 Aztécká říše byla významným státním útvarem z dob předkolumbovské Ameriky. Aztécká říše se rozkládala zhruba na území dnešního Mexika. Během vlády této.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘEDKOLUMBOVSKÉ CIVILIZACE STŘEDNÍ A JIŽNÍ AMERIKY
Advertisements

Židé za 2.světové války….
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s důvody, průběhem a výsledkem válek.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Mexiko země dávných indiánských kultur
Evropa za napoleonských válek
Opakování z minulé hodiny:
Vývoj politické mapy světa
VY_32_INOVACE_06 Obyvatelstvo Ameriky
Konec římské republiky
Řecko Klasická doba BC.
Dobytí Ameriky.
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol.
Řecko-perské války (500 př.n.l. – 448 př.n.l.)
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA.
Válka V Tichomoří a důsledky 2. sv. války
Válka Severu proti Jihu
Napoleon Bonaparte (15.srpna května 1821)
Řecko Jana Kalusová.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Zámořské objevy.
ROZVOJ KLÍČOVÝCH KOMPETENCÍ
Sparta.
VY_32_INOVACE_19 Střední Amerika - Mexiko
Oliver Cromwell

Karel Veliký ( ) III-02.
VY_32_INOVACE_2D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Hudební doprovod: Nino Bravo “América” Pochází z latinského slova argentum, stříbro, stejně jako jméno řeky Río de la Plata, která byla pro Španěly cestou.
Husitské války Lukáš Petr 5.A.
Amerika obyvatelstvo.
Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Pražské jaro 1968 Odvolání Antonína Novotného Cíle – Akční program KSČ
BYZANTSKÁ ŘÍŠE Byzantská říše vznikla po rozdělení Římské říše na území Říše …………. Zahrnovala zejména Malou Asii a ……….. poloostrov.
Bitva u Poitiérs Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Amerika Obyvatelstvo a sídla
Ovládnutí Itálie Římem
Mexiko. Dějiny Indiánské kultury Mexiko bylo již od 1. tis. př.n.l. zemí vyspělých civilizací. První vrchol představovala kultura Olméků v období 900.
Velká Morava.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu Moderní škola Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Inovace a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Athény za Perikla a peloponéská válka Název sady: Staroorientální.
Téma: ŘECKO-PERSKÉ VÁLKY Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Klasické období Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 5/2012.
Vypracoval: Štěpán Boudný Garant: Miroslava Kubíčková.
Kultura Mayů a Aztéků. Anotace:  Dějepis – Kultura v dějinách  Šablona: III/2  Pořadové číslo: 1.14  Autor: Mgr. Soňa Blažková  Škola: ZŠ Choltice.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Poleis. Athény a Sparta Název sady: Staroorientální.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Kvíz na zámořské objevy Číslo vzdělávacího materiálu: ICT1-20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obyvatelstvo Základní údaje: počet obyvatel (2010) náboženství – 89 % katolické, 6 % protestantské poměr venkovského a městského obyvatelstva.
Mexiko.
Tereza Mrvíková Olena Povkhanych
Druh učebního materiálu
Kultura INKŮ.
Sparta Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
M E X I C O CIUDAD DE MÉXICO.
Hernán Cortés Vendulka Růžičková.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
První světová válka. Vznik československého státu.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
VY_32_INOVACE_Z7. 7 Autor: Mgr
Osvojování Asie člověkem – 2.díl
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Objavitelia a objavovaní
PELOPONÉSKÉ VÁLKY 431 př. n. l. až 404 př. n. l.
AMERIKA - obyvatelstvo
Původ názvů států Latinské Ameriky
Bolívie
Asýrie a její obyvatelstvo
Transkript prezentace:

 Aztécká říše byla významným státním útvarem z dob předkolumbovské Ameriky. Aztécká říše se rozkládala zhruba na území dnešního Mexika. Během vlády této aztécké říše se vybudovalo opravdu obrovské množství různých zajímavých měst, přičemž do dnešních dnů se jich zachovalo poměrně hodně, tedy alespoň nějaké části, jako například pyramidy, chrámy a tak podobně.  Většina z těchto památek je však částečně skryta většinou v džungli, kam se však za pomocí průvodce můžete dostat. Aztécká říše zanikla pod nájezdem španělského dobyvatele Hernanda Cortése.

 Aztécká říše vnikla z konfederace tří městských států Tenochtitlánu, Texcoco a Tlacopánu, jež byla vytvořena roku 1428 po vítězné válce proti městskému státu Azcapotzalco, po níž Tenočkové získali rozhodující vojenský a politický vliv. Následně se Tenochtitlán stal hlavním městem konfederace - tzv. Aztéckého trojspolku.

 Centeotl – bůh kukuřice.  Coatlicue – Hadí suknice, bohyně země. Tzv. "květinové války" - byly vedeny k získání zajatců, kteří byli obětováni této bohyni.  Huitzilopochtli– Modrý mocný pták po levici, hlavní aztécký bůh a bůh války, který žádá lidské oběti.  Mayahuel - Agave, bohyně pulque, alkoholu z kvašené kukuřice.  Mictlantecuchtli – bůh podsvětí, přes tohoto boha vcházely duše zemřelých do podsvětí.  Ometecuhtli – Dvojí pán.

 Dobývání Aztécké říše Španěly začalo v únoru roku 1519 a skončilo 13. srpna Výpravě velel Hernando Cortés. Cortés neměl nařízeno, aby se pokoušel o dobytí tak veliké říše, což nakonec dokázal. Aztékové byli velcí bojovníci, avšak jejich říše byla slabá a jejich ujařmené národy čekaly na vhodnou chvíli ke vzpouře. To byl také hlavní důvod, proč se Cortésovi podařilo Aztéky porazit. Za celé dva roky výpravy Cortés mnohokrát zvítězil, porážka ho však také neminula. Za noci, kterou Španělé nazvali La Noche Triste(Smutná noc), byla většina jeho mužů pobita. Španělé se ale vrátili a spolu se svými indiánskými spojenci dobyli Tenochtitlán, hlavní město Aztéků. Většina aztéckých památek byla zničena a skoro všichni Aztékové vyvražděni. Španělé díky tomu získali Mexiko na 300 let. [1] [1]

 Aztékové byli zemědělci, pěstovali rýži, bavlnu, banány, z koření pepř a vanilku. Pěstovali též tabák.