Zahraniční rozvojová spolupráce ČR Martin Náprstek zástupce ředitele Česká rozvojová agentura (ČRA) Rozvojová spolupráce měst a obcí SMO ČR, 30. 4. 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
Celostátní síť pro venkov
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Ing. Stanislava Správková
Budování kapacity NNO Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
PROGRAM ROZVOJOVÉ SPOLUPRÁCE MOLDAVSKO
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
EVVO v Královéhradeckém kraji. Situace na KÚ KHK a strategické dokumenty pracovníci EVVO – 1 úvazek na odboru životního prostředí, spolupráce s odborem.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
1 Partnerství neziskového a soukromého sektoru v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce Daniel Svoboda člen SR FoRS Development Worldwide, spolek
Platforma podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci Rozvojová politika EU a podpora podnikání Věra Venclíková EUROPEUM 30. listopadu 2011.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Zuzana Hlavičková MZV ČR.
Zahraniční rozvojová spolupráce ČR Martin Náprstek Česká rozvojová agentura (ČRA) Rozvojová spolupráce měst a obcí MZV a SMO ČR,
Město Valašské Meziříčí Spolupráce se zahraničím.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
1 FoRS – České fórum pro rozvojovou spolupráci Seminář Rozvojová spolupráce měst a obcí, Marie Zázvorková.
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Platforma podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci Diskuse u kulatého stolu o udržitelných cílech rozvoje ve zdravotnictví.
Česká rozvojová pomoc jako investice pod záštitou předsedy vlády Bohuslava Sobotky Martin Tlapa Náměstek ministra zahraničních věcí 3. června 2016 Ministerstvo.
Program rozvojového partnerství pro soukromý sektor Program studie proveditelnosti ČESKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA Subsaharská Afrika – exportní příležitosti.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Pracovní workshop pro příjemce 1. výzva 2. GG oblast.
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce a Program B2B Barbora Latečková, Česká rozvojová agentura Praha, MZV ČR,
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Pracovní workshop pro příjemce 2. výzva 2. GG oblast podpory 1. 1, 1
Rozvojová a humanitární pomoc a projekty
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
POSTOLOPRTY Michaela Hanzlíková.
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Česká rozvojová agentura (ČRA)
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Ing. Stanislava Správková
Program švýcarsko-české spolupráce Zlín
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Globální rozvojové vzdělávání: PROČ? JAK? S KÝM?
Transkript prezentace:

Zahraniční rozvojová spolupráce ČR Martin Náprstek zástupce ředitele Česká rozvojová agentura (ČRA) Rozvojová spolupráce měst a obcí SMO ČR,

pomoc při odstraňování chudoby v méně vyspělých částech světa cestou udržitelného socioekonomického rozvoje přispívání o k zajištění bezpečnosti a stability na globální úrovni i k předcházení konfliktů na regionální a lokální úrovni (včetně omezení nežádoucí migrace a bezpečnosti v oblasti životního prostředí) o k podpoře demokracie o k dodržování lidských práv a základních svobod o k posilování právního státu přispívání k rozvoji politických, ekonomických, obchodních, environmentálních, kulturních a vědeckých vztahů s partnerskými zeměmi Cíle ZRS ČR

vycházejí z: o Evropského konsensu o rozvoji (2005) o Pařížské deklarace o efektivnosti pomoci (2005) o Akční agenda z Akkry (2008) o partnerství s přijímajícími zeměmi o posilování systémů a zvyšování kapacit partnerských zemí o vzájemná odpovědnost o koordinace a harmonizace rozvojových aktivit o transparentnost a otevřenost veřejné diskusi Hlavní principy ZRS ČR

Dvoustranná rozvojová spolupráce ČR II. Teritoriální priority: Programové země: o Afghánistán o Bosna a Hercegovina o Etiopie o Moldavsko o Mongolsko Projektové země: o Gruzie o Kambodža o Kosovo o Palestinská autonomní území o Srbsko Ostatní země („phase-out“): o Angola o Jemen o Vietnam o Zambie

Sektorové priority: životní prostředí zemědělství sociální rozvoj (včetně vzdělávání, sociálních a zdravotnických služeb) ekonomický rozvoj (včetně energetiky) Průřezové principy: řádná (demokratická) správa věcí veřejných šetrnost k životnímu prostředí a klimatu dodržování základních lidských, ekonomických, sociálních a pracovních práv příjemců projektů Dvoustranná rozvojová spolupráce ČR III.

Česká rozvojová agentura působí od 1. ledna 2008 jako implementační agentura pro plnění úkolů v oblasti ZRS ČR, zejména pro přípravu a realizaci bilaterálních projektů ZRS od 1. července 2010 zřízena zákonem o zahraniční rozvojové spolupráci a humanitární pomoci do zahraničí (č. 159/2010 Sb.) funkci zřizovatele vykonává MZV, organizačně ČRA spadá v rámci MZV pod Sekci ekonomickou

Úkoly ČRA Bilaterální projekty v partnerských zemích: o indentifikace námětů (v součinnosti s MZV a ZÚ) o formulace o vypisování výběrových řízení na dodavatele zboží, služeb a stavebních prací potřebných pro realizaci o řízení realizace a monitoring Dotace: o vypisování dotačních titulů na zahraniční projekty a jejich monitoring: podpora aktivit NNO v partnerských zemích v rámci bilaterální či trilaterální spolupráce o vypisování dotačních titulů na tuzemské projekty a jejich monitoring: posilování kapacit NNO, platforem, podpory krajů a podpora globálního rozvojového vzdělávání posilování kapacit aktérů ZRS (včetně předvýjezdové přípravy pracovníků MZV) a organizace školení podpora českých subjektů usilujících o zapojení do ZRS ostatních dárců (zvláště Evropské komise)

Projekty ČRA v roce 2013 dle zemí

Projekty ČRA v roce 2013 dle sektorů

Projekty ČRA v roce 2013 dle typu projektů

Příležitosti pro města a obce (v gesci ČRA) 1) dotační titul „Podpora rozvojových aktivit krajů a obcí v prioritních zemích“ - 1 mil. Kč ročně, max. výše dotace 0,5 mil. Kč 2) bilaterální projekty ZRS ČR v gesci ČRA - zaměření a rozpočet podle potřeb partnerské země - veřejná zakázka nebo dotace 3) trojstranná spolupráce (spolufinancování projektů) - dotace vázaná na poskytnutí min. 50 % finančních prostředků dalším donorem - typicky z fondů EK (Development Cooperation Instrument - DCI) - EuropeAid: - program pro „Non-state Actors and Local Authorities“

Příklady projektů Dotační titul „Podpora rozvojových aktivit krajů a obcí v prioritních zemích“ 2014 Královéhradecký kraj projekt: Přenos zkušeností s čerpáním prostředků z předvstupních fondů EU – Banát (Srbsko) rozpočet: Kč ,- (dotace ČRA Kč ,-) Ústecký kraj projekt: Zvyšování kompetencí pracovníků ve zdravotnictví a navázání dlouhodobé spolupráce mezi studenty středních škol ve městech Vršac a Bela Crkva (Srbsko) a Ústeckém kraji rozpočet: Kč ,- (dotace ČRA Kč ,-)

Česká rozvojová agentura Nerudova Praha 1 Tel.: Fax: Děkuji za pozornost!