ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6.-9. Dějepis 7.ročník III2-31-03.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Advertisements

Jan Amos Komenský Učitel národů.
JAN ÁMOS KOMENSKÝ (1592 – 1670) „Učitel národů“.
ŠKOLA NA PŘELOMU 17. A 18. STOLETÍ JAN AMOS KOMENSKÝ
„EU peníze středním školám“
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _05_CJL_3 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1
Školství ve 2. pol. 17. st. a počátku 18. st.
Jan Ámos Komenský.
Registrační číslo projektu:
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: května 2012
Jan Amos Komenský ( JV Morava – Amsterdam)
JAN AMOS KOMENSKÝ VY_08_Vla4_68p
Tady jsme připravili vypracování vašich otázek Postupným klikáním myši se Vám zobrazí celá prezentace.
České země za třicetileté války
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Jan Ámos Komenský.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Jan Amos Komenský Materiál byl vytvořen v rámci projektu
3/ Česká exilová literatura
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_361_Jan Amos Komenský AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Jan Amos Komenský.
32_04_35 Komenský Anotace Komenský Vzdělávací oblast, vzdělávací obor
Jan Amos Komenský ( ) Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života, po ní opatrně vykračoval,
Jan Amos Komenský 8. ročník.
JAN AMOS KOMENSKÝ * v Nivnici v Naardenu.
Jan Amos Komenský 1592−1670 Život Uherský Brod, Nivnice, Komňa
Od Jiřího z Poděbrad k J. A. Komenskému Pohled do českých dějin 3 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
ČESKÁ BAROKNÍ NEKATOLICKÁ LITERATURA VÝZNAMNÍ PŘEDSTAVITELÉ JAN AMOS KOMENSKÝ Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Název:Jan Amos Komenský Autor: Mgr. Andrea Jílková Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:český jazyk a literatura Ročník:první Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 8.ročník III
Mistr Jan Hus (14. stol.)  kněz, myslitel, reformátor a kazatel  vyučoval na univerzitě v Praze a dva roky byl jejím rektorem  navrhl reformu pravopisu.
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.5 Školství v 17. a 18.století Téma: Vývoj školství u nás Číslo.
NázevJan Amos Komenský AnotaceVýklad nové látky AutorMgr. Zuzana Šmerdová Očekávaný výstupŽák zná základní údaje z tohoto období Speciální vzdělávací potřeby.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
„Všichni na jednom jevišti velikého světa stojíme, a cokoliv se tu koná, všech se týče“
Jan Amos Komenský Učitel národů. Jan žil s rodiči v Uherském Brodě. Jeho otec byl členem Jednoty bratrské. Rodný dům Jana Amose Komenského.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Velká didaktika J. A. Komenský 2.část
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková
Druh učebního materiálu
Jan Amos Komenský VY_32_Inovace_9SJ-4
Jan Amos Komenský VY_32_Inovace_07KR-3
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Jan Amos Komenský
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ŠABLONA III/2 JAN AMOS KOMENSKÝ Mgr
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny.
Novověk – pobělohorské období a Jan Amos Komenský
Habsburská monarchie a české země v 18. století
Jan Ámos Komenský.
ŠABLONA III/2 Jan Ámos Komenský, literatura 8. roč. ,Mgr. L
JAN ÁMOS KOMENSKÝ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
28. březen 1592 – 15. listopad 1670 Mgr. Hana Šenková
Jan Amos Komenský Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_19 J.A. Komenský
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Stupeň základního vzdělávání: 1.
Transkript prezentace:

ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III

Jan Amos Komenský * Poslední biskup jednoty bratrské, teolog, filozof, pedagog. „Učitel národů“

Narodil se jako nejmladší z 5 dětí Martina Komenského a jeho ženy Anny. Jeho rodiště je nejisté. Jako jedna z možností je zmiňována Komňa, zde se narodil jeho otec a dala jméno celému rodu.

Dále je to Nivnice a Uherský Brod

Jeho rodiče a 2 sestry zemřeli, když mu bylo 12 let. Ujala se ho teta ze Strážnice. Po její smrti odchází k poručníkům do Nivnice.

1680 poslán na bratrskou školu v Přerově ( studium latiny), později odešel na akademii v Herbornu a na univerzitu v Heidelberku.

Po návratu se stal představeným přerovské školy a začal se zaměřovat na zlepšení stavu soudobého školství. Od roku 1618 působil ve Fulneku, kde se poprvé žení - s Magdalénou. Také se zde věnuje včelařství. Je to ale také období začátku třicetileté války.

Když vtrhli do města Španělé, Komenský se skrýval. Roku 1622 mu umírá manželka i se dvěma syny na mor. Jeho knihovna je ve Fulneku veřejně spálena na náměstí i s jeho náčrty.

K překonání psychické krize pomohl Komenskému sňatek s Marií Dorotou ( 1624). Měli spolu celkem 4 děti : tři dcery a syna. Komenský se dostává do čela jednoty bratrské. Roku 1627 Ferdinand II. Habsburský nařídil nekatolickým stavům se buď vyprodat a vystěhovat do 6 měsíců ze země a

a nebo přestoupit ke katolictví. Komenský se rozhodne opustit vlast.

Odchází do polského Lešna, kde strávil během tří pobytů celkem 19 let. Lešno se stává jeho druhým domovem. Vyučoval zde, připravoval učebnice, byl rektorem gymnázia.

Píše si s duchovními v Anglii, kteří jsou pro školskou reformu. Roku 1641 přijímá pozvání anglického parlamentu a přijíždí do Londýna. Snaží se získat příznivce pro PANSOFII = VŠEVĚDU. Je zván do Francie, Maďarska a Ameriky, ale r si vybírá Švédsko. Usídlil se v městečku Elblag.

Uzavřením Vestfálského míru roku 1648 skončily naděje nekatolíků vrátit se zpět do vlasti. Komenský se vrací zpět do Lešna, téhož roku mu umírá jeho druhá žena.

Roku 1649 se oženil s Janou a o rok později odchází na pozvání uherského knížete do Sedmihradska (Transylvánie), dnešní Rumunsko. Rumunsko

Roku 1656 dochází k vypálení Lešna a tím zničení centra jednoty bratrské. Komenský přišel o veškerý majetek i rukopisy. Shořely mu podklady pro Česko - latinský slovník, jeho stěžejní životní dílo.

Po zkáze Lešna přijímá pozvání do Amsterodamu v Nizozemí, který se stává jeho posledním domovem. Konšelům zde věnuje nové vydání Schola ludus ( Škola hrou). Je zde vydána polovina jeho díla za pomoci syna Daniela.

Zemřel ve věku 78 let Pohřben byl v kostelíku v Naardenu

Komenského pedagogické názory: Školská organizace: - od narození - do 6 let - výchova doma Informatorium školy mateřské let - škola obecná - čtení, psaní. počítání, náboženství, reálie, zpěv … hodiny let - škola latinská - ve městě - gramatika, rétorika, aritmetika, astronomie, jazyky, zeměpis, děj. … let akademie - bohosloví, práva nebo medicína

Komenského mapa Moravy z roku 1680 podle rytiny z roku 1627 J. A. Komenský zdůrazňoval, že vzdělání nikdy nekončí, je neustálé. Kladl důraz na cestování. Definoval poprvé školní rok a prázdniny. Požadoval, aby ve třídě byli žáci stejného věku a při větším počtu ( ve třídách tehdy bývalo dětí ) pomocník učitele.

Prosazoval zásadu : - názornosti - zábavnosti - systematičnosti - soustavnosti - aktivnosti - trvalosti - přiměřenosti - učit se od mládí - povinná školní docházky ( pro chytré i hloupé, bohaté i chudé) - vzdělání má být zdarma

Johan_amos_comenius_ jpg Odkazy :