Mgr. Gustav Charouzek Stav informací k 1. 1. 2015 MAS a integrovaný nástroj CLLD.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OP ZAMĚSTNANOST MOŽNOSTI PODPORY V RÁMCI PRIORITNÍ OSY 2 SOCIÁLNÍ ZAČLEŇOVÁNÍ A BOJ S CHUDOBOU Ing. Helena Petroková
Advertisements

Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Setkání k tvorbě Integrované strategie území MAS OS Aktivios na období Letiny
Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území ORP Bystřice pod Hostýnem Informace o projektu.. Projekt „Místní akční plán rozvoje vzdělávání na.
. Partnerství na venkově v Libereckém kraji 2004 – 06:  Leader + (1 MAS),  Leader ČR (5 MAS) 2007 – 13:  PRV – osa IV (6 MAS)  – op. III.4.1 (2.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Plzeň Integrovaný operační program Název materiálu2 Co je to IOP? Tematický operační program financovaný z ERDF pro období 2007-
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
AKTUÁLNÍ VÝVOJ V ROP SČ 15. října 2015 Výroční konference – Senohraby Ing. Václav Chytil.
Kulatý stůl II. Nový Šaldorf-Sedlešovice MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů.
Nástroje dotační politiky MŽP k ochraně půdy Ing. Jiří Klápště Odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŽP.
Program rozvoje venkova ČR EAFRD  European Agriculture Fund for Rural Development Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova  Navazuje.
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
PRAHA Zkušenosti z realizace nástrojů Leader a CLLD a jejich aplikace v MAS NS MAS1.
Příprava programového období EU 2014 – 2020 Olomouc, 25. června 2014.
SCLLD LAG Podralsko Zpracování SCLLD bylo podpořeno z Operačního programu Technická pomoc Registrační číslo projektu: CZ.1.08/3.2.00/ Strategie.
Možnosti financování rozvoje venkova v programovacím období Petra Blechová UFŘP 3. ročník.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
IROP předpokládaná podoba implementace.
Evropský sociální fond 1 Jiří Švarc Evropská Komise Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Oddělení pro Českou republiku,
Krajské sdružení MAS Zlínského kraje Regionální stálá konference pro území Zlínského kraje 12. dubna 2016 Aleš Lahoda, předseda krajského sdružení NS MAS.
Možnosti čerpání MAS v rámci jednotlivých OPERAČNÍCH PROGRAMŮ MAS STŘEDNÍ POVLTAVÍ z. s.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Strukturální fondy a základní principy využívání strukturálních fondů prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 20. března 2012.
Integrovaný regionální operační program Centrum pro regionální rozvoj České republiky Mgr. Adéla Hájková.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Příprava Jihomoravského kraje na programové období 2014–2020 Brno,
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
FONDY EU Předvstupní podpora Agenda 1999 – 2006 a její plnění v ČR.
Integrovaný regionální operační program Centrum pro regionální rozvoj České republiky Mgr. Adéla Hájková
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Partnerství v MAS Metoda LEADER představuje místní partnerství, které působí pro rozvoj území na základě spolupráce soukromého a veřejného sektoru a své.
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Národní program podpory cestovního ruchu
Podpora dopravní infrastruktury z fondů EU
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP Náměšť nad Oslavou
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP 100 mil. Kč na vozidla s alternativním pohonem pro obce a kraje + Memorandum o spolupráci Mgr.
SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KONTEXTU OP VVV
Členská schůze MAS Nepomuk,
Programový rámec: Integrovaný regionální operační program
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů
Absorpční kapacita Jihomoravského kraje
Akční plán Strategie MAS, Programové rámce, Fische
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Podpora rozvoje dopravy s využitím ROP Střední Morava
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
Ochrana a péče o přírodu a krajinu
1. výzva k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu „MAS Lípa pro venkov – IROP – Kulturní dědictví“ VAZBA NA VÝZVU.
Vyhodnocení naplňování Strategií komunitně vedeného místního rozvoje Místních akčních skupin působících na území Ústeckého kraje a Integrované strategie.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Připravenost na nové plánovací období
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Integrované operační středisko – „srdce policie“
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
PhDr. Ondřej Kočandrle, oddělení infrastruktury VaV
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

Mgr. Gustav Charouzek Stav informací k MAS a integrovaný nástroj CLLD

Základní rámec k CLLD Pokyny ke komunitně vedenému místnímu rozvoji určené pro místní aktéry a pro řídící orgány tyto dokumenty vypracovali odborníci na místní rozvoj a upravila je Evropská komise ex_en.cfm#3 Národní dokument k územní dimenzi Metodický pokyn pro integrované nástroje Dohoda o partnerství a jednotlivé OP Metodika pro standardizaci Nařízení EK 1303/

Hlavní úkoly MAS dle EN 1303/2013 a) zvyšování způsobilosti místních aktérů b) vypracování nediskriminačního a transparentního výběru c) při výběru operací zajišťování souladu se strategií komunitně vedeného místního rozvoje d) příprava a zveřejňování výzev e) přijímání a posuzování žádostí o podporu f) výběr operací a stanovení výše podpory g) sledování průběhu provádění strategie komunitně vedeného místního rozvoje 3

CLLD dle Dohody o partnerství CLLD bude realizován nejen prostřednictvím Společné zemědělské politiky, ale i prostřednictvím dalších operačních programů v rámci EFRR a ESF. Integrovaný regionální operační program (IROP) OP Životní prostředí (OP ŽP) OP Zaměstnanost (OP Z) Program rozvoje venkova (PRV) Z EZFRV bude vyčleněno minimálně 5 % v Programu rozvoje venkova. Z EFRR bude indikativně pro CLLD využito 4,95 % a z ESF indikativně 2,17 %. 4

Alokace CLLD 2014– OPPlánovaná alokace (mil. Kč) IROP10 206,7 OPŽP500,0 OPZ1 729,9 PRV3 080,0 (OPPIK)0 (OPVVV)300* Celkem15 816,5 * jde pouze o pokrytí možných animačních nákladů

CLLD dle Dohody o partnerství Hlavním fondem pro hrazení provozních a animačních nákladů MAS bude EFRR: Integrovaný regionální operační program (IROP) SPECIFICKÝ CÍL 4.2.: Posílení kapacit komunitně vedeného místního rozvoje za účelem zlepšení řídících a administrativních schopností MAS Plánovaná alokace 2 mld. Kč (z prozatím alokovaných 10 mld. Kč) Předpokládá se podpora cca 170 MAS (v závislosti na výsledku standardizace MAS a posouzení strategií CLLD) s průměrnou alokací na strategii CLLD ve výši 120 mil Kč (4,8 mil. EUR). SCLLD připravuje 179 MAS. 6

Územní působnost MAS 7 Počet MAS179 MAS Počet obcí v území působnosti MAS5 771 Porovnání počtu obcí v ČR92 % Počet obyvatel obcí v území působnosti MAS Porovnání počtu obyvatel vůči ČR57 % Porovnání počtu obyvatel vůči VENKOVU*95 % Výměra obcí v území působnosti MAS km 2 Porovnání výměry vůči ČR90 % Porovnání výměry vůči VENKOVU*96 % mimo MAS432 obcí obyvatel * Venkov = obce do 25 tis. obyvatel

12. září

12. září

MAS PRV

Územní dimenze Koncentrace (zacílení) prostředků programů ESI fondů do specifických typů území podporující konkurenceschopnost zajišťující vyrovnávání územních disparit V souladu s nařízeními EK k využití fondů ESF, ERDF a EAFRD se nejedná o plošnou alokaci prostředků podpory pro různé administrativní celky bez konkrétní územní specifikace intervencí. O zacílení podpory rozhoduje MAS dle své strategie 11

Typy vymezených území v NDÚD 12 Územní dimenze pro řešení sociální integrace Územní dimenze pro řešení problémů v oblasti trhu práce a podnikání Územní dimenze pro řešení sociální a vzdělávací sféry Územní dimenze řešící dopravní dostupnost Územní dimenze zaměřená na oblast životního prostředí Územní dimenze pro řešení pro rozvoj měst a jejich zázemí Územní dimenze pro rozvoj venkova Administrativní členění ČR

Definice IROP – ukázka informací pro CLLD 13

Národní dokument k územní dimenzi Tematické vymezení územní dimenze: venkovský prostor: územní dimenze pro rozvoj venkova řešení témat napříč vybranými problémy s územní dimenzí rurálního prostoru Územní dimenze pro rozvoj venkova IROP 4.1 Posílení komunitně vedeného místního rozvoje za účelem zvýšení kvality života ve venkovských oblastech a aktivizace místního potenciál OPZ IP 2.3 (SC 1) Zvýšit zapojení lokálních aktérů do řešení problémů nezaměstnanosti a sociálního začleňování ve venkovských oblastech OP ŽP 4.2 Posílit biodiverzitu PRV 19. Podpora místního rozvoje LEADER 14

Realizace územní dimenze - MPIN projekty (individuální) v rámci cílených výzev výzev vyhlašovaných v rámci daného specifického cíle a zacílených na území vymezená výše uvedeným způsobem) integrovanými nástroji, které jsou realizovány na základě zpracované a schválené integrované strategie naplňované integrovanými projekty. Integrované územní investice (ITI) Pražská, Brněnská, Ostravská, Plzeňská, Ústecko - chomutovská, Hradecko-pardubická a Olomoucká aglomerace. Integrované plány rozvoje území (IPRÚ) zahrnují funkční území tzv. regionálních pólů rozvoje (Karlovy Vary, Liberec - Jablonec, České Budějovice, Jihlava, Zlín a Mladá Boleslav) Komunitně vedený místní rozvoj (CLLD) MAS splňující standardy a mající vytvořenou SCLLD Využití integrovaných nástrojů upravuje příslušný metodický pokyn (MPIN). 15

Metodický pokyn pro integrované nástroje Cíl MPIN: Poskytnout ŘO programů ESI fondů a nositelům integrovaných nástrojů a dalším dotčeným aktérům jednotné závazné postupy při přípravě, hodnocení, schvalování, realizaci, monitorování a vyhodnocování integrovaných strategií a integrovaných nástrojů (IN). V návaznosti na MPIN je zpracován: Manuál pro Integrované územní investice (ITI) Manuál pro Integrované plány rozvoje území (IPRÚ) Manuál pro strategie komunitně vedeného místního rozvoje (SCLLD) 16

Standardizace MAS nutnost pro čerpání z ESI fondů provádí MZe příjem žádostí o standardizaci MAS – Žádost o standardizaci MAS podá 16 MAS Výsledky standardizace průběžně Standardizace podmínkou pro předložení strategie 17

Strategie komunitně vedeného místního rozvoje (SCLLD) příjem SCLLD k hodnocení (MMR) výzva bude vyhlášena Stádium přípravy SCLLD Hotové analytické části a návrhové Nyní MAS pracují na implementační a aktualizují návrhové části SCLLD schválení strategií cca ½ roku po příjmu SCLLD Přidělení financí dle OP

Priority MAS dle zpracovaných SCLLD Nejčastější priority strategie Vzdělávání (kurzy, předměty, vybavení, infrastruktura) Zaměstnanost Podpora MSP ŽP – ochrana ŽP, nakládání s odpady, úspory energie, ČOV Sociální služby Oživení venkova (spolky, akce, sport, zájmová činnost) Vzhled obce a kvalita veřejné sféry- OÚ, kulturní domy, zastávky, veřejná prostranství, zkvalitnění služeb Dopravní obslužnost (silnice, cyklostezky, spoje, návaznost) Méně četné priority Památky Cestovní ruch Péče o krajinu Zemědělství

CLLD v Integrovaném regionálním operačním programu 10,2 miliardy Kč prioritní osa 4 Komunitně vedený místní rozvoj SC 4.1 – Posílení komunitně vedeného místního rozvoje za účelem zvýšení kvality života ve venkovských oblastech a aktivizace místního potenciálu. SC 4.2 – Posílení kapacit komunitně vedeného místního rozvoje na účelem zlepšení řídících a administrativních schopnosti MAS příjemci podpory budou subjekty, které realizují projekty v rámci schválených SCLLD na území MAS kategorie příjemců jsou specifikovány v jednotlivých specifických cílech IROP PO 4 má zvýšenou míru vnitrostátního spolufinancování na 95% (ostatní PO 85%) 20

CLLD v IROP podpořeny SC IROP (verze OP k připomínkování EK) 1.2 Zvýšení podílu udržitelných forem dopravy 2.1 Zvýšení kvality a dostupnosti služeb vedoucí k sociální inkluzi 2.2 Vznik nových a rozvoj existujících podnikatelských aktivit v oblasti sociálního podnikání 2.3 Rozvoj infrastruktury pro poskytování zdravotnických služeb a péče o zdraví 2.4 Zvýšení kvality a dostupnosti infrastruktury pro vzdělávání a celoživotní učení 3.1 Zefektivnění prezentace, posílení ochrany a rozvoje kulturního a přírodního dědictví 21

CLLD v OP Zaměstnanost Specifický cíl 2.3.1: Zvýšit zapojení lokálních aktérů do řešení problémů nezaměstnanosti a sociálního začleňování ve venkovských oblastech jednotlivé projekty vykazují přidanou hodnotu především ve vzájemné provázanosti a synergii předcházení duplicitám (oproti izolovaně připraveným projektům v rámci běžných opatření) přispění ke snížení lokální nezaměstnanosti lepšího využití ekonomického potenciálu venkova lepší dostupnosti sociálních služeb zlepšení situace osob vyloučených a ohrožených sociálním vyloučením žijících na venkově Podpora pouze MAS, jež mají v území sociálně vyloučené lokality či vysokou nezaměstnanost cca 50 MAS 22

CLLD v Programu rozvoje venkova Samostatná prioritní osa 19. Podpora místního rozvoje LEADER Podpora provádění operací v rámci místní rozvojové strategie (19.2) Příprava a provádění činností spolupráce místních akčních skupin (19.3) podpora se poskytuje až do výše 100 % způsobilých výdajů, závisí na konkrétním typu opatření projekty 50 tis. – 5 mil. Kč způsobilých výdajů 23

CLLD v Programu rozvoje venkova Realizovány budou následující články nařízení PRV: 14. Předávání znalostí a informační akce 17. Investice do hmotného majetku a) zvyšují celkovou výkonnost a udržitelnost zemědělského podniku; b) se týkají zpracování, uvádění na trh nebo vývoje zemědělských produktů uvedených v příloze c) se týkají infrastruktury související s rozvojem, modernizací nebo přizpůsobením 19. Rozvoj zemědělských podniků a podnikatelské činnosti 1.b) investice na založení a rozvoj nezemědělských činností Předcházení poškozování lesů lesními požáry, přírodními katastrofami a katastrofickými událostmi a obnova poškozených lesů a) vybudování ochranné infrastruktury d) obnova lesnického potenciálu poškozeného požáry a jinými přírodními katastrofami 25. Investice ke zvýšení odolnosti a ekologické hodnoty lesních ekosystémů 26. Investice do lesnických technologií a zpracování lesnických produktů, jejich mobilizace a uvádění na trh 35. Spolupráce 1.a)přístupy spočívající ve spolupráci mezi různými subjekty působícími v odvětví zemědělství 1.b) vytváření klastrů a sítí Ještě se jedná o podpoře nezemědělských podnikatelů, kulturních památek a NNO 24

CLLD v OP Životní prostředí SC 4.2 Posílit biodiverzitu nástroj k posílení biodiverzity - zvláště chráněných území Omezování výskytu invazních druhů (bolševník a křídlatka) 200 mil. Kč Výsadba dřevin na nelesní půdě – 300 mil. Kč MAS opět pouze vybrané 25

Alokace OPŽP (H.Kraj-19,5 mil. Kč, Zubří Země-7,6 mil.Kč, Podhůří Ž.H.- 6,8 mil.Kč)

CLLD v OP Výzkum, vývoj a vzdělávání vzhledem k charakteru OP VVV nepředpokládá ŘO přímé využití integrovaného nástroje CLLD MAS budou využity jako prostředek pro zvyšování absorpční kapacity a zajištění monitoringu specifických problémů daného území koordinační role MAS při realizaci intervencí ve prospěch rozvoje venkova vychází z detailní znalosti místních podmínek a široké spolupráce s místními aktéry 27

Důležité dokumenty Nařízení EU k politice soudržnosti Nařízení EU k politice soudržnosti , která byla 20. prosince 2013 zveřejněna v Úředním věstníku EU. Výtahem jsou kapitoly ke Komunitně vedenému místnímu rozvoji (č 1303/2013, kapitola II)Komunitně vedenému místnímu rozvoji (č 1303/2013, kapitola II) METODIKA PRO STANDARDIZACI MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN METODIKA PRO STANDARDIZACI MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN materiál schválen usnesením vlády č. 368 ze dne 21. května Dohoda o partnerství pro programové období Dohoda o partnerství pro programové období – 22. srpna 2014 –finální verze ke schválení Evropskou komisí. Dohoda schválena vládou ČR dne 9. dubna 2014 – informace k CLLD (Kapitola Komunitně vedený místní rozvoj). Příloha ke kapitole Příloha kapitoly 2.3: Hodnocení naplňování předběžných podmínekKapitola Komunitně vedený místní rozvojPříloha kapitoly 2.3: Hodnocení naplňování předběžných podmínek Národní dokument k územní dimenziNárodní dokument k územní dimenzi byl schválen usnesením vlády č. 681 ze dne 27. srpna Metodický pokyn pro využití integrovaných NÁSTROJŮ v programovém období 2014–2020Metodický pokyn pro využití integrovaných NÁSTROJŮ v programovém období 2014–2020 – schválená verze vládou 27. srpna Manuál tvorby Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro programové období 2014–2020 včetně přílohy č. 3 - NÁVRH verze z 31. srpna materiál je vytvářen MMR ve spolupráci s NS MAS Manuál tvorby Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro programové období 2014–2020 přílohy č

Děkuji za pozornost Gustav Charouzek 29