Ministerstvo zdravotnictví koncepce „brněnského zdravotnictví“ Ministerstvo zdravotnictví koncepce „brněnského zdravotnictví“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Změny v systému financování sociálních služeb od roku 2014 Sociální reforma soc. služby v bodech PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociálního.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území ORP Bystřice pod Hostýnem Informace o projektu.. Projekt „Místní akční plán rozvoje vzdělávání na.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci je na základě tísňové výzvy, není-li.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Dětské umění překonává hranice. Principy přeshraniční spolupráce projektu Možnost poskytnutí širší nabídky oborů i v případech, kdy by pro školu (samostatně)
Projekt “Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb”. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Ferdinand Polák KARIM VFN a 1. LF UK  Česká republika (aktuálně 107 pacientů) 1,0 pac./ obyv.  Evropská unie 3,4 (Irsko) až 17/100.
Koncept úhrad v roce Výběr pojistného od roku 2012 Výběr pojistného za zaměstnance a osvč (2015  2016) + 7,4 mld. Kč Platba státu za státní pojištěnce.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Zdravotnictví v KHK PharmDr. Jana Třešňáková členka rady s gescí za oblast zdravotnictví.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
REFORMNÍ KROKY MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ V OBLASTI ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Ministerstvo zdravotnictví České republiky Praha,
Centrum energeticky efektivních budov Základní informace o projektu.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Plán činnosti ministerstva zdravotnictví Praha,
SCLLD LAG Podralsko Zpracování SCLLD bylo podpořeno z Operačního programu Technická pomoc Registrační číslo projektu: CZ.1.08/3.2.00/ Strategie.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
Diplomové práce pro CE WOOD a) Bilance toku materiálu pilařského provozu b) Závislost kvality vstupní suroviny na kvalitu výstupních produktů pilařského.
IROP předpokládaná podoba implementace.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Pracovní skupina Portál elektronického zdravotnictví NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy, MUDr. Pavel VEPŘEK předseda pracovní skupiny.
ÚSPORY MINISTERSTVA VNITRA, POLICIE ČR A HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR V ROCE 2011 Ministr vnitra Radek JOHN.
MUDr. Milan Kubek Prezident ČLK. Smysl a cíl Hledání pokud možno spravedlivého kompromisu mezi „neomezenými“ možnostmi lékařské vědy a omezenými finančními.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
PROJEKT ISTI INFORMAČNÍ SYSTÉM TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY VEŘEJNÉ SPRÁVY
Mgr. Jitka Laholová Odbor vzdělávání a vědy MZ
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
(pro jednání výboru pro zdravotnictví)
Digitální učební materiál
Úřad práce České republiky
Bezpečnost pacientů v EU a ČR
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
31 Základní typy zdravotnických systémů
Legislativa potřebná pro změnu
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
Cíle Pardubického kraje v oblasti cestovního ruchu
Podpora rozvoje dopravy s využitím ROP Střední Morava
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Digitální učební materiál
Role krajů ve zdravotním systému ČR MUDr
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Problematika uzavírání smluv mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními PharmDr. Ivana Cimalová, MBA ředitelka zdravotnického odboru ZPMV ČR Čestlice,
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Setkání PZS v oblasti paliativní péče
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
E-Goverment Zdeněk Hanák.
Život bez střeva , Praha.
Profesionalizace sociální práce v ČR
PhDr. Ondřej Kočandrle, oddělení infrastruktury VaV
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Transkript prezentace:

Ministerstvo zdravotnictví koncepce „brněnského zdravotnictví“ Ministerstvo zdravotnictví koncepce „brněnského zdravotnictví“

Lůžková zdravotnická zařízení – Brno – stávající stav FNuSAFN Brno CKTCH MOÚ ÚN Brno BRNOJM KRAJ ambulance specialistů Nemocnice Milosrdných Bratří Krajské nemocnice

 Spádové oblasti poskytovatelů lůžkové ZP se výrazně překrývají  Nedostatečně využitá kapacita snižuje efektivitu hospodaření  Vysoké provozní náklady  Vysoké personální náklady  Dochází k neracionálnímu pořizování investic – duplicity  Lineární urychlovače – MOÚ, FNsA  CT – ÚN, FN Brno  Absence odpovídajícího vybavení a komplementu specializované péče  Nízká míra koncentrace specializované péče  Nový způsob úhrad zdravotní péče – přechod od paušální referenční úhrady na kontraktace za výkony a služby úhrady na kontraktace za výkony a služby  Nevyhovující struktura pro přechod na Universitní nemocnice jako centra specializované péče, vzdělávání, vědy a výzkumu centra specializované péče, vzdělávání, vědy a výzkumu  Stávající stav je neudržitelný,  při orientaci na poskytování a rozvoj vysoce kvalitních služeb v oblasti specializované i standardní zdravotní péče služeb v oblasti specializované i standardní zdravotní péče  v oblasti vzdělávání a výzkumu  v ekonomicky stabilních podmínkách Základní nedostatky stávajícího stavu – důvody pro změnu

Restrukturalizace Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně /v kontextu s CKTCH, ICRC Brno a ve spolupráci s MOÚ/ V současné době zpracována strategie komplexního rozvoje Fakultní nemocnice u sv. Anny/ICRC v Brně V současné době zpracována strategie komplexního rozvoje Fakultní nemocnice u sv. Anny/ICRC v Brně Definována jako pracoviště specializované a úzce specializované péče a výzkumné centrum nadregionálního významu Definována jako pracoviště specializované a úzce specializované péče a výzkumné centrum nadregionálního významu Avizován odklon od všeobecné a ambulantní péče Avizován odklon od všeobecné a ambulantní péče Navržena celková racionalizace rozsahu využití stávajícího areálu Navržena celková racionalizace rozsahu využití stávajícího areálu –Moderní monoblok –Centrální operační sály –Koncentrace komplementu CKTCH funkčně a systémově začleněno do nově budovaného centra CKTCH funkčně a systémově začleněno do nově budovaného centra Navržena optimalizace všech provozů ve vazbě na nově budované kapacity ICRC Brno Navržena optimalizace všech provozů ve vazbě na nově budované kapacity ICRC Brno –Positivní změna v hospodaření Definována úzká spolupráce s MOÚ Brno Definována úzká spolupráce s MOÚ Brno –odstranění duplicit a neefektivních investic –Vyšší vytížení kapacit MOÚ Příprava na přechod na universitní holding Příprava na přechod na universitní holding Realizace výše uvedené strategie má dopad na všechny stávající i budoucí poskytovatele zdravotní péče v Brně, ale i v celém regionu Realizace výše uvedené strategie má dopad na všechny stávající i budoucí poskytovatele zdravotní péče v Brně, ale i v celém regionu

Fakultní nemocnice Brno Ekonomicky dlouhodobě stabilní FN s pro-růstovým potenciálem Ekonomicky dlouhodobě stabilní FN s pro-růstovým potenciálem Jedinečná poloha ve vztahu k Brnu i JM regionu Jedinečná poloha ve vztahu k Brnu i JM regionu –Logistická, komunikační, bezpečnostní Vysoký rozvojový potenciál v rámci stávajícího materiálně technického zázemí (areál, budovy, přístrojové vybavení) Vysoký rozvojový potenciál v rámci stávajícího materiálně technického zázemí (areál, budovy, přístrojové vybavení) Kvalitní a stabilní personální zázemí Kvalitní a stabilní personální zázemí Připravenost na transformaci na universitní nemocnici Připravenost na transformaci na universitní nemocnici Kvalitní a realizovatelná strategie rozvoje nemocnice ve vazbě na reformu českého zdravotnictví Kvalitní a realizovatelná strategie rozvoje nemocnice ve vazbě na reformu českého zdravotnictví Minimalizovaná potřeba investic ve střednědobém horizontu Minimalizovaná potřeba investic ve střednědobém horizontu Stavebně technicky i přístrojově areál na evropském standardu Stavebně technicky i přístrojově areál na evropském standardu Vysoký rozvojový potenciál prezentovaný výše uvedenými fakty iniciuje k podpoře dalšího rozvoje a postavení FN Brno v regionu Vysoký rozvojový potenciál prezentovaný výše uvedenými fakty iniciuje k podpoře dalšího rozvoje a postavení FN Brno v regionu

Úrazová nemocnice Brno Traumatologie regionálního významu na špičkové úrovni Traumatologie regionálního významu na špičkové úrovni –Kvalitní personální zázemí a funkční team –Nedostatečná návaznost ostatních oborů na traumacentrum Neurochirurgie a pod. Neurochirurgie a pod. Nevyhovující stav budov, a to jak po stavebně technické a hygienické stránce, tak i konstrukčně a funkčně. Nevyhovující stav budov, a to jak po stavebně technické a hygienické stránce, tak i konstrukčně a funkčně. –Investice potřebné pro zajištění kvalitního zázemí pro stávající provoz – 1,5- 2 miliardy Kč! Nevýhodná poloha v rámci Brna i JM regionu Nevýhodná poloha v rámci Brna i JM regionu –Logisticky náročné –Dopravní obslužnost problematická –Problém z pohledu bezpečnosti letecké ZS –Poloha přirozeně generující nespecializovanou a ambulantní péči Nízká ekonomická výkonnost nemocnice Nízká ekonomická výkonnost nemocnice –Neefektivní využití moderních technologií – vysoká investiční náročnost Dlouhodobý rozvoj ÚN Brno je vysoce investičně náročný, ekonomicky, provozně i odborně problematický při znalosti kapacit ostatních poskytovatelů ZP. Dlouhodobý rozvoj ÚN Brno je vysoce investičně náročný, ekonomicky, provozně i odborně problematický při znalosti kapacit ostatních poskytovatelů ZP.

