Miniatury (evangelista Marek a Jan) z Evangeliáře z Durrow, 2. pol. 7. stol., Trinity College, Dublin. Miniatura - výtvarné znázornění v iluminovaném rukopisu,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Warez scéna, crack. Warez, co to je? Warez je termín počítačového slangu označující autorská díla, se kterými je nakládáno nelegálně, zejména v rozporu.
Advertisements

Fotografie Zbožíznalství 3. ročník Fotografie - proces získávání a uchování obrazu pomocí specifických reakcí na světlo - zahrnuje získání záznamu světla.
Hudební písňová forma Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_04_HUDEBNÍ PÍSŇOVÁ FORMA.
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu: VY_32_INOVACE_6C_16_AZ kvíz vylučovací soustava.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
Principy tvůrčího psaní a dramatické výchovy v galerijních animacích a dalších doprovodných programech v muzeu umění. GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Inf Písmo v počítači. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Hana Němcová Matematika, seminář diferenciální a integrální počet Osmý ročník víceletého gymnázia.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 36 AnotaceSíťový.
Tematická oblast Iniciála, iluminace Datum vytvoření Ročník 2. ročník osmiletého gymnázia nebo 7. ročník ZŠ Stručný obsah Student se seznámí.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_6A_8B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:6. Tematický okruh,
Předrománské umění ( 6. až 10. stol. n. l.) (merovejské období 6.-pol.8.stol., karolinské období 8.-9.stol. a ottonské období 10.stol.)
JAN ÁMOS KOMENSKÝ 28.BŘEZNA LISTOADU 1670.
Kód DUM :VY_32_INOVACE_ICT_I/1.12 Škola: Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace Polenská 162 / 4, Dobronín Číslo projektu:
Grafy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Edita Macků Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_VYTVARNE_CINNOSTI_04.
Počítačové skříně, zdroje a kabely
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Číselné množiny - přehled
Zpětná vazba v zesilovačích 2
Kód DUM : VY_32_INOVACE_ICT_I/1.18
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Kultura středověku.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_BAROKNI_UMENI Název materiálu:
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
EU_12_sada1_19_Inf_Excel_1_Šeb
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
MĚKKÉ PÁJENÍ (s praktickou ukázkou)
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Barva světla, šíření světla a stín
Iniciála Autor: Mgr. Jiří Maršík
Publicistický styl VY_32_INOVACE_CJL_3,4_72
Románská kultura kultura století
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
EU_32_sada1_08_SV_Advent_Cup
Stavba oka Funkce oka Onemocnění oka Zajímavosti o oku
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Běžné reprezentace grafu
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Iniciály, iluminace Název školy
Dopravní výchova 8. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Symetrie a asymetrie VY_32_INOVACE_45_902
Název: Pozvánka DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_17
Kodex v dějinách.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Analýza vyučovacího procesu v ZŠ praktických v České republice
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
knihovny Památníku národního písemnictví
Paprsková optika hanah.
Zdeněk Galuška VY_32_INOVACE_XI-A-02.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Fyzika 2.D 33.hodina 05:44:06.
Knihy ve středověku.
Transkript prezentace:

Miniatury (evangelista Marek a Jan) z Evangeliáře z Durrow, 2. pol. 7. stol., Trinity College, Dublin. Miniatura - výtvarné znázornění v iluminovaném rukopisu, v tomto případě symbolů evangelistů jako silně stylizovaných zvířat – lva a orla. Miniatury jsou po stranách fólia lemovány bordurami s abstraktními motivy. Raný irský rukopis pracuje se třemi barvami – žlutou, červenou a zelenou.

Evangeliář z Durrow, folio 3, 24 x 16 cm, 2. pol. 7. stol., Trinity College, Dublin. Iluminovaný rukopis – kniha, která vzniká povětšinou v klášterním prostředí (skriptoriu – písárně) jako přepis textu (bible nebo její části). Text je doprovázen výtvarnými prvky – iluminacemi (od latinského lux – světlo, osvětlovat). Knihy se skládají z jednotlivých listů – fólií, které jsou hotoveny z pergamenu (jemné zpracované kůže). Jednotlivá fólia mohou být zcela pokryta iluminacemi – ukázka vpravo – kde jsou ústřední abstraktní (typické pro irské rané rukopisy) motivy doprovázeny na okrajích fólia oddělenou bordurou. Ve střední části dominuje tristeles – trojitá propojená spirála, v borduře se uplatňují pletence.

Evangeliář z Lindisfarne, už 45 odstínů barev, zač.8.stol., BM Londýn.

Evangeliář z Lindisfarne, iniciály Chi a Rho. Stránka s textem je často uvozena tzv. iniciálou – prvním písmenem textu, které je zvětšeno a rozvedeno do stylizované výtvarné podoby. Název evangeliář upozorňuje, že texty knihy se skládají z Novozákonních evangelií.

Evangeliář z Kells, titulní list, iniciála - Christi generatio, konec 8.stol., Trinity College, Dublin. Iluminace irských rukopisů vynikají plošnými a dekorativními ornamenty se složitými motivy závitnic a spirál, které před námi vybuchují v nezřízené fantazii.

Irský kodex,8.st.,sv.Marek,St.Gallen. Evangeliář z Kellsu,Zajetí Krista, konec 8.st.,Dublin,Trinity College Využije-li irský iluminátor lidskou postavu, stylizuje ji na abstraktní, dekorativní součástky - tak se z vlasů stávají dredy, z vousů chapadla nebo z očí malé kružnice.