Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_17

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_17"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_17 TÉMA: VYNÁLEZY ČÍSLO PROJEKTU: CZ / /

2 Anotace Prezentace seznamuje žáky druhého stupně základní školy s vynálezem lokomotivy. Seznamuje s jejím přispěním k vylepšení života, pro dopravu a pro vědu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Křížková, MBA.

3 Parní lokomotiva Parní lokomotiva, je nezávislé trakční kolejové vozidlo, poháněné parním strojem, které představovalo od poloviny 19. století do poloviny století nejdůležitější druh hnacího vozidla (lokomotivy) na železnici.

4 Historie Vývoj parní lokomotivy byl umožněn vynálezem parního stroje a jeho zdokonalením Jamesem Wattem. První parní lokomotivu, pohybující se po kolejnicích, sestrojil Richard Trevithick v roce Nejvýznamnějším konstruktérem se ale stal George Stephenson.Později sestrojil například stroj Locomotion, který dal lokomotivám jméno a především slavnou Rocket jež dosahovala rychlosti 32,5 km/h, s níž 8. září 1829 zvítězil v soutěži na trati Liverpool-Manchester. lokomotiva Rocket z roku 1829

5 Nedostatky parní lokomotivy
Přes mnohá vylepšení nebyla parní lokomotiva schopna obstát ve druhé polovině 20. století v konkurenci ostatních druhů lokomotiv a to především pro: Nízkou energetickou účinnost parního stroje. Pracnost obsluhy. Prašnost a exhalace. Složitá příprava na provoz. Nutnost manipulovat s velkými objemy pohonných hmot, vody a odpadu spojené s nutností vybudování speciálních zařízení drážní infrastruktury určené pouze pro tyto účely. Omezením maximální rychlosti (to je dáno maximální rychlostí pohybu pístů).

6 Konstrukce 1 - Tendr se zásobou vody a uhlí 25 - Šoupátko
2 - Budka strojvedoucího 3 - Parní píšťala 4 - Táhlo rozvodu 5 - Pojistný ventil 6 - Turbogenerátor 7 - Písečník s potrubním rozvodem písku ke kolům 8 - Táhlo regulátoru 9 - Parní dóm 10 - Kompresor 11 - Dýmnice 12 - Přívod páry do parního stroje 13 - Dýmniční vrata 14 - Zábradlí 15 - Zadní běhoun 16 - Ochoz 17 - Rám lokomotivy 18 - Zdrž 19 - Pískovací trubka 20 - Spojnice 21 - Kulisa 22 - Ojnice 23 - Pístní tyč 24 – Válec a píst parního stroje 25 - Šoupátko 26 - Šoupátková komora 27 - Skříňový kotel, topeniště 28 - Žárové a kouřové trubky 29 - Válcový kotel 30 - Přehřívačové trubky 31 - Parní regulátor 32 - Přehřívač 33 - Komín 34 - Reflektor 35 - Brzdová hadice 36 - Vodojem 37 - Uhlák 38 - Rošt 39 - Popelník 40 - Nápravové ložisko spřaženého dvojkolí 41 - Vahadlo 42 - Listová pružnice 43 - Hnací dvojkolí 44 - Vzpěra nápravového ložiska 45 - Dyšna 46 - Přední běhoun 47 - Samočinné spřáhlo

7 Rozdělení lokomotiv podle druhu pohonu: podle účelu: Dieselové Parní
Rychlík Vysoká maximální rychlost. Nákladní Vysoký tah a adhezní hmotnost. Osobní Doprava osob. Univerzální Osobní i nákladní. Posunovací Menší maximální rychlost a menší počet hnacích náprav. Důlní Pro dopravu v dolech s nízkým nebezpečím výbuchu. Ostatní Speciální a experimentální Dieselové Poháněné naftovým motorem. Elektrické Poháněné elektromotorem nebo elektromotory. Parní Poháněné pístovým parním strojem a tlakovou parou. Experimentální Poháněné turbínou, vrtulí, lineárním motorem apod.

8 Použité zdroje Obrázky z otevřené galerie Microsoft Office.
Encyklopedie vědy a techniky. Albatros, 1986. VORÁČEK, Karel. Encyklopedie vynálezů. 1. vyd. Praha: Slovart, ISBN GOLDSMITH, Mike. Vynálezci a jejich vynalezené vynálezy. 1,. Praha: Egmont, ISBN CLARKE, Penny. Velké objevy: Vyprávění o objevech, vynálezech a myšlenkách, které obohatily náš život - David Stewart. 1,. Praha: Junior, 2007.


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_17"

Podobné prezentace


Reklamy Google