Inf Vývoj osobních počítačů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_A3-03 HISTORIE POČÍTAČŮ III. AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU HISTORIE VZNIKU POČÍTAČŮ.
Advertisements

Zjednodušená verze pro účely výuky na ZŠ.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Označení materiáluVY_32_INOVACE_INF_06 Název materiáluOperační systémy AutorMgr. Radomil Kryl Typ aplikacePrezentace Ročník5. PředmětInformatika AnotaceŽáci.
Zpracoval: Michal Kadlec a Petr Mikulica, EI4. Verze 2.0.
HISTORIE A VÝVOJ POČÍTAČŮ
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Historie operačních systémů Fiala Filip, 4.C. 50. léta Počítače bez OS Programy se psaly pro konkrétní počítače, často v binárním kódu Až ke konci 50.
Historie OS 1. část Od firmy Microsoft. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
S oftware – programové vybavení počítače. Operační systém. „Základní program“
S O F T W A R E Šablona 32 VY_32_INOVACE_6_5_Operační systémy.
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Jak pracuje počítač Název školy
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
aneb od MANIACa k počítačovému maniakovi
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
INFORMATIKA Historie pc.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Inf Analogová a digitální televize. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Inf Historie počítačů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
© Ing. Petr Kvíz 2012 IKT MS Excel - Historie. Tabulkový procesor Tabulkový procesor je program zpracovávající tabulku informací. V jednotlivých buňkách.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_11_MICROSOFT.
Inf Ztrátová a bezztrátová komprese zvuku. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Sítě mobilních telefonů a GPS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
MICROSOFT OFFICE teorie. MICROSOFT OFFICE Microsoft Office je kancelářský balík od americké firmy Microsoft. Firma Microsoft je největší softwarovou firmou.
Inf Sociální sítě Facebook. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Příklady použití grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII. Tématický celek: SOFTWARE A HARDAWARE Autor prezentace : Mgr.Jana Hložková EU do škol – šablona III/2 Inovace.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_17_ROZHRANI.
Inf Tvorba webu – struktura webu. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Informatika – Úvod do MS Powerpoint. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Inf Formáty zvukových souborů a videosouborů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
SOFTWARE Operační systémy.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Operační systém Windows
Operační systém Windows
Srovnání operačních systémů
Inf Bezpečný počítač.
SW počítače - operační systém
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Cykly ve vývojových diagramech
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
seznámení S TabulkovýM kalkulátorEM Microsoft Office excel 2007
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Historie operačních systémů úvod
Inf Princip streamování videa a hudby
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Historie výpočetní techniky
Inf Tabulkový procesor
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Barevné ladění dokumentů
Inf Tvorba WWW – tabulky a seznamy
EXCEL (Tabulkový Editor)
Textový editor – Microsoft WORD 2007
Inf Formáty grafických souborů
HISTORIE POČÍTAČŮ III. VY_32_INOVACE_A3-03 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
Historie výpočetní techniky
Transkript prezentace:

Inf Vývoj osobních počítačů

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 07_01_32_INOVACE_08

Předmět: INF Ročník: 1. Jméno autora: Jan Mlčůch Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Mlčůch. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace: Žák se seznámí s historií a vývojem osobních počítačů, od mladých „garážových“ nadšenců až po gigantické firmy. Klíčová slova: historie PC, Altair, Apple, IBM, Microsoft, Personal Computer, GUI, Microsoft Windows Vývoj osobních počítačů

První osobní počítač  Altair 8800  postavil ho Edd Roberts roku 1975 v USA  obsahoval mikroprocesor od firmy Intel a měl1 KB paměti  neměl klávesnici ani obrazovku a programoval se pomocí přepínačů  chyběl mu ale programovací jazyk na vytváření aplikací  byl to stroj, který se stal inspirací pro mnoho studentů, kteří si na základě tohoto stroje postavili vlastní počítače

Altair 8800

Apple  organizátor a vizionář Steve Jobs a technik Steve Wozniak postavili v malé garáži první osobní počítače  první výtvor se jmenoval Aplle I, byl téměř k ničemu, přesto jich Jobs prodal 150  v roce 1977 sestrojili osobní počítač Aplle II  Mike Markkula investoval dolarů a změnil „garážovou“ firmu na fungující podnik  investice se mu vyplatila, v roce 1980 vstoupila firma Aplle na burzu a jeho podíl měl hodnotu 203 milionů dolarů

Aplle I

Apple  Aplle II  byl první osobní počítač, který se začal prodávat ve velkém  měl procesor firmy Motorola s frekvencí 1 MHz a pamět 16 KB, klávesnici, obrazovku a volitelně disketovou mechaniku  i přesto, že to byl první skutečný osobní počítač, tak i v roce 1977 jeho tvůrci neměli jasno, k čemu by měl běžným zákazníkům být

Aplle II

Aplikace  program VisiCalc, který vznikl na univerzitě v Cambridge, byl předchůdcem dnešních tabulkových procesorů  osobní počítač s tímto programem výrazně zproduktivnil práci v kanceláři  v roce 1977 se v USA prodalo 25 tisíc osobních počítačů, v roce 1980 už jich bylo 600 tisíc  objevovali se další databázové aplikace a na obzoru byl obrovský byznys

IBM, Microsoft a Personal Computer  IBM byla v od třicátých let největší firma na světě vyrábějící počítače  pochopily, že mikropočítače mají potenciál hromadného kancelářského nasazení  v roce 1981 byl uveden na trh počítač IBM PC (PC = Personal Computer), který měl velikost krabice na stole a orientován na podnikový sektor  měl operační pamět 16 KB, proceosr firmy Intel, dvě disketové mechaniky a šlo jej rozšířit  operační systém koupila fimra IBM od malé firmy s názvem Microsoft

IBM PC 5150

IBM, Microsoft a Personal Computer  firma Microsoft vyvinula (koupila a dopracovala) disketový operační systém DOS, který se na osobních počítačích oběvoval až do roku 1992  IBM PC zpočátku obsahoval tabulkový procesor VisiCalc, textový editor EasyWriter a hru Donkey (byl to poslední program, který sám napsal Bill Gates)  za první rok se počítače probalo 13 tisíc kusů, o rok později už stovky tisíc kusů

Grafické rozhraní (GUI)  první osobní počítače obsahovaly operační systém založený na vypisování textových příkazů  firma Xerox již před rokem 1980 pracovala na vývoji grafického rozhraní ovládaného myší  programy měly běžet ve svých oknech a uživatel nezadával příkazy. ale vybíral si je pomocí malých obrýzků – ikon  v roce 1984 firma Aplle uvedla na trh počítač Aplle Macintosh, nejváženějšího konkurenta IBM PC  tam kde majitel PC musel zadat kompikovaný anglický příkaz, uživatel Applu si pouze vybral příslušný obrázek

Aplle Macintosh

Počítače typu PC  IBM v roce 1984 uvedla na trh vylepšený model PC s procesorem Intel s označenám PC AT  protože však počítače IBM PC byly vyrobeny z komponent mnoha dodavatelů, neměla firma IBM výhradní licenci na nic jiného než na program ovládající technické díly počítače (tzv. BIOS )  konkurenční firmy (Compaq a další) brzy vytvořily své vlastní verze BIOSu  to se stalo základem pro výrobu počítačů nejen v USA ale i v jihoasijských zemích a i v Evropě  většinu z těchto počítačů oživoval systém DOS  nové počítače s výkonějšími procesory se následovaly zhruba každé dva roky

Grafické rozhraní Microsoft Windows  grafické uživatelské rozhraní firmy Microsoft Windows umožnilo práci na počítači širšímu okruhu lidí než původní systém DOS  první použitelná verze byl systém Windows 3.1, ten v roce 1992 dobyl svět a o rok později přišla výkonější verze Windows 3.11 podporující práci v síti  dalším významným skokem v kvalitě a uživatelské příjemnosti byl operační systém Windows 95  z jeho ovládání byly odvozeny další systémy Windows firmy Microsoft (200, XP, Vista i 7)

Windows 3.0

Použité zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Mlčůch. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. ROUBAL, Pavel. Informatika a výpočetní technika pro střední školy : Teoretická učebnice. 1. vyd. Brno : CP Books, a. s., c s. ISBN Wikimedia Foundation. Osobní počítač [online] Dostupný z: Dta%C4%8D

Použité obrázky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Mlčůch. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. [online] , 02:59. [cit ]. File: 664px-Altair_8800_Computer.jpg. Dostupné z: UTHMAN, Ed. [online] , 21:29. [cit ]. File: 800px-Apple_I_Computer.jpg. Dostupné z: COOK, Devin. [online] , 21:31. [cit ]. File: 651px-Apple_II_tranparent_800.jpg. Dostupné z: [online] , 11:55. [cit ]. File: IBM_PC_5150.jpg. Dostupné z:

Použité obrázky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Mlčůch. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. [online] , 21:13. [cit ]. File: 511px-Macintosh_128k_transparency.jpg. Dostupné z: ng [online] , 15:53. [cit ]. File: Windows_3.0_workspace.jpg. Dostupné z: