Hlodavci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TŘÍDA: PLAZI 1. Šupinatí( ještěři, hadi) 2. Želvy 3. Krokodýli.
Advertisements

 Jejich charakteristickým rysem jsou zuby. Přední řezáky jsou přeměněny v HLODÁKY, které si udržují stále ostrou hranu a neustále přirůstají.
Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Šablona : V/2 Sada: 1/25 Ověření ve výuce: Třída: 7 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obojživelníci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 4. ročník Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
VEVERKY Chcete se o nich něco dozvědět?. Zdroje: Zdroje: 3http://kubikula.net/soubory/veverky-ice-age- 3.jpg.
ŠELMY. CHARAKTERISTIKA Rozšířeny na všech kontinentech. Pružné, svalnaté tělo. Silné špičáky. Většinou masožraví (vrchol potravních řetězců). Výborný.
Ekosystém okolí lidských obydlí Volně žijící živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola,
Řád: SOVY = noční ptáci. Znaky velmi jemné peří  neslyšný let nohy porostlé peřím prsty s ostrými drápy vratiprst (4. prst) – otáčí se dopředu i dozadu.
Řád: Šelmy Výskyt: od tropů po polární oblasti Potrava: živá kořist (k jejímu lovu přizpůsobené smysly a stavba těla)
ZAJÍCI. CHARAKTERISTIKA Samostatná skupina savců. Samostatná skupina savců. Podobní hlodavcům. Podobní hlodavcům. Hlodavé zuby-v horní čelisti mají na.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Zvířata Lucie Neubauerová.
Hlavonožci (třída měkkýšů).
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
ŠELMY LASICOVITÉ Hana Ošlejšková
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Živočichové v lesích Jan Pavlik.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Název projektu: Živá příroda ve škole
Netopýr ušatý je savec. Patří do skupiny obratlovců.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH POLÍ
VY_32_INOVACE_5/08_ČLOVĚK A PŘÍRODA
Ekosystém pole Savci Přírodověda 4. ročník
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
SAVCI.
Savci jsou vývojově velmi pokročilá třída obratlovců a v současné době osidlují téměř celý svět. Jejich hlavním spojovacím znakem je výživa mláďat produktem.
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
ZVÍŘATA SEVERNÍ AMERIKY
VE KTERÉ ČÁSTI POTRAVNÍ PYRAMIDY STOJÍ ŠELMY?
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Výukový materiál VY_52_INOVACE_21_ Poznavacka_hlodavci
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Řád: Primáti.
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_PŘÍRODOPIS
ZAJÍCOVITÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
zpracovaný v rámci projektu
Ekosystém louka Živočichové
CZ.1.07/1.4.00/
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
PRO ZÁJEMCE O FOTOGRAFOVÁNÍ
Ekosystém POTOK A ŘEKA.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
SAVCI VY_32_INOVACE_06-52 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Obratlovci -HLODAVCI-
Základní skupiny živočichů
ZVÍŘATA SEVERNÍ AMERIKY
Materiál je určen pro výklad učiva prvouky ve 3. ročníku
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Hlodavci.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
zpracovaný v rámci projektu
PLOŠTICE.
ZOOPARK GLOWACKÉHO Klára Kovaříková, Alžběta Mikulíková, Eliška Havelková, Tereza Bláhová.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Druh učebního materiálu prezentace (výkladová)
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Želvy a krokodýli.
VY_32_INOVACE_04-36 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Transkript prezentace:

Hlodavci

Hlodavci - Charakteristika Nejpočetnější řád savců ( více jak 1100 druhů ) Charakteristický rysem je uspořádání zubů Přední řezáky jsou přeměněny v hlodáky, špičáky uplně chybí Většina hladovců je bíložravá Malá tělesná velikost u většiny zástupců Dobře vyvinutý čich a sluch Velká zomnožovací schopnost Rychle pohlavně dospívají

Veverka obecná Je středně velký hlodavec z čeledi veverkovitých Obývá široké uezmí od západní Evropy až po východní Asii Veverka obecná obvykle dorůstá 19 až 23 cm a dosahuje hmotnosti mezi 250 až 340 g. Veverka obecná žije až na období rozmnožování samotářským způsobem života 60 až 80 % dne tráví hledáním potravy, kterou tvoří především semena šišek

Hraboš polní Žije na polích a loukách Je to býložravec. Živí se hlavně zelenými částmi rostlin a kůrou stromů. Od myši se liší hlavně krátkým ocasem, robustnější stavbou těla a zaobleným čenichem. Hraboši žijí v norách (v hloubce 30–50 cm), které tvoří složitý komplex Samice vyvádí mláďata (nejčastěji 3 až 10) třikrát až sedmkrát ročně.

