1 ISDS DATOVÉ SCHRÁNKY Michaela Housová Projektový manažer MSPR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Advertisements

Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Úvod k legislativě eGovernmentu
a jejich používání v praxi – elektronická komunikace
Datové schránky, el. podání a doručování, daň. přiznání
AUTORIZOVANÁ KONVERZE
IS Datových Schránek Zákon a jeho důsledky 26. listopadu 2009
Informační Systém Datových Schránek IS Datových Schránek 9. října 2009 Webseminář na téma ISDS Jiří Pejčoch Zákon a jeho důsledky.
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Základní legislativa v oblasti eGovernmentu
ISDS Informační systém datových schránek
Czech POINT Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Seminář Plzeň Luděk Šafář Projektový manažer.
Statutární město Karlovy Vary
Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica, Bc. Jana Třísková, DiS.
Datové schránky a konverze dokumentů
Vypracovaly: Nikola Dreslerová, Eva Šenkeříková
Informační systém datových schránek
EGovernement a projekt Datové schránky Registry orgánů státní moci CzechPoint Projekt Datové schránky Další komponenty Portál veřejné správy Elektronický.
© eStat.cz Prezentace eStat.cz Návrh zákona o elektronizaci některých procesních úkonů v oblasti orgánů veřejné moci.
Komplexní péče o dokumenty Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany Prezentace pro konferenci Data & Dokumenty 2010.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Moderní eGovernment, moderní dokument, moderní bezpečnost Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Informační systém datových schránek (eGON)
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
Datové schránky a autorizovaná konverze dokumentů Zákon č.300/2008 Sb
Základní vztahy mezi subjekty v e-Businessu
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Komerční využití systému ISDS
Datové schránky Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Jiří Polák, CSc.- prezident SPIS.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
DATOVÉ SCHRÁNKY Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví.
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Zákon o eGovernmentu ► Návrh zákona o elektronizaci některých procesních úkonů v oblasti orgánů veřejné moci a o změně některých zákonů ► Některé problémy.
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
E - government Hana Válková Lucie Švestková Karel Volný Tereza Dvořáková.
Pardubice Zákony  Zákon č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů publikován ve Sbírce zákonů ,
Mgr. Miroslav PIZUR manažer zavádění eGovernmentu Bruntál,
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
Elektronické dokumenty ve veřejné správě. Obsah přednášky Elektronický podpis ve veřejné správě Systém datových schránek Archivace Elektronických dokumentů.
Informační systém datových schránek - ISDS Ing. Martin Kořínek eGoncentrum ORP Nový Bydžov.
Datové schránky zkušenosti KrÚ JMK. Co je datová schránka Datová schránka (DS) je elektronické úložiště, které slouží k: doručování dokumentů orgány veřejné.
Městský úřad Nový Bydžov Informační systém datových schránek - ISDS autor: Ing. Martin Kořínek, Jan Málek.
Základní legislativa v oblasti eGovernmentu Ing. Martin Kořínek eGoncentrum ORP Nový Bydžov.
Městský úřad Nový Bydžov Informační systém datových schránek – ISDS a elektronický podpis autor: Ing. Martin Kořínek, Jan Málek.
Vzdělávání v eGovernmentu v Pardubickém kraji Ing. Kristýna Benešová.
Přehled k ZÁKON O EGOVERNMENTU Zákon č. 300/2008 Sb. O elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů Schválen PSP ČR
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Elektronizace veřejné správy eGovernment 20. duben 2009, 10 min. nové zákony, povinnosti a možnosti pro obce CzechPOINT, datové schránky, spisová služba.
KONVERZE DOKUMENTŮ. 2 KONVERZE – LEGISLATIVA Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů č. 300/2008 Sb. (účinný od 1. července 2009)
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
DATOVÉ SCHRÁNKY Petr Stiegler ředitel sekce eGovernmentu Česká pošta, s.p.
Základy práce s portálem CzechPOINT. 2 Úřad na cestě k lidem Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Asistované místo výkonu veřejné správy.
Vzdělávání v eGovernmentu v Pardubickém kraji Ing. Kristýna Benešová.
Workshop 3. června 2008, Praha Rozvoj služeb eGovernmentu v ČR a elektronizace zadávání veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
DATOVÉ SCHRÁNKY Ing. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví.
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
EGonovi tluče srdce!!!.
Mgr. Zuzana Strnadová Krajský úřad Libereckého kraje
Informační systém datových schránek - ISDS
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Svaz průmyslu a dopravy ČR zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty.
Systém správy dokumentů
Elektronizace veřejné správy; transparentnost veřejné správy a diskrétnost ve veřejné správě MP313K Úvod do studia veřejné správy 12. přednáška
Elektronizace veřejné správy; transparentnost veřejné správy a diskrétnost ve veřejné správě MP313K Úvod do studia veřejné správy 12. přednáška
Transkript prezentace:

1 ISDS DATOVÉ SCHRÁNKY Michaela Housová Projektový manažer MSPR

2 Zákon o elektronických úkonech Cíle zákona  zefektivnit komunikaci mezi orgány veřejné moci a veřejností s využitím moderních elektronických prostředků  vytvořit jednotný systém pro elektronické doručování orgánům veřejné moci  umožnit autorizovanou konverzi dokumentů, tj. převod dokumentů v listinné podobě do elektronické podoby a naopak  sjednotit způsoby doručování orgánům veřejné moci

3 Zákon č. 300/2008 Sb.  Zákon č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů vyšel ve Sbírce zákonů 19. srpna 2008  novely 8 souvisejících zákonů (např. zákon o správních poplatcích a některé procesní předpisy) publikovány ve změnovém zákoně pod č. 301/2008 Sb.  účinnost od  odklad aktivace DS

4 Co je DS  Datová schránka je elektronické úložiště, které slouží: k doručování dokumentů orgánů veřejné moci k provádění úkonů vůči veřejné moci oběh účetních dokladů od nově též od C2C, B2B, B2C  Zpráva dodaná přes datovou schránku plně nahrazuje doporučenou zásilku, a to i do vlastních rukou

5 Použití datových schránek POVINNĚ obousměrná komunikace orgánů veřejné moci mezi sebou komunikace orgánů veřejné moci vůči právnickým osobám a podnikajícím fyzickým osobám, kterým se zřizuje datová schránka ze zákona a právnickým nebo fyzickým osobám komunikace orgánů veřejné moci vůči osobám, kterým byla datová schránka zřízena na základě jejich žádosti NEPOVINNĚ komunikace právnických a fyzických osob vůči orgánům veřejné moci Zatím NELZE VYUŽÍT předpoklad od : komunikace mezi fyzickými a právnickými osobami (FO FO, FO PO, PO PO)

6 Doručování dokumentů Dokument dodaný do datové schránky je doručen okamžikem, kdy se do datové schránky přihlásí osoba mající dle svého oprávnění přístup k doručené zprávě nepřihlásí-li se oprávněná osoba ve lhůtě 10 dnů ode dne dodání do datové schránky, považuje se dokument za doručený posledním dnem lhůty

7 Autorizovaná konverze dokumentů  úplné převedení dokumentu v listinné podobě do podoby elektronické a naopak  dokument, který provedením konverze vznikl, má stejné právní účinky jako ověřená kopie dokumentu  autorizovanou konverzi jsou oprávněny provádět pouze k tomu zákonem oprávněné subjekty – kontaktní místa veřejné správy nebo „jiné“ orgány veřejné moci, advokáti…  nepotvrzuje se správnost ani pravdivost údajů, pouze jejich shoda (obdoba vidimace)

8 Informační systém datových schránek  Uchovává informace o datových schránkách a jejich vlastnících uživatelích systému a jejich oprávněních doručení datové zprávy

9 Informační portál k DS 

10 Provozní řád DS SUKL  DS SUKL byla aktivována  PONDĚLÍ od 5:00 do PÁTKU do 17:00 – on line

11 Kontakty, materiály  MSPR Housová Michaela   Tel.:  GSM:

12 Děkuji za pozornost!