Sociální rehabilitace. je soubor specifických činností směřující dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chráněné bydlení, osobní asistence Lucie Valouchová, FN Plzeň Podzimní setkání, EPI-RODINA Praha, Hotel Globus,
Advertisements

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
ŘÍČANSKÝ DENNÍ STACIONÁŘ. Proč stacionář ? ► Slušnost, úcta ke stáří i nemoci a demografický vývoj společnosti nás nutí přemýšlet a rozšiřovat kapacity.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
DENNÍ STACIONÁŘ OLGA.
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
Farní charita Litomyšl
Sociální rehabilitace pro děti, mládež a mladé dospělé, ohrožené společensky nežádoucími jevy.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Sociální služby města Velké Meziříčí
ohroženým domácím násilím
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
TÍSŇOVÁ PÉČE A JEJÍ VYUŽITÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Mgr. Tereza Kloučková, MPSV
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Žijte podle svých představ, podpoříme vás. Bzenecká 23, Brno Tel: , ,
Průvodcovské a předčitatelské služby. jsou terénní nebo amb. služby poskytované osobám, jejichž schopnosti jsou sníženy z důvodu věku nebo zdravotního.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Domov seniorů T.G.M. Beroun Poskytování sociálních služeb Příspěvková organizace Pod Studánkou Beroun Zpracoval: Marek Paclt.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Sociální péče o OZP. Krom již zmíněné sociálně právní ochrany OZP spočívá hlavně v poskytnutí: A) sociálních služeb B) Sociálních dávek C) Kompenzačních.
Na Liščině 2 Ostrava - Hrušov ÚMOb Slezská Ostrava odbor sociálních věcí oddělení sociálních služeb.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Osobní asistence pro osoby se zdravotním postižením a seniory Bezplatná právní poradna pro osoby v krizi Rodinné centrum Krumlík a další služby pro rodiny.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
FOKUS Vysočina v průběhu 20 let. FOKUS začal poskytovat služby na Vysočině již začátkem devadesátých let jako součást celostátní organizace Fokus – Sdružení.
Služby pro seniory žijící v rodině nebo vlastní domácnosti.
Domovy se zvláštním režimem. poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu:  chronického duševního onemocnění  závislosti.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Noclehárny. poskytují ambulantní služby osobám bez přístřeší, které mají zájem o využití hygienického zařízení a přenocování.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež. poskytují ambulantní, popřípadě terénní služby dětem ve věku od 6 do 26 let ohroženým společensky nežádoucími.
Tísňová péče. je terénní distanční sociální služba, jejímž základním cílem je snížit zdravotní a sociální rizika starých nebo zdravotně postižených lidí.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
Osobní asistence. osobní pomoc osobám se zdravotním postižením zahrnuje služby, které zmírňují důsledky postižení pro jedince při všech jeho činnostech.
Telefonická krizová pomoc. terénní služba poskytovaná na přechodnou dobu osobám, které se nacházejí v situaci ohrožení zdraví nebo života nebo v jiné.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Denní stacionáře.
Kontaktní centra.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Pečovatelská služba.
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Sociálně terapeutické dílny
Sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory
Týdenní stacionáře.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Terénní programy.
Nízkoprahová denní centra
Terapeutické komunity
Krizová pomoc.
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
Azylový dům pro rodiny s dětmi
Terénní a ambulantní Pečovatelská služba
Potřebnost sociálních služeb ve městě Veltrusy
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Sociálně aktivizační služby
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

Sociální rehabilitace

je soubor specifických činností směřující dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických schopností a dovedností, posilováním návyků a nácvikem výkonu běžných, pro samostatný život nezbytných činností alternativním způsobem využívajícím zachovaných schopností, potenciálů a kompetencí

Sociální rehabilitace II. Sociální rehabilitace se poskytuje formou terénních a ambulantních služeb, nebo formou pobytových služeb poskytovaných v centrech sociálně rehabilitačních služeb.

Základní úkony sociální rehabilitace a) nácvik dovedností pro zvládání péče o vlastní osobu, soběstačnosti a dalších činností vedoucích k sociálnímu začlenění, b) zprostředkování kontaktu se společenským prostředím, c) výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti, d) pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí

Základní úkony sociální rehabilitace (pobytová forma) a) poskytnutí ubytování, b) poskytnutí stravy, c) pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu

Cílová skupina uživatelů  Osoby se zdravotním postižením  Osoby s chronickým duševním onemocněním  Děti a mládež od 6 do 26 let ohrožené společensky nežádoucími jevy  Oběti domácího násilí  Oběti trestné činnosti

Úhrada za služby Terénní a ambulantní služby jsou bezplatné. Hradí se pobytová forma služby v centrech sociální rehabilitace. Max. výše úhrady v centrech soc. rhb činí: 200 Kč denně celkem - ubytování 160 Kč za celodenní stravu 75 Kč za oběd 120 Kč za hodinu – úkony osobní hygieny

Příklad služby sociální rehabilitace Centrum Parapale o.p.s, Praha Paraplegici, po úraze míchy Tři druhy rehabilitačních programů: -Intenzivní rehabilitační program – krátce po úraze, doba trvání 14 dní, lze opakovaně -Sociálně rehabilitační program – podporuje návrat lidí do společnosti -Rekondiční rehabilitační program – delší doba od úrazu, udržení a zlepšení kondice

Příklad služby sociální rehabilitace II. Centrum pro zdravotně postižené Pardubického kraje, pobočka Chrudim Sociální rehabilitace je zajišťována třemi základními způsoby: Internetová učebna Kurz anglického jazyka Pracovní rehabilitace (výtvarná činnost pro osoby se zdravotním postižením)

Organizace poskytující sociální rehabilitaci v celé ČR Centrum Paraple o.p.s., Praha 10 – poskytuje ambulantní a pobytové služby osobám se zdravotním postižením, od 16 let Helppes – centrum výcviku psů pro postižené o.s. Praha – poskytují ambulantní a terénní služby osobám s chronickým duševním onemocněním, s chronickým onemocněním a osobám se zdravotním postižením

Organizace v Chrudimi a okolí Centrum pro osoby se zdravotním postižením Pardubického kraje, Chrudim – poskytuje ambulantní služby osobám se zdravotním postižením, od 16 – 64 let (Pardubice) Česká abilympijská asociace, Pardubice – poskytuje ambulantní a terénní služby osobám s chronickým duševním postižením a se zdravotním postižením, od 16 – 64 let Fokus Vysočina, sociální rehabilitace Hlinsko – poskytují ambulantní a terénní služby osobám s chronickým duševním onemocněním, od 18 – 80 let

Organizace v Chrudimi a okolí II. FOD Klokánek Pardubice – poskytují pobytové služby dětem a mládeži od 6 do 26 let ohrožené společensky nežádoucími jevy, oběti domácího násilí, oběti trestné činnosti, od 0 – 18 let Křižovatka handicap centrum o.s., Pardubice – poskytují ambulantní a terénní služby osobám se zdravotním postižením, od 16 – 80 let Rytmus Chrudim o.p.s., Chrudim – poskytují služby ambulantní a terénní služby osobám s chronickým duševním onemocněním, osobám se zdravotním postižením, od 16 – 64 let Péče o duševní zdraví, Chrudim a Pardubice

Zdroje Zákon č. 108/2006 Sb. O sociálních službách (§ 70), vyhláška č. 505/2006 Sb., (§ 35) rehabilitace/ do?pg=3&sd=soci%C3%A1ln%C3%AD+rehabili tace&zak=Pardubick%C3%BD&zaok=&SUBSES SION_ID= _110