Sysel obecný Sysel dorůstá délky okolo 20 centimetrů a dosahuje váhy 200-400 gramů. Má hustý, hnědavý, přiléhavý kožich. Sysel má velké oči, malé ušní boltce a krátký ocas. Čtyřprsté přední končetiny jsou o hodně kratší, než zadní. Je to denní zvíře. Žije v koloniích, vyhrabává si podzemní nory. Sysel je kvalifikován jako kriticky ohrožený druh.

Myš domácí Je to nejvýznamnější druh myši z čeledi myšovití. Je to závažný domácí škůdce je jedním z významných modelových organismů a laboratorních živočichů. Přenašeč mnoha druhů onemocnění.

Krysa obecná je středně velký hlodavec z čeledi myšovitých, který je často zaměňovaný s potkanem. Oproti němu má delší ocas a uši, ale celkově je drobnější .Krysa je obvykle tmavě zbarvená. Měří (bez ocasu) do 250 mm a váží do 250 g Žije v sušších částech lidských obydlí a jiných staveb ve větších skupinách zahrnujících až 60 jedinců. Je rozšířená prakticky ve všech teplejších oblastech světa

Potkan obecný Je často zaměňovaný s krysou obecnou. Základním rozpoznávacím znakem je jeho lysý a šupinatý ocas, u kořene nápadně zesílený, který je kratší než tělo. Hlava je zepředu mírně zaoblená, oči jsou drobné Žije ve velkých skupinách rychle se množí. Přenáší nebezpečná onemocnění Deratizace

Křeček polní Je obyvatelem otevřené kulturní krajiny ( kraijna která vznikla zásahem člověka ) V Česku je chráněný zákonem jako silně ohrožený druh. Má zavalitější tělo, krátké končetiny a kratičký, řídce osrstěný ocas. Má pestré zbarvení. Samice rodí až 12 mláďat, které kojí 3 týdny. Žíví se zrním, semeny, zelenými rostlinami, hmyzem a jeho larvami.

Morče domácí Morče domácí je domestikovaná forma jihoamerického hlodavce morčete divokého. Patří mezi velmi oblíbené domácí mazlíčky. V podmínkách domácího chovu dosahují morčata hmotnosti 700 až 1.200 g, ale mohou vážit až 1.800 g při délce těla 20 až 36 cm. Délka života bývá 5 až 10 let. Jeho potrava by měla být pestrá (hlavně v domácích podmínkách). Morčata žila v přírodě ve velkých skupinách, ovládají pestrou škálu zvuků.

Bobr evropský Dělká těla dosahuje až jednoho metru e dokonale přizpůsoben životu ve vodě díky plovacím blanám, které jsou na zadních končetinách, a uzavíratelným nozdrám. Bobr evropský je rozšířený na severní polokouli na říčních a lužních nivách. Staví si tzv. Bobří hráze

Činčila Původně pochází z And Jižní Ameriky. Činčila dorůstá v dospělosti délky těla 25 – 35 cm V přírodě mívá činčila 1–3 vrhy po 1–6 mláďatech. Oba druhy činčil jsou v současnosti vedeny na Červeném seznamu IUCN jako kriticky ohrožené.

Dikobraz Je rodové jméno několika větších hlodavců. Jsou to pomalu pohybující se zvířata Na ochranu před predátory mají na hřbetní srsti a na ocasu duté bodliny. Není pravda že umí bodliny vystřelit, ale mohou se uvolnit. Dikobrazi žijí pouze ve starém světě, v Africe, jižní a jihovýchodní Asii a také ve Středozemí. Jsou to býložravci, živí se ovocem, kořínky a hlízami.

Kapybara Je žijící největší hlodavec na světě. Jejich přirozeným prostředím jsou tropické a teplé kraje Jižní Ameriky, vždy blízko u vody. Hmotnost: až 80 kg, Délka těla: 1- 1,3 m Vydrží až 10 min pod vodou Ve vodě se i páří, nohy s plovací blánou Živí se vodními rostlinami a kůrou stromů

Vypracoval: Michal Preradovič