Základní principy navrhovaného řešení V rámci realizace racionalizace Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně dojde k začlenění CKTCH do nemocnice, a to ve vazbě na výstavbu komplexu ICRC V rámci realizace racionalizace Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně dojde k začlenění CKTCH do nemocnice, a to ve vazbě na výstavbu komplexu ICRC Bude realizován projekt ICRC v optimalizované podobě jako nedílná součást Fakultní nemocnice u sv. Anny, dojde k vytvoření centra medicínského výzkumu nadregionální úrovně Bude realizován projekt ICRC v optimalizované podobě jako nedílná součást Fakultní nemocnice u sv. Anny, dojde k vytvoření centra medicínského výzkumu nadregionální úrovně Bude prohloubena kooperace mezi Fakultní nemocnicí u sv. Anny a MOÚ v Brně s cílem zajištění podmínek pro přechod na universitní nemocnici Bude prohloubena kooperace mezi Fakultní nemocnicí u sv. Anny a MOÚ v Brně s cílem zajištění podmínek pro přechod na universitní nemocnici Traumacentrum ÚN Brno bude převedeno do Fakultní nemocnice Brno, a to včetně stávajícího kompaktního týmu a přístrojového vybavení. FN Brno se stane centrem všeobecné, specializované a urgentní medicíny regionálního významu Traumacentrum ÚN Brno bude převedeno do Fakultní nemocnice Brno, a to včetně stávajícího kompaktního týmu a přístrojového vybavení. FN Brno se stane centrem všeobecné, specializované a urgentní medicíny regionálního významu Ostatní péče poskytovaná v rámci ÚN Brno bude zdravotními pojišťovnami smluvně zajištěna u dalších poskytovatelů (NMB, privátní ambulance), dojde k jejich posílení Ostatní péče poskytovaná v rámci ÚN Brno bude zdravotními pojišťovnami smluvně zajištěna u dalších poskytovatelů (NMB, privátní ambulance), dojde k jejich posílení Přípravné transformační kroky pro přechod na Univerzitní nemocncie Přípravné transformační kroky pro přechod na Univerzitní nemocncie

Lůžková zdravotnická zařízení – Brno – plánovaný stav FNuSA/ICRC/CKTCH FN (UN) Brno/TC-ÚN Masarykova universita MOÚ UN - holding Brno Nemocnice Milosrdných Bratří Ambulance specialistů JM kraj Krajské nemocnice

Přínosy navrhovaného řešení Okamžité Zásadní změna v přístupu k investicím – úspora 1,5-2 mld. Zásadní změna v přístupu k investicím – úspora 1,5-2 mld. Větší efektivita vynakládání prostředků zdravotních pojišťoven Větší efektivita vynakládání prostředků zdravotních pojišťoven Koncentrace specializované a úzce specializované péče Koncentrace specializované a úzce specializované péče Optimalizace sítě poskytovatelů zdravotní péče v regionu Optimalizace sítě poskytovatelů zdravotní péče v regionu Zvýšení kvality poskytované péče při zachování stávajícího rozsahu a dostupnosti poskytovaných zdravotnických služeb Zvýšení kvality poskytované péče při zachování stávajícího rozsahu a dostupnosti poskytovaných zdravotnických služebDlouhodobé Ekonomická stabilizace a potenciál rozvoje poskytovatelů zdravotní péče Ekonomická stabilizace a potenciál rozvoje poskytovatelů zdravotní péče Efektivní plánování a realizace investičních akcí Efektivní plánování a realizace investičních akcí Racionální využití materiálních i lidských zdrojů Racionální využití materiálních i lidských zdrojů Zvýšení kvality zdravotní péče Zvýšení kvality zdravotní péče Posílení postavení Masarykovy university v Brně a významu Brněnského zdravotnictví a zdravotnického výzkumu v rámci celé ČR Posílení postavení Masarykovy university v Brně a významu Brněnského zdravotnictví a zdravotnického výzkumu v rámci celé ČR