Fond malých projektů v Euroregionu Nisa Období 2014-2020 Mgr. Eva Hájková Ing. Lucie Hobrlantová Lenka Doláková, DiS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fond malých projektů ČR – Sasko v Euroregionu Nisa
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
OČIMA ŽEN Projekt OČIMA ŽEN je podpořen z programu „Fondu pro nestátní neziskové organizace“. Program „Fond pro nestátní neziskové organizace“, jež je.
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území ORP Bystřice pod Hostýnem Informace o projektu.. Projekt „Místní akční plán rozvoje vzdělávání na.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015 Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu prosinec 2014.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Dotační fond LK Soutěže MŠMT Program a podprogramy - školství  Program č. 4 resortu školství, mládeže a zaměstnanosti  4.1 Podpora volnočasových.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
PREZENTUJÍCÍ Proces poskytnutí dotace z Fondu Vysočiny Eva Navrátilová Krajský úřad Kraje Vysočina Odbor životního prostředí a zemědělství.
Zkušenosti města Valašské Meziříčí s rozvojovými projekty Město Valašské Meziříčí Zdeněk Studeník Praha
Setkání partnerů projektu Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje Reg.č. CZ.1.07/1.1.00/ Dne 23.září 2013 Ústí nad Labem.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – oblast podpory 1.1 CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 24. dubna 2014.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Postup získání dotace Společný technický sekretariát.
Praktické zkušenosti a doporuční Praktické zkušenosti a doporuční Program Cíle 3/Ziel3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Název prezentace Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2010 Ing. Zuzana Bardoňová Datum:
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování Krajské projekty Konference k oblasti primární prevence Praha
Implementace Fondu mikroprojektů v období Ostrava,
Sekce pro školy a neziskovky Gabriela Kaločová
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Program RP04-16 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2016 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
Září 2008Mgr. Lenka Schwarzová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Výzva k předkládání žádostí o finanční podporu.
Interreg V-A Česká republika – PolskoSpolečný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc Kontrola přijatelnosti Nejčastější chyby.
VYÚČTOVÁNÍ KULTURNÍCH AKCÍ A PROJEKTŮ PODPOROVANÝCH MO STŘEKOV Platné od
Kulatý stůl se koná za podpory programu Evropské unie Hercule III ( ). Tento program je realizován Evropskou komisí. Byl vytvořen na podporu aktivit.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Publicita projektu
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Národní program podpory cestovního ruchu
Návrh způsobu řešení projektu a přípravy projektové dokumentace
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP Náměšť nad Oslavou
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství
Projektová žádost a přílohy
Členská schůze MAS Nepomuk,
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Bilaterální spolupráce mezi ČR a donorskými zeměmi
Systémy/Systemy – € Jednotky/Jednostki €
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Opatření 1.2 HASIČI PŘÍPRAVA PROJEKTU
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Program na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko v rámci Cíle „Evropská územní spolupráce“
Benefit7.
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území MČ Praha 10, CZ
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
Fond pro bilaterální vztahy První otevřená výzva
Cyklus malého projektu
Úvodní informace o Fondu malých projektů
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

Fond malých projektů v Euroregionu Nisa Období Mgr. Eva Hájková Ing. Lucie Hobrlantová Lenka Doláková, DiS.

Euroregion Niesse-Nisa-Nysa  Liberecký kraj  Ústecký kraj pouze na katastrálním území obcí a měst: Dolní Podluží, Dolní Poustevna, Doubice, Horní Podluží, Chřibská, Jiřetín pod Jedlovou, Jiříkov, Krásná Lípa, Lipová, Lobendava, Mikulášovice, Rumburk, Rybniště, Staré Křečany, Šluknov, Varnsdorf, Velký Šenov, Vilémov Na německé straně okresy Bautzen a Görlitz

Žadatel + realizace  Vhodní žadatelé dle sídla: území ERN  Projektový partner: celé programové území  Účastníci – mohou pocházet mimo programové území, ale musí to mít přínos či vazbu na projekt  Místo realizace – celé programové území (po délce státní hranice)  20% výdajů projektu je možných mimo toto území

Fond malých projektů  Euroregiony na česko-saské hranici nabízí podporu malým projektům přeshraniční spolupráce  Projekt Společný fond malých projektů ČR-Sasko  V partnerství Euroregionu Neisse a Euroregionu Nisa  Trvání projektu –  Přidělené dotační prostředky pro FMP – 1,21 mil EUR  Řídí se Společným realizačním dokumentem FMP  Základní informace na  záložka FMP CZ-Saskowww.ern.cz

Malé projekty - obecně  celkové výdaje projektu (platí pro české příjemce)  Min EUR  Max EUR  Dotace 85% avšak max EUR  Jednostranné financování  Pouze people-to-people projekty X žádné investice Zintenzivňují přeshraniční komunikaci, informace a spolupráci mezi občany, občanskými sdruženími a úřady Musí mít přeshraniční dopad a přínos pro společné území Musí být realizovány v česko–saském partnerství

Všeobecné podmínky  100% předfinancování  Dotace ve výši max. 85% celkových uznatelných výdajů  Vlastní podíl minimálně 15%  Příjem projektu max. 15% celkových uznatelných výdajů  Podávání projektových žádostí je průběžné  Rozhodnutí o schválení dotace probíhá 4 x ročně  Zpětné proplacení na základě uskutečněných výdajů  Žádat mohou obce, města, sdružení, příspěvkové organizace, školy, neziskové organizace, nadace, obecně prospěšné organizace, církve, spolky, svazy, kluby, složky záchranného systému  Žádat nemohou fyzické osoby, soukromí podnikatelé, politické strany

Hodnocení přeshraniční kvality 1 Do jaké míry přispívá malý projekt k trvalému zlepšení výchozí situace, resp. k pokrytí potřeby? 0 až 10 bodů 2 Do jaké míry se projektoví partneři podílejí na přípravě/plánování malého projektu? 0 až 10 bodů 3 Do jaké míry se projektoví partneři podílejí na realizaci malého projektu? 0 až 10 bodů 4 V jaké míře působí v projektu společný personál? 0 až 10 bodů 5 Do jaké míry přispívá projekt k vytváření a/nebo upevňování přeshraničních kooperací? 0 až 10 bodů 6 Do jaké míry budou v rámci projektu realizovány přeshraniční aktivity pro společné pohraniční vedoucí k jeho zviditelnění pro širokou veřejnost? 0 až 10 bodů 7 Nakolik je počet účastníků na podporovaných akcích vyvážený? 0 až 10 bodů 8 Do jaké míry je patrné společné další využívání výsledků projektu na obou stranách hranice, resp. posílení a/nebo upevnění spolupráce i po ukončení podpory? 0 až 10 bodů 9 Do jaké míry podporuje projekt rovné příležitosti a nediskriminaci na základě pohlaví, rasového nebo etnického původu a/nebo rovnost žen a mužů? 0 až 10 bodů

Konkrétní náplň projektů people to people  Setkávání k navázání a prohlubování kontaktů, výměně zkušeností  Sportovní, kulturní a informační akce  Semináře a konference  Výměny skupin dětí, mládeže, studentů  Vzdělávací opatření včetně modulů pro zvýšení jazykové vybavenosti  Práce s veřejností a propagace společného území  Vytváření vícejazyčných publikací a informačních materiálů  Zpracování analýz, průzkumů pro přípravu projektů v rámci programu Přeshraniční spolupráce (velké projekty)  Vývoj informačních a komunikačních systémů pro společné pohraničí

Typy výdajů  Personální – 20% paušál  Kancelářské a správní – 15% paušál  Cestovní výdaje nositele projektu  Externí služby  Stravování  Tlumočení a překlady včetně pronájmu konferenční techniky  Doprava a ubytování účastníků a odborníků  Honoráře přednášejícím  Nájemné prostor  Ceny do soutěží  Výdaje na propagaci apod.  Výdaje na menší vybavení popř. pronájem vybavení nezbytného pro projekt

Kdy jsou výdaje způsobilé Musí být  časově způsobilé (od registrace do ukončení projektu)  nezbytné pro realizaci projektu  přiměřené – odpovídat cenám v místě a čase obvyklým  způsobilé svým charakterem (dají se zařadit do rozpočtu)  NE: jednojazyčné publikace, profesionální umělci, čistě jazykové kurzy, pokuty, úroky z půjček, kurzové ztráty, výdaje na služby/produkty zakládající veřejnou podporu  prokazatelné a doložené řádnými účetními doklady a doprovodnými podklady  uhrazené  zaúčtované (nositel projektu vede pro projekt oddělené účetní středisko)

Fáze malého projektu 1. Vyplnění projektové žádosti a rozpočtu a jejich konzultace se sekretariátem FMP 2. Podání zfinalizované podepsané žádosti a příloh na ERN 3. Registrace žádosti 4. Rozhodnutí řídícího výboru 5. Podpis smlouvy 6. Realizace projektu 7. Vyúčtování projektu 8. Kontrola vyúčtování 9. Proplacení dotace

Vyplnění projektové žádosti   FMP CZ-Sasko – odkaz na formulář projektové žádosti  Pokyny k vyplnění projektové žádosti  Žádost je dvojjazyčná  Před podpisem je třeba ji finalizovat  Musí být doplněna povinnými přílohami  Stanovy  Výpis z registru  Doložení jednatelského oprávnění / statutární orgán  Prohlášení o souhlasu se zpracováním dat  Podrobný rozpočet  Čestné prohlášení

Řídící výbor  Rozhoduje o podpoře jednotlivých malých projektů  Bilaterální – 5CZ a 5 D členů  Zasedá v Žitavě 4 x ročně Zasedání ŘVDeadline odevzdání kompletní žádosti

Povinná publicita Informační a komunikační opatření Informační a publikační povinnosti  Veřejnost musí být informována o podpoře EU, kterou příjemce z FMP obdržel  Na všech akcích: ústně v úvodu, vlajky, cedulka označující akci + doprovodné materiály (plakáty, letáky, pozvánky, články v tisku)  Publikace (tiskoviny, brožurky, sborníky apod.): Na titulní straně, na přebalu  Internet a elektronické systémy: na první straně viditelně na první pohled  Opatření mají přísná pravidla a podléhají kontrole sekretariátu FMP  Před výrobou propagačních a jiných materiálů doporučujeme zaslat grafický návrh ke schválení

Co je potřeba zmínit:  Evropská Unie a Evropský fond pro regionální rozvoj  Program Spolupráce na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a svobodným státem Sasko  Euroregion Nisa

Je třeba dbát na:  Přeshraniční efekt  Komunikující partner  Dostatečné zapojení saských účastníků  Výdaje přiměřené cílům projektu, nezbytné pro realizaci  Intenzivní komunikace se sekretariátem FMP ve všech fázích projektu  Řešení problémů  Informování o akcích  Povinná publicita  Spolupráce při vyúčtování  Veřejné zakázky  Pečlivě vedené účetnictví a shromažďování souvisejících materiálů, popř. udržitelnost

Děkujeme za pozornost Neváhejte se na nás obrátit Ing. Lucie Hobrlantová Lenka Doláková, DiS Vedoucí FMP – Mgr. Eva Hájková Bc. Petra Stejskalová Ing. Tereza Peřinová