Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Iniciály, iluminace Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Iniciály, iluminace Název školy"— Transkript prezentace:

1 Iniciály, iluminace Název školy
Základní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Iniciály, iluminace Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_4_15 Autor: Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 6. – 9. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Tematický okruh: Rozvíjení smyslové citlivosti, Uplatňování subjektivity, Ověřování komunikačních účinků Téma: Uspořádání prvků a objektů v prostoru, Typy vizuálně obrazných vyjádření, Komunikační obsah vizuálně obrazných vyjádření Druh učebního materiálu: Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 15 min prezentace, samostatná práce žáků 120 min (+ týden schnutí) Anotace / Metodický list: Prezentace má sloužit jako motivační úvod k výuce výtvarné výchovy. Poskytuje žákům informace středověkém umění iluminace a iniciálách. Součástí prezentace jsou pokyny k samostatné tvůrčí činnosti žáků.

2 Iniciály Monogram – 3D písmena
Výtvarná výchova Iniciály Monogram – 3D písmena

3 Iniciála z latinského initium „začátek“ první písmeno slova
výrazně odlišeno od ostatního textu velikostí, barvou nebo tvarem ve starších rukopisech i tiscích, někdy vybaveno i iluminací obvykle bývá na začátku stránky, kapitoly nebo odstavce

4 http://commons. wikimedia

5

6 Může také označovat první písmeno jména
Může také označovat první písmeno jména. V tom případě iniciály jsou první písmena jména a příjmení člověka. BB – Bridget Bardot MM – Marylin Monroe VM – Václav Moravec

7 Iluminace Barevný obraz ve středověkých rukopisech.
Člověk, který kreslí iluminace je iluminátor. Nejdříve autor napsal rukopis, jenž se potom dostal do rukou iluminátorovi,který domaloval obrazy - iluminace. Iluminace vymizely s vynálezem knihtisku.

8 http://commons. wikimedia

9 http://commons. wikimedia

10

11 Úkol pro tebe: Vytvoř svou vlastní iniciálu - prostorové písmeno.
Budeš potřebovat papírovou krabici (nejlépe od cereálií – není příliš tuhá a je vyrobena z jedné vrstvy kartonu), roličky od toaletního papíru, papírovou lepící pásku, noviny, lepidlo na tapety, misku na lepidlo, temperové barvy, kelímek na vodu, štětce, tužku, nůžky a dobrou náladu.

12 Rozlož papírovou krabici a na největší plochu nakresli velké první písmeno svého křestního jména.
Zvol podobu písmen tohoto typu: ABC

13 Písmeno pečlivě vystřihni a obkresli na další plochu kartonu, opět vystřihni. Budeš mít dvě plochá písmena . Roličky od toaletního papíru přestřihni napůl – vzniknou nižší válečky. Válečky rozmísti na písmeno a přilož druhé písmeno. Opatrně a pečlivě zalepuj hrany papírovou páskou – písmeno získává třetí „prostorový“ rozměr.

14 Natrhej noviny na kousky přibližně 10x15 cm.
Jednotlivé kousky namáčej v lepidle na tapety a polep jimi celé písmeno včetně hran tvořených papírovou páskou. Aby bylo písmeno dostatečně pevné, je třeba minimálně dvou vrstev novin. Prostorové písmeno nech proschnout (cca 1 týden).

15 Po zaschnutí lepidla nabarvi písmeno temperami v oblíbené barvě.
Pokud písmeno není schopno samo stát, je špatně vyvážené. Vystřihni z kartonu obdélník o rozměrech cca 15x7 cm a písmeno k němu přilep – problém bude vyřešen.

16 Úkol pro celou třídu: Najděte ve škole vhodné místo pro vystavení prostorových písmen a instalujte je tam.

17 vlastní foto

18 vlastní foto

19 vlastní foto

20 Použité zdroje: Iniciála online. Wikipedie citováno .Dostupné z WWW:  Iluminace online. Wikipedie citováno .Dostupné z WWW: 


Stáhnout ppt "Iniciály, iluminace Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google