Gabriel Baláž. Úvod Problematika zvýšených stavů jelení zvěře v Krušných horách Rozsáhlé přeměny (rekonstrukce) porostů náhradních dřevin (PND) Obnova.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SYSTÉM KONTROLY PŘI TĚŽBĚ DŘEVA Tisková konference
Advertisements

KULATÝ STŮL Metodiky práce v náhradní rodinné péči
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
„ Nástroje k vyhodnocení četnosti průjezdu dopravní techniky“ (měření hustoty dopravních proudů)
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
MS Tetřívek Štíty.
Objem dřeva porostu (=porostní zásoba, hmota)
Verze Modul OCENĚNÍ DaMaSk
Přemnožení spárkaté zvěře a zákon o myslivosti. Oplocený objekt Sv. Anna v Brdech Počet stromků ve fázi odrůstání: v oplocence 6088 ks/ha, mimo oplocenku.
Abiotičtí činitelé - Námraza
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Datum: Zpracovali: Tomáš Hirt, Daniel Hůle, Ladislav Toušek Analýza potřebnosti služeb sociální prevence v Plzeňském kraji Zadavatel:
Doc. Ing. Josef Suchomel, Ph.D. RNDr. Vlastimil Kostkan, Ph.D. a kol.
Hospodářská úprava lesa Obnova lesních porostů Vlastník lesa je povinen obnovovat lesní porosty stanovištně vhodnými dřevinami a vychovávat je včas a soustavně.
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Pravomoc obecních (městských) úřadů při ochraně a povolování kácení dřevin rostoucích mimo les A. Co je lesní zeleň? B.Lesní porosty C.Ovocné dřeviny.
Lesnictví Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Hospodářská úprava lesa Legislativa
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
POTENCIÁL ČR Z HLEDISKA POSKYTOVÁNÍ PpS ZZ30
vlastní hodnocení školy
ZKUŠEBNICTVÍ A KONTROLA JAKOSTI 01. Experimentální zkoušení KDE? V laboratoři In-situ (na stavbách) CO? Modely konstrukčních částí Menší konstrukční části.
Právní úprava ochrany lesa
Hospodářská úprava lesa Legislativa
SPECIFIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
Data pro posuzování environmentálních rizik Hustopeče, Petr Trávníček Luboš Kotek Petr Junga.
Spolupráce obcí a málotřídních škol v České republice Dana Knotová, Kateřina Trnková Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Hospodářská úprava lesa
, 3. sněm RVŠ Výzkum a vývoj na vysokých školách, problematika a hodnocení specifického výzkumu Zpracovali: doc. B. Tremlová, doc. F. Ježek,
9 Hodnocení udržovatelnosti strojů a zařízení
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Seminář Podnikání v lesnictví Sdružení měst a obcí Východní Moravy
RP10-16 Dotace na hospodaření v lesích na území Zlínského kraje Zlín, Ing. Marcela Strakošová.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Testování životního prostředí podle tabulek pro bažanta obecného Testování životního prostředí podle tabulek pro zajíce polního Ing. Tomáš Kušta, Ph.D.
Testování životního prostředí podle tabulek pro zvěř spárkatou © 2014 Ing. Tomáš Kušta, Ph.D.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Novela zákona o myslivosti Ministerstvo zemědělství r.
ZAVÁDĚNÍ RETENČNÍCH A INFILTRAČNÍCH ADAPTAČNÍCH OPATŘENÍ V POVODÍ MORAVY DALŠÍ ETAPY PROJEKTU Kolektiv autorů.
Kancelář zmocněnec vlády pro Moravskoslezský a Ústecký kraj.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Hospodaření fakultních nemocnic a dalších přímo řízených organizací v roce 2010 (11 FN + IKEM, NNH, MOÚ, ÚPMD)
Faktory mortality, využívání stanovišť a podpora populací zajíce Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti Ing.Jan Cukor.
Personální práce v malé organizaci Milada Matyšková.
MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ LESNICKÁ A DŘEVAŘSKÁ FAKULTA ÚSTAV OCHRANY LESŮ A MYSLIVOSTI Diplomová práce Vyhodnocení vlivu losa evropského na lesní porosty.
Vypracovala: Alena Šarmanová Předmět: Říční inženýrství a morfologie
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
Odbor životního prostředí
Výstup 1.X Modelový management vybraných typových porostů
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
PŘÍLOHA Č. 4 – PROFIL OSOB ŽIJÍCÍCH V DOTÁZANÝCH RODINÁCH
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Odbor životního prostředí MHMP
OPŽP PO 4 Specifický cíl 4.1 a 4.2
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Vysoká škola technická a ekonomická
„B“ – Příspěvek na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Racionalizace logistických procesů ve vybrané společnosti
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Jaká je návštěvnost Městských lesů Hradec Králové a čím je pro sociology zajímavá? Miroslav Joukl a Lucie Vítková, FF Univerzita Hradec Králové, Katedra.
Ing. Tauber René , Výzkum a poradenství v lesnictví
Měření ozonu v Novohradských horách pasivními dosimetry
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
STUDIE PROVEDITELNOSTI ZAVEDENÍ NÍZKOEMISNÍ ZÓNY NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA „Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí.
Tisková konference vedoucího odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.
Transkript prezentace:

Gabriel Baláž

Úvod Problematika zvýšených stavů jelení zvěře v Krušných horách Rozsáhlé přeměny (rekonstrukce) porostů náhradních dřevin (PND) Obnova dřevinami cílové hospodářské skladby Řada limitujících faktorů úspěšné a rychlé obnovy Jedním z faktorů – stavy jelení zvěře

Úvod - pokračování Zájmové území – LS Klášterec Základní filozofická myšlenka diplomové práce: - rozdílná denzita jelení zvěře v rámci LS - odlišná distribuce jelení zvěře - jiný impakt na ekosystém Z těchto důvodů byl areál LS rozdělen na dva dílčí celky: východ, západ

Úvod - pokračování Západ: - nižší stavy jelení zvěře - v řadě honiteb již na úrovni stavů blížícím se k stavům normovaným - impakt na kultury lesních dřevin mnohdy pod prahem hospodářské škodlivosti, event. v nízkých hodnotách

Západ - pokračování Distribuce jelení zvěře značně kolísá podle jednotlivých honiteb, respektive podle typu prostředí

Východ Vyšší stavy jelení zvěře Mnohdy několikanásobně převyšující stavy normované (13x) (Sloup, 2008) Škody okusem jsou citelné a dosahují vyšších hodnot oproti lokalitě západ Distribuce jelení zvěře je soustředěna do biotopu rašelinišť, která tvoří rozsáhlý komplex Režijní honitba Městských lesů Chomutov

Cíl práce 1) Zmonitorovat zimní distribuci jelení zvěře a zjistit početní stavy zvěře v přezimovacích obůrkách. 2) Pomocí jednorázových transektů stanovit relativní početnost jelení zvěře v oblasti. 3) Na vybraných plochách zjistit letní impakt zvěře na kultury cílových dřevin. 4) Na základě zjištěných výsledků navrhnout zásady managementu jelení zvěře ve sledované oblasti.

Metodika Ad 1) - početnost jelení zvěře v přezimovacích obůrkách na podkladě údajů provozovatele a dle vlastního pozorování - početnost jelení zvěře na území mimo obůrek pak pomocí nepřímé metody monitoringu stop zanechaných na obnově - dále dle údajů z přikrmovacích zařízení

Metodika – jednorázové transekty Ad 2) - vytipování lokalit - využití metody jednorázového sčítání hromádek trusu - shodná výměra transektů: 100m 2 - využití údajů čištěných ploch pro následný přepočet - přepočet hromádek trusu z jednorázových na čištěné

Metodika – jednorázové transekty Využití výpočtového vzorce pro stanovení relativní četnosti jelení zvěře na 1000 ha D = (N / T / F / P) * 1000; N počet hromádek; T doba expozice (30,90); F denní defek. dávka (20); P výměra (ha) - 0,01 ha

Metodika – letní impakt Vytipování porostů v rámci monitorovaných lokalit jednorázových transektů Hodnocená kritéria: okus terminálu, boční okus, celkový vzhled (habitus) Zájmová dřevina: SM, respektive kultury SM Důvodem je skutečnost, že okus je nejčastější škodou působenou jelení zvěří v oblasti Vyhodnocení dílčích poškození dle kódů

Metodika – letní impakt Okus terminálu hodnocen: ano (1); ne (0) Boční okus: podle procentického zastoupení z celku, vždy po 10 % (0 – 9) Habitus: podle zachovalosti (0 – 3) Počet sazenic (stromků) podle velikosti porostu, většinou 50 Závěrečné statistické vyhodnocení závislosti mezi četností jelení zvěře a výší impaktu na keřové patro

Metodika – návrh managementu Vychází z dosažených výsledků z předchozích cílů Na základě empirických (dosažených) znalostí z oblasti LS Klášterec Hlavní oblast zaměření – oblasti lovu, chov a péče o jelení zvěř

Výsledky – početnost jelení zvěře v přezimovacích objektech honitba2006/ / /2009 Jelení hora Výsluní4045 VejprtyNebyla v provozu615 Vápenka113035

Výsledky – zimní distribuce a denzity mimo přezimovací obůrky honitbalokalita2007/ /2009 Jelení horaVýchod38 (83)25 (60) VýsluníVýchod18 (63)21 (66) Černý potokPřechodová4053 VejprtyZápad24 (39)45 (60) VápenkaZápad16 (46)31 (66) OrpusZápad60 (bez krm. zař.) Velký ŠpičákZápad30 (bez krm. zař.)

Výsledky vyjádření relativní četnosti jelení zvěře na 1000 ha

Výsledky letního impaktu

Návrh managementu jelení zvěře v oblasti LS Klášterec Podle dosažených výsledků a podle zkušeností s jelení zvěří v oblasti navrhuji: Soustředit lov do míst, kde je vysoká či zvýšená denzita této zvěře = > Odlov neplánovat centrálně direktivním stanovením počtů Vytvořit funkční síť trvalých přikrmovacích zařízení s důslednou kontrolou předložení krmiva Zanedbávaná zimní péče jako důvod pro rozvázání smluvního vztahu

Návrh managementu jelení zvěře v oblasti LS Klášterec Podporovat přezimovací zařízení, nutno však řádně a pravidelně krmit Přísný zákaz jakéhokoliv krmení (vnadění) v blízkosti přezimovacích obůrek Nejlépe zcela vyloučit povolování vnadišť, která jsou téměř vždy povolena Soustředit se pouze v nejnutnějších případech na méně atraktivní lokality z hlediska zvěře (PND) V místech trvalých zařízení pro přikrmování jelení zvěře preventivně ošetřovat kultury lesních dřevin

Návrh managementu jelení zvěře v oblasti LS Klášterec Podporovat úživnost honiteb zakládáním okusových ploch (dřevin atraktivních pro jelení zvěř – OS, JR, JV) Účelnější komunikace mezi držitelem (LČR, s.p.) a uživateli honiteb Osvěta z pohledu důležitosti rovnováhy mezi stavem zvěří a lesním hospodaření

Děkuji Vám za pozornost