Vzdělávací program pro koordinátory HPH v nemocnicích ČR projekt BCA 2010-2011 MUDr. Ivana Kořínková Podzimní škola WHO-HPH 2011 v ČR, 12. – 13. 9. 2011,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Tisková konference Vzdělávací projekt „Zdravá nemocnice“
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Celostátní síť pro venkov
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Integrovaný operační program Oblast intervence - Služby v oblasti veřejného zdraví.
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
Koncepce ošetřovatelství
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
Kvalita v českém zdravotnictví
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Česká asociace sester Pracovní skupina pro kvalitu
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1.LF UK Mgr. Pavla Kordulová
Akční plán „Nemocnice podporující zdraví“ Podzimní škola WHO / HPH 2011 v ČR , MZ ČR, Praha Ing. Gabriela Jičínská MUDr. Lenka Štěpánková.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Podzimní škola WHO-HPH v ČR, 12.– , MZ ČR v Praze Fakultní nemocnice v Motole.
Project HOPE – Česká republika, o.p.s. Řízení změn: Posílení role managerů ve zdravotnictví Začlenění zdravotnických asistentů do ošetřovatelského týmu.
Jarmila Cmuntová Zuzana Mezerová Podzimní škola WHO / HPH 2011 v ČR září MZ ČR, Praha Kontinuální edukační programy ve vztahu k podpoře zdraví.
BEZPEČNÉ UŽÍVÁNÍ LÉKŮ PharmDr. Lubomír Chudoba Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny PČR 9. června 2015.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Podzimní škola WHO 2001 v ČR, Praha 12. – Monika Klusáková, Mgr. Zuzana Velebová Bc. Renáta Grossová – Klementová Akční plán podpory zdraví.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Kvalita očima pacientů Praha , MUDr.Markéta Hellerová.
Hlavní cíle a milníky projektu DRG Restart Ing. Petr Mašek vedoucí projektu DRG Restart.
Mezinárodní den sester květen 2009
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Kariérové poradenství a podnikavost
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Transkript prezentace:

Vzdělávací program pro koordinátory HPH v nemocnicích ČR projekt BCA MUDr. Ivana Kořínková Podzimní škola WHO-HPH 2011 v ČR, 12. – , MZČR, Praha

Projekt HPH v rámci BCA Podpora WHO:  Překlady 3 základních dokumentů HPH  Vzdělávací podklady pro kurz koordinátorů HPH  Realizace celostátní konference „Podzimní škola WHO-HPH 2011 v ČR“ Podpora MZČR:  Tvorba vzdělávacích materiálů  Realizace „Základního kurzu pro koordinátory programů podpory zdraví v nemocnicích“  Analýza hodnocení koncepce a obsahu kurzu Řešitel projektu: I. Kořínková - Consult Hospital, s.r.o.

Koncepce Základního kurzu pro koordinátory programu podpory zdraví v nemocnicích  4 celodenní tematické semináře v rozmezí duben - červen 2011  V mezidobí samostatná práce s možností konzultací: k sebehodnocení HP standardů k sebehodnocení standardů ENSH  Příprava Akčního plánu podpory zdraví ZZ  Vyhodnocení kurzu a programu HPH jako celku

Účastníci Základního kurzu HPH pro koordinátory programu podpory zdraví v nemocnicích 17 zdravotnických zařízení (včetně 4 členských HPH):  11 přímo řízené organizace, 3 krajské nemocnice, 3 nestátní zdravotnická zařízení Celkem 34 frekventantů:  10 úsek kvality péče, 8 úsek ošetřovatelské a nelékařské péče, 12 zdravotní sestra, 1 lékařka, 1 psycholog, 1 odborný poradce na výživu, 1 pedagog SZŠ

Témata 1. den: Programy WHO, principy a cíle HPH&HS, struktura Mezinárodní sítě HPH&HS – tematické oblasti, projekty, vývoj a členské nemocnice v ČR 2. den: Mezinárodní standardy podpory zdraví - implementace do systému kvality péče, systém sebehodnocení, standardy ENSH - sebehodnocení 3. den: Management programu podpory zdraví v ZZ - Sběr rizikových faktorů, dokumentace aktivit PZ, koordinační tým podpory zdraví v ZZ 4. den: Nekuřácká nemocnice – kouření jako rizikový faktor u pacientů a personálu, ENSH, síť CZT, legislativa,…

DOTAZNÍK MAPUJÍCÍ RIZIKOVÉ FAKTORY U PACIENTA RIZIKOVÉ FAKTORY ANONE ÚDAJ NENÍ ZNÁMÝ KOMENTÁŘ, POZNÁMKY A. PODVÝŽIVA A 1 Pacient má BMI <20,5 A 2 Pacient má váhový úbytek v posledních 3 měsících A 3 Pacient má snížený přísun potravy v posledním týdnu A 4 Pacient je vážně nemocen (sepse, popáleniny…) B. NADVÁHA B 1 Pacient má BMI >25 B 2 Pacientův obvod pasu > 80 cm u ženy a >94 cm u muže C. FYZICKÁ INAKTIVITA C 1 Pacientova fyzická aktivita <30 minut denně (myšlena mírná intenzita pohybu se zvýšením tepové frekvence - např. chůze, jízda na kole) D. DENNÍ KOUŘENÍ D 1 Pacient kouří denně E. ABUSUS ALKOHOLU E 1 Pacientovo pití překračuje maximální doporučené limity (ženy - 14 drinků týdně, muži - 21 týdně) Výsledný počet rizikových faktorů / 9

Proces implementace aktivit podpory zdraví u individuálního pacienta Příjem pacienta Hospitalizace Propuštění Dotazník RF RF - A RF - B RF - C RF - D RF - E Dovednosti Doporučení Kontakty

Sebehodnocení standardů podpory zdraví - souhrnné výsledky POČET ZÍSKANÝCH BODU Celkové zhodnocení souladu se standardy AnoZčástiNe I. Zásady řízení programu podpory zdraví v ZZ z celkově možných999 II. Posuzování potřeb pacientů v oblasti podpory zdraví z celkově možných777 III. Informování pacientů a opatření na podporu zdraví z celkově možných666 IV. Podpora zdravého pracovního prostředí z celkově možných10 V. Kontinuita a spolupráce z celkově možných888 CELKEM: z celkově možných 40

Dílčí opatření Akčního plánu Standard Ukazatel substandardu s výsledkem Ne/Zčásti Výsledek sebehodnocení Ne/Zčásti Nápravné opatření (včetně propojení s vhodnými stávajícími projekty) Termín Odpovědná osoba (funkce) Co očekáváme od realizace nápravného opatření 1.1.4… … Souhrnný Akční plán Všeobecná opatření Opatření související s konkrétními standardy a ukazateli, případně jen pro jedno vybrané pracoviště

Akční plán podpory zdraví (APPZ) Podmínky funkčnosti a efektivity:  Přijetí / podpora APPZ ze strany vedení ZZ  Aktivní zapojení a zodpovědnost – minimálně 1 člen top managementu  Existence koordinačního týmu – funkční program nemůže „zajišťovat“ 1 osoba  Návaznost na sebehodnocení standardů PZ  Dílčí opatření PZ jsou: provázeny opatřeními na úrovni celého ZZ konkrétní a prakticky realizovatelná

Vyhodnocení kvality kurzu pro koordinátory a zájmu o aktivní účast v programu HPH&HS  1 dotazník pro 1 zdravotnické zařízení  Dotazy na tři cílové oblasti: vzdělávání v PZ aktivní účast v programu HPH&HS spolupráce s CZT  Respondenti - frekventanti kurzu (týmová práce, pokud se účastnilo víc osob z jednoho ZZ)  Zhodnocení efektu kurzu – zpětná vazba od vedení ZZ  Ze 17 zúčastněných odpovědělo 16 ZZ

Souhlas, zájem, pozitivní postoj

Nejčastěji hodnocené přínosy – o co je zájem  Zavedení systémového sledování rizikových faktorů u pacientů v běžné klinické praxi (standard 2 a 3)  Implementace protikuřáckých edukačních programů - pro pacienty (standard 3) - pro personál (standard 4)  Orientace na podporu zdravotnického personálu (standard 4)

Centra pro závislé na tabáku Existence CZT při nemocniciZájem o zřízení CZT

Uváděné bariéry zapojení do programu HPH&HS  Neinformovanost, nepochopení a neochota zdravotnického personálu k aktivní spolupráci na změnách souvisejících s implementací programu PZ (změna myšlení, životního stylu…)  Laxní přístup vedení nemocnice  Nedostatek personálních kapacit  Nedostatek financí  Časový faktor (akreditační a certifikační procesy)  Malá ochota lékařů pro zapojení do programu – neinformovanost, neporozumění

Schopnost nemocnic zajistit: Personální podmínky pro program HPH&HS Finanční podmínky pro program HPH&HS

Aktuální význam programu HPH&HS v ČR  Orientace na pacienta – neznamená jen „spokojenost pacienta“, ale posílení a vyvážení práv a zodpovědnosti pacienta v systému léčebné péče  Docenění smyslu „neviditelných“ služeb, které jsou personálem často poskytovány, ale nejsou standardně vykazovány a hodnoceny: „…my to děláme, ale nevykazujeme, protože to po nás nikdo nechce a nikdo nám to nezaplatí…“ práva zodpovědnost efektivita spokojenost motivace

Jak dál?  Aktuální Akční plány PZ zdravotnických zařízení - prezentují různé fáze a formy programu, různé přístupy a priority  Zapojení do aktuálních mezinárodních projektů  Informační a vzdělávací systém k programu HPH&HS další kurzy a semináře příležitosti pro sdílení příkladů dobré praxe (onkologie, psychosociální podpůrná a spirituální péče…)  Funkční koordinační struktura Národní sítě nemocnic podporujících zdraví v ČR