VĚDA A VZDĚLANOST V MEZOPOTÁMII Ondřej Spousta Martin Pavlů Matěj Brožek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STAROVĚK Mgr. Lenka Venclová 2009.
Advertisements

Úvod do studia dějepisu
Opakování Mezopotámie
Starověká Čína 1.A.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Školství ve 2. pol. 17. st. a počátku 18. st.
VY_32_INOVACE_Dj Mezopotámie-prezentace
Mezopotámie Sumerové - jih Mezopotámie písmo, kolo, zavlažovací kanály
Starověká Indie.
Mezopotámie oblast mezi řekami Eufrat a Tigris
Charakteristika starověkého Předního východu a Mezopotámie
Co d ě lá chirurg Chirurg je lékař, který se zaměřuje na operativní ošetření a léčbu onemocnění či zranění. Nápl ň práce diagnostika nemoci či zranění.
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Starověký Egypt Materiál byl vytvořen v rámci projektu
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
VY_32_INOVACE_3D.6.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Starověká Indie.
Staří Sumerové Barbora Broncová.
Starověk (poznatky čerpáme nejen z hmotných pramenů, ale i s …..
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Dějepis Mezopotámie a Židé 1.
PŘEDNÍ VÝCHOD.
Mezopotámie – Ninive, Babylon
Charakteristika starověku
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
PŘEDNÍ VÝCHOD.
Vznik sumerských měst Sumerové - jih Mezopotámie, řeky Eufrat a Tigrid
Kultura starověké Mezopotámie
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_83 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Starověká Mezopotámie
VY_32_INOVACE_212_Mezopotámie_umění Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Mezopotámie uč. str. 47 – 55
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Vzdělanost, písmo a literatura Písmo  vznik ve 4.tis.př.n.l.  obrázkové – 1 znak = 1 obrázek  hieroglyfy  psalo se na papyrus  asi 700 znaků  rozluštil.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.1 Úvod do starověku (časové vymezení, hlavní rysy, periodizace)
Kultura ve starověkém Římě Vzdělanost, architektura.
VY_32_INOVACE_213_Egypt Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
VY_32_INOVACE_211_Mezopotámie Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
Právní subjekty v podnikání
ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název materiálu: VY_12_INOVACE_D.6.Si.11_Staroveka_Indie Datum:
MEZOPOTÁMIE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_14
Státy starověké Mezopotámie
Autor: Mgr. Ludmila Šimonová Datum:
OP VK Využívání ICT Sada č
Jak pracovat s učebnicí
DĚJINY KULTURY - STAROVĚK
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Blízký východ ve starověku 2
Kultura a vzdělanost ve starověké Indii
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Asyřané Eliška Juhaňáková
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
MEZOPOTÁMIE Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: MEZOPOTÁMIE.
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_21DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
Osvícenectví Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Indie Uč. str
Mezopotámie VY_32_INOVACE_D
Transkript prezentace:

VĚDA A VZDĚLANOST V MEZOPOTÁMII Ondřej Spousta Martin Pavlů Matěj Brožek

4 směry vzdělání Školství Školství Lékařství Lékařství Astronomie Astronomie Knihovny a archivy Knihovny a archivy

ŠKOLSTVÍ Učení klínového písma a základním počtům, dále přírodopis, čtení, či zpěv Učení klínového písma a základním počtům, dále přírodopis, čtení, či zpěv Školy v blízkosti chrámů Školy v blízkosti chrámů Sumérský název pro školu – Dům tabulek Sumérský název pro školu – Dům tabulek Ve velkých městech i řada vyšších odborný škol Ve velkých městech i řada vyšších odborný škol

LÉKAŘSTVÍ Poznaní lékařů bylo z výzkumu obětních zvířat Poznaní lékařů bylo z výzkumu obětních zvířat Stavba a funkce jednotlivých orgánu zatím neznámy Stavba a funkce jednotlivých orgánu zatím neznámy Zlomeniny a různá zranění léčily chirurgové Zlomeniny a různá zranění léčily chirurgové Za špatně provedenou operaci byl podle Chamurabiho zákoníku lékař potrestán useknutím ruky Za špatně provedenou operaci byl podle Chamurabiho zákoníku lékař potrestán useknutím ruky Léčivé účinky podobné jako dnes : rostlinné, živočišné a nerostné Léčivé účinky podobné jako dnes : rostlinné, živočišné a nerostné

Zatím nebyly nemocnice, ale pouze zvláštně ozančené domy Zatím nebyly nemocnice, ale pouze zvláštně ozančené domy Porodníkem porodní bába, či lékař Porodníkem porodní bába, či lékař

ASTRONOMIE Podíleli se na ní převážně kněží Podíleli se na ní převážně kněží Zjištěna oběžná dráha Měsíce kolem Země Zjištěna oběžná dráha Měsíce kolem Země Dále i předpověď zatmění Měsíce a Slunce Dále i předpověď zatmění Měsíce a Slunce Rozdělení na rok s 12 měsíci a 354 dny Rozdělení na rok s 12 měsíci a 354 dny

KNIHOVNY A ARCHIVY Velké archivy bývaly uloženy ve zvláštních, jen pro ně určených prostorách a bývaly obvykle i tematicky členěny. Velké archivy bývaly uloženy ve zvláštních, jen pro ně určených prostorách a bývaly obvykle i tematicky členěny. Proslulý byl archív v Šuruppaku s četnými školními a hospodářskými texty. Proslulý byl archív v Šuruppaku s četnými školními a hospodářskými texty. Nejstarší knihovna byla zřízena Tiglatpilesarem Nejstarší knihovna byla zřízena Tiglatpilesarem I. Aššurbanipal zvaný „Osvícený“ založil ve své metropoli knihovnu, která obsahovala přes pět tisíc titulů. I. Aššurbanipal zvaný „Osvícený“ založil ve své metropoli knihovnu, která obsahovala přes pět tisíc titulů.

ZDROJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE SPOLEČNOST VE STAROVĚKÉ MEZOPOTÁMII Z ANTROPOLOGICKÉ PERSPEKTIVY – Alena Štefková BAKALÁŘSKÁ PRÁCE SPOLEČNOST VE STAROVĚKÉ MEZOPOTÁMII Z ANTROPOLOGICKÉ PERSPEKTIVY – Alena Štefková UČEBNICE DĚJEPIS 1 UČEBNICE DĚJEPIS 1 vzdelani.html vzdelani.html