Výživa a zdraví ve vyšším věku Z. Zloch Ústav hygieny LF UK v Plzni.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝŽIVA A STRAVOVÁNÍ SENIORŮ Renáta Čižmařová, Dis.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
1)Zdravý životní styl 2)Zdravá výživa 3)Výživová doporučení.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
VY_32_INOVACE_02_20_zdravá výživa. Co by měla obsahovat?
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
ZAČNEME NETRADIČNĚ…ZAČNEME ÚKOLEM…  5-denní jídelníček.
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Vitaminy rozpustné ve vodě Monika Rosová ZSF JU České Budějovice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Nutriční rizika chudoby
Alternativní výživové směry
Energetická hodnota potravin (EH)
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Diferencované stravování
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Diabetes mellitus.
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Cukry (sacharidy).
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Katedra ošetřovatelství LF, MU PhDr. Simona Saibertová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vypracoval:Vojtěch Szoltys
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
Vitamíny rozpustné ve vodě
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
Energetická hodnota dětské výživy
Jak číst nápisy na potravinách
AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_33_ ZDRAVÁ VÝŽIVA
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Výživa a zdraví ve vyšším věku Z. Zloch Ústav hygieny LF UK v Plzni

Nástin témat Specifické fyziologické změny v organismu spojené se stárnutím Výživové zvyklosti seniorů, jejich nedostatky a jejich odraz ve výživovém stavu Specifické rysy zdravotního stavu seniorů a jejich vztah k výživě Žádoucí kvalitativní a kvantitativní změny ve výživě seniorů a cesty k jejich uskutečnění

Některé změny v tělesné skladbě a ve fyziologických funkcích seniorů, které ovlivňují potřebu živin Tělesné a fyziologické změny Dopad na potřebu živin Snížená svalová hmota Snížená potřeba energie Snižující se kostní hustota Zvýšená potřeba Ca a vit. D Snížené imunitní funkce Zvýšená potřeba Zn a vit. B-6 a E Snížená kyselost žaludeční šťávy Zvýšená potřeba vit. B-12 Snížená synthesa cholekalciferolu v kůži Zvýšená potřeba vit. D Snížené ukládání retinolu v játrech Zvýšená potřeba vit. A Snížené metabolické využití pyridoxalu Zvýšená potřeba vitaminu B-6 Stav zvýšeného oxidačního stresu Zvýšená potřeba vit. C a E a karotenoidů Zvýšená hladina homocysteinu v plazmě Zvýšená potřeba bys. listové, Vit. B-6 a B-12

Obecné znaky výživových zvyklostí, výživových nedostatků a výživových potřeb u seniorů Zásadní přirozenou změnou je snížená potřeba energie v důsledku sníženého podílu svalové hmoty a omezenějšího pohybu Nutriční stav seniorů je ovlivněn významnou měrou rychlostí fysiologické a funkční involuce během stárnutí, která může být individuálně rozdílná Také starší lidé by měli být vychováváni ke zdravé výživě Výživová doporučení pro seniory sledují nejen prevenci deficitů, ale též prodloužení kvalitního života Problémy adekvátní výživy starších osob vystupují do popředí také z důvodu, že se předpokládá zvýšení jejich počtu během příštích 30 let na dvojnásobek (každý rok přírůstek o 2.5 %)

Obecné znaky výživových zvyklostí, výživových nedostatků a výživových potřeb u seniorů 2 Výběr potravin je u seniorů ovlivňován významně jejich ekonomickými podmínkami a také alteracemi jejich smyslového vnímání, zejména čichu a chuti Senioři by měli konzumovat denně 1 – 1.2 g bílkovin na 1 kg těl. váhy, neboť mají jejich zhoršené trávení Nověji byl u seniorů zjištěn častý nedostatek vitaminu B-6, který ovlivňuje negativně aktivity transaminas, metabolismus tryptofanu, hladiny inzulínu a glukózy aj. Ve vyspělých zemích má 30 % seniorů deficit kys. listové, vit. B-6 a B-12 a zvýšený obsah homocysteinu v krvi, úprava této metabolické alterace vyžaduje zvýšený příjem uvedených vitaminů, a to nad dávky nezbytné k prevenci anémie U starších osob se zhoršuje vnímání žízně, pije se málo tekutin a běžně se vyskytuje dehydratace. Vhodným typem nápoje je kvalitní pitná voda ( popř. ochucená), neminerální balené vody a méně mineralizované minerálky (tzv. stolní). Ty by se měly střídat. Nezbytný objem tekutin – 1 – 2 l / den.

Další specifické odlišnosti ve výživových potřebách seniorů Energetická potřeba s s věkem snižuje, kdežto potřeba esenciálních živin se v mnoha případech nemění nebo se naopak zvyšuje Mnohočetné užívání léků zvyšuje potřebu některých mikronutrientů Prevence některých chronických a degenerativních chorob (nebo zpomalení jejich progrese) vyžaduje vyšší dávky živin, zejména antioxidantů Příjem potravy a její využití jako zdroje živin je komplikováno a často sníženo hojným výskytem potíží s kousáním a polykáním, atrofické gastritidy, kuřáctví, diabetu a dalších obtíží spojených se stárnutím Na neuspokojivém výživovém stavu seniorů se také podílí jejich nepoučenost o výživových potřebách, nedostatek finančních prostředků, omezená pohyblivost ad. Relativně nejlepší výživový a zdravotní stav se v rozvinutých zemích zjišťuje u samostatně nebo v manželských párech nebo v rodinách žijících osob v nižších věkových kategoriích Nejhorší výživový stav se vyskytuje u nemocných starých osob v domovech seniorů a u dlouhodobě hospitalizovaných Nejčastější výživové deficity u seniorů (ve vyspělých zemích) : Vitaminy B-2, B-6, B-12, C, D, E, kys. listová vápník, selen, zinek, hořčík

Problém užívání farmaceutických preparátů vitaminů a minerálních látek % dospělých pravidelně kupuje a užívá tyto suplementy 70 – 80 % přípravků obsahuje 3 a více živin, některé jsou zpravidla nadbytečné Nekvalifikovaná a někdy až klamavá reklama je prezentuje jako léky proti stárnutí Dávka živiny překračující v neúnosné míře doporučenou denní dávku může být zdraví škodlivá, popř. může vyvolat zvýšenou potřebu živiny jiné Pro osoby s omezeným finančním příjmem jsou preparáty ekonomicky poškozující a je žádoucí je nahradit pestrou stravou pocházející převážně z rostlinných surovin

Doporučené dávky energie a živin pro naše seniory Muži střed. věku MužiŽeny r.nad 75 r r.nad 75 r. Energie (kcal / den)2400 – Bílkoviny (g / kg /d)0,8 – 0,90,80,90,80,9 Tuky (g / kg / den )1,00,90,85 0,84 Sacharidy(g/kg/den)5,654,64,24,64,4

Hlavní principy výživy seniorů Bílkoviny - živočišné : rostlinným 40 : 60 Tuky - poměr PUFA n-6 : PUFA n-3 7 – 5 : 1 (hmotn.) Satur. FA : PUFA : MUFA max. 8 % : max. 10 % : 12 % Cholesterol – max. 200 mg Sacharidy - monosacharidy max. 10 % (energie), škroby – neomezeně Vláknina - 22 – 28 g / den Alkohol – max. 2 drinky pro muže, max. 1 drink pro ženy (nenní-li kontraindikace) Energetický trojpoměr B - T - S ( % ) letí muži : 11 : 28 : 61 75letí a starší muži: 12 : 27 : leté ženy „ 10 : 27 : let a starší : 11 : 27 : 62 Doporučený počet denních jídel : 5 – 7 z toho snídaně 20 %, dopol. svačina 15 %, oběd 30 %, odpol. svačina 15 %, večeře 20 %

Doporučené denní dávky potravin pro seniory ( g / os. / den ) - příklady Osoby 60 – 74 letOsoby 75 a více let Chléb200 g150 g Pečivo40 g Cukr30 g25 g Brambory250 g200 g Rýže, těstoviny70 g50 g Zelenina250 g200 g Ovoce200 g180 g Tuk15 g10 g Rostlinný olej20 g Maso libové100 g Masné výrobky20 g Mléko400 g Vejce25 g Sýry30 g Ryby20 g

Nejčastější udávaná nesnášenlivost některých potravin seniory ( SR) Některé druhy zeleniny – kapusta a květák (25 – 30 %), cibule (20 %), okurky (15 %), kedlubny Obilninové výrobky – tmavý chléb (25 %), bílý chléb ( 8 – 10 %) Luštěniny - až 70 % Čerstvé ovoce – švestky (12 %), angrešt (8 %), tvrdší hrušky a jablka, meruňky aj. Živočišné potraviny – slanina, sádlo, smetana, máslo, tučné maso a sýry, vajíčka Mléčný cukr - 15 % starších osob

Všeobecné zásady správné výživy platné i pro seniory Jezte pestře (potřebujeme více než 40 esenciálních látek) Založte svoji stravu na potravinách obsahujících sacharidy Jezte mnoho ovoce a zeleniny Jezte menší porce, omezte množství potravy, nikoli jejich druhy Jezte pravidelně Pijte mnoho tekutin Nerozlišujte „dobré“ a „špatné“ potraviny, ale jen dobrou a špatnou stravu, Neprefurejte přespříliš oblíbená jídla Správná výživa je pouze jednou ze složek zdravého životního stylu. Měla by být např. doprovázena dostatečnou pohybovou aktivitou, dobrou myslí, zdrženlivostí od kouření a alkoholu.

Děkuji za pozornost