Soudy, soudní řízení, právnické profese Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obsah a dodržování lidských práv
Advertisements

Veřejná moc a veřejná správa
Organizace soudnictví v ČR
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Soustava soudů v ČR Ročník:1.a 2. Datum vytvoření:červen.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní ochrana občanů Ročník:1. a 2. Datum.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
Právo Mgr. Blanka Chocová 2010/11.
Trestní řízení Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
SOUDNÍ MOC JUSTICE Mgr. Michal Oblouk.
Digitální učební materiál
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_5.
Moc soudní Pavel Šuranský.
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_404.
Kontrola veřejné správy I.
VY_32_INOVACE_02_SVP_076_Zrn
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ
Název dokumentu: Systém soudnictví ČR Autor: Mgr. Hana Šebková Zsv
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Teorie práva Základy práva
Dělba moci Moc soudní.
Soudy Občanská výchova.
Subjekty trestního řízení
Exekutiva a justice VkO 9.
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Soudní moc
Prezident ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Správní soudnictví J.Kožiak. Soudní řád správní (150/2002) Soudní řád správní (150/2002) Organizace Organizace –Nejvyšší správní soud – senáty a rozšířené.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_05.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_42_Člověk a společnost.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Právní ochrana, soudnictví, soustava soudů v ČR. Soudnictví  činnost nezávislých soudů jako státních orgánů  řeší konkrétní případy na základě stanovených.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_18_OBCANSKE_SOUDNI_RIZENI.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Struktura soudů v ČR.
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/ „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ8_04.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Orgány právní ochrany občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
MOC SOUDNÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_15_MOC SOUDNÍ Téma: OBČANSKÁ VÝCHOVA.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 11 – Soudní soustava NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_052 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Zaměstnání a podnikání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Trestní právo procesní Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva.
Občanská práva a povinnosti
Název vzdělávacího materiálu
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
SOUDNÍ MOC JUSTICE Mgr. Michal Oblouk.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Listina základních lidských práv a svobod
Název vzdělávacího materiálu
Výchova k občanství Moc soudní
§ Soudní řízení § § § §.
Občanská práva a povinnosti
Soudy, soudní řízení, právnické profese Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
Práva a svobody a veřejná moc
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
soudci, advokáti, notáři, exekutoři, státní zastupitelství, Policie ČR
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
Ústavní systém České republiky
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Soudy, soudní řízení, právnické profese Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Soudy Jsou zřízeny státem jako nestranné a nezávislé instituce; Ústava ČR + zákony o soudech a soudcích; V konkrétních případech rozhodují podle zákona o našich právech a povinnostech, a tím vnášejí do společnosti spravedlnost; Dále rozhodují o vině obžalovaného, ukládají zákonem stanovené tresty či jiná opatření a přezkoumávají zákonnost rozhodnutí veřejné správy, popř. jiných orgánů; Soudce se při svém rozhodování řídí jen platným zákonem; 2 základní druhy: a) civilní (obchodní a správní) – př. rozvod; b) trestní – př. loupež, vražda, podvod, …

Soudce Smí jím být bezúhonný občan starší 25 let s vysokoškolským právnickým vzděláním a justiční zkouškou; Soudce jmenuje prezident republiky doživotně; Své funkce se ujímá složením slibu; Samosoudce = rozhoduje sám, většinou v civilních záležitostech (př. rozvod, méně závažné trestné činy); Soudce rozhodující v senátu rozhoduje o vážnějších proviněních; Senát = předseda soudu + přísedící (zpravidla 3 členové, méně často 5 členů).

Ústavní soud Má samostatné postavení v rámci justice ČR; Sídlí v Brně, 15 soudců jmenovaných prezidentem na 10 let; Úkol: chránit ústavu (i ústavní zákony) a lidská a občanská práva; Hlavní pravomoci – rozhodování o: a) zrušení zákonů nebo jejich jednotlivých ustanovení; b) zrušení jiných právních předpisů (nařízení vlády, vyhlášky, …) nebo jejich jednotlivých ustanovení; c) ústavní stížnosti proti rozhodnutí a jinému zásahu orgánu veřejné moci do základních práv a svobod; d) ústavní žalobě Senátu proti prezidentu republiky ad. (dostupné v Ústavě ČR).

Systém soudů Nejvyšší soud Nejvyšší správní soud Vrchní soudy Krajské soudy Okresní soudy

Nejvyšší soud (Brno) Hlavní úloha: sjednocování české judikatury; Úkoly jsou: rozhodování o mimořádných opravných prostředcích proti rozhodnutím soudů nižších stupňů; uznání rozhodnutí zahraničních soudů; povolení průvozu osoby podle evropského zatýkacího rozkazu v rámci EU i v rámci vydávání do ciziny; přezkum příkazů k odposlechu a záznamu nebo zjištění údajů o telekomunikačním provozu; rozhodnutí v pochybnostech o vynětí z pravomoci orgánů činných v trestním řízení; přikázání věci jinému než místně příslušnému soudu mezi obvody vrchních soudů nebo určení místní příslušnosti v civilním soudnictví, pokud podmínky pro takové určení chybí nebo je nelze zjistit.

Nejvyšší správní soud (Brno) Zabývá se: - agendou správního soudnictví; - napadením voleb; - rozpuštěním politických subjektů, pozastavením nebo znovuobnovením jejich činnosti; - rozhodováním kompetenčních sporů mezi orgány veřejné správy a dalších záležitostí. Představuje také kárný soud pro řízení ve věcech soudců, státních zástupců a soudních exekutorů.

Úkol Pomůcky: PC, knihy. Rozdělte se na 3 skupiny. Každá skupina dostane 1 (vrchní, krajský, okresní) ze zbývajících soudů. Vytvoří co nejoriginálnější prezentaci v Powerpointu s informacemi, které o přiděleném soudu naleznou. Nejpoutavější prezentace si vyslouží známkové ocenění.

Soudní řízení – fáze 1) Vlastní přípravné řízení - patří sem i fáze předpřípravná; 2) Řízení před soudem - člení se na: hlavní líčení; řízení o odvolání. 3) Vykonávací řízení

Diskuse Zkuste vysvětlit jednotlivé fáze soudního řízení. Co ve fázích podle Vás probíhá? Učitel upřesní zmíněné informace a shrne žákům stručně fakta na tabuli.

Soudní řízení Civilní řízení – právní postup probíhající před soudy, v němž soudy rozhodují spory či jiné záležitosti a poté provádějí výkon těchto rozhodnutí. Trestní řízení – probíhá před orgány činnými v trestním řízení (soudy, policejní orgán, státní zastupitelství), cílem je zjištění trestných činů a potrestání jejich pachatelů.

Státní zastupitelství = orgán, který zastupuje stát v otázkách týkajících se činnosti soudů; Systém státního zastupitelství: a) Nejvyšší státní zastupitelství; b) vrchní státní zastupitelství; c) krajská státní zastupitelství; d) okresní státní zastupitelství; Oblast trestního řízení; Státní zástupce podává jménem státu žalobu a u soudu zastupuje stát.

Právnické profese Advokát Notář Veřejný ochránce práv

Diskuse Co mají za úkol v předchozím slidu zmíněné profese? Učitel dané informace shrne a nadiktuje žákům to nejdůležitější. Jaký je úkol státního zastupitele? Už jste někdy byli svědkem soudního řízení? Jak probíhalo?

Použité zdroje DUDÁK, Vladislav. Občanská nauka pro střední odborná učiliště: Vladislav Dudák... [et al.]. 1. vyd. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, 2003, 279 s. ISBN EMMERT, František. Odmaturuj! ze společenských věd. 1. vyd. Brno: Didaktis, 2003, 224 s. Odmaturuj!. ISBN Nejvyšší správní soud České republiky. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001 [cit ]. Dostupné z: spr%C3%A1vn%C3%AD_soud_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky. spr%C3%A1vn%C3%AD_soud_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky Nejvyšší soud České republiky. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001 [cit ]. Dostupné z: soud_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky. soud_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky

Použité zdroje Trestní řízení. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001 [cit ]. Dostupné z: ADzen%C3%AD. ADzen%C3%AD