„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
Sanace rodiny Alena Svobodová, vedoucí sociální služby, koordinátorka projektů.
Farní charita Litomyšl
Sociální důvody jako důvod pro umístění dětí do institucí?
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Pracovní skupina III Děti, mládež a rodina. Vnitřní podmínky Děti a mládež do 26 let  Nižší nabídka volnočasových aktivit pro starší děti a mládež (především.
Identita dětí v náhradní rodinné péči
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
Zdokonalování systému celoživotního vzdělávání v oblasti pedagogické, psychologické a výchovné péče o děti se sociokulturním znevýhodněním Arteterapie.
„Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje.
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Aktuální stav realizace projektu Ing. Jana Moravcová
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Martina Bártová Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 16.října 2015.
KS Osoby v krizi Mgr. Barbora Fleischerová
„Výměna zkušeností“ s partnery z Norska v systému péče o ohrožené děti Hana Oravcová Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 16.října 2016.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
„Násilí věc (ne)veřejná“ představení projektu konference k průběhu implementace EHP a NF, Praha Nositel projektuSPONDEA, o.p.s. Poskytovatel komplexu služeb.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Osvětová kampaň zaměřená na práva dětí v náhradní rodinné péči
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Projekt Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji Informace o projektu
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji
Krajská koordinátorka Sítě pro rodinu, z.s. v Kraji Vysočina
Rodina, zdraví a prevence
Jitka Altmanová vedoucí Centra podpory náhradní rodinné péče.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
OSPOD NOVÝ BOR A SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Mgr. Balážová Dana OSPOD Nový Bor
My na zázraky nevěříme, my na ně spoléháme!
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
„Výměna zkušeností“ s partnery z Norska v systému péče o ohrožené děti
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
Mgr. Veronika Dembická, DiS.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
Transkript prezentace:

„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014

Cíl projektu Přispět ke snížení počtu dětí umísťovaných do ústavní péče Rozšířit a zkvalitnit nabídku služeb sociální prevence ohroženým rodinám prostřednictvím odborného sociálního, výchovného a psychologického poradenství a poskytováním terénních sociálně aktivizačních služeb. Být spolehlivým, místně dostupným a komplexním poskytovatelem pomoci cílové skupině na Vysočině. Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a

Základní informace o projektu Doba trvání: od 1. srpna 2014 do Cílová skupina: Děti a mládež v ohrožení a jejich rodiny Místo realizace: Kraj Vysočina, část JMK, JČK Náklady projektu: ,-Kč/z toho 2 mil.,-Kč Fondy EHP Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a

Motivace k realizaci - vnější Podpora NRP na úkor NÚP Očekávaný nárůst žadatelů o NRP Podpora terénní práce, sanace - zachování a ozdravění biologické rodiny Zkušenost z výzev BG 1-3/Děti a mládež v ohrožení Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a

1. Motivace k realizaci - vnitřní Náhradní rodinná péče Počet svěřených dětí: 81 Počet pěstounů (počítáno na jednotlivé lidi): 86 Počet rodin celkem: 65 Počet konzultací: 520 Počet rodin s příbuzenskou péčí (nejčastěji prarodiče): 47 Počet rodin „cizích“ pěstounů (ne příbuzných): 18 Trendy 1 – nejčastější problém, kvůli němuž bylo dítě svěřeno do náhradní rodiny: závislost rodičů (alkohol, drogy), úmrtí rodičů, duševní onemocnění biologických rodičů, Trendy 2 – nejčastější problém, který pěstouni se svěřenými dětmi řeší: výchovné problémy doma a ve škole, prospěch, záškoláctví, agrese, krádeže, kontakt s biologickými rodiči Počet rodin, kde se biologičtí rodiče aktivně kontaktují nebo o to usilují: 35 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a

2. Motivace k realizaci - vnitřní Sociální asistence a poradenství Počet rodin: 47 Počet dětí: 129 Počet rodin, v nichž je nad dětmi stanoven soudní dohled: 24 Počet konzultací: 507, z toho 68% v terénu Trendy: – nejčastější problémy rodin: Výchova a péče o děti (nedostatek výchovných kompetencí rodičů – vymezování hranic, komunikace s dětmi, motivace, důslednost atd.) – 36% Vztahy v rodině (rozvodové situace, agrese mezi sourozenci, odlišnost výchovy rodičů atd.) – 11% Finanční problematika (dluhy, nezaměstnanost, závislost na sociálních dávkách) – 17% Vzdělávání dětí (domácí příprava dětí se specifickými vzdělávacími potřebami, podpora rodičů při domácí přípravě s dětmi) – 11% Bytová problematika (nevhodné bydlení, sociální bydlení) – 7% Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a

Aktivity Poskytováním odborného psychologického poradenství, rodinné nebo individuální psychoterapie Terénní a ambulantní sociálně aktivizačních služby pro ohrožené skupiny Rozšíření a zvýšení kvalifikace odborných pracovníků Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a

Publicita 2 tiskové zprávy/zahájení, konec 2 konference /podzim 2014,2015 spot, 4 citylight, 1 zveřejnění info v tisku / konfrence podzim 2014 kalendář s výstupy projektu/ rok 2016 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a

Výstupy, výsledky 70/30 změna poměru počtu dětí zařazených do náhradní rodinné péče a počtu dětí zařazených do péče ústavní 2 nové aktivity 150 podpořených dětí 300 psychologických konzultací v ambulanci 300 odborných konzultací v rodinách 60 návštěv v terénu Moravskobudějovicka 2 konference 7 smluv o spolupráci s městy 3 kurzy pro odborné pracovníky Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a

Děkuji za pozornost! Martina Bártová Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a