Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_11_Irsko Téma: Zeměpis.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Téma hodiny: Bulharsko - opakování Předmět: Zeměpis
Advertisements

IRSKO Robin Plch 8.A
Téma hodiny: Chorvatsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
IRSKO. Základní údaje Oficiální název:Irsko – Ireland - Eire Počet obyvatel: ( ) Poloha: leží v Z Evropě na 5/6 rozlohy ostrova Irsko,
Irská republika.
Portugalsko Info a obrázky.
III/2 XV A
SEVERNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ
Irsko.
EVROPA Irsko III2-Z7-III-07.
AMERIKA Poloha světadílu III2-Z7-I-01
Wales a hlavní město Cardiff.
AUTOREM MATERIÁLU A VŠECH JEHO ČÁSTÍ, NENÍ-LI UVEDENO JINAK, JE ZUZANA ŠTĚPÁNKOVÁ Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Irsko Počet obyvatel : President :Michael Higgins Jazyk :angličtina , irština Rozloha : km² Poloha :53° 0′ s. š., 8° 0′ z. d.
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
Irsko a sousedé Irsko je stát v severozápadní Evropě, zaujímající zhruba pět šestin povrchu stejnojmenného ostrova, který byl poprvé rozdělen 3. května.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_18_Jihovýchodní.
Západní Evropa – Velká Británie, Irsko VY_32_INOVACE_18_ZEMĚPIS_západní Evropa – Velká Británie, Irsko Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_14_Nizozemsko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_20_Rumunsko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_19_Maďarsko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Název : VY_32_INOVACE_08_Francie Téma: Evropa – Francie 7.ročník Číslo.
Irsko Autor: Bařinková Kristýna Třída: Druhá Rok: 2012/2013.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_16_Dánsko Téma:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-06 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_12_Belgie Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_11_Finsko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_03_Slovensko Téma:
Západní Evropa - charakteristika Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_09_Norsko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_03_Španělsko Téma:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS Název: ZÁPADNÍ EVROPA Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_04_Itálie Téma:
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/19_Západní Evropa Téma: Státy západní Evropy.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název VY_32_INOVACE_12C_14_Litva Téma: Zeměpis.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_10_Švédsko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_09_Velká Británie.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
EVROPA Německo Velká Británie Švédsko Česká republika Francie Itálie.
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Maďarsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Itálie AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_15_Z8_Skála
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Estonsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Bosna a Hercegovina Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
zpracovaný v rámci projektu
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Srbsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Soňa Maruničová Říjen ročník
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Zelený, „smaragdový“ ostrov
zpracovaný v rámci projektu
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Velká Británie AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Spolková republika Německo
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_11_Irsko Téma: Zeměpis 7.ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Anotace  Materiál lze využít jako prezentaci nového učiva, k procvičování nebo opakování již probraného učiva pro žáky 7. tříd s pomocí interaktivní tabule.

Irsko Irsko je stát ležící na stejnojmenném ostrově. Ostrovu se také říká Smaragdový či Zelený ostrov díky krásné přírodě plné zeleně.

Povrch Irska Převažují pahorkatiny na jihu obklopené středohorskými masívy. V povodí řeky Shanon se nachází Centrální nížina, otevřená k Irskému moři. Země má mnoho jezer a vřesovišť.

Základní informace Rozloha km Počet obyvatel 3,6 mil Hlavní město Dublin Státní zřízení republika Prezident Michael D. Higgins Měna euro DublinPrezidentt

Irsko, Symbol harfy má v Irsku staletou tradici, sahá až do keltského období. Irská vlajka Irský znak Vzniklo 6. prosince 1922,kdy se osamostatnilo od Velké Británie a od roku 1937 je zcela suverénní s vlastní ústavou.

Nejdelší je řeka ostrova je Shannon se vlévá do Atlantského oceánu. Ostrov je protkán množstvím menších říček a jezer : Jezera - Lough Alen, Lough Mask, Lough Ree, Lough Erne a další. Řeky - Barrow, Dargle, Moy a další. Najdeme zde rozsáhlé bažiny a rašeliniště Irsko leží v Atlantském oceánu a břehy ostrova omývá Irské a Keltské moře. VODSTVO

Turistika Dublin leží na východě u pobřeží Irska a protéká tudy řeka Liffey, která se vlévá do Irského moře. Nejstarší památkou v Dublinu je Christchurch Cathedral, která pochází z raného středověku.

Hrad má čtvercový půdorys a v každém rohu je umístěna věž, pevnost se tak trochu podobá francouzským hradům. Dublinský hrad

. HROBKA NEWGRANGE, Newgrange leží asi 5O km o d Dublinu. Hrobka je sestavena z tun kamenných bloků a její stáří datujeme do mladší doby kamenné. V hrobce se našlo 5 koster, neví se o koho jde. Vchod do hrobky byl posta – Ven tak, aby světlo vycházejícího slunce v čase ziimního slunovratu padalo přímo až do hrobky.

Newgrange Další hrobka Newgrange se řadí mezi nejvýznamnější v Evropě. Byla postavena let před Kristem. V den zimního slunovratu pronikají do hrobu sluneční paprsky.

Doplň věty: Irsko je pro svou zeleň nazýván jako …………. nebo……………… ostrov. Irsko leží v ………………. oceánu a omývá ho ……… a ………… Moře. Irsko vzniklo v roce ……., kdy se osamostatnilo od ………………………… Hlavní město Irska je ……………., leží na řece ………………. Nejstarší památka v Dublinu pochází z období ………………středověku. ZelenýSmaragdový AtlantskémIrskéKeltské 1922Velké Británie DublinShannon raného

Zdroje  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: hotel.ie/sites/1016/wwwroot/Gallery/7/original/HaPennyBridgeDublin.jpg hotel.ie/sites/1016/wwwroot/Gallery/7/original/HaPennyBridgeDublin.jpg  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  INTERNET. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: