Kmitání Kmitání (též oscilace nebo kmitavý děj) je změna, typicky v čase, nějaké veličiny vykazující opakování nebo tendenci k němu. Kmitající systém se.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanické vlnění Adrian Marek.
Advertisements

Kmitavý pohyb.
MECHANICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ
Geometrické znázornění kmitů Skládání rovnoběžných kmitů
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
KMT/FPV – Fyzika pro přírodní vědy
Jak si ulehčit představu o kmitání
Kmitavý pohyb 1 Jana Krčálová, 8.A.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ46 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Kmitavý pohyb 2 Jakub Báňa.
10. Přednáška – BOFYZ mechanické vlnění
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
24. ZÁKONY ZACHOVÁNÍ.
Mechanické kmitání a vlnění
Jako se rychlost v průběhu kmitání mění
DYNAMIKA HARMONICKÉHO POHYBU.  Vychýlíme-li kuličku z rovnovážné polohy směrem dolů o délku y, prodlouží se pružina rovněž o délku y.  Na kuličku působí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_42.
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 01 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Kmity.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
ZRYCHLENÍ KMITAVÉHO POHYBU.  Vektor zrychlení a 0 rovnoměrného pohybu po kružnici směřuje do středu kružnice a má velikost:  Zrychlení a kmitavého pohybu.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ44 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kmity HRW kap. 16.
SOUVISLOST KMITAVÉHO POHYBU S ROVNOMĚRNÝM POHYBEM PO KRUŽNICI
Vlny Přenos informace? HRW kap. 17, 18.
Geometrické znázornění kmitů Skládání kmitů 5.2 Vlnění Popis vlnění
Kmitavý pohyb matematického kyvadla a pružiny
Poznámky pro výuku Předmět: FYZIKA Autor: Jaroslava Šmerdová
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_14 Tematická.
Derivace –kmity a vlnění
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 02. Kmitavý pohyb Mgr. Marie Šiková KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY
Kmitavý pohyb
Skládání kmitů.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
KMITAVÝ POHYB KMITAVÝ POHYB  Kmitavý pohyb vznikne tehdy, pokud vychýlíme zavěšenou kuličku na pružině z rovnovážné polohy.  Rovnovážná poloha.
Kmity.
KMITÁNÍ A VLNĚNÍ, AKUSTIKA
Kmitání.
Moment setrvačnosti momenty vůči souřadnicovým osám x,y,z
Mechanické kmitání Mechanické kmitání
Co je mechanické kmitání? 2. Jak se dělí mechanické kmitání? 3. Jak se vypočítá okamžitá výchylka? 4. Co je amplituda? 5. Jak se vypočítá.
Definice periodického pohybu: Periodický pohyb je pohyb, který se v pravidelných časových intervalech opakuje, např. písty spalovacího motoru,
Spřažená kyvadla.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Kmity, vlny, akustika Pavel KratochvílPlzeň, ZS Část I - Kmity.
Kmity, vlny, akustika Pavel KratochvílPlzeň, ZS Část I - Kmity.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Mechanické kmitání.
Mechanické kmitání - test z teorie Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina.
Harmonický oscilátor – pružina pružina x pohybová rovnice počáteční podmínky řešení z počátečních podmínek dostáváme 0.
Gravitační pole – princip superpozice potenciál: v poloze [0,0] v poloze [1,0.25]
Přenos informace? HRW2 kap. 16, 17 HRW kap. 17, 18.
Mechanické kmitání, vlnění
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Harmonické kmitání: y = f (t)
Mechanické vlnění Mgr. Kamil Kučera.
Část II – Skládání kmitů, vlny
Kmity HRW2 kap. 15 HRW kap. 16.
Fyzika – Kmitavý pohyb.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
MECHANICKÉ VLNĚNÍ.
Kmity, vlny, akustika Část I – Kmity, vlny Pavel Kratochvíl
Kmitání Mgr. Antonín Procházka.
ROVNICE POSTUPNÉ MECHANICKÉ VLNY.
Vlny Přenos informace? HRW2 kap. 16, 17 HRW kap. 17, 18.
Mechanické kmitání, vlnění
Mechanické kmitání a vlnění
Transkript prezentace:

Kmitání Kmitání (též oscilace nebo kmitavý děj) je změna, typicky v čase, nějaké veličiny vykazující opakování nebo tendenci k němu. Kmitající systém se často nazývá oscilátor. Dochází-li k přenosu kmitání prostorem, hovoří se o vlnění.

Mechanické kmitání Mechanické kmitání (též kmitavý pohyb, oscilační pohyb nebo vibrace) je takový mechanický pohyb hmotného bodu (popř. tělesa), při kterém je tento hmotný bod vázán na určitou rovnovážnou polohu. Hmotný bod se při svém pohybu vzdaluje od této rovnovážné polohy pouze do určité konečné vzdálenosti.

Vlastnosti kmitání Kmitající hmotný bod (těleso) vykoná jeden kmit, pokud projde celou dráhu a vrátí se do své původní polohy. U obecného kmitavého děje lze za jeden kmit považovat návrat do původního stavu systému. Doba, která je nezbytná k vykonání jednoho kmitu, se nazývá perioda kmitu. Počet kmitů za časovou jednotku (obvykle jednu sekundu) je označován jako kmitočet – frekvence. Okamžitá poloha hmotného bodu nebo tělesa při mechanickém kmitání, kterou zaujímá vzhledem k rovnovážné poloze, se označuje jako okamžitá výchylka. Největší velikost okamžité výchylky se nazývá amplituda.

Vlnění na struně Obrázek: Generátor mechanického vlnění

Experimentální uspořádání Sestavili jsme aparaturu podle obrázku. Jeden konec struny jsme uchytili na pevnou tyč, ke druhému připevnili závaží přes kladku. Umístili jsme generátor mechanického vlnění pod konec struny, který je připevněn na pevné tyči.

Vlnová rovnice pro strunu: ● podmínky pro stojaté vlnění

Vlny na struně Stojatou vlnu lze také popsat jako interferenci = prolínání několika protichůdných vln - původní vlna se odráží od konce struny, vrací se a prolíná se s vlnou v původním směru. Na druhém konci se opět odrazí, znovu se prolíná a tak dále. Je jasné, že ke konstruktivní interferenci tak může dojít jen za velmi přísných podmínek na vlnovou délku.

Počet vln a frekvence

Lineární hustota struny Ze vztahu a = * jsme vyjádřili hustotu ρ =, dosadili hodnoty a vypočítali výsledek 0, kg/m. Poté jsme délku struny vydělili hmotností struny (vyšlo 0, kg/m) a oba výsledky porovnali.

Kmitání na pružině Na pružinu, kterou jsme zavěsili na stojan, jsme zavěsili závaží. Na něj jsme namířili kameru, kterou jsme umístili na stativ a propojili do počítače. Kamera snímala výchylku od původní polohy, okamžitou rychlost a zrychlení závaží. Tyto hodnoty jsme sledovali na grafu v programu VideoCom.

Graf kmitání na pružině

Děkujeme za pozornost