METODY OBRÁBĚNÍ Dokončovací metody, nekonvenční metody, dělení mat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

Nekonvenční technologie obrábění
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ BROUŠENÍ IV. Ing. Iveta Mičíková
Digitální učební materiál
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
FYZIKÁLNÍ METODY OBRÁBĚNÍ
Protahování a protlačování I.
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ BROUŠENÍ V. Ing. Iveta Mičíková
Strojírenství Kontrola a měření Výroba ozubených kol a řemenic (ST48)
Tato prezentace byla vytvořena
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
přehled základních technologii zpracování kovů
STROJÍRENSTVÍ Strojírenská technologie
STROJÍRENSTVÍ Broušení ST47_002 Způsoby broušení
Digitální učební materiál
Teorie obrábění, základní druhy třískového obrábění
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Tato prezentace byla vytvořena
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast: Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Přehled fyzikální.
Elektrochemické obrábění, chemické obrábění
SOUSTRUŽNICKÉ NOŽE A BROUSÍCÍ NÁSTROJE.
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ BROUŠENÍ I. Ing. Iveta Mičíková
Prášková metalurgie Spékané materiály.
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
ZAŘÍZENÍ PRO ODDĚLOVACÍ PROCES
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ II. Ing. Iveta Mičíková
Strojírenství Strojírenská technologie Výroba spékaných výrobků (ST30)
Tato prezentace byla vytvořena
STROJÍRENSTVÍ Broušení ST47_001 Nástroje Strojírenská technologie
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Obrábění iontovým.
FYZIKÁLNÍ METODY OBRÁBĚNÍ
Opracování materiálu – broušení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing.
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Elektroerozivní obrábění.
FYZIKÁLNÍ METODY OBRÁBĚNÍ
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
FYZIKÁLNÍ METODY OBRÁBĚNÍ
Tato prezentace byla vytvořena
Třískové obrábění I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
OSTATNÍ TECHNOLOGIE VÝROBY ZÁVITŮ
Ultrazvukové obrábění, obrábění paprskem vody - test.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_660_STROJNÍ OBRÁBĚNÍ MATERIÁLŮ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Výroba rovinných ploch Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Technologie – Drsnost povrchu při obrábění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Strojnictví Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku:
Nekonvenční technologie – závěrečný test. Nekonvenční technologie – závěrečný test Nekonvenční technologie – závěrečný test A tepelném zpracování (kalení,
Technologie – Dělení materiálu (řezání)
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru Strojírenství a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru Strojírenství a.
Sekání a probíjení - test. A buď k oddělování tlustých třísek nebo k oddělování materiálu, přičem úhel břitu je v rozmezí 10-20° B ke zpevňování povrchové.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 39 AnotaceVýuka.
Elektroerozívní metody obrábění - test. Elektroerozívní metody obrábění - test Elektroerozívní metody obrábění - test A tam, kde chceme dosáhnout vysoké.
Broušení na plocho a na kulato - test. Broušení na plocho a na kulato - test Broušení na plocho a na kulato - test A ● k dosažení vysoké geometrické přesnosti,
Broušení rovinných ploch a úkosů 2. část. Při broušení rovinných ploch obvodem kotouče je strojní čas dán vztahem: Při broušení rovinných ploch obvodem.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Ultrazvukové obrábění, obrábění paprskem vody
Bezhroté broušení.
Obrábění paprskem plasmy, laseru
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_10_4_20.
Dokončovací práce - broušení na plocho
Základy slévárenské technologie a výroby odlitků
VY_32_INOVACE_10_4_01.
Broušení dřeva Ústav základního zpracování dřeva
Speciální metody obrábění
Střední odběr Broušení Lapování.
Odlitky.
Transkript prezentace:

METODY OBRÁBĚNÍ Dokončovací metody, nekonvenční metody, dělení mat.

Dokončovací metody obrábění Dokončovací metody – takové způsoby obrábění, kterými dosahujeme u výrobku přesného geometrického tvaru a jakosti povrchu. Patří sem:  broušení,  honování,  lapování,  superfinišování,  leštění,  vyhlazování a válečkování.

Broušení Broušení je třískové obrábění mnohabřitým nástrojem. Zrna brusného kotouče tvoří nepravidelně rozložené břity. Jednotlivá brusná zrna jsou stmelena organickým nebo keramickým pojivem.

Brusné kotouče Řezné rychlosti broušení se pohybují v rozmezí (200) m.s -1. Vlastnosti brusných kotoučů: - velikost zrn brusiva, - tvrdost (odpor zrn proti vylomení). Optimální tvrdost kotouče – tvrdé (otupování zrn), měkké (vydrolování zrn). Při přesném broušení – chlazení (zabrání se deformacím a prasklinám).

Brusky Přídavky na broušení 0,3 - 0,1 mm. Brusky: - ruční (hrubé broušení), - brusky pro přesnou výrobu: hrotové, bezhroté, rovinné, brusky na otvory, zvláštní brusky např. na závity, ozubení, - brusky k ostření nástrojů.

Honování a superfinišování Honování (a) - způsob jemného obrábění válcových děr. Jde o pomalé broušení pomocí honovacích kamenů. Superfinišování (b) – produktivní metoda, obrábění vnějších a vnitřních rotačních ploch brousícími (superfinišovacími) kameny. a)b)

Lapování Lapování – obrábění nejpřesnějších tvarů a rozměrů (Ra=0,01). K úběru materiálu dochází jemnými zrny brusiva (SiC nebo Al 2 O 3 ) rozptýlenými v kapalině (olej), které jsou unášeny nástrojem.

Leštění, vyhlazování a válečkování Leštěním se dosahuje výborné jakosti povrchu, bez nároku na přesný geometrický tvar. Využívá se leštících kotoučů. Kotouče se vyrábí např. z textilních látek. K leštění se používá leštící pasta (zrna brusiva + tuk). Vyhlazování a válečkování – využívá se pracovních tělísek nejrůznějších tvarů (např. válečků)

Nekonvenční metody obrábění Nekonvenční metody obrábění (NMO) zahrnují metody obrábění chemickými nebo fyzikálními metodami. Důvody zavádění NMO: - Obrábění těžkoobrobitelných materiálů (žáruvzdorné, vysokopevné). - Pro obrábění tvarově složitých součástí (např. kokyl, tvářecích nástrojů apod.). - Obrábění nástrojů ze slinutých karbidů, keramiky,.. - Výroba miniaturních součástí. - Zvyšování produktivity.

Rozdělení nekonvenčních metod Nekonvenční metoda obráběníZkratka Oddělování materiálu chemickým nebo elektrochemickým účinkem Chemické obráběníCHM – Chemical machining Elektro-chemické obráběníECM – Electro-chemical machining Oddělování materiálu elektrotepelným účinkem a)Elektroerozivní obráběníEDM – Electro discharge machining -Elektrojiskrové obrábění a)Obrábění paprsky koncentrované energie -Obrábění laserem -Obrábění elektron. paprskem -Obrábění plazmou -Obrábění iontovým paprskem LBM – Laser beam machining EBM – Electron beam machining PBM – Plasma beam machining IBM – Ion beam machining Oddělování materiálu mechanickým účinkem (abrazivní metody obrábění) -Obrábění utrazvukem -Obrábění vodním paprskem -Obrábění prodem brusiva USM – Ultrasonic machining WSM – Water jet machining AJM – Abrasive jet machining

Elektro-erozivní metody obrábění O pakovanými výboji na elektrodě (obrobku) dochází k maximálnímu úběru materiálu. Druhou elektrodu tvoří nástroj. Podmínky ovlivňující proces: - způsob zapojení obvodu, - materiál elektrody nástroje, - vhodné pracovní prostředí (dialektrikum). Podle dodávané energie: - elektrickou jiskrou, - krátkodobým el. obloukem.

Elektrojiskrové obrábění Základním principem je úběr materiálu účinkem elektrického výboje (doba výboje až s). El. výboj zanechává v místě dopadu kráter. Dialektrikum - olej, petrolej. Nástrojové elektrody kovové (Cu, mosaz, ocel, W) nebo C.

Použití elektroerozivních metod Použití pro: - obrábění vodivých materiálů, - výrobu bez otřepů, - výrobní proces lze snadno automatizovat, Nevýhodou je nutnost ponoření do kapaliny, Nejčastější využití těchto metod je pro hloubení dutin střižných nástrojů, forem pro lití a lisování.

Obrábění laserem Podstatou je soustředění energie elektro- magnetického záření viditelného světla na malou plochu. V místě dopadu dochází k přeměně energie na energii tepelnou a k vypařování materiálu. Používají se typy laseru: - Lasery na pevné bázi (rubín, granát-YAG) - Lasery plynové (CO 2, Ar,..)

Obrábění laserem Laserový paprsek se používá v technologiích pro: -úběr materiálu (obrábění, řezání, apod.); -pájení a svařování; -tepelné zpracování a nové technologie (barvení, tažení, apod.).

Obrábění elektronovým paprskem Tato metoda využívá soustředěného svazku elektronů soustředěných na malou plochu obrobku.. Použití obdobné jako u laseru.

Obrábění paprskem plazmy Princip je založen na postupném odtavování materiálu paprskem plazmy o teplotě – °C. Paprsek plazmy se tvoří pomocí tzv. plazmové pistole. K ohřátí plynu slouží el. Oblouk tvořený mezi anodou (obrobek) a katodou (elektroda v pistoli). Použití: - Těžkoobrobitelné a obtížně tavitelné slitiny.

Abrazivní metody obrábění Zvláštní skupina fyzikálních metod obrábění, využívá se abrazivních účinků brusných částic na obráběný povrch. Patří sem metody: - obrábění ultrazvukem, - obrábění vodním paprskem. Prac. prostředí (petrolej, dest. voda, olej,..). Použití: - Obrábění tvrdých nevodivých materiálů (polovodiče, sklo, keramika).

Obrábění vodním paprskem Tlakovým zdrojem jsou speciální vysokotlaká čerpadla, která se liší příkonem ( kW) a průtokem vody (1,2 -7,6 l/min).Paprsek vzniká v řezací hlavě zakončené tryskou. Pro tvrdé materiály se využívá paprsek abrazivní (abrazivo: přírodní granát).

Obrábění vodním paprskem Výhody: - řezy bez tepelného ovlivnění, - minimální vnášení pnutí do materiálu, - úzký řez, - ekologická technologie.

Obrábění vodním paprskem Výhody: - řezy bez tepelného ovlivnění, - minimální vnášení pnutí do materiálu, - úzký řez, - ekologická technologie. Oblasti použití (řezání): - plasty, pryže, - dřevo, keramika, - železné i neželezné kovy (vysokopevné oceli, slitiny Al,..).

Dělení materiálu Materiál je třeba před obráběním na obráběcích strojích dělit tak, aby odpovídal rozměry budoucímu obrobku. Materiál lze dělit: 1) Rozřezáváním na: a) okružních pilách, b) rámových pilách, c) pásových pilách.

Dělení materiálu 2) dělení materiálu pomocí metod: a) Rozbrušování brusnými kotouči. b) Lámání materiálu nebo stříhání (lisy). 3) Zvláštními způsoby dělení materiálu a) Dělení materiálu elektroerozí. b) Dělení materiálu fyzikálními metodami. - Řezání laserem, el. paprskem, plazmou, vodním paprskem.

Závěr Literatura: [1] Vondráček, F. Materiály a technologie I a II, 1985, s. [2] Mádl, J. a kol. Technologie obrábění III. ČVUT, 2000, 81 s. [3] Hluchý, M., Kolouch, J. Strojírenská technologie 1. Scientia, 2007, 266 s