AUDIT – NOVINKY V LEGISLATIVĚ, NEJČASTĚJŠÍ CHYBY Auditní orgán Ministerstvo financí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zavedení vnitřního kontrolního systému v příspěvkových organizacích zřizovaných krajem Vysočina Pravidla kraje Vysočina.
Advertisements

Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
Problematika veřejných zakázek ve vztahu k porušení rozpočtové kázně z pohledu orgánů Finanční správy Mgr. Kateřina Fillová Vedoucí oddělení dotací a finanční.
Změny v průběhu realizace projektů
Veřejné zakázky a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Sächsisches Staatsministerium der Finanzen Referat 17 – Kontrolle EU-Fonds Kontrola operací v rámci finanční kontroly EU Informační akce pro projektové.
Lucie Plimlová Michal Týfa
Úspěšné podání nabídky a obrana při vyloučení zadavatelem
David Novák 28/ Auditní činnost v rámci ROP Jihozápad.
Přístup ke kontrole prostředků poskytnutých ČR ze zahraničí Josef Polák Výroční konference ROP JZ Listopad 2011.
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Nesrovnalosti, porušení rozpočtové kázně
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejný zadavatel a vnitřní předpisy aneb kontrola předcházejí kontrole ÚOHS Brno, 27. listopadu 2007 Mgr.
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Téma : Veřejné zakázky Základní pravidla, tipy a rady, jak se vyvarovat nejčastějších chyb Ing. Jiří Boháček a Ing. Ondřej Miffek Jihlava,
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Audity finančních prostředků spolufinancovaných z fondů EU Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Veřejné zakázky. Právní základ 3 Právní základ - Smlouva o založení Evropského společenství - Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách - Zákon č.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Střednědobé hodnocení Operačního programu Rybářství Ing. Kateřina Krylová.
ROP NUTS II SEVEROVÝCHOD
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Téma : Veřejné zakázky Základní pravidla, tipy a rady, jak se vyvarovat nejčastějších chyb Ing. Ondřej Miffek a Ing. Jiří Boháček Ostrava,
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Seminář pro žadatele k 14. výzvě IROP „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání“ a 15. výzvě „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání pro sociálně vyloučené.
Archivace dokumentace projektu a součinnost při kontrolách.
Porušení podmínek ROP Střední Morava. OBSAH PREZENTACE I.Obecný postup při porušení II.Porušení podmínek PŘED proplacením, finanční korekce (krácení způsobilých.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazné postupy pro.
Seminář pro žadatele k 3. výzvě IROP „Regulační plány“ a k 9. výzvě IROP „Územní studie“ Zadávání a kontrola veřejných zakázek , Brno.
Seminář pro žadatele k 13.,14., a 15. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 16. –
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Pokyn NKM k VZMR financovaných z EHP a Norských fondů Česko-norský výzkumný program CZ09 Czech-Norwegian research programme CZ09 Ministerstvo.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
Postup při zadávání VZ - Příspěvkové organizace Kompetence k rozhodování o nákupu věcí, služeb a stavebních prací Rozsah Číslo usnesení Rady ÚK z
Porušení podmínek ROP Střední Morava. OBSAH PREZENTACE I.Porušení podmínek ROP SM, nesrovnalost II.Porušení podmínek PŘED proplacením, finanční korekce.
PROBLÉMOVÁ MÍSTA PŘI ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OP VK 15. prosince 2011.
Seminář pro žadatele k 34. a 35. výzvě IROP „Sociální bydlení (pro SVL)" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ (zvláštní část) Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Veřejné zakázky na zpracování územního plánování Porada pro ÚÚP
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Seminář pro žadatele IROP „Administrace projektů ve fázi realizace"
Seminář pro žadatele k 25. výzvě IROP „KNIHOVNY"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele IROP
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Seminář pro žadatele k 21. výzvě IROP „MUZEA"
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
Seminář pro žadatele IROP
Pochybení při zadávání veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele k 72. výzvě IROP „Cyklodoprava II"
Seminář pro žadatele IROP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe)
Transkript prezentace:

AUDIT – NOVINKY V LEGISLATIVĚ, NEJČASTĚJŠÍ CHYBY Auditní orgán Ministerstvo financí

Čistý příjemce – zásadní význam pro politiku rozvoje státu Vysoký podíl na veřejném investování – podíl cca 1/10 na výdajích státního rozpočtu Přínos EU fondů k růstu HDP Přímé a nepřímé přínosy pro čisté plátce do evropského rozpočtu 2004–2006 Alokace: 2,630 mld. EUR (EU příspěvek) - 72,272 mld. Kč 2007–2013 Alokace: 26,540 mld. EUR (EU příspěvek) - 729,319 mld. Kč 2014–2020 Alokace: 21,630 mld. EUR (EU příspěvek) - 594,392 mld. Kč Význam fondů EU v ČR 2

Legislativní rámec pro programové období Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 966/2012 ze dne (finanční nařízení), č. 1303/2013 ze dne (společná a obecná ustanovení pro ERDF, ESF, FS, EZFRV, ENRF), č. 1304/2013 ze dne o ESF, Zákon č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů (zákon o finanční kontrole), Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole („kontrolní řád”), Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, Zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, Zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, a další. 3

Jednotné metodické prostředí 4

Kontroly projektů spolufinancovaných z ESI fondů 5

Podle zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů a v souladu s nařízeními EU tvoří systém finanční kontroly operačních programů: vnitřní kontrolní systém, kontrola v odpovědnosti ŘO a Platebního a certifikačního orgánu, audit v odpovědnosti Auditního orgánu. V kontrolním systému musí být zřetelně oddělen systém kontroly v odpovědnosti ŘO a řídící kontroly od auditního systému. 6

Rozdílnost přístupu dle posuzování skutkové pojetí, tj. procesních pravidel (nesrovnalost x porušení rozpočtové kázně) posuzování skutkové podstaty v různém časovém okamžiku (dokládání nových skutečností v následných kontrolních řízeních) rozhodovací praxe daného kontrolní a auditního orgánu přístup k určování finančních dopadů identifikovaných nezpůsobilých výdajů (dle rozpočtových pravidel x finančních korekcí) rozdílnost rozhodnutí AO x ŘO x OFS („nerozhodnutí“ OFS) často dána i ne zcela vhodným upravením podmínek poskytovatele. 7

Navrhovaná úprava Finanční kontrola – zákon o řízení a kontrole veřejných financí Sjednocení rozhodovací praxe, odstraňení určitých duplicit. => rovina „neshod“ ŘO/ poskytovatel dotace vs. OFS, protože odpovědnost zjištění PRK i vybírání odvodu přejde na poskytovatele. 8

Časová i logická vazba na nový zákon o zadávacích řízeních – provázání zásad účelnosti, hospodárnosti a účinnosti (zákon o řízení a kontrole) na zásady transparentnosti, přiměřenosti, rovného zacházení a zákazu diskriminace (zákon o zadávacích řízeních) Navrhovaná úprava

Přesun výkonu kontroly a vyměřování na poskytovatele dotace Cíl: Systémově omezit duplicity ve vykonávaných kontrolách dotací. Vytvořit systémové předpoklady pro sjednocování výkonu auditu (Single Audit Approach). 10 Podnět / Vyhledávací činnost VyměřováníKontrolaVymáhání Podnět / Vyhledávací činnost VyměřováníKontrolaVymáhání Současný stav: Budoucí stav: Finanční správa Legenda: Ministerstvo financí Poskytovatelé dotací + Ministerstvo financí Celní správa

Auditní činnost aneb co očekávat od auditu 11

VKZ – výroky za OP 12

Činnosti Auditního orgánu Audit designace Audity systému Audity operací Audity účetní závěrky –Výroční kontrolní zpráva –Výroční stanovisko  každoroční uzavírání programů koordinace auditů s EUD a EK (čl. 148) 15

Ověření na úrovni programu a operace Nezbytnost Hospodárnost, efektivnost a účelnosti Transparentnost, nediskriminace a rovný přístup Účinnost a přiměřenost 16

