Současná pedagogická diagnostika a její metody Pro potřeby výchovných poradců zpracovala Dagmar Ženková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
IX. Krajská konference k primární prevenci rizikového chování Prima třída PRIMA Gymnázium Ladislava Jaroše Holešov Mgr. Zdeněk Hrnčiřík.
1. Úvod do profesního poradenství Dagmar Svobodová.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
H ODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ Martin Malčík Pedagogická fakulta Ostravské univerzity.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Projekt „Diagnostika stavu znalostí a dovedností žáků v česko–slovenské příhraniční oblasti se zaměřením na jejich rozvoj“ Fyzika pro 3. stupeň Autor:
ASEBS, 4. sem..  Široké chápání profesní sebeobrany a jejího projektování  Samostatná práce  Schopnost integrovat znalosti  Pochopení problému v širších.
2012. Změny v koncepci a způsobech projektování kurikula Obsah: 1. Systém kurikulárních dokumentů 2. Pojetí RVP PV (východiska, společný rámec, principy,
Jsou venkovské školy horší než městské?
Tematické setkání k TVORBĚ INDIVIDUÁLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH PLÁNŮ
Individuálně, ale společně a jinak
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
Komplexní systém hodnocení
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_inovace 7_07
Pedagogická diagnostika
Bohumil Havel MoodleMoot.cz 2016
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
Podpůrná opatření prvního stupně
Název vzdělávacího materiálu
Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy
Metody psychologie IV.část – Pomocné metody
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Pedagogická komunikace 4. lekce: Verbální komunikace: kladení otázek
Kompetenční modely Mgr. Andrea Drdáková.
Didaktika sportovních činností
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Pedagogická psychologie
Co se ztratilo a co to způsobí ?
Diagnostika Zimní semestr 2015/2016.
3. Metody pedagogické diagnostiky
VYUČOVACÍ PROCE S A JEHO FÁZE
Gymnasium Jižní Město Praha
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Digitální učební materiál
Andragogika Vzdělávání.
Pedagogika školního sportu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Příspěvek k metodické podpoře škol – didaktický potenciál úloh z TIMSS
11. Program podpory zdraví v mateřské škole (Havlínová):
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Analýza vyučovacího procesu v ZŠ praktických v České republice
Speciálně pedagogická diagnostika
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Analýza komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností v systému běžných základních škol Mgr. Veronika Girglová.
KURIKULUM PRO VŠECHNY R. Votavová /
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Centra kolegiální podpory
Vztah k životnímu prostředí
Přijetí nebo odmítání žáků s poruchou autistického spektra vrstevníky?
Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
Diagnostika dítěte předškolního věku
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Současná pedagogická diagnostika a její metody Pro potřeby výchovných poradců zpracovala Dagmar Ženková

Obecný rámec diagnostických kompetencí: Kompetence pedagoga: soubor vědomostí, dovedností, postojů a hodnot důležitých pro výkon učitelské profese – pedagogická způsobilost reflektující kvalitu učitele konstrukt charakterizující efektivní jednání učitele v jednotlivých vrstvách činnosti a v jednotlivých pedagogických rolích

Klasifikace učitelských kompetencí (V. Švec,1999): a)kompetence k vyučování a výchově psychopedagogická kompetence komunikativní kompetence diagnostická kompetence b)osobnostní kompetence c)rozvíjející kompetence adaptivní kompetence informační kompetence výzkumná kompetence sebereflektivní kompetence autoregulativní kompetence

Diagnostické kompetence pedagoga použití prostředků pedagogické diagnostiky na základě individuálních vývojových zvláštností žáků schopnost identifikovat žáky se SVP a dovednost uzpůsobit výběr učiva a metody vyučování jejich možnostem schopnost rozpoznat sociálně – patologické projevy žáků, znát možnosti prevence a nápravy a umět je zprostředkovat efektivní řešení výchovných problémů

Diagnostické kompetence pedagoga analýza ústního, písemného, grafického a dalších učebních výkonů žáka diagnostika žákova pojetí učiva a styl jeho učení práce na zkvalitnění příznivého klimatu třídy, inkluzivních principech a individuálním přístupu k žákům diagnostickými kompetencemi by měl disponovat především TU (znalost životních podmínek žáka, jeho rodinného prostředí a sociální struktury třídy)

Tři základní úrovně pedagogické diagnostiky: 1) přirozená diagnostika (odhalování výchovně vzdělávacího problému vedoucí k určité povrchnosti, což může mít pozitivní i negativní dopad – jde o sociální percepci; nutné dát pozor na tzv. „halo – efekt“) 2)pedagogická diagnostika (hodnocení výsledků výuky žáků; základním způsobem hodnocení je porovnávání výkonů žáka s normou většinou formou didaktických testů) 3)autodiagnostika učitele – tzv. reflexivní učitel (vlastní reflexe podílu na procesu a výsledku výchovně-vzdělávacího procesu; učitel si je vědom své odpovědnosti, hodnotí svou výukovou činnost, uvědomuje si možnost korekce, nápravy a identifikuje problém v komunikaci)

Diagnostický postup: vstupní hypotéza – konkretizace diagnostické otázky, kterou si klade učitel, žák nebo rodič; odpovědi jsou alternativní, volí se forma postupu volba metody, sběr dat - získávání relevantních informací vhodnou diagnostickou metodou, která je validní a má přiměřenou stabilitu analýza dat - zpracovávaní a třídění informací interpretace dat – hodnocení je cílem analýzy (porozumění vztahu dispozic a vnějších činitelů; následné zhodnocení ve vztahu k diagnostické otázce)

Diagnostický postup: syntéza a prognóza - pochopení aktuálního stavu - určení směru vhodného opatření - stanovení vývojové prognózy a cíle, ke kterému chceme dojít závěr -forma doporučení, jehož správnost se ověří až při dalším vývoji -nutné je průběžné vyhodnocování, na jehož základě se stanoví další postupy či opatření; možné je i využívání alternativních metod

Metody pedagogické diagnostiky: pozorování - nejběžnější metoda vedená s určitým cílem extrospekce – pozorování jiných introspekce – sebepozorování dotazník - soubor písemně položených otázek lehce vyhodnotitelný, ztrácí autentičnost; vhodné kombinovat s ostatními metodami anamnéza – dosavadní vývoj dítěte (rodinná / osobní)

ústní a písemné zkoušky – ústní zkouška je specifická forma rozhovoru; nutné správné kladení otázek; volba takové formy zkoušky, aby žáka předem neznejistila (SPU, porucha pozornosti, duševní choroby atd.) didaktické testy – výsledky učení měří spolehlivě a objektivně, jsou východiskem pro další pedagogický postup sociometrické metody vztahy ve skupinách analýza prací žáků – zjišťujeme nejen osvojení učiva, ale i kvalitu práce učitele

analýza pedagogické dokumentace - širší rámec výuky a její vývoj analýza učebnic a učebních pomůcek – volba nejefektivněji použitelných podpůrných materiálů hra - umožňuje sledovat komunikaci, soustředění, motoriku, sociální kontakty, uplatnění fantazie dítěte atd. projekt – komunikační úroveň jednotlivých žáků a míry klíčových kompetencí (kompetence k řešení problému a kompetence sociální a personální) portfolio - odraz osobnosti žáka; pomáhá pochopit, čemu žák dává přednost či jaký učební styl může preferovat

Závěr: zvládání pedagogicko-psychologické diagnostiky bude pro učitele stále větší nezbytností její význam bude stále sílit