Psychické jevy Psychologie = nauka o lidské psychice (duševním životě). = studuje psychické jevy Psychické jevy – jsou determinovány biologicky i sociálně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Psychické projevy a stavy
Advertisements

Vůle, motivace Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov09 Autor Mgr.
Paměťový systém Barbora Holečková. Paměť - je spojení navzájem na sebe působících systémů, jejichž společná úloha spočívá v uchovávání a znovuvybavování.
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
PSYCHICKÉ PROCESY Psychologie.
Myšlení a jeho poruchy prof. MUDr. Eva Češková, CSc.
Metody zkoumání ekonomických jevů
Paměť Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov07 Autor Mgr. et Mgr.
Skutečnost světa Práce v informačním poli jako umění.
Psychické stavy.
PSYCHICKÉ JEVY.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
VYVOZOVÁNÍ POJMŮ A PŘEDSTAV V PŘÍRODOPISE
M YŠLENÍ =sociálně podmíněný psychický proces, při kterém jsou zpracovávány a využívány informace =nejsložitější kognitivní proces =vnitřní mentální děj.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
Jak poznávám a vnímám Pavel Šuranský.
Obrazotvornost či představivost
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
VY_32_INOVACE_PSYPS12860ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Paměť je schopnost centrální nervové soustavy uchovávat a používat informace o předchozích zkušenostech je základem všech duševních procesů, vlastností,
VY_32_INOVACE_PSYPS12760ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Rozdíl vnímání a představy
MYŠLENKOVÉ MAPY ÚVOD A PRÁCE S NIMI MODUL KURZU PRÁCE S INFORMACEMI
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Paměť, pozornost, zapomínání
Psychické procesy Jan Tvrdík C4B.
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
FANTAZIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-L Psychické procesy a stavy 2.část Mgr. Marie Mikulcová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_19.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-L Psychické procesy a stavy 1.část Mgr. Marie Mikulcová.
Mgr. Michal Oblouk. POZNÁVÁNÍ A VNÍMÁNÍ informace o světě kolem sebe získáváme prostřednictvím smyslových orgánů VNÍMÁNÍ = percepce, zachycuje to, co.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 05 – Paměť a učení NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
DRUHY PAMĚTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Psychické procesy a stavy osobnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 04 – Čití a vnímání NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Představy Představy Anotace: Výukový materiál obsahuje vysvětlení vzniku představ, druhy představ. Je určen pro učitele středních škol jako druhy představ.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Paměť DUM_18. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE.
Vnímání, pamět, myšlení. Vnímání jak, čím, co? senzorické stádium, syntetické stadium (třídění a interpretace) co vnímání ovlivňuje postoje, emoce, očekávání,
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
Myšlení a myšlenkové operace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova k
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Psychické procesy - vnímání
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Paměť a soustředění.
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.03
Sociální psychologie – CŽV 2012
Témata kognitivní psychologie
Pozornost a paměť, představivost
Induktivní postupy ve výuce matematiky
Poznávací proces Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Pozornost a paměť.
Transkript prezentace:

Psychické jevy Psychologie = nauka o lidské psychice (duševním životě). = studuje psychické jevy Psychické jevy – jsou determinovány biologicky i sociálně - jsou navzájem spojeny a působí na sebe jako celek - v průběhu života se mění a vyvíjejí

Psychické jevy - členění 1.Psychické procesy – jsou částí lidské činnosti s krátkodobým trváním 2.Psychické stavy – jde o psychické prožívání jedince po určitou dobu (trvají déle) 3.Psychické vlastnosti – relativně trvalé charakteristiky, kterými se jedinec vyznačuje a které ovlivňují jeho chování, prožívání a myšlení 4.Dílčí psychické předpoklady – předpoklady k činnostem

Psychické procesy část lidské činnosti mají relativně krátký charakter Člení se na: Poznávací – slouží k získávaní znalostí o věcech kolem sebe (představa, vnímání, fantazie, myšlení, řeč, paměť) Emocionální – poznávací skutečnosti (emoce, city, motivace) Volní – rozhodování, je to psychická činnost, která nám umožňuje uskutečnit to, oč usilujeme, po čem toužíme (vůle). Všechny procesy spolu souvisí – na základě poznání vzniká cit a ten ovlivní naše rozhodování

 Psychický proces, prostřednictvím něhož poznáváme to, co zrovna v daném okamžiku působí na naše smyslové orgány  3 fáze – recepce, percepce, apercepce  Výsledkem je počitek (obraz některého znaku, je součástí vjemu) a vjem (obraz objektu jako celku)  Založeno na 3 procesech – odlišování objektů, určování vzdálenosti, určování pohybu  Může být zkreslené (iluze, halucinace, smyslové klamy)  Druhy - zrakové, čichové, chuťové, sluchové, hmatové, pohybové, vnímání doteku Vnímání

 Např. hmatové vnímání – Braillovo písmo (pro nevidové či slabozraké)  Poruchy (zkreslení) vnímání:  Smyslové klamy  Synestezie – spojení vjemů z různých smyslů  Iluze – zkreslený vjem na základě reálného podnětu  Halucinace – vjemy bez skutečného podnětu Vnímání

 Obraz, který vzniká díky počitku a vjemu  Schopnost, vybavit si podnět, který v daném okamžiku nepůsobí na naše smyslové orgány. Zakládá se na minulém vnímání, je méně přesná a zřetelná než bezprostřední vjem  Vybavují se na základě asociací (jedná představa vyvolá další):  Zákon dotyku a času – spojování představ z jednoho místa  Zákon podobnosti a kontrastu – spojování podobných představ  Zákon novosti – novější se vybavuje snáze Představa

 Členění podle kritérií:  Smyslové orgány– zrakové, sluchové, hmatové, čichové,..  Obsah – konkrétní, abstraktní  Podnět – paměťové (vzpomínkové – tzv. vzpomínky), fantazijní Představa

 Psychický proces, při kterém se vytváří relativně nové představy. Základem je zkušenost, vjem a paměťové představy, které jsou pozměněné a zkombinované do celků, které se ve skutečnosti nevyskytují  Pomáhá člověku vytvořit něco nového  Členění podle hledisek:  Způsob vytváření – rekonstrukční fantazie (v geografii, geometrii), tvůrčí fantazie (v umění)  Způsob vybavování – záměrná fantazie, bezděčná fantazie (snění) Fantazie (obrazotvornost)

Každé poznání začíná vnímáním VjemPředstavaFantazie Minulost Přítomnost Budoucnost

 Proces řešení problémů; proces, který zachází s vjemy a představami. Dochází při něm ke zpracování a využití informací.  Zprostředkované všeobecné poznání předmětů a jevů na základě pochopení jejich vzájemných zákonitých souvislostí  Je funkcí mozku  Formy myšlení:  Pojem – základní forma, obraz obecných vlastností jevů  Soud – vyjadřuje vztah mezi jevy, předměty; pochopení vztahu mezi 2. pojmy  Úsudek – sděluje vztah mezi dvěma a více soudy Myšlení

 Druhy myšlení:  Dle vývoje  Motorické myšlení – počáteční forma myšlení  Imaginativní myšlení – pracuje s názornými představami  Propoziční myšlení – pracuje slovy, větami, pojmy (abstrakce)  Dle složitosti a abstraktnosti  Konkrétní názorové myšlení  Abstraktně teoretické myšlení  Dle směru řešení problému  Konvergentní (sbíhavé) – směřuje k jednomu cíli  Divergentní (rozbíhavé) – hledá několik souběžných řešení Myšlení

 Myšlenkové operace  Analýza – myšlenkové rozložení celku na části  Syntéza – sloučení jednotlivých prvků do celku  Abstrakce – vyčlenění podstatných a nepodstatných vlastností  Konkretizace – uplatnění vlastností na obdobné jevy  Indukce – proces od konkrétního k obecnému  Dedukce – proces od obecného ke konkrétnímu  Zobecňování – nalezení principu se společnými vlastnostmi  Srovnávání, uspořádání, třídění – klasifikace pojmů do různých tříd Poruchy myšlení – bludy, zpomalené nebo zrychlené myšlení Myšlení

 Nástroj myšlení  Forma dorozumívání (prostředkem je jazyk)  Umožňuje komunikaci mezi lidmi  Vyjadřuje myšlenky  Má 2 složky: a.Receptivní – porozumění b.Expresivní – vyjadřování  Druhy řeči: a.Vnitřní b.Vnější – mluvená, psaná Řeč

 Plní 3 funkce: a.Označovací, zobrazovací b.Výrazovou – vyjadřuje vnitřní stavy člověka c.Vybízející – na někoho působíme  Poruchy řeči: Afázie – částečná nebo úplná ztráta schopnosti rozumět řeči Mutismus – člověk umí mluvit, ale nechce Koktavost – porucha plynulosti řeči Dyslalie – porucha artikulace Řeč

 Psychický proces odrazu minulé zkušenosti v našem vědomí  Spočívá v zapamatování, uchování a vybavení toho, co jsme před tím vnímali nebo prožívali  Fáze paměti: 1.Zapamatování – zpracování informací do podoby, ve které je uložena v dlouhodobé paměti (tzv. vštěpování do vědomé) 2.Uchování v paměti – neuchovává se vše, dochází k zapamatování 3.Vybavování – uvědomujeme si zapamatované zážitky  Druhy paměti (podle způsobu ukládání informací): 1.Mechanická – učíme se zpaměti 2.Logická - pochopení souvislostí Paměť

 Podmínky zapamatování: 1.Vytyčení úlohy 2.Zapojit představivost 3.Neučit se doslova 4.Motivovat se 5.Časové rozložení 6.Logické zapamatování je účinnější než mechanické 7.Nejvíce se zapomíná ihned po naučení Paměť