ČTPB Dělnická 12, 170 00 Praha 7 Č eská T echnologická P latforma pro užití B iosložek v dopravě a chemickém průmyslu Workshop k CENTRU - VŘESOVÁ 2.11.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alternativní paliva v dopravě a jejich vliv na životní prostředí
Advertisements

KONFERENCE OZE Vyhodnocení energetických a ekonomických efektů zdrojů na biomasu Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP, s.r.o.
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Inovace, inovační projekty a úloha klastrů (obecný náhled) Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Surovinová strategie ČR s vazbou na využívání ložisek uranu Mgr. Pavel Kavina, Ph.D. analytik nerostných surovin Odbor hornictví, Ministerstvo průmyslu.
… méně efektivní než systémy plantážní velkoplošné a velkoobjemové !!! PROČ udržitelná politika ???
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Zplyňování biomasy – možnosti uplatnění
Přináší nám biopaliva užitek či problémy? Oborové setkání ZK Petr Patočka, Glopolis – Pražský institut pro globální politiku
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Přináší nám biopaliva užitek či problémy? Jak pracovat na nových rozvojových tématech v ČR? Petr Patočka, Glopolis 1.
TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA BIOPALIV ČR Biopaliva 2.generace TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA BIOPALIV ČR Biopaliva 2.generace Pankrác Ing. Leoš Gál RESPONSIBLE.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Ekologické problémy Společenské problémy
Ekologické problémy Společenské problémy
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Projekt BRIE potenciál a možnosti konverze energeticky využitelné biomasy a energetické úspory Národní konference INNOREF - sub-projektu BRIE.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
technologie využití biomasy
BIOMASA Dne Jaromír Jaroš 2L.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Populační problém Vypracovali:Adam Páv,Marek Nedvídek.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Výroba biopaliv v ČR Jiří Smejkal, 4.ag.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Ing. Mgr. Hana Foltýnová Tel.: Vyhodnocení scénářů: Dopady na poptávku po palivech.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
12. zasedání Poradního orgánu pro vědecké, technické a technologické záležitosti Úmluvy o biologické rozmanitosti (SBTTA-CBD) Jan Plesník Agentura ochrany.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Technologická platforma Vozidla pro udržitelnou mobilitu Vedoucí projektu: Ing. V. Volák, Ricardo Prague Vedoucí projektu: Ing. V. Volák, Ricardo Prague.
Ch_112_Biomasa Ch_112_Energie_Biomasa Autor: Mgr. Jiří Sukaný Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace Registrační.
Ing. Mgr. Hana Foltýnová Tel.: Mgr. et Mgr. Vojtěch Máca
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
JUSTÝNA Nástroj pro odhad produkce a výhřevnosti komunálních odpadů na úrovni mikroregionů 4/12/2017 just! 1 Radovan Šomplák, Lenka Zavíralová Hustopeče,
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
ČTPB Dělnická 12, Praha 7 Č eská T echnologická P latforma pro užití B iosložek v dopravě a chemickém průmyslu Workshop METAN Dělnická.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
„Programová podpora vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a výroby v ČR“ Zkušenosti z programu Ing. Josef Pikálek ENVIROS, s.r.o. Na Rovnosti
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
1 Česká technologická platforma pro udržitelnou chemii (ČTP SusChem) a Česká technologická platforma pro užití biosložek v dopravě a chemickém průmyslu.
 Úvod  Definice pojmu ropa  Významná naleziště  Produkce a spotřeba ropy ve světě  Toky ropy v Evropě  Perspektiva ropy  Perspektiva ropných produktů.
GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen G r o w t h f r o m K n o w l e d g eG r o w t h f r o m K n o w l e d g.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
ZEMNÍ PLYN – SOUČÁST ENERGETICKÉHO MIXU ING. PAVEL JANEČEK.
OKO pro výzkum nových technologií Pracovní setkání inovačních firem Konsorcium: BIC Brno, spol. s r.o. Grantika CS, a.s. Regionální poradenská agentura,
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Jaderná zařízení a jejich dopad na okolní prostředí
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Energetická (ne)bezpečnost
Paliva Benešová Markéta 2015/16.
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
SVĚTOVÁ (R)EVOLUCE BIOPALIV
Záměr bioplynové stanice pro Prahu
Transkript prezentace:

ČTPB Dělnická 12, Praha 7 Č eská T echnologická P latforma pro užití B iosložek v dopravě a chemickém průmyslu Workshop k CENTRU - VŘESOVÁ Dělnická 12 - Holešovice Ing. Leoš Gál Předseda řídícího výboru ČTPB

CÍLE WORKSHOPU 1.Zaujmout stanovisko k potenciálu ČR v oblasti VVI - biomasa – energetika - gasifikace - SYNGAS - mžiková pyrolýza - BIO OLEJ - anaerobní digesce - METAN 2. Analyzovat (prvotně) možnosti budoucí kooperace subjektů ČR v národním projektu Vědy-Výzkumu-Inovací v této oblasti

Pozvaní a přítomní 1. VŠCHT - GASIFIKACE – Ciahotný 2. VŠCHT - VODÍK – Bouzek 3. ÚCHP AV ČR- Čištění SYNGASU – Punčochář, Izák 4. ČVUT - strojařská problematika – Hrdlička ( zatím bez odpovědi) 5. MEGA - Novák MemBrain - Černín zastoupí Bleha 6. SOKOLOVSKÁ UHELNÁ - Mika 7. Turbíny - Šurovský 8. TEDOM - Jeleček - bude Ing. Křikava 9. VUANCH - Petrák 10. AGROFERT - Kubů 11. CZBiom - Habart 12. CZBA - Česká asociace bioplynových stanic – Matějka 13. ČTPB - Česká technologická platforma biopaliv – Gál 14. CZECHINVEST - Krechl

IEA již od 2008 ustupuje od tradičně smířlivého tónu a mluví o nezbytnosti transformace světové energetiky směrem k větší udržitelnosti. Jinak podle IEA v budoucnu hrozí katastrofa. nynější globální trendy v dodávkách a spotřebě energie jsou dlouhodobě neudržitelné, a to z ekonomického, sociálního i „environmentálního“ hlediska“. Proč ten pesimistický (katastrofický) tón ?! 2007 – 2011 Nobuo Tanaka z Japonska Maria van der Hoeven – Holandsko Mirek Topolánek - ČR

Světová produkce ropy (tekutých paliv) podle referenčního scénáře IEA The world is much closer to running out of oil than official estimatesoil

ITER, HiPER… problémy „donutit“ spojení jádra vodíku v řízené reakci … v nedohlednu. TJF - Globální efektivní řešení (bez ohledu na sociologické dopady) … v nedohlednu !! Disponibilní vodík na planetě ZEM ??? - prozatím stále jenom z NG!! TERMOJADERNÁ FÚZE

Světové zásoby uhlí v jednotlivých státech světa dle BP jsou v součtu jednotlivých zemí (včetně ČR) odhadovány na mil tun. Světové zásoby uhlí – při stávající spotřebě (R/P ratio)………… cca 122 let [1][1] lish/reports_and_publications/statistical_energy_review_2008/STAG ING/local_assets/2009_downloads/coal_table_of_proved_coal_rese rves_2009.pdf UHLÍ

Celosvětové zásoby zemního plynu dle jednotlivých zemí podle BP 185 trilionů m3 tedy 185x m3. Data byla tvořena ve spolupráci s CEDIGAS a sekretariátem OPEC. Světové zásoby zemného plynu – (R/P ratio)………… cca 60,4 let [2][2] [2] lish/reports_and_publications/statistical_energy_review_2008/STAG ING/local_assets/2009_downloads/gas_table_of_proved_natural_ga s_reserves_2009.pdf lish/reports_and_publications/statistical_energy_review_2008/STAG ING/local_assets/2009_downloads/gas_table_of_proved_natural_ga s_reserves_2009.pdf ZEMNÍ PLYN

BP udává světové zásoby ropy v jednotlivých krajinách světa včetně metodologie získaných dat na miliard barelů. Studie z roku 2008 mírně snížila zásoby v Rusku, Norsku, Číně a dalších zemích (o 3 mld. barelů), ale naopak zvýšila odhad zásob Venezuely a Angoly (o 23 mld. barelů). Zásoby BP uvádí opět podle jednotlivých zemí. Světové zásoby ropy – (R/P ratio)………… cca 42 let [3][3] _and_publications/statistical_energy_review_2008/STAGING/local_assets/2 009_downloads/oil_table_proved_oil_reserves_2009.pdf ROPA

Denní těžba- spotřeba cca 80 Mio barelů barell (US) = 159 litrů Denní těžba a spotřeba Mio litrů ropy Lidská populace číta dohromady Mio obyvatel Denní apetit lidské populace průměr na 1 obyvatele = cca 1,8 litru ropy denně Spotřeba el. Energie bude proporcionální… Konec éry fosilu začíná být …v dohlednu! ROPA- fakta a zamyšlení

SITUACE v České Republice

Dosud vytěženo 81,3% !!! Zbývá 18,7% !!!

2054 VYUHLENÍ

REAKCE - společnosti Pačesova komise Národní energetická strategie …. Málo akční a všeobecné závěry : Podpora jádra Podpora OZE

„periodický“ … -Přímotopy – hurá – fuj (OK, tohle není OZE) -Větrníky – hurá – fuj -Fotovoltaika – hurá – fuj -Biomasa – hurá - …. Dodavadní přístup k OZE v ČR

PROJEKTY v REALIZACI

PLÁNOVANÉ PROJEKTY

„chronicky periodický “ -Přímotopy – hurá – fuj (OK, tohle není OZE) -Větrníky – hurá – fuj -Fotovoltaika – hurá – fuj -Biomasa – hurá – fuj ?! -Jestli se postaví jenom dnes plánované projekty, bude v ČR v budoucnu chybět cca 2,5 Mio tun biomasy ročně. Dodavadní přístup k OZE v ČR

SYSTÉMOVOST „chronicky periodický“ - živelný, nekoordinován, málo systémový… Ale…!!! - Platformy ( MPO-CI) -Asociace, svazy… -Komise (i mezirezortní) Výstupy : Strategické agendy – Akční plány

ČTPB Dělnická 12, Praha 7 Č eská T echnologická P latforma pro užití B iosložek v dopravě a chemickém průmyslu Ing. Leoš Gál Předseda řídícího výboru ČTPB

Na čem stavět ?? – Zdroj ?? -Relativní dostatek zdrojové báze -Malý průnik s potravinovým řetězcem -Biodiverzita -Pozitivnější LCA parametry -Minimalizace negativních dopadů sociologických Základní stavební kámen: LOKÁLNÍ ZDROJE -heterogenní struktura lignocelulozní hmoty (včetně BRKO)

Lesní těžební zbytky Rychle rostoucí dřeviny Energetické plodiny Zemědělské odpady Řepkový šrot Řasy a mikrořasy KO - BRKO OLEJ vylisovaný z biomasy Methyl- acetát C3 H6 O2 CH3COOCH3 DME C2H6O CH3OCH 3 Formaldeh yd CH2O HCHO Kyselina octová C2H4O2 HCHO METAN CH4 Etylen C2H4 SYNGAS CO + H2 15. Katalytické syntézy SYNGASu 13.Zplynován í GASIFIKACE 7.Metanizace (Gussing) 1.Lisování olejů 2.Spalování, pyrolýza 3.Biofotolýza 4.Fermentace / Autotermní reforming Etanol CH3CH2OH Butanol C4H10O Vodík H2 Elektrická energie 8.Fermentace 9.Biofotolýza (fotokatalýza) 10. KVET 11. Pyrolýza 12.Transesterifikace FAME (MEŘO) Kerosene letecké palivo Naphtha ( olefíny,solventy) Vosky BtL palivo 17.IGCC-Integrated Combine Cycle 18.IC-Integr.obvody 19.Palivové články AFC,PEMFC 6.HTU- Hydro Thermal Upgrading 5.ANAEROBNÍ DIGESCE 16.Fischer Tropsch MtG palivo Metanol CH3OH BIOMASA pro energetiku Separace Proteiny Fine chemica ls Plasty, uhelné odpady,pneu,.. bio oil pH 3 OZEOZE metabolizmu s mikroorganiz mů Separace 14. Syntetick á biologie NexBtL 20.Hydrogena ce 21.Deoxidace dieselové palivo molecular H2 22. SRM Steam reformation steam reforming Vodík H2 APR Aqueous phase reforming Autothermal Reforming (flash)

PROČ JSME TEĎ TADY v této sestavě ? Národní projekt ???

Lesní těžební zbytky Rychle rostoucí dřeviny Energetické plodiny Zemědělské odpady Řepkový šrot Řasy a mikrořasy KO - BRKO OLEJ vylisovaný z biomasy Methyl- acetát C3 H6 O2 CH3COOCH3 DME C2H6O CH3OCH 3 Formaldeh yd CH2O HCHO Kyselina octová C2H4O2 HCHO METAN CH4 Etylen C2H4 SYNGAS CO + H2 15. Katalytické syntézy SYNGASu 13.Zplynován í GASIFIKACE 7.Metanizace (Gussing) 1.Lisování olejů 2.Spalování, pyrolýza 3.Biofotolýza 4.Fermentace / Autotermní reforming Etanol CH3CH2OH Butanol C4H10O Vodík H2 Elektrická energie 8.Fermentace 9.Biofotolýza (fotokatalýza) 10. KVET 11. Pyrolýza 12.Transesterifikace FAME (MEŘO) Kerosene letecké palivo Naphtha ( olefíny,solventy) Vosky BtL palivo 17.IGCC-Integrated Combine Cycle 18.IC-Integr.obvody 19.Palivové články AFC,PEMFC 6.HTU- Hydro Thermal Upgrading 5.ANAEROBNÍ DIGESCE 16.Fischer Tropsch MtG palivo Metanol CH3OH BIOMASA pro energetiku Separace Proteiny Fine chemica ls Plasty, uhelné odpady,pneu,.. bio oil pH 3 OZEOZE metabolizmu s mikroorganiz mů Separace 14. Syntetick á biologie NexBtL 20.Hydrogena ce 21.Deoxidace dieselové palivo molecular H2 22. SRM Steam reformation steam reforming Vodík H2 APR Aqueous phase reforming Autothermal Reforming (flash)

Chemicko-termická reakce - pyrolýza Uhlovodíkový výslední potenciál : SYNGAS = svítiplyn, dřevoplyn Základem je CO+H 2 …potenciál pro BtL I. BIOPLYN SYNGAS GASIFIKACE - Zplyňování

SYNGAS potencial

Anaerobní digesce (fermentace, kvašení) Kontrolovaná, mikrobiální přeměna organických látek bez přístupu vzduchu. Uhlovodíkový výslední potenciál : BIOPLYN Základem je metan CH 4 …potenciál pro „GTL“ II.BIOPLYN METAN FERMENTACE -Kvašení

III.BIOOLEJ FLASH (mžiková) pyrolýza Chemicko-termická proměna tuhé formy biomasy do kapalné formy (atm.tlak, T=cca 5 Uhlovodíkový výslední potenciál : BIOOLEJ – kapalina-pH3 Fast pyrolysis: chemicals in bio-oil Number of acids 12 sugars 8 aldehydes 5 esters 1 alcohols 4 ketones 32 phenolics 56 oxygenates 16 steroids 15 hydrocarbons chemicals regularly identified

FAKTA V Evopském měřítku je v ČR lokalizovaná největší produkční zplyňovací jednotka v rámci celé EU. Silný argument pro ČR VaV + INOVACE Renesance SYNGASU se dnes jeví jako reálná alternativa zpracování lokálních (dlouhodobě produkovaných) komunálních odpadů, či mixu biomasy.

Strukturalizace VaV-I - pilíře I.SEPARACE II.SYNGAS III.METAN IV.VODÍK V.PALIVOVÉ ČLÁNKY VI.ENERGETIKA – Turbíny, motory, provozní testovací centrum, certifikace

Otázky workshopu. 1.) Je v ČR odborný potenciál v jednotlivých pilířích a na jaké úrovni z pohledu EU? 2.) Má smysl VaVI „národnostnit“ a takto strukturovaně institucializovat??? Výhody – Nevýhody 3.) Je obdobný přístup ve světe úspěšný. 4.) Je myšlenka INOVACE ve Vřesové zajímavá pro subjekty ČR z oblasti VaV, praxe, aplikací…...Pro které? 5.) Je zájem tuto myšlenku rozvíjet a participovat? DISKUSE