Ověřovaná kritéria 17

a)operace byla vybrána v souladu s kritérii výběru pro operační program, operace nebyla fyzicky dokončená nebo plně provedená před tím, než příjemce podal žádost o financování v rámci operačního programu, operace byla provedena v souladu s rozhodnutím o schválení a splňovala v době auditu veškeré platné podmínky, pokud jde o funkčnost, použití a cíle, které mají být dosaženy; b)výdaje vykázané Komisi odpovídají účetním záznamům a požadované podklady dokládají adekvátní auditní stopu; c)u výdajů vykázaných Komisi stanovených v souladu s čl. 67 odst. 1 písm. b) a c) a článkem 109 nařízení (EU) č. 1303/2013 a s čl. 14 odst. 1 nařízení (EU) č. 1304/2013 byly splněny výstupy a výsledky, na jejichž základě se příjemci vyplácejí platby, údaje o účastnících či jiné záznamy týkající se výstupů a výsledků jsou v souladu s informacemi předloženými Komisi a požadované podklady představují adekvátní auditní stopu podle článku 25 tohoto nařízení. d)byl příspěvek z veřejných zdrojů příjemci vyplacen v souladu s článkem 132 odst. 1 nařízení (EU) č. 1303/2013. e)ověření fyzického provádění operace na místě f)přesnost a úplnost odpovídajících výdajů zachycených certifikačním orgánem v jeho účetním systému a soulad auditní stopy na všech úrovních. Audit operace – ověřit, zda

Alokace ESI fondů pro ČR 19

Extrapolace (projekce chyb) Auditované výdaje Populace certifikovaných výdajů Chyby ve vzorku Projektované chyby na neauditovanou část populace Finanční korekce v případech kdy je chybovost ve vzorku nad 2% 20

Výsledky Auditního orgánu aneb čemu se vyvarovat 21

Výsledky auditů operací Výsledky auditů operací [meziroční srovnání] Identifikované nesrovnalosti

Audity operací – oblast pochybení 23

2013 vs

Audity operací – oblast veřejných zakázek 25

Hlavní nedostatky ve VZ Oznámení o zakázce a zadávací podmínky 1.nezveřejnění oznámení o zakázce 2.umělé rozdělení zakázek na práce / služby / dodávky 3.nedodržení lhůt pro doručení nabídek, nebo lhůt pro doručení žádostí o účast 4.nedostatečná doba k tomu, aby si potenciální uchazeči nebo zájemci opatřili zadávací dokumentaci 5.nezveřejnění prodloužených lhůt pro doručení nabídek, nebo prodloužených lhůt pro doručení žádostí o účast 6.případy, které neodůvodňují použití jednacího řízení s předchozím zveřejněním oznámení o zakázce 7.neuvedení kritérií pro výběr v oznámení o zakázce, a/nebo kritérií pro zadání zakázky (a jejich váhu) v oznámení o zakázce nebo v zadávacích podmínkách 8.protiprávní a/nebo diskriminační kritérií pro výběr a/nebo kritérií pro zadání zakázky stanovená v oznámení o zakázce nebo v zadávací dokumentaci 9.kritéria pro výběr se nevztahují k předmětu zakázky a nejsou mu úměrná 10.diskriminační technické kvalifikační předpoklady 11.nedostatečná definice předmětu zakázky 26

Hlavní nedostatky ve VZ Hodnocení nabídek 12.změna kritérií pro výběr po otevření nabídek, jež vede k nesprávnému přijetí uchazečů 13.změna kritérií pro výběr po otevření nabídek, jež vede k nesprávnému odmítnutí uchazečů 14.hodnocení uchazečů/zájemců podle nezákonných kritérií pro výběr nebo zadání zakázky 15.nedostatek transparentnosti nebo rovného zacházení při hodnocení 16.změna nabídky během hodnocení 17.jednání během řízení o udělení zakázky 18.jednací řízení s předchozím zveřejněním oznámení o zakázce se zásadními změnami podmínek uvedených v oznámení o zakázce nebo zadávacích podmínkách 19.odmítnutí mimořádně nízkých nabídek 20.střet zájmů 27

Hlavní nedostatky ve VZ Provádění zakázky 21.podstatná změna prvků zakázky uvedených v oznámení o zakázce nebo zadávacích podmínkách (cenu, povahu prací, lhůtu pro dokončení, platební podmínky a použité materiály) 22.omezení rozsahu zakázky 23.zadávání zakázek na dodatečné práce / služby / dodávky (pokud takové zadání představuje významnou změnu původních podmínek zakázky) bez hospodářské soutěže, aniž je splněna jedna z podmínek krajní naléhavost způsobená nepředvídatelnými událostmi a nepředvídaná okolnost pro doplňkové práce, služby, dodávky 24.dodatečné práce nebo služby překračující limit stanovený v příslušných ustanoveních 28

Něco na závěr „Těšte se na návštěvu svého auditora“ 29

Děkuji za Vaši pozornost Ing. František Beckert, CIA Auditní orgán Ministerstvo financí ČR Tel.: