Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní korporace Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Advertisements

Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Typy právnických osob podle zákona o obchodních korporacích
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_SA_1_02.
Obchodní společnosti.
Podnik jako právní subjekt
Ustavení a vznik.
EKONOMIKA AKCIOVÁ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
Společnost s ručením omezeným
(ZOK §132 – 242).  nejpoužívanější forma obchodní společnosti u nás (především u drobných a středních podnikatelů) Způsob založení  Zakladatelskou listinou.
Akciová společnost.
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Základní zásady Fúze sloučením: jmění zanikající společnosti přechází na existující obchodní společnost, původní společnost zaniká, zániku předchází zrušení.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
PODNIKÁNÍ, JEHO PRÁVNÍ FORMY A OBECNÉ PODMÍNKY
CEFIF Založení a změna s. r. o. Obchodní rejstřík I Dana Batelková
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Vklad, vkladova povinnost, předmět vkladu, správce vkladu
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
= společenství NEUZAVŘENÉHO počtu osob, založené za účelem podnikání nebo i za jiným účelem (vzájemné podpory svých členů nebo třetích osob) - např. družstvo.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Právní procesy.
Základní pojmy a instituty:
Jednání podnikatele přímé jednání zastoupení
Obchodní společnosti.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Komanditní společnost
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Jednatelé a dozorčí rada. Jednatelé § 194 (1) Statutárním orgánem společnosti je jeden nebo více jednatelů. 195 (1) Jednateli přísluší obchodní vedení.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_254_TÉMA_ Obchodní společnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Akciová společnost Základní pojmy. Akciová společnost § 243 ZOK (1).... je společnost, jejíž základní kapitál je rozvržen na určitý počet akcií. (2) Firma.
Obchodní korporace: jednotlivé formy obchodních korporací. Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
Postup při zřizování obchodní společnosti
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Přemístění sídla.
Obchodní společnosti: založení, vznik, zrušení, zánik.
Obchodní společnosti I.
Obchodní společnosti: založení, vznik, zrušení, zánik, financování.
Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem,
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
Postup při zřizování obchodní společnosti
Obecná úprava obchodních společností a družstev
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Vklad Vkladem je peněžní vyjádření hodnoty předmětu vkladu
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Obchodní právo I. Akciová společnost
Postup při zřizování obchodní společnosti
Právní minimum - Zahájení podnikatelské činnosti
Transkript prezentace:

Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis do obchodního rejstříku Zápis do obchodního rejstříku Korporace není, probíhají úvahy o účelu a příprava podnikatelského záměru Korporace je založena, probíhají postupy nutné pro její zápis do obchodního rejstříku. Korporace ještě nevznikla. Korporace vznikla, nabyla právní osobnosti.

Fáze zřizovacího procesu 2 založení Vznik zápisem do obchodního rejstříku podnikatelské oprávnění Splacení stanovené části základního kapitálu – pouze u kapitálových obchodních společností

Přehled ustanovení, která se vztahují ke zřízení obchodní korporace § 122 NOZ§ 8 ZOKSpeciální úpravy Právnickou osobu lze ustavit: - zakladatelským právním jednáním - zákonem - rozhodnutím orgánu veřejné moci - jiným způsobem Obchodní korporace se zakládá společenskou smlouvou. Jediný zakladatel zakládá obchodní korporaci zakladatelskou listinou. Společenská smlouva, kterou se zakládá družstvo, se uzavírá přijetím ustavující schůzí. vos: § 98 ks: § 124 sro: § 146 as: § 250: k založení společnosti se vyžaduje přijetí stanov, stanovy přijímají zakladatelé družstvo: § 555: stanovy přijímá ustavující schůze družstva, návrh stanov vypracuje svolavatel, který svolá zájemce o založení družstva k ustavující schůzi Zakladatel družstva: § 559 Družstvo má nejméně 3 členy (§ 552) § 3/3 ZOK: společenskou smlouvou se rozumí i stanovy a zakladatelská listina

Založení obchodní korporace Založení obchodní korporace je projev vůle zakladatele nebo zakladatelů zřídit korporaci určité formy s určitým vnitřním uspořádáním a za určitým účelem. Společenskou smlouvou pokud má korporace více než jednoho zakladatele Zakladatelskou listinou, pokud má společnost jednoho zakladatele Zakladatelskou listinou, pokud má korporace jediného zakladatele.

Společenská smlouva (zakladatelská listina) Funkce Obsah Forma zakládacíorganizační upraven speciálně v závislosti na formě obchodní korporace § 123/2 NOZ : písemná forma Kapitálové společnosti: forma veřejné listiny (§ 8 ZOK) upraven obecně v §123 NOZ název, sídlo, předmět činnosti, statutární orgán a jeho vytváření, první členové statutárního orgánu, doba, na kterou je ustavena, není-li uvedena, potom doba neurčitá Jednočlenné společnosti: forma veřejné listiny (§ 8 ZOK) § 6 ZOK: písemná forma s ověřenými podpisy

Podnikatelské oprávnění Jiné než živnostenské oprávnění Živnostenské Oprávnění k provozování zemědělské činnosti ohlašovacíkoncesovanéřemeslnévolnévázané

Splacení stanovené části základního kapitálu Obecná úprava - Vkladatel splní vkladovou povinnost ve lhůtě a způsobem určeným ZOK a společenskou smlouvou. (§ 17 odst. 1) - Nepeněžitý vklad se do kapitálové společnosti vnese před jejím vznikem.(§ 23 odst. 2) - Peněžitý vklad do kapitálových společností se splácí na zvláštní účet u banky, který zřídí správce vkladů. (§ 23 odst. 1) - Před vznikem korporace přijímá a spravuje vklady správce vkladů (§ 18 odst. 1). - Ocenění nepeněžitého vkladu se uvede ve společenské smlouvě (stanovách) - § 17/2 Jednotlivé druhy vkladů Nemovitosti: vkladatel předá správci vkladů věc + písemné prohlášení v úředně ověřeným podpisem o vnesení nemovitých věcí - § 19 Movité věci: předání správci vkladů - § 20 Závod nebo jeho část: předmět vkladu je vnesen účinností smlouvy o vkladu - § 21 odst. 1 Pohledávka: předmět vkladu je vnesen účinností smlouvy o vkladu pohledávky - § 21 odst. 2 Ostatní případy: nepeněžitý vklad je vnesen účinností smlouvy o vkladu mezi vkladatelem a správcem vkladů - § 22

Splacení základního kapitálu Peněžité vklady Na každý peněžitý vklad nejméně 30% (§ 148) sro as Emisní ážio a 30% jmenovité nebo účetní hodnoty upsaných akcií splácených peněžitými vklady Založení společnosti je účinné, pokud každý zakladatel splatil emisní ážio a v souhrnu alespoň 30% jmenovité nebo účetní hodnoty upsaných akcií v době určené ve stanovách a na účet u banky určený ve stanovách, nejpozději do podání návrhu na zápis společnosti do obchodního rejstříku(§ 253 ZOK) Nabytí majetku za úplatu od zakladatelů nebo akcionářů do 2 let po vzniku as Pokud as nabývá majetek za úplatu převyšující 10% svého upsaného základního kapitálu, musí být úplata stanovena podle posudku znalce a nesmí jej převyšovat a nabytí majetku musí být schváleno valnou hromadou (§ 255 ZOK).

Zápis do obchodního rejstříku (zák. 304/2013 Sb.) Konstitutivní účinek Zapisují se (§ 25) Identifikační údaje korporace a její právní forma, den vzniku Předmět podnikání Další skutečnosti podle právní formy korporace (§ 48) Osoby, které jsou statutárními orgány a způsob, jakým jednají Kontrolní orgány, prokurista Den, k němuž byl zápis proveden

Jednání mezi založením a vznikem Z jednání je zavázán sám, popř. více osob je zavázáno solidárně Jednat jménem budoucí společnosti může kdokoli Pokud společnost jednání schválí, platí, že byla zavázána od počátku Společnost může takové jednání schválit do tří měsíců od svého vzniku V nové právní úpravě obsahuje tato pravidla § 127 NOZ.