Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: práce s počítačem Ročník: 1. ročník učebního oboru Autor: Mgr. Marie Mazurová Historie počítačů 2 Anotace: Seznámení s historií počítačů, s jednotlivými generacemi počítačů. Vysvětlit si co přinesl vývoj jednotlivých komponent pro vývoj počítačů Klíčová slova: relé, elektronka, tranzistor , mikroprocesory–jejich použití, Von Neumannovo schéma počítače, integrované obvody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 39 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PRPC1_02

3 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Historie počítačů 2 Generace počítačů Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Generace počítačů nultá – réleové počítače první - elektronkové počítače druhá – polovodiče - tranzistory třetí – integované obvody čtvrtá – integrované obvody pátá – mikroprocesory Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

5 Nultá g. - Reléové počítače (II. Světová válka)
Konrad Zuse – reléové počítače s označením Z1 až Z3 Z měl 2600 relé a používal se k výpočtům pro střely V1 Howard Aiken Mark I –stroj během stovek hodin spočítal složení uranové nálože první atomové bomby Alan Turing - počítače sloužily k luštění šifer O počítač Z1 až Z3 nebyl ze strany fašistů zájem,byly zničeny, .Mark I.-hmotnost 5t,3500relé,několi set kg drátových spojů,tisíce koleček poháněných elektromotorem. I u nás po roce 1957 vznikl releový počítač, jeho autor Dr. Svoboda emigroval a stal se jedním z předních počítačových konstruktérů na Západě. Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

6 Elektromagnetické relé
obr.1

7 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Réleový počítač - Z3 obr.2 Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

8 První g.- Elektronkové počítače (po roce 1946)
Eniac-1946-první elektronkový počítač (elektronky,relé,odpory,chlazen leteckými motory-velký přes celou halu) John von Neumann-základy konstrukce současných počítačů- von Neumannova koncepce počítače:počítač se skládá: paměť, procesory,vstupní a výstupní zařízení,používá dvojkovou soustavu(1,O) Edvac-1951- oba jsou elektronkové,Eniac je analogový počítač,Edvac je digitální stroj Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

9 Ukázka pracující elektronky
obr.3 Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

10 Von Neumannovo schéma počítače
ALJ – si z paměti vybírá příkazy programu a vykonává je. Při jejich vykonávání může z paměti vybírat i další údaje (data) a může do paměti i zapisovat. Řadič- řídící jednotka – koordinuje činnost celého systému obr.4 Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

11 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Eniac Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. obr.5

12 Druhá g.-použití polovodičů -tranzistorů(1951-1965)
1947 byl v Bellových laboratořích předveden první tranzistor používaly se magnetické pásky byl sestrojen první operační systém vyvinuty programovací jazyky COBOL, FORTRAN a ALGOL Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

13 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tranzistory obr.6 Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

14 Třetí (1965-1980) a čtvrtá generace-integrované obvody
1961 byl sestrojen první integrovaný obvod – byl tvořen čtyřmi tranzistory na jednom čipu dochází k miniaturizaci a zvyšování výpočetního výkonu počítače roste výkon a kapacita paměťových prvků rozvoj osobních počítačů a mikroprocesorová technika pronikla do všech oblastí informační a komunikační techniky Vzniká Internet….. Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

15 Paměť Eprom -– křemíková destička EPROM
obr.7 Druhý obrázek je zvětšením části paměti Eprom

16 Pátá generace – mikroprocesory
ukázka obr.8 Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

17 Generace počítačů - shrnutí
období Velikost Aktivní prvky Využití Vyráběné množství 40.léta haly elektronky Vojenské účely Jednotlivé kusy 50.Léta místnosti tranzistory Vojenské účely,hromadné zprac.dat Malosériová výroba 60.léta Skříně Integrované obvody Hromadné zpracování dat,vědecké výpočty Sériová výroba 70.léta Malé skříně Lepší integrované obvody Široké využití v ekonomice a vědě Velkosériová výroba 80.léta Krabice na stole Mikroprocesory Proniká do všech oblastí zpracování a přenosu informací Hromadná výroba 90.léta sešitA4 Výkonnější mikroprocesory Pronikl do všech oblastí zprac.informací,hromadně se objevuje v domácnostech Hromadná velkovýroba, hromadná velkovýroba, koncentrace firem Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. obr.9

18 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje obr.1.:[online]. [cit ]. Dostupné z: obr.2.:[online]. [cit ]. Dostupné z: obr.3.:[online]. [cit ]. Dostupné z: Obr.4.:[online]. [cit ]. Dostupné z: obr.5.:[online]. [cit ]. Dostupné z: obr.6.:[online]. [cit ]. Dostupné z: obr.7.:[online]. [cit ]. Dostupné z: obr.8.:[online]. [cit ]. Dostupné z: obr.9.: tvorba Microsoft Office Word 2007 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google