Ondřej Kašík 8.B 2.11. 2oo9. Parní stroj - je pístový tepelný stroj, přeměňující tepelnou energii vodní páry na energii mechanickou, nejčastěji rotační.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kinematické mechanismy pro transformaci pohybu
Advertisements

Aktualita na kterou jste se nemohli dočkat
PARNÍ STROJ Zpracovali
Parní stroj Info.
Vazby systému s okolím - pozitivní, negativní
Parní stroj.
Vynálezci Klikneš-li na barevné popisy obrázků, objeví se ti životopisy vynálezců a podrobné popisy jejich vynálezů.
SPALOVACÍ MOTORY (TEORIE)
Otázka č.17 a) Klikové mechanismy.
Jirka, Marek, Vašek, Honza
TEPELNÉ MOTORY.
Parní stroj.
Co je to motor? Zařízení zpravidla přeměňující energii z chemické reakce (zpravidla hoření) na energii pohybovou. Motor je obvykle součástí a pohonem.
Grantový projekt multimediální výuky
Tepelné motory.
MOTORY Ondřej Hornig 2006.
Tepelné stroje -motory
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Kryštof Klika, Lukáš Svoboda
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Michal Lukášek Michal Lukášek 8.A Michal Lukášek.
Klikový mechanismus Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/
Fyzika 8.ročník ZŠ Spalovací motory Creation IP&RK.
James Watt * Greenock Handswort.
SPALOVACÍ MOTORY.
Parní stroj a spalovací motory
Tepelné motory.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: James Watt Šablona: III/2
Rozdělení motorů Parní motry
Vynález lodě na parní pohon a lodního šroubu
Mgr. Lenka Hanáková 2.ročník Gymnázium Otrokovice
Tepelné motory Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Opakování – člověk a technika
Parní stroj Parní stroj je nejstarší tepelný motor.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Charakteristika pístového spalovacího motoru. Žák se seznámí s čtyřdobým.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:F8 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
F5200 Fyzika kolem osobního automobilu 6. Kinematika a dynamika pístového motoru. Harmonická analýza zrychlení pístů, vyvážení víceválcového pístového.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
P ARNÍ STROJ Daniel Glosík 8.B. Parní stroj je pístový tepelný stroj, přeměňující tepelnou energii vodní páry na energii mechanickou. Schéma práce stroje.
PARNÍ STROJ Jan Lameš 5.B. CO JE TO PARNÍ STROJ Je to mechanický stroj poháněný parou.
Klady a zápory parní energie: Zápory: 1)výsledná účinnost 5% – 15% energie Klady: 1 ) vysokou spolehlivostí a schopností práce 2)nevadí přetížení.
Jana Máčková, 8.B. - - Pístový tepelný stroj - - Přeměna tepelné energie na energii mechanickou - - První mechanický stroj – Hérón Alexandrijský (1.století)
Ročník: 2. ročník strojírenských učebních oborů Typ šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací obor: Strojnictví Téma: Spalovací.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Michaela Sieglova 8.B. → nejstarší tepelný motor → Přeměňuje část vnitřní energie paliva uvolněné hořením na energii mechanickou → vynálezce James Watt.
Skot -P=1W -dvojčinný parní stroj -především matematik a fyzik.
SPALOVACÍ MOTORY (HISTORIE) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Klikový mechanismus Ing. Bc. Petra Řezáčová
TEPELNÉ MOTORY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_32.
TEPELNÉ MOTORY.
Energie ohně.
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Test – (řešení) 1) Vodní pára je v tomto stroji pracovní látka.
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_17
Termika VY_32_INOVACE_05-52 Ročník: Vzdělávací oblast:
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Tepelné motory VY_32_INOVACE_29_Tepelné motory
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164
Test – (parní stroj) 1) Vysvětli, proč je parní stroj označován jako parní. 2) Popiš, jak vzniká v parním stroji pára a k čemu slouží. 3) Dochází v parním.
Energie VY_32_INOVACE_05_Energie Autor: Pavlína Čermáková
Spalovací motor Název školy: Základní škola Brána Nová Paka
Test – (řešení) 1) Vodní pára je v tomto stroji pracovní látka.
Fyzika 8.ročník ZŠ Spalovací motory Creation IP&RK.
Transkript prezentace:

Ondřej Kašík 8.B oo9

Parní stroj - je pístový tepelný stroj, přeměňující tepelnou energii vodní páry na energii mechanickou, nejčastěji rotační pohyb.

Části parního stroje: 1. píst 2. pístní tyč 3. křižák 4. ojnice 5. klika čepu ojnice 6. e xcentrický mechanismus 7. setrvačník 8. šoupátko 9. Wattův odstředivý regulátor

Popis práce Pára z kotle je přes regulátor vedena do šoupátkové komory a odtud je rozdělována do válce. Tam svým tlakem způsobuje pohyb pístu. Použitá pára je přes šoupátkovou komoru vypouštěna ven. Posuvný pohyb pístu je přes pístní tyč, křižák a ojnici přenášen na kliku, která posuvný pohyb převádí na otáčivý (rotační).

Ukázky práce parního stroje Parní stroj 3D animace Parní stroj 3D animace Animovaná fyzika parní stroj Animovaná fyzika parní stroj Skutečný parní stroj video Skutečný parní stroj video Fyzikální web ZS Bučovice Fyzikální web ZS Bučovice

Účinnost Proti současným tepelným strojům má parní stroj nízkou účinnost přeměny energie (maximálně 30 %). Spolu s kotlem, který má tepelnou účinnost okolo 50 % je výsledná účinnost mezi 5 % – 15 %. To je proti spalovacím motorům s běžně dosahovanou účinností okolo 35 % nedostačující. Tam, kde je dostatek levného uhlí se ale může ekonomicky užívat i dnes - proti jiným typům strojů se vyznačuje vysokou spolehlivostí a schopností práce v mnoha pracovních režimech.

Využití parního stroje Stabilní parní stroj Parní lokomotiva Parník Parní válec Parní automobil …..

Zápis Vynález parního stroje je připisován Jamesi Wattovi, který ho vynalezl v 18.století. Parní stroj je pístový tepelný stroj, přeměňující tepelnou energii vodní páry na energii mechanickou, nejčastěji rotační pohyb. Vynález parního stroje je připisován Jamesi Wattovi, který ho vynalezl v 18.století.

Čerpal jsem na stránkách: