Školení vedoucích mládeže 17.-18.10.2009. Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska je registrováno jako občanské sdružení Ministerstvem vnitra ČR (Zák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO SPORTU
Advertisements

DAŇOVÁ EVIDENCE (DE) ZÁKLADNÍ POJMY
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Podnikatel – fyzická osoba.
FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO SPORTU 2014 Dopady změn v daních z příjmů platných od 1.ledna 2014 na činnost sportovních svazů a organizací Jiří Topinka člen ekonomické.
Zjednodušený přehled vedení účetnictví v SDH
Zásoby- účtování inventarizačních rozdílů
METODICKÉ PRVKY ÚČETNICTVÍ
DOKUMENTACE V ÚČETNICTVÍ
Účetnictví.
Daň z přidané hodnoty a její účtování
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
Základy účetnictví Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Kliknutím lze upravit styl předlohy. Nestátní neziskové organizace.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Závěrka ve fiktivní firmě.
Hospodaření II katedra FISCUS. MAJETEK Soubor věcí a práv, která jsou v právoplatném držení jedné nebo více osob Úprava majetku vyplývá ze Stanov Junáka.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Účetní doklady Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS.
inventarizace majetku a závazků
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Devátá přednáška z UCPO
UZAVÍRÁNÍ ÚČETNÍHO OBDOBÍ. Uzavírání účetního období Uzavírání účetních knih upravuje zákon o účetnictví (§ 17 zákona o účetnictví)
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
HOSPODAŘENÍ pro rádce.
CO JE HOSPODAŘENÍ? Peníze - získávání a nakládání s nimi,
01.14 Inventarizace majetku
Jednoduché účetnictví
PENĚŽNÍ DENÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Účtování DPH účet 343.
Jednoduché účetnictví
ZDP - Zdanění právnických osob – veřejně prospěšných poplatníků (VPP) VPP = v souladu se statutem, stanovami apod. jako svou hlavní činnost vykonává činnost.
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
VYBRANÉ POSTUPY ÚČTOVÁNÍ ÚSC (2)
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Úvod k účetnictví ÚSC.
Účetnictví kapitola: deník příjmů a výdajů u neplátce dph, plátce dph
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Inventarizace Zpracoval Ing. Jan Weiser. Obsah výkladu 1. Vysvětlení pojmu inventarizace 2. Druhy a charakteristika inventarizací 3. Postup při provádění.
PENĚŽNÍ DENÍK (deník příjmů a výdajů) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní.
PRACOVNÍ SCHŮZKA EKONOMŮ NEŠKOLSKÝCH PŘÍSPĚVKOVÝCH ORGANIZACÍ Odbor ekonomický Krajského úřadu Jihomoravského kraje.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
Deník příjmů a výdajů. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti III.
Charakteristika daňové evidence Příjmy a výdaje v příkladech.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
ÚČETNICTVÍ V NNO Hana Jurajdová. Úkolem účetnictví je: sledovat stav a pohyb majetku a zdrojů majetku (tj. odpovídat na otázku: Jaký majetek má účetní.
Inventarizace majetku a závazků
Nestátní neziskové organizace
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
Jitka Fabianová Garant vzdělávání č. 3 – 1995 Lektor č. 9 –
Daňová evidence Bilanční právo
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Náklady a Výnosy.
PBSNPB2: Účetnictví a zdanění neziskových organizací Fundraising Ekonomické řízení neziskových organizací Jakub Pejcal Centrum.
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
DAŇOVÁ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Účtování DPH účet 343.
Inventarizace majetku a závazků
Poznatky z veřejnosprávních kontrol u příspěvkových organizací
Účtování zásob (zboží, výrobků, materiálů, ….); Inventarizace
Transkript prezentace:

Školení vedoucích mládeže

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska je registrováno jako občanské sdružení Ministerstvem vnitra ČR (Zák. č. 83/1990 o sdružování občanů) V rámci SH ČMS jsou zřízeny organizační jednotky – ☻ SDH, Okrsky, OSH, KSH, ÚHŠ a Centrum hasičského hnutí Přibyslav ☻ jsou registrovány SH ČMS a registr vede Kancelář sdružení ☻ mají postavení právnické osoby s právní a majetkovou odpovědností Základními dokumenty jsou Stanovy a Organizační řád SH ČMS. Statutárním orgánem SDH je jeho výbor, za který jedná starosta sboru

 SDH jsou právnickými osobami, proto musí vést účetnictví (dříve tzv. podvojné účetnictví) nebo jednoduché účetnictví.  SDH mohou vést jednoduché účetnictví, pokud za předchozí rok jejich příjmy nepřesáhly 3 miliony Kč - což je většina SDH, proto se tato prezentace týká pouze jednoduchého účetnictví.  Účetnictví se řídí Zákonem č. 563 / 1991 Sb. o účetnictví.  Postupy účtování pro jednoduchého účetnictví stanoví Opatření MF ČR čj. 281,283/77 411/2000.

 Účetní jednotky jsou povinny vést účetnictví správné, úplné, průkazné, srozumitelné, přehledné a způsobem zaručujícím trvalost účetních záznamů.  Případné opravy se musí provádět tak, aby bylo možno určit osobu odpovědnou za provedení každé opravy, datum jejího provedení a jaký byl obsah účetního záznamu před opravou.  Účetní jednotky jsou povinny provádět účetní zápisy do účetních knih průběžně po vyhotovení účetního dokladu..

Musí obsahovat:  označení účetního dokladu (podle číselné řady)  obsah účetního dokladu (tedy o co se jedná),  peněžní částku  datum vyhotovení účetního dokladu  podpis osoby odpovědné za účetní případ a podpis osoby odpovědné za jeho zaúčtování. V případě výdajového dokladu též musí obsahovat podpis osoby, která hotovost přijala.

razítko SDH Vaše jméno: „Josef Požárník“ Cena proudnic celkem: „5000“ „Pěttisíckorunčeských“ „Nákup 2ks proudnic“ Ten kdo peníze dostává: „Josef Požárník“-podpis Ten kdo peníze vydává z pokladny: „Josef Požárník“-podpis Kolikátý je pokl.doklad v pořadí od počátku roku datum na paragonu Číslo stejné jako na tomto výd.dokladu-napíšete ho také na paragon datum zápisu do Peněžního deníku Ten kdo zapisuje do Pen.deníku: „Josef Požárník“

 Peněžní (Finanční) deník  Knihu pohledávek a závazků,  Pomocné knihy (např. evidence zásob, evidence majetku, výpočet mezd a odvodů aj.) a to jen v případě, pokud pro ně mají využití.

Účtujeme do něj na základě příjmových a výdajových pokladních dokladů a výpisu z bankovního účtu. Obsahuje:  příjmy a výdaje v hotovosti  příjmy a výdaje na bankovním účtu  průběžné položky (zaznamenané převody mezi pokladnou a bankovním účtem) V Peněžním deníku označíme (barevně, číselně):  příjmy a výdaje, které jsou předmětem daně  druhy hlavní činnosti – dle následujícího doporuč.členění

 X) hasičské činnosti a činnosti při ochraně obyvatelstva (včetně hasičských soutěží a práce s mládeží ) - činnost je zpravidla nezisková  Y) pořádání kulturních akcí (plesy, kulturní akce ) – činnost je zpravidla zisková  Z) náhodné činnosti zpravidla ziskové, které posuzujeme samostatně např. : o Z1) sběr odpadu o Z2) práce pro občana za úplatu o Z3) práce pro obec za úplatu o Z4) prodej zboží členům o Z5) a dále další činnosti

INVENTARIZACE provádí se každoročně k příslušného roku nejméně tříčlenná komise jmenovaná starostou SDH Skutečný stav se zjišťuje:  fyzickou inventurou u hmotného (nehmotného) majetku a stavu hotovosti – přepočítáním  dokladovou inventurou u závazků a pohledávek – zkontrolují se faktury a jiné doklady Zjištěný stav se zaznamená v Inventurních soupisech, provede se zápis, rozdíly se zaúčtují.

UZAVÍRÁNÍ ÚČETNÍCH KNIH – sečtou se údaje sledované ve Finančním deníku (pokladna, bankovní účty popř. průběžné položky) VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ se zjistí jako rozdíl součtu všech příjmů a všech výdajů k poslednímu dni účetního období (31.12.) Výkaz o majetku a závazcích a Výkaz o příjmech a výdajích se sestaví na základě uzavřených účetních knih a provedené inventarizace majetku. DAŇOVÉ PŘIZNÁNÍ se zpracuje na tiskopise „ Přiznání k dani z příjmů právnických osob“, který je k dispozici na Finančních úřadech a podá se do 31. března následujícího roku, podepisuje jej starosta SDH.

Daň z příjmů se řídí zákonem č. 586/92 Sb. v platném znění. Předmětem daně jsou vždy :  příjmy z reklam a příjmy z nájemného,  příjmy z podnikatelské činnosti,  příjmy z hlavní činnosti, pokud je na nich dosahován zisk, tj. příjmy jsou vyšší než s nimi související výdaje. Předmětem daně nejsou příjmy:  z hlavní činnosti, pokud jsou ztrátové.  z dotací a jiných forem státní podpory a podpory z rozpočtu obcí a krajů (které jsou určeny na veřejně - prospěšnou činnost prováděnou členy sdružení)  z úroků z vkladů na běžném účtu  z příjmů, které již byly zdaněny u zdroje (např. dividendy)

Od daně z příjmu jsou osvobozeny:  členské příspěvky - pokud jsou vybírány v souladu se Stanovami SHČMS  dary přijaté SDH pro účely požární ochrany  ceny ze sportovních soutěží (peněžní i nepeněžní), které pro fyzické osoby nepřevyšují částku ,- Kč. Úlevy na dani z příjmů: Podle § 20 odst. 7 zákona mohou SDH snížit základ daně (tj. rozdíl mezi zdanitelnými příjmy a výdaji) „ až o 30%, maximálně však o 1 mil. Kč, použijí-li takto získané prostředky ke krytí nákladů (výdajů) souvisejících s činnostmi, z nichž získané příjmy nejsou předmětem daně, a to ve 3 bezprostředně následujících zdaňovacích obdobích. V případě, že 30% snížení činí méně než ,- Kč, lze odečíst částku ve výši ,- Kč, maximálně však do výše základu daně“. Daňovou úsporu získanou snížením základu daně dle § 20 odst. 7 zákona o daních z příjmů musí SDH skutečně použít na krytí ztrátových hlavních činností nejdéle ve třech následujících letech.

ZA POZORNOST