NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VZDĚLÁVACÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
„EU peníze středním školám“
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Vitamíny rozpustné ve vodě
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Příprava stravy v rodině
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Pravidelný pitný režim! Pohyb na čerstvém vzduchu!
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
PESTROST STRAVY.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Hry.
= přeměna látek a energií
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět PRO ROČNÍK: 3. NÁZEV MATERIÁLU: VY_12_INOVACE_01_VÝUK.M.č.25_ČLOVĚK - NAŠE ZDRAVÍ ČÍSLO MATERIÁLU: 25DATUM: JMÉNO AUTORA: Mgr. Petra Chválová Metodický list / anotace : - Prezentace je určena k využití v hodinách Prvouky ve 3.ročníku při výuce kapitoly Zdraví, Pečujeme o své zdraví. -Prezentace je zaměřena na seznámení žáků s vyváženou stravou a s tím, co strava, kterou konzumují obsahuje. Žáci se dozvědí informace o pestrosti našeho jídelníčku a živinách, která je v potravinách. Žáci se prezentace aktivně účastní, získávají nové vědomosti a vyhledávají další informace v encyklopedii. -V opakovací části v závěru prezentace si ověří svoje vědomosti.

Naše zdraví

Kdy jsme zdraví? když se naše t ě lo dokáže vyrovnat s denními aktivitami v rovnováze je p ř íjem a výdej naší energie nemocem se snažíme p ř edcházet

Jak můžeme nemocem předcházet? p ř ijímáme vyváženou stravu nep ř ejídáme se jíme menší porce, ale č ast ě ji (5 – 6x denn ě ) vyvarujeme se mnoha sladkostí v našem jídelní č ku je pestrá a zdravá strava

dodržujeme pravidelný pitný režim pijeme vodu a málo slazené nápoje vyhýbáme se p ř eslazeným nápoj ů m p ř íjem tekutin u d ě tí 1. stupn ě ZŠ by m ě l být kolem 2 litr ů denn ě voda obsažená v potravinách se do denního p ř íjmu tekutin nezapo č ítává m ě li bychom se napít d ř íve, než p ř ijde pocit žízn ě

Zdravá výživa udržuje naše t ě lo v rovnováze p ř i nedostate č né výživ ě m ů žeme trp ě t podvýživou (nedostatkem základních živin) zabra ň uje chronickým chorobám jako jsou: obezita cukrovka srde č ní choroby rakovina

Naše strava musí být pestrá, protože rosteme a vyvíjíme se potraviny by m ě li obsahovat dostatek živin: tuky, bílkoviny, minerální látky, vitamíny, vlákninu a p ř írodní cukry, které jsou pot ř ebné pro naše zdraví

Přírodní cukry ovoce a zelenina by m ě ly být sou č ástí každého jídla zelenina je také zdrojem vitamín ů, minerál ů a vlákniny ovoce je zdrojem vitamín ů, vody a p ř írodních cukr ů

Vláknina je nestravitelná č ást potravy, která napomáhá pohybu potravy trávicí soustavou je obsažena v: lušt ě ninách (hrách, sója, fazole) n ě kterých obilninách (žito, je č men, ovsu) n ě kterém ovoci (jablkách, banánech) n ě které zelenin ě (mrkev, brokolice, bramborách) semenech a o ř echách

Bílkoviny neboli proteiny jsou ve všech živých organizmech neukládají se do zásob, ale získáváme z nich energii

Tuky podílejí se na stavb ě lidského t ě la mohou být rostlinného (získané z rostlin) nebo živo č išného p ů vodu (pochází z t ě la živo č ich ů ) v našem jídelní č ku nesm ě jí chyb ě t, ale v malém množství ukládají se v tukových tkáních odbourávání tuk ů je dlouhodobý proces

Vitamíny vitamín C - je nezbytný k životu a udržení t ě lesného zdraví, je obsažen v šípku, citrusech, bramborách, raj č atech, č erném rybízu, jahodách, kv ě táku,… vitamín B - je nezbytný pro správné fungování metabolismu, najdeme ho v kvasnicích, mase, sýrech, lušt ě ninách a o ř eších

vitamín A - pot ř ebujeme ho za nízkého osv ě tlení, nedostatek vede k šerosleposti, je obsažen v rybím tuku, játrech, mrkvi, špenátu, melounu, meru ň kách,… vitamín D - projevuje se zm ě knutím kostí a kazivostí zub ů, je v rybím tuku, játrech, žloutcích a mléce vitamín E je obsažen v oleji, másle, mléce, sóji, salátech a mase savc ů

Minerální látky nebo minerální soli jsou d ů ležitou složkou lidské výživy jsou základní sou č ástí kostí a zub ů, napomáhá správné funkci srdce, sval ů a nervové soustavy hlavním zdrojem je mléko a mlé č né výrobky, dále listová zelenina, o ř echy a ovesné vlo č ky

Pojmenuj skupiny potravin a řekni, které živiny z nich čerpáme:

Je pravda, že… celozrnné pe č ivo je pro naše zažívání zdrav ě jší? ano, vláknina napomáhá správnému trávení k životu nepot ř ebujeme žádné tuky? ne, tuky pot ř ebujeme, ale ne ve v ě tším množství d ě ti našeho v ě ku by m ě ly vypít za den alespo ň 2 litry vody? ano, nejlépe oby č ejné vody nebo málo slazené t ř i velké porce denn ě mi sta č í? ne, m ě li bychom jíst menší porce vícekrát denn ě

Odkazy: LORENZANA, David. wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ŠTIKOVÁ, V. Já a m ů j sv ě t. Brno : Nová škola, ISBN s. 67 otev ř ená galerie Microsoft Office