Ekologické problémy acetylenového provozu TP N° 03/09 Revize TP 03/00 EUROPEAN INDUSTRIAL GASES ASSOCIATION AISBL AVENUE DES ARTS 3 – 5  B-1210 BRUSSELS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Nový koncept odpadového hospodářství moderních producentů odpadu (logistických areálů, průmyslových firem, obchodních center, apod.)
Využití pryžového granulátu z ojetých pneumatik v silničním stavitelství Ministerstvo dopravy Mgr. Václav Mráz.
B E Z P E Č N É S K L A D O V Á N Í H N O J I V S O B S A H E M D U S I Č N A N U A M O N N É H O Hnojiva na bázi dusičnanu amonného jsou bezpečná, zachází-li.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
Dokumentace k zajištění BOZP
Školení zaměstnanců Kvalita, environment a BOZP
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Daniel Kardoš Ing. Daniel Kardoš
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Management kontinuity činností organizace
Komunální odpadní vody a kaly
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
POKYN PRO ZAČLENĚNÍ ENVIRONMENTÁLNÍCH PROBLÉMŮ DO NOREM PRODUKTŮ TNI Ing. Marie Tichá
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ekologický pilíř – celkový přehled
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Systém managementu jakosti
Definice, která je zakotvena v zákoně 258 a vyhlášce ministerstva zdravotnictví ČR 252. Pitná voda „je zdravotně nezávadná voda, která ani při trvalém.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
TECHNICKÝ AUDIT 8. přednáška. Snížení rizika a bezpečnostní opatření 1)Snížení rizika použitím konstrukčních metod či nahrazení méně rizikovými materiály.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Dokumentace k zajištění BOZP
Laminar Medica: Spill training & awareness 30th July 2009
Právní režim nakládání s odpady
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Rizika požáru v atmosféře obohacené kyslíkem
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Ekologické problémy provozů ASU TP N° 02/09 Revize TP 02/99 EUROPEAN INDUSTRIAL GASES ASSOCIATION AISBL AVENUE DES ARTS 3 – 5  B-1210 BRUSSELS PHONE +32.
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
ADR 2009 – Omezení v silničních tunelech TP N° 16/09 (Revize TP 16/07) EUROPEAN INDUSTRIAL GASES ASSOCIATION AISBL AVENUE DES ARTS 3 – 5  B-1210 BRUSSELS.
Sdružení poradců Požadavky ISO 9001:2015 a ISO 14001:2015
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
TP č. 16/07 EVRPSKÁ ASOCIACE PRŮMYSLOVÝCH PLYNŮ AISBL EUROPEAN INDUSTRIAL GASES ASSOCIATION AISBL AVENUE DES ARTS 3 – 5  B-1210 BRUSSELS PHONE
Reaktor na odstranění organických plynných látek D. Jecha
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
ČSN EN Výbušné atmosféry – Část 37: Neelektrická zařízení pro výbušné atmosféry – Neelektrické typy ochrany bezpečnou konstrukcí „c“, hlídání.
Systém managementu jakosti
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Kompresní stanice Jirkov
STANDARDY ČAPPO SEMINÁŘ BEZPEČNOST DISTRIBUCE POHONNÝCH HMOT
Poznatky z kontrol agentur práce
Česká inspekce životního prostředí
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Odbor životního prostředí MHMP
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
BAT - BREF Jejich rozsah
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Nový přístup ŘSD ČR k činnostem pro zajištění údržby
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Registr spaloven odpadů
Podpora podnikatelskému sektoru v boji se suchem – priorita: VODA
Transkript prezentace:

Ekologické problémy acetylenového provozu TP N° 03/09 Revize TP 03/00 EUROPEAN INDUSTRIAL GASES ASSOCIATION AISBL AVENUE DES ARTS 3 – 5  B-1210 BRUSSELS TEL FAX   EIGA EIGA povoluje reprodukci této publikace, pokud bude asociace uvedena jako zdroj

EUROPEAN INDUSTRIAL GASES ASSOCIATION AISBL AVENUE DES ARTS 3 – 5  B-1210 BRUSSELS PHONE  FAX DEMENTI Všechny technické publikace asociace EIGA, nebo publikace vydávané jménem asociace EIGA, včetně návodů, bezpečnostních postupů a dalších technických informací obsažených v takových publikacích, byly získány ze spolehlivých zdrojů a vycházejí z technických informací a zkušeností, aktuálně dostupných od členů asociace EIGA a ostatních k datu vydání. Ačkoliv asociace EIGA doporučuje svým členům, aby odkazovali na její publikace nebo je využívali, takové odkazy na publikace asociace EIGA se strany jejích členů nebo třetích stran jsou čistě dobrovolné a nezávazné. Z toho důvodu asociace EIGA nebo její členové neposkytují žádnou záruku za výsledky a nepřebírají žádnou odpovědnost v souvislosti s odkazováním nebo využíváním informací či návrhů, obsažených v publikacích asociace EIGA. Asociace EIGA nemá žádnou kontrolu nad realizací nebo zanedbáním, chybnou interpretací, správným nebo nevhodným využitím informací nebo návrhů, obsažených v publikacích asociace EIGA, se strany kterékoliv osoby nebo subjektu (včetně členů EIGA), a asociace EIGA se výslovně zříká jakékoliv odpovědnosti v uvedených souvislostech. Publikace EIGA podléhají pravidelným revizím, takže uživatelé jsou upozorňováni, aby si opatřili poslední vydání.

Cíle školení Toto školení zahrnuje: Ekologické dopady acetylenového provozu Nejlepší praktické postupy, jež je třeba používat, aby dopad byl co nejmenší Dokument EIGA IGC 109 3

Ekologický dopad Jakákoliv změna životního prostředí, ať nepříznivá nebo prospěšná, zcela nebo části vyplývající z činností, produktů nebo služeb organizace. Z dokumentu EIGA IGC 88 Správné praktické postupy při řízení vnějšího prostředí (GEMP) pro průmyslové plynárenství 4

1 m 3 ACETYLEN VÁPNO VÝROBA ACETYLENU 75 °C VODA 3.3 kg KARBID + VODA 5

Výroba acetylenu PEVNÝ ODPAD Sudy, molekulové síto generátorové zbytky katalyzátory, vyschlé nátěry, vyřazené láhve, azbest DO VZDUCHU Odpařování rozpouštědel: DMF/aceton Prosakující acetylen Větrací otvory TEKUTÝ ODPAD Olej, Kyseliny HLUK Voda Karbid vápníku Elektřina Spotřební materiál Láhve ACETYLENOVÝ PROVOZ Acetylen Vápno 6

Ekologické dopady acetylenového provozu Používání a vypouštění vody – vápno Odpady – acetylenové láhve aj. odpad Plynné emise – acetylen a ředidlo Používání surovin a spotřebních materiálů Využité chemikálie z procesu (kyseliny / alkálie / oleje) Hluk PCB/PCT (starší pracoviště) 7

Voda Zdroje –Generátor a vápenné jámy –Chladicí voda (kompresory a postřik lahví) –Odvodnění stanoviště Je třeba zajistit, aby –byly splněny zákonné požadavky v povoleních –byla v maximální míře prováděna recyklace generátorové vody –byla znečištěná voda posílána schválenému smluvnímu partnerovi pro likvidaci odpadu 8

VÁPNO Zpracování –Přednost má regenerace vápna s redukcí objemu pro opětné použití / dopravu Nikdy: –Nevypouštět do kanalizace nebo vnějšího prostředí –Nepřipustit, aby vápno prosakovalo do podloží Vždy: –Skladovat v těsných nádržích, silech, jámách nebo kádích, aby nemohly být znečištěny povrchové nebo spodní vody –Vyhýbat se přetečení, zajistit ochranu proti přeplnění 9

Nejčastější problémy Čištění vápenných nádrží –Možnost opětného využití –Problémy s dopravou –Znečištění půdy a spodní vody –Bezpečnostní plánování, přístup, zařízení, osobní ochranné pomůcky 10

Odpadní acetylenové láhve Odpadní acetylenové láhve lze spravovat –Ekologicky přijatelně –Bezpečně –S maximálním recyklováním a obnovou –V souladu s EU a národními předpisy Viz dokument EIGA IGC 05 Správa odpadních acetylenových lahví –První vydání 1993, revize 1999, 2003,

Odpady –Čisticí chemikálie –Generátorové zbytky –Láhve –Nátěrové hmoty a kaly z barev Činnosti –Minimalizovat použití –Likvidovat prostřednictvím koncesovaného smluvního partnera pro odpady –Zabránit dlouhodobému skladování odpadů –Chránit půdu a spodní vody před možným prosakováním 12

Plynné emise Zdroje –Emise z vápenných jam, vyprazdňování/čištění lahví, plynojemu, odvětrávání nádrží s rozpouštědlem, nátěrové skříně –Prchavé emise Činnosti –Zajistit řádná povolení a jejich shodu –Pracovat v souladu s konstrukčními parametry –Detekce úniku a program oprav –Vedení záznamů 13

Použití spotřebních materiálů Prozkoumat možnosti redukce, recyklace nebo opětného využití materiálů: –Karbid vápníku – kontrola výtěžnosti a účinnosti –Voda –Absorpční činidla –Prací chemikálie –Barvy –Oleje –Papír, plasty, dřevo 14

Oleje a čisticí chemikálie Skladové zásoby a využívání olejů Kontrola úniků a rozlití kolem zařízení a plnicích prostor Vyhýbat se přístupu do odpadních systémů Instalace sekundární ochrany Správné skladování Správná likvidace prostřednictvím koncesovaného smluvního partnera pro odpady 15

Skladování oleje a chemikálií »Identifikace potenciálních rizik a evidence skladových zásob » Charakteristiky dobrého skladu –Sekundární nádoba – 110 % kapacity největšího kontejneru –Běžná kontrola a údržba » Podzemní zásobníkové nádoby (UST) –Kontrola těsnosti UST a test celistvosti »Technologické nádrže jsou kryty požadavky na mechanickou celistvost 16

Hluk Definice a nejlepší praktické postupy podle dokumentu 85 EIGA IGC Identifikace zdrojů; kompresory, větrání Návrh nového provozu Snížení hluku ze stávajícího provozu Vhodné uspořádání stanoviště 17

PCB a PCT v transformátorech (historická záležitost) »Odstranění v souladu s legislativou »Likvidace prostřednictvím koncesovaného smluvního partnera »Označení zařízení »Rizika »Pravidelné testování zařízení 18

Nejlepší provozní praktické postupy Dodržování specifikované normy a minimalizace jakéhokoliv ekologického dopadu je odpovědností všech pracovníků, podílejících se na výrobě a dodávkách acetylenu. Ekologický dopad je možno omezit např. těmito postupy: Běžná údržba strojního zařízení ve výrobě Efektivní a správná obsluha zařízení Správná a efektivní likvidace odpadu Prevence rozlití a úniku Opatření k obnově tepla a produktu 19

Nehody – úniky do vody Je třeba mít po ruce nouzový plán pro případ rozlití a prevenci a systém hlášení nehod Příklady –Trhlina ve dně zásobníkové nádrže s kyselinou sírovou a únik kyseliny do kanalizace provozu, protože uzavírací ventil retenční nádrže zůstal otevřený. –Vápno se dostalo do potoka a způsobilo úhyn ryb kvůli nepřiměřeným provozním postupům 20

Nehody Úniky do půdy Netěsnosti podzemních nádrží pro uskladnění ropy 21

Směrnice EIGA Acetylenový provoz123 Acetylenový kodex 109 Ekologické problémy acetylenového provozu 84 Plynné emise v acetylenovém provozu Vápno143 Pokyny k aplikaci vápna Acetylenové láhve05 Správa odpadních acetylenových lahví Nejlepší nakládání s odpadem 88 Dobré ekologické praktické postupy IPPC (povolování)108 Ekologická legislativa Výukový balíkTP 3 Legislativa108 Ekologická legislativa 106 Směrnice pro ekologické otázky 22

Shrnutí Rozhodněte o hlavních dopadech na svém pracovišti Stanovte priority pro své pracoviště Vypracujte akční plán pro zlepšení životního prostředí 23