Pracovní porada krajských školských koordinátorů prevence, metodiků prevence a MŠMT.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
Advertisements

Kariérové poradenství
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
REFORMA SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Mgr. Věra Michalová manažerka kurzů CCV PF UJEP
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Terénní sociální práce
Podpora odborného vzdělávání MŠMT - září Vzdělávací nabídka v. požadavky trhu práce -zpětná vazba má dlouhý časový posun -předvídání ekonomického.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Výchovní poradci Brno 7. a 8. dubna 2010.
Projektový záměr IPn Kariérní systém učitelů
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
1. Co upravuje?  Předpoklady pro výkon PP  Pracovní dobu PP  Další vzdělávání  Kariérní systém Na koho se vztahuje?  PP škol a ŠZ zapsaných v rejstříku.
Priority ve vzdělávání jsou dané legislativou možnostmi finančních prostředků státního a krajských rozpočtů možnostmi čerpání fondů EU aktuálním vývojem.
Program – – 9.30 → základní informace o studiu
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Odměňování pracovníků ve veřejné správě a veřejných službách
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Regionální školství financování, odměňování pedagogických pracovníků
Historie zdravotnického školství po 2.světové válce
Financování regionálního školství
Financování regionálního školství
Odměňování pedagogických pracovníků
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
ASPŠ Novela zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Mgr. Věra Michalová manažerka kurzů CCV PF UJEP 2015
Centrum celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Mgr. Věra Michalová manažerka kurzů CCV PF UJEP 2016.
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Kořenov 25. – 26. září 2014.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Odborná způsobilost pečující osoby v dětské skupině
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
ÚVODEM.
NABÍDKA PROGRAMŮ A KURZŮ CCV PF UJEP
Fakulta zdravotnických studií
Kariérní systém v procesu legislativních změn
SEMINÁŘ K PRACOVNĚPRÁVNÍ PROBLEMATICE
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Porada s řediteli škol a školských zařízení
Fakulta zdravotnických studií
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Bc. Magdalena Zábranská
PEDAGOGIČTÍ PRACOVNÍCI
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 14. prosince 2016 Liberec.
Normativní financování vztahy a souvislosti
PHmax ve středním vzdělávání
Pedagogičtí pracovníci - VŠ
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Studijní program Ošetřovatelství
Centrum celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem 2017/2018.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Právo, Účetnictví, Webový design a grafika, Ekonomika a mezinárodní obchod, PÍSEMNÁ A ELEKTR. KOMUNIKACE, Reklamní a marketingová komunikace, Právo Evropské.
Malotřídní základní škola optikou současné právní úpravy
Podpora výchovných poradců 2018
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Návrh rozpočtu kapitoly MŠMT na rok 2019 v Kč ve stavu projednaném vládou dne bez podílu výdajů od EU   Vládní návrh rozpočtu MŠMT na rok.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
ROZPOČET PŘÍMÝCH NEINVESTIČNÍCH VÝDAJŮ NA ROK 2018
Věková struktura pedagogů středních škol V Jihočeském kraji
Rozpis rozpočtu a normativy
Financování asistenta pedagoga ve speciálním školství – přehled změn
Transkript prezentace:

Pracovní porada krajských školských koordinátorů prevence, metodiků prevence a MŠMT

- Novela nařízení vlády č. 75/2005 Sb. - Odměňování - Novela zákona o pedagogických pracovnících

 § 3odst. 3  snížení týdenního rozsahu přímé pedagogické činnosti učiteli – školnímu metodikovi prevence stejně jako výchovnému poradci

 Nový odstavec 4  Speciálnímu pedagogovi – metodikovi prevence nebo psychologovi – metodikovi prevence, který v pedagogicko-psychologické poradně zajišťuje prevenci sociálně patologických jevů, realizaci preventivních opatření a koordinaci školních metodiků prevence 4), se snižuje rozsah přímé pedagogické činnosti o 10 hodin týdně.

Předpokládaná účinnost – 1. leden 2012

V programovém prohlášení vlády ze dne 4. srpna 2010 se vláda zavazuje vytvořit podmínky a nástroje pro dlouhodobou garanci vstupu mladých kvalifikovaných pedagogů do všech druhů škol. Za tímto účelem vláda v roce 2011 a v následujících letech posílí objem platových prostředků pro pedagogické pracovníky resortu o 2,1 mld. Kč. V roce 2012 vláda posílí objem platových prostředků pro pedagogické pracovníky v resortu o další 4 mld. Kč a poté toto navýšení zachová a zmrazí až do roku 2015.

Změna zákoníku práce: zákon č. 347/2010 Sb.  v § 123 odst. 5 zákoníku práce se ruší stávající konstrukce platových tarifů  upravuje se zjednodušení podmínek pro zvláštní způsob určení platového tarifu a zároveň se rozšiřuje okruh zaměstnanců, u kterých bude tento způsob určení platových tarifů využíván, v prováděcím nařízení vlády (určení tarifu v rámci rozpětí platových tarifů stanovených pro nejnižší až nejvyšší platový stupeň příslušné platové třídy)

Změna zákoníku práce:  Nově se zavádí zmocnění pro vládu stanovit nařízením okruh zaměstnanců, se kterými bude možné sjednat smluvní plat, a to mimo stanovené platové tarify pro platové třídy a platové stupně.  Týká se vysoce specializovaných odborníků zařazených ve 13. a vyšší platové třídě.  ÚSTAVNÍ SOUD

V souladu s novelou ZP byly navrženy dvě nové (pětistupňové) platové tabulky pro pedagogické pracovníky s jasnou preferencí vysokoškolsky vzdělaných začínajících (resp. mladších) pedagogů, kteří splňují odbornou kvalifikaci podle zákona č. 563/2004 Sb. Tabulky jsou konstruovány tak, aby žádnému pedagogickému pracovníkovi neklesl platový tarif.

Platový stupeň Počet let započitatelné praxe Platová třída do 6 let do 12 let do 19 let do 27 let nad 27 let TABULKA - návrh stupnice platových tarifů podle platových tříd a platových stupňů pro pedagogické pracovníky s vysokoškolským vzděláním, kteří splňují odbornou kvalifikaci podle zákona o pedagogických pracovnících

Platový stupeň Počet let praxe Platová třída Do 6 let Do 12 let Do 19 let Do 27 let Nad 27 let TABULKA - návrh stupnice platových tarifů podle platových tříd a platových stupňů pro ostatní pedagogické pracovníky (kvalifikované bez vysokoškolského vzdělání + nekvalifikované).

Specializační příplatek podle § 133 zákoníku práce (1 000 až Kč měsíčně) X 13. platová třída TENDENCE MPSV (potlačení platových stupňů)

§ 6 Zvláštní způsob určení platového tarifu některým zaměstnancům Zaměstnavatel může zaměstnanci, s výjimkou zaměstnance, který je pedagogickým pracovníkem, určit platový tarif v rámci rozpětí platových tarifů stanovených pro nejnižší až nejvyšší platový stupeň příslušné platové třídy.“ Bude možno využít pouze u trenérů a „umělců“.

§ 6 Zvláštní způsob určení platového tarifu Na rozdíl od předchozí právní úpravy neukládá nařízení vlády zaměstnavateli povinnost vymezit okruh zaměstnanců, kterých ZZUPT uplatní, ani stanovit (nebo sjednat) pravidla, podle kterých bude zaměstnancům platový tarif určovat. NUTNO DBÁT NA ROVNÉ ZACHÁZENÍ (čl. 28 Listiny + § 16 zákoníku práce)

§ 6a Smluvní plat Se zaměstnancem zařazeným do třinácté a vyšší platové třídy může zaměstnavatel sjednat smluvní plat. Vedle smluvního platu nelze zaměstnanci poskytnout žádné složky platu s výjimkou odměn.

§ 6a Smluvní plat Smlouvu nařízení vlády nevymezuje – musí jít o dohodu mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem (individuální dohodu – nemůže být předmětem ujednání v kolektivní smlouvě) - smluvní plat může být sjednán v pracovní smlouvě nebo v tzv. nepojmenované smlouvě podle § 51 občanského zákoníku

- odborná kvalifikace - přespočetné hodiny - DVPP (zpřesnění doplnění)

 VŠ magisterský studijní program zaměřený na - přípravu učitelů prvního stupně ZŠ - pedagogiku předškolního věku + BC nebo CŽV(R) - přípravu učitelů druhého stupně + BC nebo CŽV(R) - speciální pedagogiku pro učitele  speciální pedagogika (odst. 2)

 VŠ magisterský studijní program zaměřený na - přípravu učitelů prvního stupně ZŠ - pedagogiku předškolního věku + BC nebo CŽV - přípravu učitelů VVP druhého stupně + BC nebo CŽV(R) nebo zkrácené studium (R) v rámci DVPP - speciální pedagogiku pro učitele - podle § 12 jen pro výuku cizího jazyka + CŽV - oborová didaktika - přípravu učitelů VVP druhého stupně nebo SŠ + 10 let praxe

 VŠ magisterský stud. program zaměřený na - přípravu učitelů VVP druhého stupně - přípravu učitelů VVP druhého stupně a střední školy - přípravu učitelů VVP střední školy - nepedagog. obor + DPS (BC nebo CŽV) - přípravu učitelů prvního stupně + BC nebo CŽV(R) - cizí jazyk - § 12 (učitelství CJ nebo neped. CJ + DPS)  speciální pedagogika (odst. 2)

 VŠ magisterský stud. program zaměřený na - přípravu učitelů VVP druhého stupně - přípravu učitelů VVP druhého stupně a SŠ - přípravu učitelů VVP střední školy - nepedagog. obor + DPS i pro SŠ (BC nebo CŽV) - přípravu učitelů prvního stupně + BC nebo CŽV(R) nebo zkrácené studium (R) nebo 10 let praxe na druhém stupni ZŠ - speciální pedagogiku pro učitele + BC nebo CŽV(R) - cizí jazyk - § 12

Učitel přípravné třídy základní školy získává odbornou kvalifikaci vzděláním podle § 6 nebo § 7, tj. stejně jako - učitel MŠ - učitel prvního stupně ZŠ

Učitel přípravného stupně základní školy speciální získává odbornou kvalifikaci vzděláním podle § 6 odst. 2 nebo § 7 odst. 2, tj. stejně jako - učitel „speciální“ MŠ - učitel prvního stupně „speciální“ ZŠ

 Všeobecně vzdělávací předměty a odborné předměty - VŠ magisterský studijní program  speciální pedagogika

Učitel všeobecně vzdělávacích předmětů  VŠ magisterský stud. program zaměřený na - přípravu učitelů VVP střední školy - přípravu učitelů VVP SŠ a druhého stupně ZŠ - nepedagog. obor + DPS (BC nebo CŽV) - přípravu učitelů VVP 2. stupně ZŠ + Bc nebo CŽV(R) - cizí jazyk podle § 12

Učitel všeobecně vzdělávacích předmětů  VŠ magisterský stud. program zaměřený na - přípravu učitelů VVP střední školy - přípravu učitelů VVP SŠ a druhého stupně ZŠ - nepedagog. obor + DPS (BC nebo CŽV) - přípravu učitelů VVP 2. stupně ZŠ + Bc nebo CŽV(R) nebo zkrácené studium (R) - přípravu učitelů VVP druhého stupně ZŠ jen pro výuku na nižším stupni víceletého gymnázia - cizí jazyk podle § 12

Učitel praktického vyučování střední školy  VŠ (obor) + DPS (BC nebo CŽV nebo P22)  VO (obor) + DPS (BC nebo CŽV nebo P22)  SŠ s maturitou + DPS (BC nebo CŽV nebo P22 s praxí v délce nejméně 3 let)  speciální pedagogika  u zdravotnických studijních oborů – způsobilost k výkonu zdravotnického povolání (zákon č. 95 a 96/2004)

Učitel odborného výcviku střední školy  VŠ  VO DPS + vyučení v oboru  SŠ s maturitou - u zdravotnických oborů vzdělání se nevyžaduje vyučení  speciální pedagogika

Učitel odborného výcviku střední školy  VŠ  VO + DPS  SŠ s maturitou  SŠ s výučním listem  speciální pedagogika

Učitel praktické školy jednoleté a praktické školy dvouleté, získává odbornou kvalifikaci vzděláním  VŠ magisterský studijní program – speciální pedagogika pro učitele  stanoveným pro učitele střední školy podle odstavců 1 až 5 + BC speciální pedagogika nebo CŽV speciální pedagogika

 VŠ magisterský studijní program zaměřený - na přípravu učitelů jazyků - na cizí jazyky (nepedagogický) + DPS (BC nebo CŽV nebo P22)

 VŠ magisterský studijní program zaměřený - na přípravu učitelů jazyků - na cizí jazyky (nepedagogický) + DPS (BC nebo CŽV nebo P22) - jiný + DPS + jazyková zkouška C1

 VŠ (vychovatelství nebo sociální pedagogika)  VŠ (učitelské podle § 7 až 12 kromě § 11)  VO (vychovatelství nebo sociální pedagogika)  VO (jiné) + DPS – BC nebo CŽV nebo P22)  SŠ s maturitou (příprava vychovatelů)  SŠ s maturitou + DPS (CŽV)  speciální pedagogika (VŠ sociální pedagogika)

 VŠ (v oblasti pedagogických věd – vychovatelství, sociální a speciální pedagogika, učitelství)  VŠ jiné + DPS (BC nebo CŽV nebo P22)  VO (vychovatelství nebo sociální pedagogika)  VO (jiné) + DPS (BC nebo CŽV nebo P22  ST s maturitou (příprava vychovatelů)  ST s maturitou (příprava učitelů MŠ) + § 113 ŠZ  ST s maturitou + DPS (CŽV)

 VŠ  VO  SŠ s maturitou + DPS (BC nebo CŽV nebo P22)

Zmírnění požadavků na odbornou kvalifikaci: VŠ, VO, STMZ s pedagogickým zaměřením VŠ, VO, STMZ jiné + DPS (CŽV nebo BC nebo P22)  středním vzděláním s výučním listem získaným ukončením vzdělávacího programu středního vzdělávání a vzděláním v programu celoživotního vzdělávání v oblasti pedagogických věd uskutečňovaném vysokou školou, nebo studiem pedagogiky  studium pedagogiky zkráceno na 40 vyučovacích hodin

 VŠ magisterský studijní program – zaměřený na speciální pedagogiku

Magisterský studijní program zaměřený na  speciální pedagogiku,  přípravu učitelů MŠ, ZŠ (prvního i druhého stupně) nebo SŠ + CŽV zaměřené na speciální pedagogiku, nebo  vychovatelství + CŽV zaměřené na speciální pedagogiku

 VŠ magisterský studijní program psychologie (jednonoborová psychologie)

 VŠ v oblasti pedagogických věd  VO (příprava asistentů nebo soc. pedagogika)  SŠ s maturitou (příprava asistentů)  SŠ s výučním listem + P22  Z vzdělání + akreditovaný program pro asistenty

Asistent pedagoga, který vykonává přímou pedagogickou činnost ve třídě nebo škole zřízené pro děti a žáky se speciálními vzdělávacími potřebami nebo ve škole zajišťující vzdělávání dětí a žáků formou individuální integrace  VŠ v oblasti pedagogických věd  VŠ jiné + DPS (CŽV nebo P22)  VO s pedagogickým zaměřením  VO jiné + DPS (CŽV nebo P22)  ST s maturitou (příprava asistentů, učitelů MŠ, vychovatelů)  ST s maturitou jiné + DPS (CŽV nebo P22)

Asistent pedagoga, který vykonává pomocné výchovné práce ve škole nebo školském výchovném a ubytovacím zařízení nebo ve školském zřízení podle zákona č. 109/2002 Sb.  podle odstavce 1  ST s VL + DPS (P22)  ST zaměřené na přípravu asistentů  ST + DPS (P22)  Z + kurz pro asistenty

 Nové pravidlo - odst. 4 Splňuje-li pedagogický pracovník předpoklad odborné kvalifikace pro výkon přímé pedagogické činnosti v nadpoloviční části ředitelem stanoveného týdenního rozsahu přímé pedagogické činnosti, považuje se pro pracovněprávní účely předpoklad odborné kvalifikace za splněný

 Za přímou pedagogickou činnost nad stanovený rozsah se považuje vykonaná přímá pedagogická činnost i v případě, že pedagogický pracovník nesplnil ředitelem stanovený týdenní rozsah hodin přímé pedagogické činnosti vyplývající z týdenního rozvrhu přímé pedagogické činnosti, protože v době, která se posuzuje jako výkon práce (348 ZP), přímou pedagogickou činnost nevykonával, nebo místo výkonu přímé pedagogické činnosti vykonával práce související s přímou pedagogickou činností.

 U PP s kratší pracovní dobou je přímou pedagogickou činností nad stanovený rozsah přímá pedagogická činnost přesahující týdenní rozsah hodin přímé pedagogické činnosti odpovídající stanovené týdenní pracovní době

změna – „nové pojetí“ - přespočetnou hodinou bude hodina skutečně vykonané přímé pedagogické činnosti pouze v případě, že pedagog splnil celý ředitelem stanovený týdenní rozsah („týdenní inventura“ – např. u učitelů SŠ to bude 22. a každá další skutečně odučená hodina)