Síla – procvičení příkladů 1.Některé věty jsou chybné. Urči, které to jsou a navrhni jejich opravu. a) Gravitační síla působí pouze na živé organismy,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
F YZIKA Vzájemné působení těles. Síla. Vypracoval: Lukáš Karlík.
Advertisements

Otázky ověřující získané znalosti na téma magnety 1. Jaké druhy magnetů znáš? Přírodním magnetem je nerost magnetovec. Umělé magnety se nazývají ferity.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co je větší? 15 cm30 cm 100 m6000 mm 15 cm3 m.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
ELEKTROMAGNET Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10C_18_Tlak_plynu_z_hlediska_molekulové_.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_01_ Vzájemné působení těles Číslo projektu:
Magnety přírodní a umělé
Magnetická indukce magnetování
Elektrický náboj Podmínky používání prezentace
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
SOUVISLOST ELEKTŘINY A MAGNETIZMU
Ovládání prezentace: Enter, space, mouse
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_06-01
VZTLAKOVÁ SÍLA VY_32_INOVACE_29_Vztlakova_sila_ulohy
Elektromotor a jeho využití
Autor: Mgr. Marie Hartmannová
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
Gravitační síla a hmotnost
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Indukční čáry magnetického pole Číslo DUM: III/2/FY/2/2/20 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
Magnetické vlastnosti látek Vypracoval: Lukáš Karlík
ELEKTŘINA VY_32_INOVACE_05-22 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
Fyzikální síly.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Fyzika Účinek síly na těleso otáčené kolem pevné osy. Páka.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_NPZ_ZAKON_SETRVACNOSTI
Už víme, jaký směr má gravitační síla, ale známe její velikost?
Skládání sil, rovnováha sil
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PÓLY MAGNETU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
MAGNETICKÁ SÍLA AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Fyzika – Magnetická síla
Magnetické pole, tvrdé magnety
Magnetické vlastnosti látek
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_19 Páka
Elektromagnetické jevy - 9. ročník
Magnetická indukce Název školy
Vzájemné silové působení těles
Znázornění síly působí-li na těleso síla, je důležitá nejen její velikost, ale také směr např. 1.fotbalový míč se bude pohybovat podle toho, jakým směrem.
VY_32_INOVACE_114_Fyzika_magnet
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
SILOVÉ PŮSOBENÍ VODIČŮ
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Už víme, jaký směr má gravitační síla, ale známe její velikost?
Rovnovážná poloha páky – opakování
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Siločáry elektrického pole
Skládání sil stejného směru
2. Centrální gravitační pole
Mechanika VY_32_INOVACE_05-19 Ročník: VI. r. VII. r.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnety
Transkript prezentace:

Síla – procvičení příkladů 1.Některé věty jsou chybné. Urči, které to jsou a navrhni jejich opravu. a) Gravitační síla působí pouze na živé organismy, na neživá tělesa nepůsobí. b) Gravitační síla je někdy přitažlivá a někdy odpudivá. c) Dva souhlasné póly magnetů se odpuzují. d) Velikost gravitační síly nezávisí na hmotnosti tělesa. e) Elektrické pole existuje kolem každého tělesa.

2. Seřaď tělesa vzestupně podle toho, jak velkou gravitační silou jsou přitahována k Zemi: člověk, auto, slon, moucha, školní aktovka, tenisový míč, kniha, stůl, umyvadlo. 3. Která z těchto těles budou přitahována mag- netem? ocelový hřebík, železný klíč, hliníková lžička, plastový obal, kousek skla, kobaltový plíšek, zlatý prstýnek, stříbrný řetízek. 4. Jaký je rozdíl mezi dočasným a trvalým mag- netem?

5. Doplň chybějící slova ve větách: Gravitační síla je vždy silou ………. Směr působení gravitační síly nazýváme ….. Čím je těleso dále od Země, tím …… gravi- tační síla na něj působí. Pomůcka k určení směru gravitační síly se nazývá ……. Souhlasné póly magnetů na sebe působí …… silou, nesouhlasné …… silou. Magnetická sí- la působí na předměty z ……. materiálů. Magnetická síla se s rostoucí vzdáleností od magnetu ……. Elektrická síla působí mezi …….. tělesy.

6. Překresli do sešitu obrázek tyčového magnetu a znázorni jeho indukční čáry. Jaký mají význam? Označ správně póly magnetu. Obr Uveď několik příkladů praktického využití magnetů. Využij i následující obrázek. Obr. 2