sidus aj.

f) Škola jako komunitní centrum obce a regionu 1. Rozmanité mimoškolní aktivity pro děti a rodiče - keramické dílny pro veřejnost - organizování vánočních a velikonočních tvůrčích dílen pro veřejnost - společné exkurze, výlety 2. Nabídka aktivit pro dospělé a seniory - projekt Vzdělávání na venkově (semináře)-viz příloha - stravování ve školní jídelně 3. Škola jako centrum komunity - besedy se zajímavými lidmi, rodáky - organizace a obnova lidových tradic - přírodovědné vycházky a výlety pro veřejnost

Závěr: Závěrem této koncepce chci deklarovat, že se jedná o materiál otevřený, který bude rozšiřován, či v některých bodech redukován tak, aby vznikl prostor pro realizaci představ žáků a jejich rodičů, jednotlivých pracovníků školy či zřizovatele. Rovněž jsem si vědoma toho, že konečná realizace cílů a představ je velmi závislá na ekonomických možnostech subjektů financujících školu. „Utrhl jsem květinu a zvadla mi. Chytil jsem motýla a umřel mi v dlaních. Pochopil jsem, že krásných věcí se lze dotýkat jen srdcem.“ John Lennon

Aktuální projekt: