Vztahují se pravidla o střetu zájmu podle ZOK také na společníka / akcionáře kapitálové obchodní korporace; a v jakém rozsahu? 14. dubna 2015 Jiří Remeš.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Místo na název prezentace PRAHA | BRATISLAVA | BUDAPEŠŤ | OSTRAVA Nová úprava statutárních orgánů obchodních společností Doc. JUDr.
Advertisements

Význam SJM pro inkaso pohledávek
PRAMENY A PRAVIDLA OBCHODNÍHO PRÁVA
Obchodní korporace Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Trestní odpovědnost právnických osob Zákon č.418/2011 Sb., O trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim (6 částí, 48 paragrafů)
Corporate governance – správa společností Širší pojetí Užší pojetí -soubor vztahů a struktur, pomocí nichž uplatňují společníci (vlastníci podílů) svá.
PRÁVNÍ RÁMEC KORPORÁTNÍCH ZMĚN A M&A TRANSAKCÍ
Některé problémy orgánů obchodních korporací
Daně v judikatuře Ústavního soudu Rozbor některých rozhodnutí Ústavního soudu v daňové oblasti 5. listopadu 2014.
Zsv.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
SMĚRNICE pro kontrolu a postih dopingu ve sportu v ČR PhDr. Jaroslav Nekola Antidopingový výbor České republiky.
Obecná část správního práva
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Vnitřní organizace společností z pohledu jejich forem
Územní samospráva Kraje
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Správní proces Úvodní přednáška JUDr. Petra Foltasová.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
AKCIOVÁ SPOLEČNOST II.. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1171Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
JUDr. Jaroslav Stránský
Územní samospráva Obce
Zájmová a ostatní samospráva
Charakteristika ručení Společník (ručitel) třetí osoba (věřitel) Obchodní společnost (dlužník) povinnos t platit Povinnost zaplatit, pokud nezaplatí společnost.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Společnost s ručením omezeným Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Dopad nového občanského práva na nestátní neziskové organizace JUDr. Hynek Pečinka.
Judikatura v trestním právu se vztahem k obchodnímu právu I. JUDr. František Púry Nejvyšší soud České republiky.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Přechod daňové povinnosti (úmrtí poplatníka) Mgr. Václav Těžký.
Jednatelé a dozorčí rada. Jednatelé § 194 (1) Statutárním orgánem společnosti je jeden nebo více jednatelů. 195 (1) Jednateli přísluší obchodní vedení.
Hospodaření s majetkem státu Základy finančního práva Olga Sovová.
Bytové družstvo Seminář „Zákon o obchodních korporacích“
Advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol. Karolíny Světlé 301/8, Praha 1 tel.: , fax:
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Východiska evropské úpravy
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Rozpočet Evropské unie
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
KOMANDITNÍ SPOLEČNOST
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Charakteristika společnosti
Komise LRV a LRV 14. prosince 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Prameny obchodního práva
Postup při zřizování obchodní společnosti
Corporate governance – správa společností
ARBITRÁŽNÍ ŘÍZENÍ A NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Obecná část rozpočtového práva III
8.Občanské právo Pojem, zásady a prameny občanského práva dle občanského zákoníku nabývajícího účinnosti dne ON 1. M.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
GDPR - náhled po 133 dnech JUDr
Obecná část rozpočtového práva III
Transkript prezentace:

Vztahují se pravidla o střetu zájmu podle ZOK také na společníka / akcionáře kapitálové obchodní korporace; a v jakém rozsahu? 14. dubna 2015 Jiří Remeš JŠK, advokátní kancelář, s.r.o.

§ 54 – 56 ZOK  § 54 ZOK  Povinnost člena orgánu informovat ostatní členy svého orgánu a kontrolního nebo nejvyššího orgánu o možném střetu zájmů  Povinnost loajality člena nedotčena  Právo kontrolního nebo nejvyššího orgánu pozastavit členovi výkon jeho funkce  § 55 a 56 ZOK  Povinnost člena orgánu informovat svůj a kontrolní nebo nejvyšší orgánu o záměru uzavřít smlouvu s korporací  Právo kontrolního nebo nejvyššího orgánu zakázat uzavření smlouvy 2

§ 70 ZOK Ustanovení tohoto dílu [tj. § 63 – 70 ZOK – pozn. J.R.] a dílu 7 [tj. § ZOK, pozn. J.R.] s výjimkou § 44 odst. 1, § 45, 48, § 54 až 56 a § 61 odst. 1 se nepoužijí na nejvyšší orgán kapitálové společnosti a družstva. 3

Aplikace pravidel na společníky / akcionáře? Pro  Prof. Bělohlávek, A. J.  komentář k § 70 ZOK in Bělohlávek, A. J. a kol. Komentář k zákonu o obchodních korporacích. Plzeň : Aleš Čeněk, 2013 s  Doc. Havel, B., doc. Štenglová, I.  komentář k § 54 ZOK in Štenglová, I., Havel, B., Cileček, F., Kuhn, P., Šuk, P.: Zákon o obchodních korporacích. Komentář. 1. vydání. Praha : C. H. Beck, 2013, s  JUDr. Hejda, J.  komentář k § 70 ZOK in Čáp, Z., Jahelka, P., Josková, L., Hejda, J., Vaněčková, V. Zákon o obchodních korporacích. Výklad jednotlivých ustanovení na české a evropské předpisy. 1. vyd. Praha : Linde Praha, 2013, s. 82.  JUDr. Šuk, P.  komentář k § 70 ZOK in Štenglová, I., Havel, B., Cileček, F., Kuhn, P., Šuk, P.: Zákon o obchodních korporacích. Komentář. 1. vydání. Praha : C. H. Beck, 2013, s  Konflikt zájmů v novém hávu (aneb § 196a obchodního zákoníku v zákoně o obchodních korporacích). in Daňový expert 2/2013, s. 19 an. 4

Aplikace pravidel na společníky / akcionáře? Argumenty pro  Znění zákona (Bělohlávek, Havel/Štenglová, Hejda, Šuk)  Hlasování na VH je výkon funkce (Šuk)  Změna oproti návrhu z r (Bělohlávek) 5

Aplikace pravidel na společníky / akcionáře? Proti  Mgr. Alexander, J., JUDr. Lasák, J.  komentář k § 70 ZOK in Lasák, J., Pokorná, J., Čáp, Z., Doležil, T. Zákon o obchodních korporacích. Komentář. I. díl. Praha : Wolters Kluwer, 2014 s  JUDr. Čech, P.  Nad několika rekodifikačními nejasnostmi. Obchodněprávní revue 11-12/2012.  JUDr. Čížek, V.  Zajištění dluhů spřízněných osob v zákoně o obchodních korporacích. Obchodněprávní revue 11-12/2012.  Prof. Dědič, J.  Úprava konfliktů zájmů v zákoně o obchodních korporacích ve vazbě na nový občanský zákoník. Právní rozhledy 15-16/

Aplikace pravidel na společníky / akcionáře? Argumenty proti  Nedůsledný výčet - § 70 ZOK neúplně vyjasňuje, že obecnou výlukou pravidel dílu 7 a 8 pro nejvyšší orgán nejsou dotčena ustanovení, která o nejvyšším orgánu hovoří (Alexander/Lasák, Čech, Dědič)  Členem orgánu je pouze člen voleného orgánu (Alexander/Lasák, Čížek, Dědič)  Hlasování na VH není výkon funkce (Alexander/Lasák, Dědič)  Nemožnost informování – střet zájmů by vznikl až na VH (Alexander/Lasák, Dědič)  Ad absurdum – neustálé svolávání VH (Alexander/Lasák) 7

Anketní otázka Ustanovení ZOK o střetu zájmu se na společníka obchodní korporace, který není členem jejího jiného orgánu, a) Použijí. b) Nepoužijí. c) Nejsem přesvědčen/a o žádné ze shora uvedených možností. 8

Děkuji Vám za pozornost Prostor pro diskusi a otázky 9

Kontakt Jiří Remeš Ovocný trh 12, Prague 1, Czech Republic Tel.: